Δεν βάζουν μυαλό οι ελληνικές ομάδες...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Δεν βάζουν μυαλό οι ελληνικές ομάδες...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την (για μία ακόμη χρονιά), άγνωστη λέξη στον μεταγραφικό σχεδιασμό των ελληνικών συλλόγων.

Μερικές φορές αδυνατείς να καταλάβεις την λογική. Αδυνατείς να εκτιμήσεις πως είναι δυνατόν να συμβαίνει, δεν μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος της ανοργανωσιάς και της προχειρότητας που διέπει όλα τα ελληνικά ποδοσφαιρικά club.

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Μία ακόμη μεταγραφική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη και για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν θα υπάρξει ούτε μία ελληνική ομάδα που να πάρει έναν παίκτη, τον οποίο παρακολούθησε σε όλη την διάρκεια της προηγούμενης σεζόν και μέσω του προσεκτικού scouting αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτησή του.

Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός για ένα ακόμη καλοκαίρι θα ψωνίσουν με βάση τις προτάσεις των μάνατζερ, ή των γνωριμιών των τεχνικών διευθυντών ή των προπονητών τους. Συνολικά θα κάνουν και οι τέσσερις περίπου 30 μεταγραφές, ίσως και περισσότερες και καμία μα καμία δεν θα είναι προϊόν scouting. ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!

Ολες τους μάλιστα πληρώνουν ανθρώπους για να κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά κανείς δεν ξέρει να απαντήσει γιατί τους πληρώνουν. Πάρτε για παράδειγμα τον Ολυμπιακό. Από τον περασμένο Γενάρη γνωρίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα χρειαστεί παίκτες σε τρεις θέσεις για την βασική ενδεκάδα. Εναν στόπερ, έναν κεντρικό χαφ και έναν σέντερ φορ.

Στο club πληρώνονται σχεδόν δέκα άνθρωποι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το scouting. Είμαι σίγουρος ότι έχουν κάνει προτάσεις για διάφορους παίκτες που έχουν παρακολουθήσει, όπως είμαι επίσης βέβαιος ότι ουδείς έχει ασχοληθεί. Ο Ολυμπιακός για τη θέση του φορ δοκίμασε να πάρει τον Μποκανί, τώρα θέλει τον Εμενίκε και έχει παίξει και το όνομα του Τζόρτζεβιτς από την Λάτσιο. Θέλετε την άποψη μου. Γελάει ο κόσμος και τα σκυλιά μαζί.

Να είσαι Ολυμπιακός να είσαι έτοιμος να διαθέσεις ακόμη και 5 εκατ. ευρώ για να πάρεις σέντερ φορ και να θες τον Μποκανί ή τον Εμενίκε ή τον Τζόρτζεβιτς. Καλύτερα κλείστο το μαγαζί. Μα καλά δεν έβαλε κανείς μυαλό από την περίπτωση Καρντόσο. Τι λιγότερο είχε ο Καρντόσο από τον Μποκανί ή τον Εμενίκε. Οχι απλώς δεν είχε τίποτα λιγότερο, αλλά βάση βιογραφικού είχε πολλά περισσότερα. Ενας χρόνος Καρντόσο στον Ολυμπιακό κόστισε πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Πάνω από 3 εκατ. ευρώ θα κόστιζε και ο ένας χρόνος Μποκανί ή θα κοστίσει ο ένας χρόνος Εμενίκε.

Θα έβαζα στοίχημα ότι στο πρωτάθλημα της Ρουμανίας ή της Πολωνίας ή της Τσεχίας θα υπάρχει 20χρονος σέντερ φορ που κοστίζει κάπου στα 5 εκατ. ευρώ και είναι ότι καλύτερο διαθέτει η χώρα. Και θα έβαζα στοίχημα ότι κάποιος από αυτούς τους Ρουμάνους, Πολωνούς, Σλοβάκους, Τσέχους θα έρχονταν στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.

Το ίδιο ισχύει και με τον κεντρικό χαφ. Ο Ολυμπιακός τα δίνει όλα για να πάρει τον Οφόε. Εναν σχετικά καλό παίκτη που πιθανόν είναι καλύτερος από αυτούς που έχει σήμερα. Δεν είναι ασφαλώς Μιλιβόγιεβιτς σε καμία περίπτωση, αλλά τέλος πάντων είναι καλύτερος από τους υπάρχοντες. Τι άλλες λύσεις υπάρχουν; Ο Ντεφούρ λέει από την Μπέρνλι και εσχάτης προέκυψε και ο 33χρονος Ζιλέ. Κοινώς τρεις πρώην παίκτες του Χάσι που αυτός τους θέλει στην ομάδα και ο ίδιος τους πρότεινε. Ο Ολυμπιακός ως club και ως τμήμα scouting δεν έχει να αντιπροτείνει κάτι;

Στον ΠΑΟΚ μία από τα ίδια. Αστεία πράγματα με δημοσιεύματα που σε κάνουν να τρίβεις τα μάτια σου. Το τελευταίο που είδα ήταν πραγματικά ξεκάθαρο ότι το club είναι σε τελείως λάθος δρόμο. “Ο Σαββίδης διαλέγει τερματοφύλακα για τον ΠΑΟΚ...” ανέφερε το ρεπορτάζ. Σηκώνεις τα χέρια ψηλά, με την ποδοσφαιρική ζωή στην Ελλάδα που παραμένει στην δεκαετία του 90 τότε που ο Κανελάκης έκανε ο ίδιος scouting στους παίκτες που θα έπαιρνε στον Ιωνικό. Για να μην πάμε πίσω στο χρόνο, ότι ακριβώς κάνει ο Ζαμάνης σήμερα στον Πανιώνιο.

Και στον ΠΑΟΚ ο μεταγραφικός σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος. Οι μεταγραφικοί στόχοι είναι είτε πρώην παίκτες (Βιεϊρίνια, Μακ, Ροντρίγκες), είτε παίκτες που προτείνουν μάνατζερ στον Μίχελς, είτε ελεύθεροι από την Γαλλία μετά την κολεγιά με συγκεκριμένο μάνατζερ και τέλος. Προσοχή δεν λέω ότι θα ήταν άσχημα για τον ΠΑΟΚ να πάρει πίσω τον Μακ. Ισα ίσα. Λέω όμως ότι δεν γίνεται οι επιλογές για αυτή τη θέση να είναι μόνο πρώην παίκτες της ομάδας, να μην υπάρχει τίποτα φρέσκο, τίποτα ψαγμένο και τσεκαρισμένο από το scouting του συλλόγου.

Στην ΑΕΚ μία από τα ίδια. Ο σχεδιασμός έχει ως εξής. Ανοίξαμε μία πόρτα και έχουμε μία καλή σχέση με την Λας Πάλμας, ας πάρουμε ότι της περισσεύει, αριστερό μπακ, σέντερ φορ, και ας περιμένουμε να δούμε τι θα της περισσέψει και μετά το τέλος της προετοιμασίας. Κοινώς ας πάρουμε τώρα τον Λιβάγια και τον Ελντερ Λόπες και αν στο τέλος Αυγούστου δίνουν και τον Αραούχο παίρνουμε και αυτόν και κλείσαμε. Στο μεταξύ για εξτρέμ όλο και κάτι θα μας πει ο Μανόλο από τις επαφές του στην Ισπανία...
Μην νομίζετε ότι υπερβάλω. Αυτό ακριβώς είναι το πλάνο του μεταγραφικού σχεδιασμού της ΑΕΚ. Ας πάρουμε ότι περισσεύει από την Λας Πάλμας, ας μας πει και κανά Ισπανό ο Χιμένεθ και εντάξει είμαστε.

Για τον Παναθηναϊκό ας μην γράψω καλύτερα τίποτα. Εδώ δεν έχει άλλα και άλλα, μεταγραφικό σχεδιασμό μέσω scouting θα είχε;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.