Τομάς: «Ποτέ δεν καταλάβαμε το 'γιατί'»

Γιώργος Ντυμένος
Τομάς: «Ποτέ δεν καταλάβαμε το 'γιατί'»

bet365

Ο Γάλλος αμυντικός μίλησε στο gazzetta.gr για τον Ολυμπιακό Βόλου και την διάλυσή του, τον Λεβαδειακό και έδειξε πως είναι ένας «πρεσβευτής» της Ελλάδας στο εξωτερικό

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα (21+).

Από τα καλύτερα παιδιά που έχουν παίξει μπάλα στην Ελλάδα είναι ο Χαβιέ Τομάς και δεν είναι τυχαίο πως στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στα μέρη μας, κατάφερε να κάνει αρκετούς και καλούς φίλους. Πλέον διατηρεί στενούς δεσμούς με την πατρίδα μας και λίγο πριν ξεκινήσει προετοιμασία με την Λοζάνη όπου ανήκει, ήρθε στην χώρα μας για ολιγοήμερες διακοπές. Ο 31χρονος Γάλλος κεντρικός αμυντικός μίλησε στο gazzetta.gr τόσο για τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Λεβαδειακό όπου αγωνίστηκε, όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και το πώς «βλέπουν» οι ξένοι την πατρίδα μας. Αλλωστε μετά Βοιωτούς συνέχισε στο Ισραήλ και τώρα βρίσκεται στην Ελβετία, οπότε γνώρισε διαφορετικές κουλτούρες και τα βιώματά του είναι αρκετά περισσότερα.

-Τι θυμάσαι περισσότερο από τον Ολυμπιακό Βόλου;
Την πρόκριση στην Ευρώπη. Αυτό... Πραγματικά είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
-Το μυστικό εκείνης της ομάδας; Ησασταν «νεοφώτιστοι»....
Δεν υπήρχε ένα ή δύο, αλλά ήταν αλληλουχία παραγόντων. Το κλίμα που υπήρχε, η αξία των παικτών, όλα... Οι 'μεγάλοι' της Σούπερ Λιγκ δεν μας φόβιζαν. Κάναμε πραγματικά τότε μία πολύ καλή σεζόν.
-Ποιο περιστατικό, σου έχει μείνει περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη σου;
Η πρώτη προπόνηση.... Μην σου φαίνεται περίεργο. Στο γήπεδο βρίσκονταν πάρα πολύς κόσμος και ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικός. Στην Γαλλία δεν είχαμε συνηθίσει σε κάτι ανάλογο. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα.
-Αν γυρίσεις τον χρόνο πίσω, θυμάσαι πώς αισθάνθηκες όταν διαλύθηκε ο Ολυμπιακός Βόλου;
Πολύ περίεργο συναίσθημα. Για εμάς τους παίκτες ήταν σαν να μας τιμωρούν. Αν θυμάσαι, θα παίζαμε με την Παρί Σεν Ζερμέν και όλοι θέλαμε να αγωνιστούμε σε αυτά τα παιχνίδια. Αισθανόμασταν πως μας τιμωρούσαν εξωαγωνιστικά. Για άλλους λόγους, μη ποδοσφαιρικούς. Πολιτικούς ίσως.
-Κατάλαβες γιατί συνέβη αυτό;
Νομίζω πως πολλοί φοβόντουσαν την ομάδα, αλλά ποτέ δεν καταλάβαμε το ΄'γιατί'. Ηταν μία τιμωρία για εμάς, τον κόσμο, όλους στον Ολυμπιακό Βόλου. Σκέψου αυτό. Ηταν σαν να δουλεύεις σκληρά ώστε να πετύχεις, να φτάνεις τελικά στον στόχο σου και ξαφνικά να έρχεται κάποιος και να σου λέει. 'Οχι, δεν τα κατάφερες'. Αυτό συνέβη.
-Στη συνέχεια πήγες στον Λεβαδειακό.
Ναι και ήταν επίσης μία καλή χρονιά, παρότι ξεκινήσαμε μετά από περίπου 2 μήνες και παίζαμε Τετάρτη-Κυριακή. Είχαμε πρόγραμμα Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ. γέλια). Στο τέλος τερματίσαμε κοντά στις ευρωπαϊκές θέσεις. Ηταν και αυτό περίεργο. Να ξεκινάς το πρωτάθλημα μετά από τους άλλους...
-Πριν από μερικά χρόνια είχες μιλήσει στο εξωτερικό με τα καλύτερα λόγια για τον Γιάννη Κομπότη…
Ναι και το εννοούσα. Μετά από κάποιο ματς ήρθε ένας από την ομάδα και μου είπε πως το παιδί μου διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Πήγα αμέσως κοντά του και ο πρόεδρος ήταν ήδη εκεί. Μας βοήθησε, εμένα και την γυναίκα μου, σε ότι χρειαζόμασταν. Οταν συμβαίνει κάτι τέτοιο που αγγίζει οικογενειακό ζητήματα, βλέπεις το αληθινό πρόσωπο του άλλου. Εκείνη την ημέρα δεν ήταν ο πρόεδρος της ομάδας που έπαιζα, αλλά ο άνθρωπος που με βοήθησε.
-Συνέχισες σε Ισραήλ και τώρα είναι στην Ελβετία. Ποιες είναι οι διαφορές που συνάντησες, σε σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ομάδες που επενδύουν πολλά χρήματα και αρκετές με σχετικά μεγαλύτερα μπάτζετ, σε σύγκριση με άλλες. Στην Ελβετία αντίθετα δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά στα οικονομικά των ομάδων. Παράλληλα όμως υπάρχει μεγαλύτερος επαγγελματισμός σε επίπεδα οργάνωσης.
-Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει 'κακή' φήμη στο εξωτερικό;
Είναι αλήθεια αυτό, αλλά... παλεύω να λέω σε όλους 'όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα'. Στη Γαλλία και στην Ελβετία συνάντησα αρκετές φορές αυτό το φαινόμενο και προσπαθώ να τους εξηγώ πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στο Ισραήλ αντίθετα, δεν υπήρξε σε μεγάλο βαθμό κάτι ανάλογο.
-Τι λες σε όσους Γάλους ζητάνε την γνώμη σου για να έρθουν στην Ελλάδα;
Κοίτα, είναι ανάλογα και την ομάδα. Αν π.χ. υπάρχει επαγγελματισμός. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν προβλήματα, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι καλό και σου δίνει ευκαιρίες. Είναι πιο εύκολο να κάνεις το άλμα, αν βέβαια είσαι καλός ποδοσφαιριστής. Πολλοί Γάλλοι φοβούνται να έρθουν λόγω της κατάστασης που υπάρχει, αλλά τους μεταφέρω πως στην Ελλάδα μπορούν να κάνουν μία καλή καριέρα.
-Οι αμυντικοί όπως εσύ είναι αδικημένοι σε σχέση με τους επιθετικούς;
Ε, λογικό… Εκείνοι πετυχαίνουν τα γκολ. Α και εμείς βάζουμε ορισμένα, μην το ξεχνάς (σ.σ. γέλια).
-Τι σου λείπει περισσότερο από την χώρα μας;
Ο κόσμος, όχι μόνο γιατί αγαπάει το ποδόσφαιρο. Είναι κοινωνικός, ευγενικός, 'ανοικτοί' άνθρωποι. Ισως 'βοηθά΄ και ο καιρός. Μου αρέσει πολύ. Ετσι είναι και το Ισραήλ.
-Στο Ισραήλ υπήρχε το αίσθημα του φόβου; Ακούγονται τόσα...
Οχι, όχι…Υπάρχει μία άλλη εικόνα για το Ισραήλ, σε σχέση με ότι είναι. Η χώρα είναι ασφαλής. Βλέπεις δυστυχώς τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη με την τρομοκρατία. Τι συνέβη πρόσφατα στην Γαλλία. Η οικογένεια μου φοβόταν τον πρώτο καιρό, γιατί άκουγαν συνέχεια να λένε διάφορα, αλλά υπάρχει αστυνομία παντού. Ελέγχουν κάθε είσοδο στα σύνορά τους και γενικότερα υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Σε κάθε πλατεία βλέπεις αστυνομικούς. Τον πρώτο καιρό ήταν ένα περίεργο συναίσθημα, αλλά μετά το συνηθίζεις. Είναι μία φανταστική χώρα. Εχω τρία παιδιά και τους άρεσε πολύ. Οπως βέβαια και η Ελλάδα. Δεν είναι η πραγματική εικόνα του Ισραήλ αυτή που έχει ο περισσότερος κόσμος. Βλέπεις ανθρώπους έξω να κυκλοφορούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, υπάρχει ζωή.
-Εχεις βρεθεί σε πολλές χώρες... Ποια ομάδα υποστηρίζεις;
Που (σ.σ. γέλια); Είμαι Γάλλος και ο Πορτογάλος μαζί, καθώς ο πατέρας μου κατάγεται από εκεί. Ετσι μικρός άκουγα συνέχεια για την Μπενφίκα, αλλά μετά ο πατέρας μου άρχισε να με πηγαίνει στο γήπεδο για να βλέπουμε την Λιόν. Οταν ήμουν νεαρός την υποστήριζα. Εκείνα τα χρόνια είχε μία πολύ καλή ομάδα. Επαιζαν παίκτες όπως οι Ζουνίνιο, Αντερσον, πολλοί...Α και ο Εντμίλσον, να μην λέμε συνέχεια για τους επιθετικούς (σ.σ. γέλια).
-Θα γύριζες στην Ελλάδα;
Εχω συμβόλαιο με την Λωζάνη και δεν το έχω σκεφτεί....Αλήθεια.
-Εκτός από διακοπές θα ερχόσουν και για μόνιμη εγκατάσταση;
Αλήθεια, επίσης δεν έχω σκεφτεί κάτι τέτοιο. Εχω πολλούς φίλους εδώ. Δέθηκα με πολύ κόσμο Θέλω να κρατάω επαφές με την Ελλάδα και να έρχομαι. Αλλά για μόνιμα, τι να πω.... Ποτέ δεν ξέρεις…Στην ζωή ποτέ δεν λες ποτέ…
-Στην Ελβετία που είσαι τώρα μιλάνε για την δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει Ελλάδα;
Εκεί περισσότερο ασχολούνται με την Γερμανία και την Γαλλία που βρίσκονται κοντά τους. Υπάρχουν αναφορές στην τηλεόραση και στο ίντερνετ, αλλά όχι τόσο εκτεταμένες.
-Όταν σταματήσεις το ποδόσφαιρο θα ήθελες να μείνεις στο χώρο;
Ηδη στην Ελβετία ξεκίνησα μαθήματα προπονητικής ώστε να πάρω το δίπλωμα. Εχω ακόμη χρόνια μπάλας και μετά θα ήθελα να συνεχίσω στο ποδόσφαιρο. Να νιώσω πώς είναι να είσαι προπονητής. Το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό έξω από τις 4 γραμμές. Δεν είναι κάτι απλό. Να ασχολείσαι μαζί του είναι δύσκολο, αλλά και πάθος μαζί. Δεν φεύγει κάποιος εύκολα από αυτό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα