Οι 512 ημέρες που έγραψε ιστορία!

Οι 512 ημέρες που έγραψε ιστορία!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Οι 512 ημέρες που έγραψε ιστορία!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Ζινεντίν Ζιντάν, τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή που είδε live και αναρωτιέται αν έρχεται ακόμη μεγαλύτερη καριέρα για αυτόν...
Ο πρώτος ημιτελικός με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου” έχει μόλις ολοκληρωθεί με ένα θριαμβευτικό 3-0 για την Ρεάλ. Οντας εκεί ως απεσταλμένος της COSMOTE TV ολοκληρώνω την μετάδοση και κατεβαίνω στα αποδυτήρια για δηλώσεις. Πέφτω πάνω στο press officer της Ρεάλ από τον οποίο ζητώ για την τηλεόραση τον Ζινεντίν Ζιντάν. Χαμογελάει και μου απαντά ότι σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου αυτόν έχουν ζητήσει, δεν γίνεται να μιλήσει σε όλους. “Πες μου όποιον παίκτη θες εκτός από τον Κριστιάνο που μίλησε στον αγωνιστικό χώρο και δεν θέλει να πει κάτι άλλο και θα στον φέρω, όχι όμως τον Ζιντάν θα πρέπει να κάνει δηλώσεις ως αύριο αν έρθει σε όλους όσοι τον ζητήσατε...”.
Ο Ζιντάν έχει ήδη φτάσει και ακούει το φινάλε της συνομιλίας μου, χαμογελώντας καταφατικά με την απόφαση μου να... πάρω την την κουρτίνα 2. Ο Μόντριτς έχει κάνει επικό ματς και ζητώ τον Κροάτη. “Καλή επιλογή...” μου γνέφει ο Ζιζού και εγώ είμαι λίγο σαστισμένος.
Ούτε πανηγυρισμοί, ούτε σαμπάνιες, ούτε τίποτα τέτοιο. Ο Ζιντάν ελάχιστα λεπτά μετά τη λήξη του ματς έχει πάει κατευθείαν στον εκπρόσωπο Τύπου της Ρεάλ για να πάρει τις εντολές για το σε ποια κανάλια πρέπει να μιλήσει. Δύο ισπανικά, ένα γαλλικό, το αγγλικό ΒΤ και το ESPN έχουν πάρει το... φιλέτο!
Και ο Μόντριτς όμως έχει κάνει ματσάρα σκέφτομαι και προσγειώνομαι. Ο Ζιντάν στέκεται ακριβώς δίπλα μου και μιλάει σε μία Ισπανίδα δημοσιογράφο όταν ρωτάω τον Μόντριτς αν έχει ήδη τσεκάρει τα εισιτήρια του για το Κάρντιφ. Οι περισσότεροι γύρω μου χαμογελούν, αλλά ο Ζιντάν που συμπτωματικά ακούει την ερώτηση κοιτάει στο στόμα τον Λούκα περιμένοντας να ακούσει την απάντησή του.
Ο Μόντριτς τονίζει την ύπαρξη της ρεβάνς στο “Καλντερόν”, την χαρακτηρίζει “πολύ δύσκολη” και ο Ζιντάν ήρεμος συνεχίζει να απαντά στις ερωτήσεις που του γίνονται. Κατάλαβα ότι δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω, ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ότι τον ενδιαφέρουν και τον αφορούν όλα, ακόμη και τι θα απαντήσει ο Μόντριτς σε έναν Ελληνα δημοσιογράφο. Ποιός ασχολείται, τον Ζιντάν τον ένοιαζε ο τρόπος που σκέφτεται ο παίκτης του λίγα λεπτά μετά από έναν θρίαμβο...
Σήμερα 512 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα που ο Ζινεντν Ζιντάν ανέλαβε τον πάγκο της Ρεάλ δεν υπάρχει κανείς που να ρωτάει αν έκανε καλά, όπως συνέβαινε εκείνες τις πρώτες ημέρες. Αντιθέτως υπάρχουν αρκετοί που αναρωτιούνται αν αυτή η τεράστια ποδοσφαιρική καριέρα θα αποδειχτεί μικρότερη μπροστά στην προπονητική που μόλις ξεκίνησε. Βαριά κουβέντα, μεγάλη, αλλά και υπαρκτή με βάση τα κατορθώματα του κόουτς Ζιζού.
Σε 512 ημέρες δύο Τσάμπιονς Λιγκ (ο πρώτος προπονητής που πήρε δύο συνεχόμενα), ένα πρωτάθλημα Ισπανίας και κάμποσα ακόμη μικρότερα τρόπαια. Και μην βιαστείτε να πείτε ότι στην Ρεάλ αυτό συμβαίνει με όλους. Διότι πολύ απλά ΔΕΝ συμβαίνει. Αυτό το τεράστιο club είχε 59 χρόνια να πανηγυρίσει την ίδια σεζόν πρωτάθλημα και πρωταθλητριών (Τσάμπιονς Λιγκ)! Αφήστε λοιπόν τα αυτά γίνονται στην Ρεάλ διότι καμιά 40άρια προπονητές πριν από τον Ζιντάν δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα από όσα έκανε ο Ζιντάν σε 512 ημέρες. Ο Καπέλο, ο Χάινκες, ο Ντελ Μπόσκε, ο Μουρίνιο για να αναφερθώ στους πρόσφατους δεν έκαναν τίποτα απ' όσα έκανε ο Ζιντάν σε (επαναλαμβάνω) 512 ημέρες! Back to back Τσάμπιονς Λιγκ και πρωτάθλημα μετά από 5 χρόνια. Ο ίδιος αυτό το τελευταίο, τον τίτλο του πρωταθλητή τον αναγνώρισε ως σπουδαιότερο όλων.
Δεν είναι όμως οι τίτλοι, δεν είναι τα κατορθώματα, είναι ο τρόπος. Και όταν λέω τρόπος δεν εννοώ την 4άρα στον τελικό με την Γιούβε, η οποία 4 γκολ δεν είχε φάει σε όλη την διοργάνωση μέχρι τον τελικό. Εννοώ τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ως μάνατζερ και ως κόουτς αυτές τις 512 ημέρες.
Ο Ζινεντίν Ζιντάν παρουσίασε στο χόρτο τον πιο ώριμο Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτόν που έβαλε συνολικά τα λιγότερα γκολ από κάθε άλλη χρονιά στην Ρεάλ, αλλά που ήταν ο πιο πολύτιμος Κριστιάνο για την ομάδα Ρέαλ ever! Αυτός ήταν που τον έπεισε πως πρέπει να κάτσει στον πάγκο ή και εκτός αποστολής για κάποια ματς προκειμένου να είναι φρέσκος μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτός ήταν που έβαλε στη ζωή της Ρεάλ το ροτέισον σε τέτοιο βαθμό και με τέτοιο τρόπο που η Ρεάλ απέκτησε όχι μόνο βάθος αλλά και παίκτες που είναι αναπληρωματικοί και αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο Ζιντάν είπε όχι στα 50 της Λίβερπουλ για τον Ασένσιο που μέχρι πέρυσι ήταν μόνο δανεικός, για να πει ναι στον Χάμες ή στον Μοράτα το κοντέρ θα γράψει 60 εκατ. ευρώ για τον καθένα από αυτούς τους αναπληρωματικούς.
Και δεν είναι μόνο ότι εκτόξευσε την αξία τους, αλλά πήρε από αυτούς πολλά πράγματα σε ματς που έκαιγαν. Διότι ο Ζιντάν το ροτέισον δεν το έκανε στα αδιάφορα ματς, το έκανε και σε αυτά στα οποία παίζονταν ο τίτλος στην Ισπανία και ο Κριστιάνο τα έβλεπε από την τηλεόραση.
Ο Ζιντάν ήταν αυτός που επέμεινε στον Κασεμίρο και τον Μπενζεμά και δικαιώθηκε, ο Ζιντάν ήταν αυτός που είδε τον Ασένσιο, τον Λούκας Βάσκεθ, ακόμη και τον Νάτσο να τον βοηθούν αφάνταστα σε αυτή την πορεία προς τους δύο μεγαλύτερους τίτλους που κατέκτησε φέτος.
Ο Ζιντάν ήταν αυτός που έβαλε και επέβαλε τους κανόνες σε όλους τους παίκτες και όχι μόνο. Ο Ζιντάν ήταν αυτός που με την ηρεμία, την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που τον διέκρινε σε κάθε ματς, σε κάθε διοργάνωση έφτασε την Ρεάλ σε αυτό που δεν την έφτασε κανείς τα τελευταία 59 χρόνια. Ο Ζινεντίν Ζιντάν με την αύρα του, την προσωπικότητά του, το κοουτσάρισμά του, την προσωπικότητα του κέρδισε τους πάντες, ακόμη και τους απαιτητικού οπαδούς της Ρεάλ.
Αυτή η Ρεάλ που έφτιαξε δεν θέλει πολλά. Εχει τα δύο καλύτερα μπακ στον κόσμο (Μαρσέλο, Καρβαχάλ), έχει τρία καταπληκτικά κεντρικά χαφ (Μόντριτς, Κρόος, Κασεμίρο), έχει τον Κριστιάνο σε ρόλο επιθετικού, έχει τον Ισκο ξανά μεγάλο και πρωταγωνιστή. Κυρίως έχει τον τεράστιο Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο να διαλέγει και να αποφασίζει. Ναι σήμερα που μιλάμε παραμένει το μεγαλύτερο φαβορί για να κατακτήσει και το επόμενο.
Γι' αυτό μπορεί να ακούγεται βαρύ, αλλά νομίζω ότι είναι ένα προφανές ερώτημα. Θα ξεπεράσει ο προπονητής Ζιντάν, την καριέρα του ποδοσφαιριστή Ζιντάν; Οσο θυμάμαι το γκολ έργο τέχνης με την Λεβερκούζεν στον τελικό, όσο θυμάμαι ένα ακόμη... έργο τέχνης (διότι τέτοιο ήταν), την κουτουλιά στον Ματεράτσι στον τελικό του Πακγοσμίου Κυπέλλο όπου ο Ζιζού πήγε σχεδόν μόνος του την Γαλλία, τόσο σκέφτομαι, ότι τούτο δω το τελευταίο έργο τέχνης που δεν το ζωγράφισε ο ίδιος, αλλά το σχεδίασε από την αρχή ως το τέλος, είναι εξίσου σπουδαίο. Αυτό το έργο τέχνης των 512 ημερών με κάνει να πιστεύω ότι ο τεράστιος ποδοσφαιριστής Ζιντάν είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει ακόμη μεγαλύτερος προπονητής!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.