Ο Αλαφούζος είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του!

Ο Αλαφούζος είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του!

Ο Αλαφούζος είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την στάση του προέδρου του Παναθηναϊκού, την επόμενη μέρα που βρίσκεται στον... αέρα και το μόνο που προκαλεί είναι κακό και αβεβαιότητα στον σύλλογο!

Η σεζόν, ακόμη μία αποτυχημένη για τον Παναθηναϊκό που την... γλυκαίνει κάπως για του χρόνου η παρουσία των Ουζουνίδη-Λυμπερόπουλου και του ανταγωνιστικού κορμού, φτάνει στο φινάλε της και το τελευταίο διάστημα ολοένα και πληθαίνουν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του οργανισμού για το ξεκάθαρισμα της επόμενης ημέρας, για το τέλος της αβεβαιότητας. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και πολύ περισσότερο η... εξαφάνιση του Γιάννη Αλαφούζου έχουν δημιουργήσει το χειρότερο δυνατό κλίμα στο εσωτερικό της ΠΑΕ αλλά και του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ένα ποδοσφαιρικό τμήμα που το κρατάνε όρθιο με νύχια και με δόντια ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής και προφανώς είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την εικόνα της ομάδας πάνω στο χορτάρι κόντρα σε όλους και σε όλα. Ακόμη και μετά την... ταφόπλακα που έβαλε ο πανίβλακας με την μπύρα και έδωσε το πάτημα στον Ίβιτς να σηκωθεί και να φύγει από το γήπεδο «καθαρίζοντας» το ματς στα χαρτιά, ο Παναθηναϊκός δεν παραδόθηκε και έμεινε όρθιος, παραμένοντας ζωντανός στην αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Live Στοίχημα σε NBA & Bundesliga με Live Stream στη Novibet (21+).

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έχει να εμφανιστεί στην Ζηρίδη από το καλοκαίρι του 2016 ενώ η τελευταία επαφή με τους ποδοσφαιριστές ήταν πριν από έξι μήνες στο Κορωπί. Από το 3-0 στο Καραϊσκάκη και έπειτα, ο Αλαφούζος αποστασιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την καθημερινότητα της ΠΑΕ αλλά και από την διεργασία σημαντικών αποφάσεων, όπως η πρόσληψη προπονητή, τεχνικού διευθυντή και υπευθύνου ακαδημιών. Από εκείνο το διάστημα και έπειτα, ακολούθησαν πληροφορίες για σημαντική μείωση του μπάτζετ το καλοκαίρι του 2017(ένα μπάτζετ που μειώθηκε αρκετά τον Ιανουάριο αλλά ο Παναθηναϊκός ξέμεινε από λύσεις) ενώ στα τέλη Απριλίου «σφραγίστηκε» το προφανές, δηλαδή η αποστασιοποίηση του Αλαφούζου με την αντικατάστασή του στην προεδρία από τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη.

Στις αρχές του μήνα, στο ραντεβού του Αλαφούζου με την διαρχία του ποδοσφαιρικού τμήματος(ένα ραντεβού που έγινε μετά κόπων και βασάνων) φάνηκε πως ο Παναθηναϊκός θα πορευθεί με λίγο μικρότερο μπάτζετ από αυτό που έχει τούτη την στιγμή, βγάζοντας από πάνω του σημαντικά «βαρίδια» και βρίσκοντας με τα χρήματα αυτά, ποδοσφαιριστές που θα είναι σε θέση να βάλουν το κάτι παραπάνω στο σύνολο. Είτε ως λύσεις πρώτης γραμμής είτε ως δεύτερης. Ένας ποδοσφαιρικός εξορθολογισμός των εξόδων, με ανοιχτό παράθυρο για επενδύσεις τύπου Κουρμπέλη και καμία αποχώρηση πρωτοκλασάτου ποδοσφαιριστή.

Τα όσα έγιναν στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όμως, άνοιξαν ξανά το κουτί της ομίχλης στην επόμενη χρονιά, καθώς δια στόματος Χρήστου Παναγόπουλου τέθηκε θέμα αποχώρησης του «mr.ΣΚΑΪ» από τον σύλλογο. Το Δ.Σ που προαναγγέλθηκε και θα έφερνε εξελίξεις, δεν έγινε ποτέ λόγω του πένθους για τον χαμό του Αριστείδη Αλαφούζου και ο Παναθηναϊκός παραμένει σε κατάσταση αναμονής, παραμένει σε μία κατάσταση που δεν βοηθά ούτε στο παρόν αλλά ούτε και στο μέλλον, είτε αυτό έχει ξανά... σφραγίδα Αλαφούζου είτε έχει Αλαφούζο σε κατάσταση «μένω μέχρι να βρεθεί επενδυτής».

Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση του Παναθηναϊκού έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα με μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις! Το πρώτο μήνυμα το έστειλε ο Μάρκους Μπεργκ σχετικά με την παραμονή του, το δεύτερο ο Πολ Ζοσέ Εμποκού για την... μοναξιά που νιώθει, συνέχισε ο Κάρλος Ζέκα για τον μεγαλόμετοχο της ΠΑΕ και το ολοκλήρωσε ο Μαρίνος Ουζουνίδης μετά την νίκη επί της ΑΕΚ στην Λεωφόρο, παραλληλίζοντας το κλαμπ με καράβι που οδεύει προς τα βράχια!

Ο Γιάννης Αλαφούζος, λοιπόν, είναι υποχρεωμένος απέναντι στον σύλλογο που διοικεί εδώ και μια πενταετία, να μιλήσει για την επόμενη μέρα, να ξεκαθαρίσει τις απόφασεις του και να κάνει... πενηνταράκια το πως σκοπεύει να κινηθεί από εδώ και στο εξής έχοντας τις τύχες του Παναθηναϊκού στα χέρια του. Η εξαφάνιση του δεν οδηγεί πουθενά, μόνο κακό κάνει. Ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου δύο δρόμους έχει, που θα εξαρτηθούν από την απόφαση που θα πάρει...

Ο πρώτος είναι να συνεχίσει στο τιμόνι της ομάδας, αναθεωρώντας πολλά πράγματα για το πως διοικείται ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός, μαθαίνοντας από τα λάθη του. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Δεν έχει μάθει. Ίσως να τα έχει αναγνωρίσει. Αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος. Εξάλλου, όπως μας δίδαξε η ιστορία των τελευταίων πέντε ετών, το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλαμπ δεν ήταν το οικονομικό αλλά η έλλειψη σωστής διαχείρισης του ποδοσφαιρικού και εταιρικού κομματιού, η έλλειψη σταθερής στρατηγικής και πλάνου, η απουσία σημαντικών στελεχών στο εσωτερικό της ΠΑΕ και γενικά μια αποθέωση της προχειρότητας σχεδόν στα πάντα. Την μοναδική χρονιά(2013-2014) που ο Παναθηναϊκός ήταν ομάδα σε όλα της, κατάφερε και τίτλο να κατακτήσει και ομάδα να «χτίσει» για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι να πάει στα σκουπίδια το πλάνο με την απόλυτη ισχυροποίηση του Αναστασίου και την αποπομπή Νταμπίζα.

Ο δεύτερος είναι να βγει και να δηλώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό, παραμένοντας εγγυητής για την επόμενη ημέρα και ισχυρός άνδρας μέχρι την έρευση επενδυτή ή μιας άλλης λύσης για την διοίκηση του «τριφυλλιού». Απ' ότι φαίνεται δεν έχει την θέληση να γίνει Τζίγγερ και να «παρκάρει» τις μετοχές, οπότε είναι πιθανό να μείνει μέχρι να φύγει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεσμεύεται προσωπικά με μια σειρά από υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού.

Αν διαλέξει τον δεύτερο δρόμο, θα πρέπει να είναι «κρυστάλλινος». Στο τι αναλαμβάνει από τα χρέη της ομάδας, στο αν θέλει κάποιο αντίτιμο για να παραχωρήσει τις μετοχές που του ανήκουν, στο αν θα συνεχίσει να προσφέρει έστω και μακριά από το προσκήνιο. Στα πάντα. Το «αποχωρώ»-αν ειπωθεί- πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο για να την όποια προσέλκυση ανθρώπων για τον Παναθηναϊκό.
Το πόσο εύκολο είναι να βρεθούν άνθρωποι να πάρουν το πηδάλιο του καραβιού, το έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από τις αποτυχημένες προσπάθειες του Αλαφούζου να βρει δυνατούς «συμπαίκτες». Προφανώς, όμως, το θέμα της κάλυψης των χρεών σε μια πιθανή αποχώρηση να παίξει τον ρόλο. Είναι διαφορετικό να μπαίνεις σε ένα μαγαζί χρεωμένο 20-25 εκατομμύρια και διαφορετικό να ξέρεις πως θα είσαι απαλλαγμένος από έναν μεγάλο βραχνά.

Υποθέσεις και αυτό που μετρά είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και είναι ξεκάθαρη. Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του!

Υ.Γ1: Κάθε υπόθεση εργασίας μεγάλων συλλόγων που βρέθηκαν σε δεινή θέση όπως ο Παναθηναϊκός και κατάφεραν να «αναστηθούν», να μεγαλώσουν και να μεγαλουργήσουν, διδάσκουν μεταξύ άλλων δύο πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την «επαγγελματοποίηση» της ΠΑΕ, με την εκμετάλλευση κάθε εταιρικής πτυχής του κλαμπ που φέρνει έσοδα και το σωστό μάνατζμεντ σε όλα τα επίπεδα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την συσπείρωση του κόσμου, την «πλάτη» των οπαδών στο κάθε νέο πρότζεκτ. Αυτή την πενταετία, ο Παναθηναϊκός είχε δίπλα του μόνο 10.000 οπαδούς(μάγκες πέρα ως πέρα) όταν οι φίλοι του συλλόγου ανά την επικράτεια είναι κοντά στα δύο εκατομμύρια.

Αν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν συσπειρωθούν, δεν γίνουν «ένα», δεν καταλάβουν ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει Άραβας, Κινέζος, πολυμετοχικός, είναι ο μόνος δρόμος για την επιστροφή, τότε πολύ δύσκολα το «τριφύλλι» θα ξαναβρεί τον δρόμο του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.