Ο Βασιλειάδης έπαθε, έμαθε και μένει να δούμε αν θα πράξει και αν θα τον αφήσουν να πράξει

Ο Βασιλειάδης έπαθε, έμαθε και μένει να δούμε αν θα πράξει και αν θα τον αφήσουν να πράξει

bet365

Δύο 24ωρα μετά τον τελικό, ο Βασίλης Σαμπράκος εξηγεί τα “πώς” και τα “γιατί” των ευθυνών της διοίκησης του κράτους και των αρχών για το αίσχος του Βόλου, και γράφει για το κρίσιμο 40ημερο για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και τώρα, που έχουν περάσει περίπου δύο 24ωρα και ο πίνακας του “ιστορικού τελικού” μοιάζει να ολοκληρώνεται, είναι μια καλή στιγμή για να συζητήσουμε τα “πώς” και τα “γιατί”, σε μια προσπάθεια να εκτιμήσουμε αν είναι δυνατόν η Ελλάδα να διδαχθεί από αυτό το πάθημα ώστε να καταφέρει κάποτε να περνά πάνω έστω από το χαμηλότερο όριο του πήχη και να διοργανώνει ασφαλείς και πολιτισμένους τελικούς. Φυσικά είμαστε όλοι τυχεροί, και ειδικά αυτοί που φέρουν τις ευθύνες για το αίσχος του Βόλου, που αυτή η συζήτηση δεν γίνεται πάνω από μνήμα ή και μνήματα.

Αυτή του περασμένου Σαββάτου ήταν ακόμη μια φορά που η διοίκηση του Κράτους αποφάσισε, για λόγους που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί στο μυαλό μου, να εμπιστευθεί τα πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας του ποδοσφαίρου και να τους επιτρέψει να κάνουν έναν τελικό. Ενας ακόμη που δεν ήξερε, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, έπαθε. Και μένει να διαπιστώσουμε αν έμαθε, και κυρίως αν μπορεί να λειτουργήσει στο εξής οδηγούμενος από τα διδάγματα αυτής της πικρής ιστορίας προκειμένου να αλλάξει τις προδιαγραφές διεξαγωγής των αγώνων στην Ελλάδα.

Ο Βασιλειάδης, ο οποίος μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη είχε την ευθύνη, για λογαριασμό της Κυβέρνησης, για να πράξουν και να προλάβουν, δεν υπήρξε αποτελεσματικός. Ακουσε την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ να του υπόσχεται ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και πολιτισμένα, άκουσε το ίδιο από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ και ένιωσε “παγιδευμένος” επικοινωνιακά. Η υπογραφή της τελευταίας στιγμής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την χορήγηση άδειας διεξαγωγής αγώνων στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, δηλαδή η υπογραφή που έβαλε μια γυναικολόγος που είναι η αναπληρώτρια προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας επειδή ο προϊστάμενος αποφάσισε να κάνει το κορόιδο λες και μπορεί έτσι να αποφύγει την πολιτική ευθύνη, έφερε τον Βασιλειάδη στη δύσκολη θέση να πρέπει να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη στην περίπτωση αναβολής του τελικού. Τι φοβήθηκε ο Βασιλειάδης, γιατί δεν την πήρε πάνω του την ευθύνη να αποφασίσει την Παρασκευή την αναβολή; Η εκτίμηση ότι ξαφνικά θα γινόταν ο ... κακός ή ο ... βαλτός που εμπόδισε την ΕΠΟ, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ να διοργανώσουν έναν τελικό – διαφήμιση του ποδοσφαίρου ήταν που τον οδήγησε στην επιλογή να μην αναβάλει τον τελικό. Συζήτησε με τον Πρωθυπουργό, και επέλεξε, δεδομένου ότι δεν είχε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής βάσιμες και τεκμηριωμένες πληροφορίες για την εκδήλωση επεισοδίων βίας, να μην αναβάλει τον τελικό.

Στα μάτια όσων παρακολουθούμε στενά τη δραστηριότητα του ποδοσφαίρου όλα αυτά που συνέβησαν στον Βόλο και ειδικά ο πόλεμος που ξέσπασε στην αερογέφυρα είναι μια καθαρή απόδειξη έλλειψης αποτελεσματικού σχεδίου από την Αστυνομία. Το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στα επεισόδια έχουν, στην συντριπτική πλειονότητά τους, φανερά τα πρόσωπά τους και δεν έχουν φροντίσει να τα καλύψουν μαρτυρά ότι ακόμη και οι κάφροι δεν ήταν προετοιμασμένοι για αυτή τη σύρραξη. Δεν την είχαν προσχεδιάσει, προμελετήσει. Τους προέκυψε λόγω της αμέλειας της Αστυνομίας, η οποία επέλεξε να αφήσει αφύλαχτη την αερογέφυρα.

Γιατί; Αυτός ο πόλεμος σε κοινή θέα, μπροστά στα μάτια όλων των Ελλήνων, έλαβε χώρα σε μια εποχή που ο υφυπουργός Αθλητισμού συζητούσε με το ποδόσφαιρο περί της πιθανότητας να επιτρέψει την μετακίνηση οπαδών. Αυτή η συζήτηση, περί του ενδεχομένου να συνυπάρχουν οπαδοί δύο μεγάλων ομάδων στο ίδιο γήπεδο, είναι μια συζήτηση που δεν θέλει να ακούει η Αστυνομία, διότι βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών και βάζει πάρα πολλή δουλειά και πολλές ευθύνες στην ηγεσία της. Πάμε παρακάτω.

Σε μια άλλη χώρα ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν θα περίμενε καν τη λήξη του τελικού για να αποδώσει ευθύνες και να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία όλων όσων έχουν την ευθύνη για όσα συνέβησαν. Το ίδιο θα είχε κάνει και ο υπουργός της Δημόσιας Τάξης. Το ίδιο και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ολοι όσοι έκαναν επεισόδια θα είχαν συλληφθεί και ήδη θα δικάζονταν, οι διοικήσεις των ομάδων θα είχαν ήδη απολογηθεί για τις επιλογές που έκαναν στην διανομή των εισιτηρίων, η διοίκηση του ποδοσφαίρου θα είχε ήδη επιβάλει διοικητικές ποινές.

Τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα; Οι πληροφορίες δημιουργούν την αίσθηση ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν συλλέξει υλικό, ότι προχωρούν σε συλλήψεις, ότι αναζητούν μέχρι και αλλοδαπούς πρωταγωνιστές σε επεισόδια οι οποίοι ταξίδεψαν οδικώς με πούλμαν από άλλη χώρα στον Βόλο. Και τι κάνει ο υφυπουργός Αθλητισμού; Εξακολουθεί να βρίσκεται στην δύσκολη θέση που του δημιουργεί η συγκυρία. Θα έπρεπε να έχει ήδη “επιτεθεί” στην ΕΠΟ, αλλά αυτή είναι μια προσωρινή διοίκηση, επιλογής UEFA & FIFA, με τις οποίες προσπαθεί να συνεννοηθεί για να φτιάξει νέο καταστατικό για την ομοσπονδία πριν από τις εκλογές. Δεν μπορεί να “σκοτωθεί” με μια προσωρινή διοίκηση με την οποία προσπαθεί, και έχει σε μεγάλο βαθμό επιτύχει να συνεννοείται στα βασικά, δηλαδή στη δημιουργία των θεμελίων για την επόμενη ημέρα. Συνεπώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάθεται τούτη τη στιγμή και να “τρώει το ξύλο”, με την ελπίδα ότι μετά από έναν μήνα θα είναι σε θέση να δείξει πράξεις, ενέργειες και αποφάσεις που θα δημιουργούν νέο καθεστώς ζωής στον ελληνικό αθλητισμό.

Οπως όλοι μας, ο Βασιλειάδης ξέρει ότι η ΕΠΟ πιέστηκε από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ για να κάνει τον τελικό στο Πανθεσσαλικό με ένα σχέδιο του ποδαριού, και φυσικά ξέρει ποια είναι η ευθύνη της ΕΠΟ και τι πρέπει να αλλάξει στο καταστατικό του Κυπέλλου προκειμένου να μην ξανασυμβεί αυτό. Ξέρει ότι ο ΠΑΟΚ έδωσε όλα του τα εισιτήρια στους οργανωμένους και η ΑΕΚ το μεγαλύτερο ποσοστό. Ξέρει πλέον τι συμβαίνει όταν η γενική γραμματεία Αθλητισμού δεν κατέχει το σχέδιο μιας αθλητικής εγκατάστασης και τα αφήνει όλα στα χέρια της Αστυνομίας. Ξέρει τα πάντα για το ελληνικό καθεστώς διεξαγωγής των αγώνων. Και τώρα τελευταία μαθαίνει και τί κάνουν και πώς το κάνουν οι ξένοι, και μπορεί να εξηγήσει στον εαυτό του το γιατί εμείς εδώ δεν το κάνουμε καλά και γιατί οι ξένοι το κάνουν καλά και στήνουν αυθεντικές γιορτές αθλητισμού και ποδοσφαίρου. Ξέρει ότι μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια των ξένων. Και ξέρει και σε ποιους ξένους πρέπει να απευθυνθεί. Μένει λοιπόν να δούμε, και θα το διαπιστώσουμε σύντομα, δηλαδή στη διάρκεια των επόμενων 30-50 ημερών, αν έχει τη διάθεση και την ικανότητα να αλλάξει τις προδιαγραφές, για να πατάξει και τη βία και τη διαφθορά, αλλά και αν θα τον αφήσουν.

Είμαι ίσως ο πρώτος που έδειξε την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και της Αστυνομίας για αυτά που έγιναν στον Βόλο. Σήμερα, που – εκ θαύματος – δεν έχουμε νεκρό, λέω ότι αν ο Βασιλειάδης αξιοποιήσει το μάθημα που πήρε από το μάθημα και λειτουργήσει, δράσει, νομοθετήσει, επηρεάσει, αναγκάσει το ποδόσφαιρο να αλλάξει καθεστώς, μπορεί μετά από καιρό να λέμε ότι αυτό το αίσχος του περασμένου Σαββάτου έβγαλε και κάτι πολύ καλό. Ας κάνουμε λίγη υπομονή, μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου. Θα είμαι εδώ για να σας πω αν πρέπει να κλαίμε ή να γελάμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.