«Ο Σαββίδης θέλει ισονομία για να παίζονται οι τίτλοι μόνο στο γήπεδο»

«Ο Σαββίδης θέλει ισονομία για να παίζονται οι τίτλοι μόνο στο γήπεδο»

bet365

Λίγες ώρες πριν από το μεγάλο ημιτελικό της Τούμπας, ο Γιώργος Κούδας καταθέτει τις απόψεις του στο gazzetta.gr για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Γιώργος Κούδας δε μασάει τα λόγια του. Το αντίθετο. Στέκεται στο πλευρό του Ιβάν Σαββίδη, προσδοκά την αναγέννηση του ελληνικού ποδόσφαιρου και του αγαπημένου του ΠΑΟΚ, θέλει από τους ποδοσφαιριστές και τον Ίβιτς να καταθέσουν την ψυχή τους στο χορτάρι της θρυλικής Τούμπας για να έρθει η πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Αφορμή για την συζήτηση, με τον «Μεγαλέξανδρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου, στάθηκε μια φωτογραφία, που «έπεσε» στα χέρια μας, του Μιχάλη Παππού. Από έναν προημιτελικό κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό, εκείνη τη βραδιά τον Απρίλη του 1973, όπου το «κλικ» του Θεσσαλονικιού φωτορεπόρτερ «έπιασε» τον Κούδα να καλπάζει και τον Άνθιμο Καψή να τον σταματά μ’ έναν ανορθόδοξο τρόπο, συμβάλλοντας και συνθέτοντας, όμως, την κορυφαία φωτογραφία της ένδοξης καριέρας του ασπρόμαυρου βιρτουόζου της μπάλας.

Δεν ήταν η πασίγνωστη φωτογραφία, ήταν μια άλλη μερικά δευτερόλεπτα αργότερα.Οσα χρειάστηκαν μέχρι η μπάλα να φύγει από το πόδι του Γιώργου Κούδα, να φτάσει στο κεφάλι του Δημήτρη Παρίδη και από εκεί να αναπαυτεί στα δίχτυα του Τάκη Οικονομόπολου. Εκείνο το βράδυ, ο αείμνηστος Καβαλιώτης άσος του ΠΑΟΚ, σκόραρε δύο φορές και ο «Δικέφαλος» πήρε την πρόκριση. Και το πανηγύρισαν, όπως βλέπετε, με φόντο την κατάμεστη Τούμπα.

«Ξέρεις με ποιον μιλάς;», γύρισε και είπε πριν η συζήτηση πάει στο σήμερα, στον ΠΑΟΚ, στον Ιβάν Σαββίδη, στο μέλλον. «Έχω παίξει σε δέκα τελικούς κυπέλλου στην καριέρα μου. Κέρδισα μόλις δύο! Ένιωσα στον πετσί μου, μαζί με εκείνη την σπουδαία ομάδα, την αδικία, ωστόσο είμαι “γεμάτος”, έδωσα και πήρα τα πάντα από τον ΠΑΟΚ και το ποδόσφαιρο. Αυτό το αίσθημα της αδικίας μας γέμιζε με δύναμη να συνεχίσουμε, να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο για να έρθουν και οι τίτλοι. Έζησα τα χρόνια που ο ΠΑΟΚ είχε πολύ καλή ομάδα, αλλά μας έκλεβαν τους τίτλους και τα πρωταθλήματα».

- Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες γύρω από αυτό το κομμάτι. Βασικά, γύρω από το τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Το πρώτο πράγμα που είπα στον Ιβάν Σαββίδη, όταν ανέλαβα ρόλο συμβούλου και είμαι δίπλα του, ήταν ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε τον ΠΑΟΚ ξεκινώντας από το μηδέν. Από τις ακαδημίες, τα γραφεία, την ομάδα, να αλλάξουμε την νοοτροπία του φιλάθλου που έρχεται κάθε Κυριακή στο γήπεδο».

- Τι σας απάντησε ο κ. Σαββίδης;

«Μου απάντησε με τις πράξεις του, ήταν κάτι που με κέρδισε. Μπορεί στην αρχή να είχα κάποιες αμφιβολίες, αλλά πολύ γρήγορα με τις πράξεις του ξεκαθάρισε πολλά μέσα στο μυαλό μου. Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που είναι στον ΠΑΟΚ, έχει αγαπήσει τον σύλλογο κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος πέραν από όσες κι όποιες επενδύσεις έχει κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει και θέλει να πετύχει είναι η δημιουργία ενός “άλλου τοπίου” στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

- Θεωρείτε ότι είναι σε καλό δρόμο για να το πετύχει;

«Έχουν αλλάξει πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο τους τελευταίους μήνες, αυτό το αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής με το αντικείμενο, με την συνδρομή του κ. Σαββίδη. Και επειδή μπορώ να καταλάβω τα «θέλω» του, σας λέω ότι δε τον ενδιαφέρει τόσο οι μείον έξι βαθμοί, όσο ένα καθαρό ποδόσφαιρο. Με αξίες, με ισονομία για όλους, με τον κόσμο να πάψει να διακατέχεται από καχυποψία γύρω από τις αποφάσεις των διαιτητών και των δικαστηρίων. Αυτό το σκηνικό των τελευταίων ετών φέρνει και την αντίδραση, είναι κρίμα και άδικο να αδειάζουν οι κερκίδες των ελληνικών γηπέδων, να απομακρύνονται οι επενδυτές, να χάνεται μια σπουδαία μεταγραφή σε πρόστιμα. Κάτι που ο ΠΑΟΚ το έχει πληρώσει πολύ ακριβά, πρέπει να αλλάξει πάση θυσία και θα αλλάξει μόνο αν ο φίλαθλος αντιληφθεί ότι υπάρχει δικαιοσύνη σ’ όλους τους τομείς».

- Πιστεύετε ότι ο Ιβάν Σαββίδης σκέφτεται και τα οικονομικά οφέλη από την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Ο κ. Σαββίδης θέλει, ξαναλέω, ισονομία για να παίζονται οι τίτλοι μόνο στο γήπεδο. Ξέρω καλά ότι οποιοδήποτε τέτοιο όφελος, ο Ιβάν θα το προσφέρει στην ανάπτυξη των υποδομών και των ακαδημιών, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε όλη την Ελλάδα».

- Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό…

«… να σας διακόψω. Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του πολλά περισσότερα από έναν ημιτελικό. Δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο ντέρμπι της Πέμπτης. Κι αυτό οφείλει να το καταλάβει καλά, ο κόσμος που θα βρεθεί στην Τούμπα. Ακολουθούν τα πλέι οφ, έρχεται η νέα χρόνια, όπου θα πρέπει να συνεχίσουμε το χτίσιμο της ομάδας, βάσει της προεργασίας που έχει γίνει, στηριζόμενοι στις εισηγήσεις του προπονητή. Ο ΠΑΟΚ έχει συνέχεια και μετά την Πέμπτη».

-Ναι, αλλά λείπει ένας τίτλος. Πέρασαν δεκατέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά, που ο κόσμος του γεύτηκε τη χαρά ενός τροπαίου.

«Δε θα διαφωνήσω, απλά θα επαναλάβω πως πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Στο μέλλον ο ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι θα γίνει καλύτερος. Χτίζουμε και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σ’ αυτή τη λογική. Όλοι μας οφείλουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

- Να επιμείνω αναφορικά με τη ρεβάνς της Πέμπτης. Πόσο δύσκολο είναι να ανατρέψεις ένα εις βάρος σου σκορ 2-0;

«Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Το βλέπουμε στο εξωτερικό. Εκεί δε μετράει αν έχεις χάσει με 2-0 ή 3-0, το γήπεδο είναι ο καθρέπτης και όλα τα σκορ ανατρέπονται, με τον κόσμο να απολαμβάνει το θέαμα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Όταν θα αρχίσει ο φίλαθλος να μην έρχεται με αρνητική διάθεση και προκαταβάλλοντας μέσα στο μυαλό του τι θα δει, τότε θα μπορούμε να πούμε πως έχουμε πετύχει να αλλάξουμε την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου».

- Τα λόγια σας μοιάζουν με μήνυμα προς τους φίλους του ΠΑΟΚ που θα βρεθούν την Πέμπτη στις κερκίδες της Τούμπας.

«Μα, αυτή δεν είναι όλη η ουσία. Ο κόσμος πρέπει να αγκαλιάσει την προσπάθεια της ομάδας και να ξέρει ότι ακόμη κι αν προκύψει ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν θα έχουν τελειώσει τα πάντα».

- Αν είχατε απέναντι τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ τι θα τους συμβουλεύατε ενόψει της ρεβάνς του κυπέλλου;

«Να παίξουν με ψυχή. Να έχουν πίστη στο στόχο της ανατροπής από το πρώτο μέχρι και τα τελευταίο λεπτό. Αυτό ήταν το μυστικό της δικής μου ομάδας. Ο Παρίδης στον προημιτελικό του ’73 ήταν ο πιο κοντός παίκτης του γηπέδου. Κι όμως σκόραρε με κεφαλιά. Πήδηξε και κέρδισε τα θηρία της άμυνας του Παναθηναϊκού. Γιατί, το έλεγε η ψυχούλα του, καλή του ώρα εκεί που είναι…».

- Κλείνοντας, ποιο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σας έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό;

«Αφήνοντας στην άκρη τον τελικό του 1972, όπου κατακτήσαμε το πρώτο τίτλο, θα πω τα δύο ντέρμπι που έγιναν ένα χρόνο πριν στην Τούμπα. Ένα για το κύπελλο κι ένα για το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε και στα δύο με 2-0 κι όμως είχαμε τη ψυχή, το σθένος και την αποφασιστικότητα και τα γυρίσαμε σε 3-2. Ο Πούσκας δεν το πίστευε στην αρχή. Είχε πάει να δει τον Άγιαξ και τα’ βαλε με το βοηθό του, τον Γαβρίλο Γαζή. Όταν πια κάθισε κι αυτός στον πάγκο, έπαθε το ίδιο πράγμα και... κατάλαβε».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα