Ο κανονισμός ξεκαθαρίζει την τιμωρία του Ολυμπιακού από τους δικαστές

Ο κανονισμός ξεκαθαρίζει την τιμωρία του Ολυμπιακού από τους δικαστές

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταθέτει στο blog του στο gazzetta την άποψη του για την τιμωρία του Ολυμπιακού. Και την εξηγεί.

Επειδή έχω ψάξει την υπόθεση κι επειδή έχω μιλήσει (και) με δικηγόρους έγκριτους, αλλά κι «ουδέτερους», που δεν έχουν δηλαδή καμία σχέση, είτε με Ολυμπιακό, είτε με ΠΑΟΚ, επιτρέψτε μου να έχω άποψη για την υπόθεση που εκδικάζεται σήμερα ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ.

Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει δικαστής που να βγάλει απόφαση περί αφαίρεσης βαθμών από τον Ολυμπιακό. Μιλάμε τώρα για δικαστές. Για σοβαρούς κι αξιοπρεπείς ανθρώπους. Πώς θα πάρουν μία τέτοια απόφαση, που μάλιστα θα αλλοιώσει ένα ολόκληρο τίτλο πρωταθλητή, όταν δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί τέτοια απόφαση;

Δεν κρύβω ότι με προβληματίζει ότι ο Ολυμπιακός κλήθηκε με το άρθρο 29 «περί βίας» κι όχι με το άρθρο 28, την στιγμή που ο πρόεδρος του Ατρόμητου, που κατά το φύλλο αγώνα, «έπιασε από το λαιμό τον επόπτη και του είπε θα σε σκοτώσω», είχε κληθεί με το άρθρο 28. Ποια η διαφορά; με το άρθρο 28 μπορεί να αφαιρεθεί κι ένας, δύο η, τρεις βαθμοί, ενώ με το άρθρο 29 αν αφαιρεθούν, θα αφαιρεθούν έξι…

Τέλος πάντων, εγώ έχω εμπιστοσύνη στους δικαστές. Άλλωστε, ακόμη κι έχοντας να δικάσουν με βάση το άρθρο 29, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι ποινές που επιβάλλονται, είναι «ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος»: α) διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β) διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, γ) αφαίρεσης έξι (6) βαθμών και δ) υποβιβασμός ομάδας.

Προσέξτε, «ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος». Υπάρχει λοιπόν μία διαβάθμιση. Με το ίδιο το άρθρο να εξηγεί: «Ιδιαίτερα σοβαρή και επιβαρυντική περίπτωση θεωρείται ο τραυματισμός διαιτητών, βοηθών διαιτητών, παρατηρητών, βοηθών παρατηρητών και ιατρών αγώνων εντός του γηπέδου από αξιωματούχους ομάδων, ποδοσφαιριστές ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με εντεταλμένη από την ομάδα υπηρεσία στον χώρο αυτό».

Συγνώμη λοιπόν, εδώ δεν υπάρχει τραυματισμός κανενός. Υπάρχει «απώθηση του βοηθού παρατηρητή», όπως γράφει η επίσημη έκθεση. Αν για την «απώθηση» του βοηθού παρατηρητή και την «παρεμπόδιση» των διαιτητών να μπουν στ΄ αποδυτήρια τους από δύο άτομα, «που απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία» (όπως γράφει το φ.α.), υπάρξει αφαίρεση έξι βαθμών, τότε ο Ολυμπιακός έπρεπε να υποβιβαστεί αν π.χ. έτρωγε μία κλοτσιά ο παρατηρητής η, ένα χαστούκι ο διαιτητής!

Δεν είναι έτσι, όμως. Ο πειθαρχικός κώδικας μιλάει για «βαρύτητα παραπτώματος» και δίνει τέσσερις διαφορετικές ποινές, με χειρότερη (τον υποβιβασμό) αυτή του «τραυματισμού αξιωματούχου». Άρα, η αμέσως προηγούμενη ποινή, η αφαίρεση βαθμών, προβλέπεται για χειροδικία κατά αξιωματούχου. Όμως, εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν κτύπησε κανένα.

Γι΄ αυτό κι εκφράζω την άποψη μου ότι όσο κι αν δημιουργούν «κλίμα» δια του Τύπου οι «ενδιαφερόμενοι», δεν μπορεί οι αξιότιμοι δικαστές της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ να πάρουν τέτοια απόφαση, αφαίρεσης βαθμών. Οι δικαστές αποφασίζουν βάσει του νόμου, του πειθαρχικού κώδικα δηλαδή κι όχι με βάση τα όσα γράφουν άλλοι δημοσιογράφοι η, εγώ.

Κι ο νόμος είναι σαφής, έστω μέσα στην…ασάφεια που έχουν οι κανονισμοί της ΕΠΟ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.