Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η 11η Απριλίου

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η 11η Απριλίου

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η 11η Απριλίου

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος, γράφει για το σαφές μήνυμα των τρομοκρατών (κάθε είδους) ότι το ποδόσφαιρο και κυρίως ο ποδοσφαιριστής είναι στο στόχαστρο, αλλά και την τεράστια διαφορά στις δύο... ημερομηνίες.

Εχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που έγραφα, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει στην αγγλική τηλεόραση, για την... ονείρωξη των τρομοκρατών να χτυπήσουν σε ένα γεμάτο γήπεδο την ώρα διεξαγωγής ενός μεγάλου ματς που θα έχει καθηλώσει μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Μία μαζική δολοφονία σε απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο. Ενα τρομοκρατικό χτύπημα ίδιας απήχησης με εκείνο των δίδυμων πύργων το 2011.

Από τότε όμως η τρομοκρατία έχει αλλάξει μορφή. Δεν χρειάζεται πλέον ένα τόσο οργανωμένο σχέδιο για να χτυπήσει κάποιος, δεν χρειάζεται ένας πυρήνας ή μία οργάνωση προκειμένου να προκαλέσει τον πανικό.

Δεν χρειάζεται καν εκρηκτικός μηχανισμός σαν αυτόν που είχε τοποθετηθεί στους θάμνους στην διαδρομή προς το γήπεδο και που η ενεργοποίησή του με τηλεχειριστήριο, την στιγμή που περνούσε από εκεί το πούλμαν με τους ποδοσφαιριστές της Ντόρτμουντ, προκάλεσε το σοκ της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Θα μπορούσε να είναι ένας μοναχικός τρομοκράτης, που θα είχε καβαλήσει μία νταλίκα και θα έπεφτε με σπασμένα τα φρένα πάνω στο πούλμαν της Ντόρτμουντ.
Αυτή η μορφή τρομοκρατίας που δεν είναι αντιμετωπίσιμη, δεν είναι προβλέψιμη, δεν αποκαλύπτεται, ούτε εξιχνιάζεται πριν συμβεί. Δεν προϋποθέτει οργάνωση, σχέδιο, ομαδική δουλειά, άρα και επικοινωνία μεταξύ των μελών του πυρήνα, δεν δίνεται καμία εντολή για εκτέλεση του σχεδίου, άρα και κάποιες πιθανότητες να συλληφθεί κάποιος πριν προκαλέσει το κακό. Επαναλμβάνω, ένας μοναχικός τύπος... καβαλάει μία νταλίκα και πέφτει πάνω στο πούλμαν της όποιας Μπορούσια, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Από την στιγμή που ο εκρηκτικός μηχανισμός έσκασε δίπλα στο πούλμαν της Ντόρτμουντ, από την στιγμή που ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας, η οποία είχε ως στόχο να τον σκοτώσει, άλλαξε και ο κόσμος του ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει παίκτης επαγγελματικής ομάδας που θα μπει στο πούλμαν της ομάδας και δεν θα το σκεφτεί αυτό που συνέβη.

Ηταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα συνέβαινε. Αν σε ένα περιοδικό στη Γαλλία, γιατί όχι σε μία ομάδα ποδοσφαίρου στην Γερμανία. Αν σε ένα κλαμπ στο Παρίσι, ένα σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες, μία γέφυρα στο Λονδίνο, γιατί όχι σε ένα γήπεδο, κάπου στον κόσμο. Οι μαρτυρίες των ίδιων των παικτών της Ντόρτμουντ, αλλά και όσων τους είδαν, αναφέρει ότι είναι σοκαρισμένοι ακόμη και σήμερα. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Μία βόμβα έσκασε δίπλα τους με στόχο να τους σκοτώσει, σε λιγότερες από 24 ώρες από εκείνη την στιγμή θα πρέπει να παίξουν ποδόσφαιρο. Ολοι εκτιμούν ότι αποκλείεται να μην τους επηρεάσει, όλοι πιστεύουν ότι από την ώρα που συνέβη το περιστατικό μέχρι την στιγμή που θα φτάσουν στο γήπεδο και θα ξεκινήσει το ματς, αποκλείεται να μπορέσουν, να σκεφτούν κάτι άλλο, εκτός από αυτό.

Πιθανόν και να είναι έτσι, αλλά όλα θα αλλάξουν την στιγμή που ο διαιτητής θα σφυρίξει την έναρξη του ματς. Τότε και για 90 λεπτά όλοι θα ξεχάσουν τι έχει συμβεί. Τότε θα παίξουν και το παιχνίδι πάντα σε κάνει να ξεχνάς...

Οι παίκτες της Ντόρτμουντ, οι παίκτες της Μονακό, οι 60 χιλιάδες που θα είναι στο γήπεδο, τα εκατομμύρια που θα δουν το ματς από τους τηλεοπτικούς δέκτες παγκοσμίως, όλοι θα απολαύσουμε το παιχνίδι. Μόλις σφυρίξει την λήξη ο διαιτητής, πιθανότατα όλοι θα επαναφέρουμε στη μνήμη μας τι συνέβη στον δρόμο, εκεί δίπλα στους θάμνους. Στα 90λεπτά που η μπάλα θα κυλάει στο χόρτο, όλοι μα όλοι θα το έχουμε αφαιρέσει από τη μνήμη μας και αυτή είναι η μαγεία του αθλητισμού γενικότερα.

Οταν το τόπι θα αρχίσει να κυλά, όταν η δράση ξεκινήσει, η τρομοκρατία θα έχει χάσει από χέρι. Μετά θα την ξαναθυμηθούμε, αλλά μετά θα έχουμε να θυμηθούμε κι' άλλα. Κανένα άλλο τρομοκρατικό χτύπημα δεν μπορεί να το βγάλεις από το μυαλό σου τις πρώτες 24 ώρες, παρά μόνο αυτό. Από τις 19.45 ώρα Ελλάδας μέχρι λίγο μετά τις 21.30 που το ματς θα τελειώσει, θα παίζει μπάλα η Ντόρτμουντ με την Μονακό.

Ακόμη και οι τρομοκράτες αυτό θα βλέπουν και όχι τα... κατορθώματα τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.