Ο Ολυμπιακός, το «γραμμάτιο» και η επίθεση!

Ο Ολυμπιακός, το «γραμμάτιο» και η επίθεση!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Ο Ολυμπιακός, το «γραμμάτιο» και η επίθεση!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τον ημιτελικό, το χρέος στην Λιβαδειά και με αφορμή την... Κέρκυρα σημειώνει για τις ανανεώσεις...

Καλή μας Μεγάλη εβδομάδα η οποία έπειτα από σερί δεκαετιών θα έχει τεράστιο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον στη χώρα μας λόγω φυσικά των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας που θα γίνουν Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη... Έχουμε όμως έστω μια, δυο μέρες να εστιάσουμε σε αυτά. Θα γράψουμε φυσικά για την ΑΕΚ και το ματς που έρχεται με τον Ολυμπιακό, ωστόσο, πρέπει να εστιάσουμε (και) στο ματς που πέρασε με την Κέρκυρα αφού γίναμε λίγο... σοφότεροι, αλλά και στο επόμενο του πρωταθλήματος που έρχεται και έχει κι αυτό ξεχωριστή σημασία!

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε, το αυτονόητο πιο σωστά στα ματς με Πλατανιά και Κέρκυρα, με αποτέλεσμα φυσικά επί της ουσίας να «κλειδώσει» την παρουσία της στη διαδικασία των πλέι οφ κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί σαν επίτευξη στόχου (του πρώτου από τους συνολικά τρεις αφού ακολουθεί το Κύπελλο και τα πλέι οφ) στον Μανόλο Χιμένεθ. Μπορεί να αποδείχτηκε εύκολη υπόθεση για την Ένωση, ωστόσο, με δεδομένο τις αλλαγές στον πάγκο της και όσα δεδομένα είχαμε προ του Σεβιγιάνου κόουτς, μόνο εύκολο το έργο του δεν ήταν...

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Κρίσταλ Πάλας - Αρσεναλ (21+).

Όπως σημείωνα μετά την αναμέτρηση στα Χανιά με αντίπαλο τον Πλατανιά, έτσι και σε αυτό στο ΟΑΚΑ κοντρα στην Κέρκυρα, εκτιμώ πως κάνοντας το αυτονόητο η ΑΕΚ δεν μπορεί να μας επιτρέπει να βγάζουμε ασφαλή αγωνιστικά συμπεράσματα. Αντίθετα η πορεία μέχρι (και προσθέτοντας) αυτές τις επιτυχίες επιβεβαιώνει και δείχνει πως η ομάδα του Χιμένεθ ανήκει στις πλέον φορμαρισμένες τούτη την περίοδο. Δεν θα επαναλάβω τα νούμερα που μιλάνε από μόνα τους γιατί μοιάζει κουραστικό να το κάνουμε συνέχεια. Αρκούν τα αποτελέσματα και αυτά τα ξέρουν πλέον όλοι.

Το ματς όμως για την Κέρκυρα μας έκανε λίγο παραπάνω σοφότερους σχετικά με περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αξίζουν να μείνουν στην ομάδα και τα συμβόλαιά τους ολοκληρώνονται στο τέλος της σεζόν. Προσωπικά θα σταθώ σε δυο πρόσωπα: Βάργκας και Πέκχαρτ. Πρόκειται για δυο ποδοσφαιριστές που στην ΑΕΚ πρέπει... χθες να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης με σκοπό την ανανέωση της συνεργασίας των δυο πλευρών. Εκτός αν υπάρχουν δεδομένα deal με καλύτερους ποδοσφαιριστές από τους συγκεκριμένους, τότε εννοείται πως πάμε πάσο.

Ο Βενεζουελάνος άσος έκανε (και) στο ματς με την Κέρκυρα τη διαφορά. Με σούπερ προσωπικές ενέργειες, με δυο εκπληκτικές ασίστ και γενικά με μεγάλη συμμετοχή στο δημιουργικό – επιθετικό κομμάτι παιχνιδιού της ΑΕΚ. Ο Βάργκας είναι ένας ποδοσφαιριστής που στο ΟΑΚΑ (απέναντι σε όλες τις ομάδες) μπορεί και κάνει τη διαφορά. Ταυτόχρονα έχει πολύ καλή παρουσία στα αποδυτήρια με άριστη συμπεριφορά, χωρίς να έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα ακόμη και όταν αδικείται από τον εκάστοτε προπονητή και δεν χρησιμοποιείται όσο του αξίζει.

Τα ίδια πάνω – κάτω ισχύουν και για τον Τόμας Πέκχαρτ. Ειλικρινά δεν νομίζω πως υπάρχει άλλος τέτοιος φορ πάγκου στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τέτοια αξιοσέβαστη παρουσία στα ματς της ΑΕΚ. Ο Τσέχος φορ που του 'χει κολλήσει το «τίμιος» δίπλα του έπειτα από κάθε καλή του παρουσία (πλέον είναι δεδομένο ότι όλοι αναγνωρίζουν την αξία του σαν φορ στο αντίπαλο κουτί) είναι όπως και ο Βάργκας, μία πηγή απόλυτα θετικής ενέργειας στα αποδυτήρια, ένα παιδί το οποίο σέβεται την ομάδα, τις αποφάσεις του προπονητή του και προσπαθεί και δίνει το 100% σε κάθε ματς, είτε του βγει καλό είτε όχι!

Γίναμε όμως (ξανά) πιο σοφοί και για τον Τάσο Μπακασέτα. Ο Έλληνας διεθνής μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ έπαιξε άλλο ένα ματς (δυστυχώς δεν είναι πολλά, μόλις τρια – τέσσερα) στη θέση του και ήταν εκ των κορυφαίων. Σημείωσε δυο πολύ όμορφα γκολ, θα μπορούσε να είχε πετύχει κι' άλλα, ενώ είχε συνέχεια κίνηση στο χορτάρι, έπαιζε σούπερ χωρίς την μπάλα και είχε τις περισσότερες επαφές από οποιονδήποτε άλλον! Είναι μια ακόμη απόδειξη πως ο «Μπάκα» πρέπει να παίζει μόνο πίσω, ή κοντά στον φορ της ομάδας. Δυστυχώς στην ΑΕΚ οι προπονητές αργούν να το εμπεδώσουν. Δεν είναι εξτρέμ, δεν μπορεί να παίξει εσωτερικός χαφ, ή μοναδικός φορ. Αν δεν μπορεί να χωρέσει (που δεν καταλαβαίνω το γιατί να μην...) στη θέση του που δεδομένα κάνει σούπερ εμφανίσεις, τότε ας μην επιλέγεται για εξτρέμ ή οτιδήποτε άλλο... Τόσο απλά!

Αναγνώριση, χειροκρότημα και σεβασμό αξίζει και ο Ντίντακ. Ο Ισπανός μπακ ήταν σε πολύ καλή μέρα και πάλι (όπως και ο Γκάλο που συμμετέχει στα δυο από τα πέντε γκολ και στο ένα έχει κάνει ασίστ αλλά τον Βραζιλιάνο τον αναγνωρίζουν όλοι), έκανε και γκολ και απέδειξε πως με σωστή δουλειά στις προπονήσεις και καθοδήγηση από τον πάγκο, είναι ένας ποδοσφαιριστής που λύνει το όποιο πρόβλημα υπήρχε σην ΑΕΚ στο αριστερό της άκρο. Χρειάζεται να έχει ανταγωνισμό. Μοιάζει να του τον προσφέρει ο Βινίσιους, όπως και να 'χει ο Ισπανός άσος είναι πολύ καλός, ειδικά από τη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδα ο Χιμένεθ.

Να σταθούμε και λίγο στον Τσιγκρίνσκι. Ήταν πολύ σημαντικό το ματς με την Κέρκυρα για τον ίδιο. Κι αυτό διότι έπρεπε μετά το σπάσιμο του χεριού του να παίξει, να πάρει ρυθμό και κυρίως να αποκτήσει εμπιστοσύνη αποβάλλοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να τον κρατάει πίσω τη δεδομένη χρονική στιγμή, τον φόβο για το χέρι του. Φάνηκε επηρεασμένος η αλήθεια είναι... Αλλά ποιος δεν θα ήταν; Να είμαστε σοβαροί! Σε δυο, τρία ματς από τώρα θα είναι και πάλι στο 100% κάτι που σημαίνει πως προσωπικά δύσκολα τον βλέπω να παίζει στο Φάληρο.

Κι αφού αναφερθήκαμε στον ημιτελικό του Κυπέλλου την Μ. Πέμπτη, ανήμερα των γενεθλίων της, η ΑΕΚ πρέπει να κάνει αυτό που δεν έχει κάνει έως τώρα με την επιστροφή της. Να πάει στο «Καραϊσκάκης» και να πάρει νίκη (που στην περίπτωσή μας θα συνιστά σε μεγάλο βαθμό πρόκριση)! Δεν θα είναι εύκολο. Σας θυμίζω ότι εγώ έγραψα μετά την κλήρωση πως προτιμούσα να μην αντιμετωπίσουμε τους «ερυθρόλευκους» γιατί είναι σε κακό αγωνιστικό φεγγάρι και ταυτόχρονα με απανωτά αγωνιστικά χτυπήματα. Κι αυτό σημαίνει πως ψάχνει να δώσει ανίδραση, να αποδείξει πράγματα. Η ΑΕΚ έχει τη δυνατότητα να του... χαλάσει τη χρονιά, να του πικράνει την φιέστα του πρωταθλήματος και να φτιάξει το δικό της φίνις! Έχουμε όμως μέρες να πούμε – γράψουμε περισσότερα για τον ημιτελικό της Μ. Πέμπτης.

Υγ: Πολλά θα 'χουμε να γράψουμε και για όσα πρέπει να γίνουν στην Λιβαδειά στο επόμενο ματς πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ έχει ένα... γραμμάτιο και πρέπει στην αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό να δουλέψει γι' αυτό. Να πάει και να κερδίσει εκεί μέσα. Γυρίστε λίγο το χρόνο πίσω, θυμηθείτε τι έλεγε τέλη Μαρτίου του 2013 ο κ. Κομπότης για την ΑΕΚ και τον κόσμο της στα αποδυτήρια τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έλεγαν όσοι τον άκουσαν να φωνάζει και να τα βάζει με την Ένωση και τον κόσμο της. Επίσης σκεφτείτε και θυμηθείτε την... φιλοξενία του από τότε που επέστρεψε η ΑΕΚ έως και το φετινό ματς Κυπέλλου όπου με τη σύμφωνη απαράδεκτη γνώμη της Πολιτείας έκλεινε τα... σύνορα προς Λιβαδειά για να μην πάνε οι ΑΕΚτσήδες να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και τους έστελνε στα... βουνά και τα λαγκάδια! Θυμηθείτε τα φώτα που έκλεινε με τη λήξη ενός ματς για να μη βλέπουν οι εκδρομείς φίλοι της ΑΕΚ αποχωρώντας από το γήπεδο και τις κερκίδες στο σκοτάδι... Νίκη και μόνο νίκη στην Λιβαδειά, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για την ΑΕΚ...

Υγ2: Η κίνηση του Τάσου Μπακασέτα (σχετική φωτογραφία στο άρθρο) και η αφιέρωση όλης της ομάδας στον Βασίλη Λαμπρόπουλο στην επίτευξη του πρώτου γκολ επιβεβαιώνουν όσα σημειώνουμε καιρό τώρα. Η ΑΕΚ έχει φτιάξει το πρώτο βασικό συστατικό για να πετύχει άμεσα σε όλους τους στόχους της. Κι αυτό είναι η λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματός της και το κλίμα (απόλυτα αγαπησιάρικο και οικογενειακό) στα αποδυτήριά της. Να έχει ο Θεός καλά τον Λαμπρόπουλο και σίγουρα θα γυρίσει και θα παίξει ξανά στην ΑΕΚ, μακάρι τότε να είναι και πρωταθληματική...

Υγ3: Είναι αλήθεια και το σημειώναμε όλοι πως το ρόστερ της ΑΕΚ συγκριτικά είναι πολύ καλύτερο από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Έχει τεράστιο βάθος, αλλά και ανισορροπίες. Απουσιάζει για παράδειγμα ένας ηγέτης αριστεροπόδαρος στόπερ, δεν υπάρχει δεύτερος γνήσιος κόφτης, τη στιγμή που στην επίθεσή της (άκρα και κουτί) είναι πλέον καλύτερα από ποτέ... Το ευτύχημα είναι πως στην Ένωση οι υπεύθυνοι (με πρώτο τον Μαϊστόροβιτς) το γνωρίζουν και γι' αυτό τρέχουν και έχουν ήδη έτοιμες περιπτώσεις παικτών που θα διεκδικήσουν να φέρουν στην ΑΕΚ το καλοκαίρι. Το ζήτημα είναι να τελειώσουν άμεσα το ζήτημα του προπονητή. Κι αν (έτσι φαίνεται) δεν έχουν βρει ακόμη και δεν τρέχουν μαζί του τον προγραμματισμό της νέας σεζόν, λέω και πάλι πως ο Χιμένεθ πρέπει να συνεχίσει από τώρα (και να το εμπεδώσουν και όλοι εντός κι εκτός ομάδας). Άλλωστε για το επίπεδο της δουλειάς του στο διάστημα της προετοιμασίας έχουμε άποψη, τον έχουμε δει και η αλήθεια ήταν πως το level του ήταν αντίστοιχο Σάντος και Φερέρ...

Υγ4: Τι σημαίνει ΑΕΚ; ΑΕΚ σημαίνει επίθεση κύριοι και με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της το απέδειξε και αυτό. Η Ένωση κατάφερε να προσπεράσει τον Ολυμπιακό στο κομμάτι της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας. Μετά το ματς με την Κέρκυρα που κέρδισε με 5-0 η ΑΕΚ έχει ένα τέρμα περισσότερο από τους «ερυθρόλευκους» σε μια μέτρια έως κακή σεζόν για την ίδια μέχρι να αναλάβει ο Σεβιγιάνος κόουτς. Πιο συγκεκριμένα η ΑΕΚ έφτασε τα 51 γκολ και ο Ολυμπιακός έχει 50. Όσο για το πέναλτι που πάλι ΔΕΝ δόθηκε στην Ένωση, δεν θα διαβάσετε κάπου σχετικά διότι η ομάδα κέρδισε εύκολα. Όμως η αλήθεια είναι πως ξανά δεν μας δόθηκε πέναλτι!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...