Διάβασε την ιστορία του “πιο ισχυρού παράγοντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο” και μετά σκέψου την Superleague...

Διάβασε την ιστορία του “πιο ισχυρού παράγοντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο” και μετά σκέψου την Superleague...

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή του μάνατζερ που έκαναν οι Αγγλοι πριν από 18 χρόνια για την Premier League, και συγκρίνει την αγγλική πρακτική με την ελληνική, της Superleague.

Μελετώντας την top100 λίστα που έφτιαξε το Fcbusiness, το πιο έγκυρο & προβεβλημένο ψηφιακό περιοδικό της αγγλικής αγοράς του ποδοσφαίρου, για να παρουσιάσει τους πιο δυνατούς παίκτες της ποδοσφαιρικής αγοράς παγκοσμίως, πήρα μια αρχική έκπληξη με την επιλογή αυτού του περιοδικού, το οποίο είναι αποδεκτό από την υψηλή κοινωνία της ποδοσφαιρικής αγοράς, να τοποθετήσει στην πρώτη θέση τον Richard Scudamore, που είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της Premier League.

“Σοβινιστές”, βιάστηκα να σκεφτώ όταν είδα τον 57χρονο Βρετανό μάνατζερ να καταλαμβάνει υψηλότερη θέση από τον σημερινό και τον χθεσινό πρόεδρο της FIFA, από τον σημερινό και τον χθεσινό πρόεδρο της UEFA και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ελίτ της αγοράς του ποδοσφαίρου. Κι ύστερα άρχισα να σκέφτομαι ότι πρόκειται για τον τύπο που κρατά στα χέρια του το πιο εμπορικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στον πλανήτη, και ειδικότερα ότι πρόκειται για τον μάνατζερ επί των ημερών του οποίου η Premier League είδε τα τηλεοπτικά έσοδά της περίπου να πενταπλασιάζονται, δηλαδή να πηγαίνουν από τα 1,2 δισεκατομμύρια λίρες (2001-'04) στα 5,134 δισεκατομμύρια λίρες (2013-'16), δηλαδή στα περίπου 6 δισ. ευρώ, για να μη σε κουράζω με τις μετατροπές.

Πού το βρήκαν αυτό το τζίνι οι Αγγλοι και απολαμβάνουν σήμερα την εμπορική αναβάθμιση που έχει επιτύχει στη διάρκεια της τελευταίας περίπου 18ετίας; Δεν τον ανακάλυψαν, όπως άλλωστε πιθανότατα θα φαντάζεσαι· τον δημιούργησαν. Ο Scudamore ήταν ένα στέλεχος επιχειρήσεων, το οποίο μετά τις σπουδές του στη νομική εργάστηκε για 9 χρόνια στις Yellow Pages της British Telecom, απασχολούμενος με τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ για να φτάσει μέχρι τη θέση του διευθυντή πωλήσεων. Προτού φτάσει στο ποδόσφαιρο πέρασε μια 10ετία στην βιομηχανία των εφημερίδων, όπου επίσης απασχολήθηκε στους τομείς της διαφήμισης, των πωλήσεων και του μάρκετινγκ. Με αυτή την ιδιότητα μετανάστευσε για μια 3ετία στις ΗΠΑ, για να αποκτήσει επιπλέον παραστάσεις, προτού αρχίσει την πορεία του στο ποδόσφαιρο.

Οχι, οι Αγγλοι δεν πήραν ένα επιτυχημένο στις πωλήσεις και την διαφήμιση μάνατζερ για να τον φυτέψουν σε μια νύχτα στην Premier League και να περιμένουν να τους πολλαπλασιάσει την εμπορική αξία. Πήραν έναν πολύ επιτυχημένο πωλητή, γιατί για να πουλήσει τον προσέλαβαν, και τον πέρασαν για μια 3ετία από τις χαμηλότερες κατηγορίες, ως γενικό διευθυντή της Football League, προκειμένου αυτός να τριφτεί, ως υπεύθυνος για την διοργάνωση των πρωταθλημάτων αλλά και την διαχείριση των τηλεοπτικών και εμπορικών δικαιωμάτων τριών κατηγοριών κάτω από την Premier League. Τον εκπαίδευσαν, τον εξοικείωσαν με τη φύση του χώρου, τον είδαν να φτάνει να γίνεται διαιτητής ποδοσφαίρου προκειμένου να το ζήσει από μέσα, και έπειτα τον τοποθέτησαν στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Premier League, το 1999, δίνοντάς του όλες τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες για να ελέγξει και να επηρεάσει όλα τα επιχειρηματικά πεδία του αγγλικού πρωταθλήματος. Τον άφησαν να πάρει επάνω του τα πάντα, και κυρίως το πεδίο της πώλησης των τηλεοπτικών και των εμπορικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος. Ναι, καλά διαβάζεις κλασικέ Ελληνα ποδοσφαιροπαράγοντα, μεγαλομέτοχε, που επαναλαμβάνεις το “ακούς εκεί που θα μου επιβάλει εμένα ένας υπάλληλος το τι θα κάνω με το μαγαζί μου” δόγμα, το οποίο σε έχει οδηγήσει στην επιλογή να τοποθετείς στην θέση του προέδρου της Superleague είτε έναν ιδιοκτήτη είτε έναν άνθρωπο ενός ιδιοκτήτη και μετά αναρωτιέσαι πώς γίνεται να εισπράττεις κάθε χρόνο λιγότερα χρήματα.

Φυσικά ναι, ο Scudamore δεν μπορεί να κάνει ακριβώς του κεφαλιού του, δηλαδή δεν μπορεί να ανατινάξει το πρωτάθλημα αν ξαφνικά αποτρελαθεί. Οι ιδιοκτήτες έχουν πάντοτε την ασφάλεια του καταστατικού νόμου που προβλέπει ότι όλες οι στρατηγικές τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το συμβούλιο των 20 clubs – μελών με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Ομως για αυτόν ακριβώς τον λόγο τον προσέλαβαν, για να κάνει εκείνος ό,τι καταλαβαίνει. Και προκειμένου να είναι ήσυχοι ότι αυτός δεν θα νοιαστεί πρωτίστως να στήσει το δικό του παραμάγαζο για να 'κονομάει στην πλάτη των συλλόγων, του έδωσαν έναν μισθό που ξεπερνά τα 2,5 εκατ. λίρες ετησίως, μαζί με τα μπόνους επίτευξης στόχων, προκειμένου αφενός να είναι “χορτάτος” και αφετέρου να παρακινείται διαρκώς για να επιτύχει στόχους (από τις 2.5 εκατ. λίρες μόνο οι 900 χιλιάδες είναι “μισθός”, δηλαδή τα πολλά είναι τα μπόνους επίτευξης στόχων).

Φυσικά ναι, κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για τον τρόπο και τις επιλογές του Scudamore, όμως πρώτος ο ίδιος βάζει τις αρχές να ερευνούν εξονυχιστικά τα οικονομικά πεπραγμένα και να τσεκάρουν την διαδικασία λήψης των αποφάσεών του προκειμένου να πείθει τους εργοδότες του ότι προστατεύει τα συμφέροντά τους.

Πίσω στην Ελλάδα, η Superleague ακόμη υποτίθεται ότι αναζητεί με αγγελία αυτόν που θα την διοικήσει, και μέχρι τότε κρατά στη θέση του προέδρου τον κύριο Γιώργο Στράτο. Κι από τον περασμένο Νοέμβριο έχει αποκτήσει νέο γενικό διευθυντή, τον κύριο Βασίλη Γκαγκάτση. Και χθες η Superleague πανηγύρισε και πίστεψε ότι θα πάει μπροστά και θα εξελιχθεί, επειδή κατάφερε να πάρει μια απόφαση την οποία μελετούσε εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, όπως μου υπενθύμισε μια συνέντευξη που είχε δώσει τον Μάρτιο του 2012 ο Απόστολος Παπουτσάκης, ένας άνθρωπος με πολύ καλές ιδέες για το ποδόσφαιρο, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της Superleague. «Θεωρώ ότι τα πλέι οφ στο Βέλγιο είναι πρότυπο του είδους. Είναι πολύ καλό να παίζουν οι καλύτερες ομάδες μεταξύ τους για να βγει ο πρωταθλητής. Θα μου άρεσε να είναι έτσι και στην Ελλάδα. Κάναμε ήδη ένα πρώτο βήμα με την εισαγωγή των πλέι οφ για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Πρέπει να συνεχίσουμε και να πάμε όσο μακριά έχουν πάει και οι Βέλγοι», είχε πει στις 2/3/2012 στην βελγική εφημερίδα “Derniere Heure” ο Παπουτσάκης, ο οποίος μάλιστα τον καιρό εκείνο είχε φάει “ξεφωνητό” από μεγάλο μέρος των ελληνικών media... Και φυσικά αυτό το “ξεφωνητό” ήταν μια από τις κυριότερες αιτίες για να εγκαταλείψει τη σκέψη και την προσπάθεια να την επιβάλει.

Δεν έχω ιδέα αν η επόμενη έκδοση της Superleague, δηλαδή το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από αυτό που παρακολουθούσαμε τα προηγούμενα χρόνια ή από το φετινό. Είμαι όμως βέβαιος ότι δεν θα αποδειχθεί αρκετή καμία από τις ... καινοτόμες αλλαγές που αποφάσισε χθες να κάνει το συμβούλιο των ιδιοκτητών για να κάνει πιο ελκυστικό το πρωτάθλημα και να το ξαναβάλει ψηλά στη λίστα των ψυχαγωγικών προτιμήσεων του μέσου Ελληνα. Κουράζομαι, ψυχολογικά, και μόνο στην ιδέα ότι πρέπει να τεκμηριώσω το αυτονόητο, και γι' αυτό δεν θα το κάνω.

Η αναδόμηση, η ανάπτυξη, το γυάλισμα και η επανεκκίνηση που πρέπει να κάνει το ελληνικό πρωτάθλημα ως προϊόν για να πείσει τον μέσο Ελληνα καταναλωτή ότι αξίζει να το ξαναδοκιμάσει είναι στόχοι που δεν μπορεί να υπηρετήσει κανείς από τους χθεσινούς και τους σημερινούς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οχι μόνο επειδή είναι φθαρμένοι, αλλά και επειδή είναι ανειδίκευτοι. Ασχετοι με τις πωλήσεις, εκτός και αν μιλάμε για πωλήσεις αγώνων. Αν δεν το παραδώσουν εν λευκώ σε μια ξένη ιδιωτική επιχείρηση που έχει αντίστοιχη εμπειρία, ή στα χέρια ενός ξένου μάνατζερ, με βιογραφικό που πείθει, ο οποίος θα έχει απόλυτη ελευθερία να στελεχώσει την Superleague και θα έχει αρμοδιότητες και ευθύνες σαν αυτές που ανέλαβε το 1999 ο Scudamore στην Αγγλία, το ελληνικό πρωτάθλημα δεν πρόκειται να κάνει ποτέ αποτελεσματική ανακαίνιση. Και το τραγικό στην υπόθεση ότι αυτό πλέον το ξέρουν, το έχουν χωνέψει, στην πλειονότητά τους όλοι οι επιχειρηματίες των ΠΑΕ. Κι αφού το ξέρουν, γιατί δεν το αλλάζουν; Δικό σας...

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας στο Εσπανιόλ - Μπέτις.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.