Όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ των μονοπωλίων

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ των μονοπωλίων

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει στο blog του για τις αλλαγές που ετοιμάζεται να περάσει η UEFA στο Τσάμπιονς Λιγκ και το κάνει διοργάνωση των μεγάλων και των πλουσίων.

Στην κυριολεξία πλάκα στην πλάκα δικαιωθήκαμε απόλυτα με τον Μπάμπη Χριστόγλου που εδώ και κάποια χρόνια αποκαλούμε στο ραδιόφωνο, την κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση: Τσάμπιονς Λιγκ των Μονοπωλίων!

Μερικές φορές , αν όχι πάντα , είναι προτιμότερο, απ’ το να επιστρατεύεις την σοβαροφάνεια για να στηλιτεύεις τα κακώς κείμενα , να επιλέγεις την σκωπτική διάθεση ή το χιούμορ!

Το πράμα φαινόταν! Όλα άλλαξαν σε δυο ημερομηνίες σταθμούς για το σύγχρονο ποδόσφαιρο! Η πρώτη ήταν τον Δεκέμβρη του 1995 με την δικαίωση ενός άσημου Βέλγου ποδοσφαιριστή εν ονομάτι Ζαν Μαρκ Μποσμάν όταν κέρδισε την δικαστική διαμάχη με την ομάδα του την Λιέγη και μπόρεσε να μεταγραφεί στην Δουνκέρκη!

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου άλλαξε μια για πάντα τον επαγγελματικό αθλητισμό, κατοχυρώνοντας την ελεύθερη μετακίνηση επαγγελματιών αθλητών (όχι μόνο ποδοσφαιριστών) στις χώρες –μέλη!

Η δεύτερη κομβική ημερομηνία ήταν την περίοδο 2001-02 με την απόλυτη εφαρμογή και καθιέρωση της ποσόστωσης , σύμφωνα με την οποία οι χώρες με τα ισχυρότερα πρωταθλήματα στέλνουν περισσότερες ομάδες και μάλιστα απ’ευθείας στην φάση των ομίλων , ενώ ο τέταρτος προκρίνεται στην φάση των play-off.

Θα θυμόσαστε το «κλάμα» της Σαραγόσα την προηγούμενη χρονιά! Το 1999-2000 η Ρεάλ Μαδρίτης είχε μεν κατακτήσει το τρόπαιο αλλά κατέλαβε την έκτη θέση στο Ισπανικό πρωτάθλημα! Γι’ αυτό τον λόγο η Ρεάλ Σαραγόσα αναγκάστηκε να αγωνιστεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ , όπως λεγόταν τότε και δυο χρόνια μετά να υποβιβαστεί γεγονός που κάποιοι αποδίδουν –και δικαιολογημένα- στα χαμένα έσοδα που προήλθαν απ’ αυτή την καταδικαστική απόφαση!

Παραθυράκια λοιπόν για τους ισχυρούς (ακόμα και αν έχουν τερματίσει κάτω από τις προνομιούχες θέσεις , αλλά έχουν κατακτήσει το τρόπαιο να μπορούν να υπερασπιστούν την επιτυχία τους) και …πόρτα για τους φτωχούς και ανίσχυρους!
Τα θεμέλια για την δημιουργία ενός κλειστού κλάμπ ισχυρών ομάδων μόλις είχαν μπει!
Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου για την ισχυροποίηση και καθιέρωση των ποδοσφαιρικών μονοπωλίων!

Το άθλημα στριμώχνεται , το προϊόν κερδίζει χρόνο με τον χρόνο ωφέλιμο ζωτικό χώρο!
Δεν ξέρω τι θα δούμε στο νέο Τσάμπιονς Λίγκ αλλά δεν χρειάζεται ένας νους να είναι ευφάνταστος για να προβλέψει τα γεγονότα!

Θα δούμε πολύ Μπαρτσελόνα , Ρεάλ, Μπάγερν, λίγη γαρνιτούρα από Γιουβέντους, ενδεχομένως Τσέλσι; Και μετά πάλι Μπάγερν , Ρεάλ , Μπαρτσελόνα και πάει λέγοντας!
Ακόμα και αν χρειαστεί να τους βλέπουμε να κονταροχτυπιούνται τρεις και τέσσερεις φορές τον χρόνο!!!

Παρακολουθώντας όμως από τις αρχές του ’70 το πάλαι ποτέ Κύπελλο Πρωταθλητριών , από τα χρόνια δηλαδή της αθωότητας , ξέρω πολύ καλά τι ΔΕΝ πρόκειται να ξαναδώ!
Δεν πρόκειται να ξαναδώ και να θαυμάσω! Στεάουα, Ερυθρό Αστέρα, Αστον Βίλα , Σαμπντόρια, Νότιγχαμ, (ευτυχώς που δεν ζει ο Μπραϊαν Κλάφ , γιατί ποιος ξέρει το θα τους έσουρνε) , Λιντς , Μάλμε, Μπενφίκα, Παναθηναϊκό, Βαλένθια , Αμβούργο!

Και τόσους άλλους Δαβίδ με μια σφεντόνα στο χέρι να ξαπλώνουν τους Γολιάθ στο έδαφος με την παλικαριά τους και το ποδοσφαιρικό τους θράσος! Με λίγα λόγια ποδοσφαιρικά θαύματα!

Γιατί όταν σε ένα άθλημα στην κυριολεξία στερείς (μέχρι και το δικαίωμα), από τον λιγότερο ισχυρό ή ακόμα από τον ανίσχυρο, να αντιμετωπίσει τους «γίγαντες» σαν ίσος προς ίσο , τότε το κατ’ ευφημισμό άθλημα καταργείται και στην θέση του φιγουράρει μόνο του το ΠΡΟΪΟΝ !

Ένα ΠΡΟΪΟΝ αποκομμένο από τις αρχές και τις αξίες που το καθιέρωσαν σαν λαοφιλές άθλημα. Μάλλον μιλάμε για μια επιχειρηματική φούσκα, που όπως όλες οι φούσκες στις μέρες μας , αργά ή γρήγορα θα σκάσει στα μούτρα των ευφυών εμπνευστών του!
Όταν αφαιρείς από ένα άθλημα το στοιχείο της έκπληξης, του απρόοπτου, την χαρά της ανατροπής τότε μοιραία το άθλημα χάνει από την ομορφιά του!

Μετά δεν καταλαβαίνω ειλικρινά την λογική: «επενδύστε λεφτά να γίνεται ισχυροί».
Και τι είναι τα λεφτά παρακαλώ; Δεν σας θυμίζει τον αποκρουστικό αφορισμό , ότι όσοι δεν βρίσκουν δουλειά , είναι τεμπέληδες;

Τα λεφτά λογικά θα βρεθούν από τους επενδυτές και οι επενδυτές –γι’ αυτό λέγονται έτσι- θα φροντίζουν να τα επενδύσουν! Ποια λογική τους υπαγορεύει να τα ποντάρουν στα «φτωχαδάκια» ώστε να μην έχουν άμεσες αποδόσεις;

Και μετά τα λεφτά που θα βρεθούν σε περιόδους μάλιστα παγκόσμιας κρίσης; Οι ομάδες έξω από το κλάμπ των ισχυρών θα παίζουν Monopoli και όσοι κερδίσουν θα γίνονται εκατομμυριούχοι και οι υπόλοιποι όπως επιβάλλουν οι κανόνες του επιτραπέζιου παιχνιδιού , θα πηγαίνουν φυλακή;

Ή μήπως το σκεπτικό ήταν, επειδή η κρίση θερίζει καλό είναι να ξεμπερδεύουμε ΤΩΡΑ με τους πολλούς για να ανοίξει περισσότερο η ψαλίδα; Δεν ξέρω αναρωτιέμαι! Το ποδόσφαιρο όταν μου συστήθηκε στα παιδικά μου χρόνια , όπως όλα τα σπορ, ήταν ένα άθλημα για όλους! Και μη μου πείτε ότι «όλοι» ας πάνε στο Europa League γιατί εκεί είναι που θα γίνει της αλεπούς ο θάνατος! Εκεί είναι που θα αρχίσει να σκάει η μια ομάδα μετά την άλλη!

Για όλους, μα για όλους, ήταν κάποτε το ποδόσφαιρο! Για τους πλούσιους , τους λιγότερο πλούσιους , του εύρωστους, τους λιγότερο εύρωστους , και φυσικά για τους φτωχούς. Μην ξεχνάτε ότι σε επίπεδο θεατών σ’ αυτούς κυρίως απευθυνόταν!

Δεν μπορεί το κριτήριο για να διακριθεί ένας σύλλογος να είναι μόνο τα λεφτά γιατί τότε δεν μιλάμε για αθλητισμό, αλλά για βαριά ποδοσφαιρική βιομηχανία! Οι λόγοι για την ύπαρξη βαριάς βιομηχανίας στο ποδόσφαιρο δεν είναι αθλητικοί , αλλά καθαρά οικονομικοπολιτικοί ενταγμένοι στο παγκόσμιο σύστημα!

Τώρα έχουμε το ποδόσφαιρο των κατηγοριών! Οι λεφτάδες με τους λεφτάδες οι μεγαλομικρομεσαίοι με τους μεγαλομικρομεσαίους και η πλέμπα με την πλέμπα!
Όσο γι’ αυτούς τους δικούς μας τους αιωνίως βαθιά νυχτωμένους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ελληνική ομάδα δεν πρόκειται να δει πια άσπρη μέρα στην Ευρώπη γιατί μια ομάδα κέρδιζε συνέχεια το πρωτάθλημα , έχω να τους πω ότι το επιχείρημα τους είναι το λιγότερο αίολο για να μην πω βλακώδες!

Γιατί αν θέλουν να πουν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι βρώμικο ας το πουν καθαρά! Φυσικά και θα συμφωνήσω μαζί τους ! Αλλά το βρώμικο ελληνικό ποδόσφαιρο και η εκπροσώπηση των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη είναι δυο διαφορετικά κεφάλαια ακόμα και αν τέμνονται.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο εκ παραδόσεως ήταν βρώμικο αλλά οι ομάδες μας κατάφερναν να διακριθούν τηρουμένων των αναλογιών στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους! Όπως και σε άλλες χώρες παρατηρήθηκαν φαινόμενα διαφθοράς (Ιταλία-Τουρκία ακόμα και Αγγλία) αλλά οι ομάδες τους συνέχισαν να εκπληρώνουν τις αποστολές τους!

Πρωτίστως τα οικονομικά μεγέθη είναι που αδυνατούν πλέον να ακολουθήσουν οι ελληνικές ομάδες και δευτερευόντως οι αλλαγές στους τρόπους αξιολόγησης (βαθμολογίες –προκριματικά) και έτσι μοιραία παύουν να είναι ανταγωνιστικές!
Δεν παίζουν πια οι δεύτεροι με τους δεύτερους , οι τρίτοι με τους τρίτους , αλλά ο τέταρτος μια χώρας αντιμετωπίζει τον πρωταθλητή μια άλλης!

Το επιχείρημα οι παράγοντες δεν επενδύουν σε βρώμικο ποδόσφαιρο είναι τουλάχιστον αφελές. Γνωρίζουν το καθεστώς , δεν είναι βλάκες και επενδύουν για πολλούς και διαφόρους λόγους που δεν έχουν όλοι να κάνουν μόνο με το άθλημα !

Παράδειγμα ο ΠΑΟΚ φέτος ο οποίος επένδυσε αλλά βρήκε στο δρόμο του την Σάλκε και ..φρέναρε απότομα. Το ίδιο θα συμβαίνει και στο μέλλον. Το βρώμικο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πονά τόσο γιατί είναι βρώμικο αλλά γιατί είναι ελληνικό! Με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα πολιτείας , νοοτροπίας , στρατηγικής αλλά φυσικά και οικονομικών μεγεθών!

Δείτε τώρα που έχει «καθαρίσει» κάπως το πράμα τι πρόκειται να γίνει στα play-off αλλά και τις επόμενες χρονιές, έ και τότε τα ξαναλέμε!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!