Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο!

Θάνος Σαρρής
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο!

bet365

Στην κοινοπραξία BRISWA, που στόχο έχει να κοιτάξει στα μάτια και να αντιμετωπίσει το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ο ρατσισμός στο χώρο του ποδοσφαίρου έχει βαθιές ρίζες και συνεχώς μετεξελίσσεται. Ο Ρίτσαρντ Τζουλιανότι, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές κοινωνιολογικές προσεγγίσεις πάνω στο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα σε αυτό της Αγγλίας και χρησιμοποιεί τον όρο «institutional racism», «θεσμικό ρατσισμό» δηλαδή, προκειμένου να περιγράψει αυτή την περίπτωση ενός «αόρατου» φαινομενικά ρατσισμού που επικρατεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια. «Μπορεί σε ό,τι αφορά τον ρατσισμό να έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την εξάλειψή του, ωστόσο αυτό που παραμένει είναι ότι που αποκτά μία θεσμική μορφή. Ελάχιστοι μη-λευκοί καταλαμβάνουν προπονητικές θέσεις. Τα ρατσιστικά στερεότυπα απέναντι σε ομάδες μειονοτήτων παραμένουν», γράφει μεταξύ άλλων ο Τζιουλιανότι σε σχετική έρευνά του. Η εξάπλωση των social media έπαιξε το δικό της ρόλο στο φαινόμενο, αφού παρατηρήθηκαν ρατσιστικές συμπεριφορές χρηστών που απέκρυπταν την ταυτότητά τους προς ποδοσφαιριστές ή οπαδούς.

Τις προεκτάσεις του φαινομένου και την αντιμετώπισή του εντός και εκτός γηπέδων έρχεται να κοιτάξει στα μάτια το BRISWA. Τα αρχικά της λέξης προέρχονται από το μότο της δράσης που σημαίνει «the ball rolls the same way for all». Η μπάλα κυλάει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Το έργο συν-χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και αποτελεί μια κοινοπραξία με συνεργάτες κορυφαίους στον τομέα τους. Ανάμεσά τους είναι και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που ανέλαβαν να «τρέξουν» το πρότζεκτ, στόχος είναι η επανεξέταση του ρατσισμού και των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο, ο ορισμός του με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο και η εύρεση λύσεων συνολικής αντιμετώπισης.

Πιο συγκεκριμένα το έργο στοχεύει:

-Στην κατανόηση της κατάστασης στην Ευρώπη όσον αφορά το ρατσισμό (με έμφαση στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο) και στην αναγνώριση όλων εκείνων των συνθηκών που οδηγούν στη δημιουργία και εξάπλωση ρατσιστικών συμπεριφορών.

-Στην εκτίμηση των συνθηκών που αλληλεπιδρούν και οδηγούν σε ρατσιστικές συμπεριφορές μέσω της ανάπτυξης επιμέρους μαθηματικών μοντέλων και προσομοιώσεων, τα οποία θα υποβοηθήσουν τη σχεδίαση και δοκιμή καλών πρακτικών που θα καταπολεμούν φαινόμενα ρατσισμού, σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον.

-Στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών, ξεκινώντας από τους νέους και τις διάφορες ακαδημίες ποδοσφαίρου.

-Στην καθιέρωση και την εκπαίδευση ενός νέου μοντέλου για τις ποδοσφαιρικές ενώσεις και ομάδες, του οποίου ο σκοπός θα είναι ο εντοπισμός τέτοιων φαινομένων και η χρήση μέτρων που θα εμποδίζουν την εξάπλωση τους μέσα στον εκάστοτε σύλλογο.

-Στη διάδοση των αξιών και αποτελεσμάτων του έργου στην Ευρώπη, με τη διοργάνωση σεμιναρίων και αθλητικών εκδηλώσεων.

Δράση στη Σερβία

Το BRISWA μετέδωσε το μήνυμά του μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους σε μια χώρα που ταλαιπωρείται πολύ από ζητήματα ρατσισμού στο ποδόσφαιρο. Τη Σερβία. Στο ματς του Ερυθρού Αστέρα με τη Βοϊβοντίνα κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο οι 22 ποδοσφαιριστές, οι 3 διαιτητές και τα 23 παιδιά από τις τοπικές ακαδημίες που συνόδευαν τους παίκτες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με μπλουζάκια του προγράμματος. Στο κέντρο του γηπέδου ένα πανό παρακινούσε να... βγάλει τον ρατσισμό κόρνερ, ενώ τα παιδιά σήκωσαν άλλο πανό με το κεντρικό μότο: «Η μπάλα κυλάει με τον ίδιο τρόπο για όλους».

Οι δράσεις του BRISWA θα συνεχιστούν και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ενός workshop στη Θεσσαλονίκη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα