Καμία διάθεση συνεργασίας του Δήμου με την ΑΕΚ (vid)

Καμία διάθεση συνεργασίας του Δήμου με την ΑΕΚ (vid)

Gazzetta team
Καμία διάθεση συνεργασίας του Δήμου με την ΑΕΚ (vid)

bet365

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος ζήτησε την συνεργασία του Δήμου για το γήπεδο με τον Άρη Βασιλόπουλο να μην δείχνει διατεθειμένος να δεσμευτεί για τίποτα.

Στην συζήτηση που έγινε σε εκπομπή της ΕΡΤ ο Δήμαρχος της Ν.Φιλαδέλφειας τόνισε ότι ο φάκελος της ΑΕΚ είναι ελλιπής και πρόσθεσε ότι δεν υπογράφει την υψομετρική μελέτη επειδή δεν έχει την απαραίτητη νομική κάλυψη και ζήτησε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους για να το κάνει.

Από την πλευρά του πρότζεκτ μάνατζερ της «Αγιά-Σοφιάς», Δημήτρης Ανδριόπουλος ανέφερε την πρόθεση οι δύο πλευρές να πάνε χέρι-χέρι με τον Άρη Βασιλόπουλο να μην δεσμεύεται για κάτι τέτοιο.

Αναλυτικά η συζήτηση

Το Ισραήλ έχει 9 βαθμούς με την Ισπανία όμως δε θα έχει εύκολο έργο. Θα πάρουν οι Ισπανοί μία εύκολη νίκη;

Βασιλόπουλος: «Με αφορμή το θέμα, εδώ και 20 μέρες η πόλη ζει μια διαρκή ομηρία, με ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες εγκατεστημένες στο δημαρχείο να απειλούν. Προχθές έκανα 20 λεπτά να φύγω, με το αμάξι μου να χτυπιέται. Ξέρουμε την ταυτότητά τους γιατί κάνουν συγκεκριμένα καλέσματα. Το τελευταίο επεισόδιο έρχεται και δημιουργείται με την απάντηση για τα υψομετρικά. Η «Δικέφαλος ΑΕ» έχει κάνει μια αίτηση για πιστοποίηση υψομέτρων. Αν ζητούσε υψομετρικά ενός δρόμου που θα έμενε σταθερός θα την έπαιρνε σε 1-2 μέρες. Επειδή προβλέπεται υπογειοποίηση, με βάση τη νομοθεσία, αυτό που χρειάζεται ο Δήμος είναι εγκεκριμένη μελέτη.

Σήμερα, με βάση την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου, δεν έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει. Άρα έχουμε έναν ελλιπέστατο φάκελο, έχουμε πει γραπτώς τις ελλείψεις και αντί να πάνε να ζητήσουν τα έγγραφα από εκεί που πρέπει, έχουν φανατίσει τον κόσμο και αυτή τη στιγμή έχουμε αγανακτισμένους σε πολλά εισαγωγικά».

Ανδριόπουλος: «Διαχρονικά συζητάμε πολιτισμένα και προσπαθούμε να δώσουμε μια λύση. Πρώτον, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα μεγάλα έργα απαιτούν χρόνο ωρίμανσης. Τα γήπεδα και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης παίρνουν χρόνο και συνήθως δεν υλοποιούνται από την κυβέρνηση που τα εξήγγειλε. Θέλω να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που χρησιμοποιείται όπως “ο ναός του ποδοσφαίρου”. Θέλω να πω το εξής στον Δήμαρχο: Αν από σεισμό πάθαινε κάτι η εκκλησία απέναντι από το γήπεδο και κάποιος την γκρέμιζε κατά λάθος, δεν θα την αποκαθιστούσαν; Επί 80 χρόνια λοιπόν εκεί υπήρχε το γήπεδο της ΑΕΚ, που είναι ο ναός 2 εκατ. φίλων της στην Ελλάδα.

Άρα το να κάνει κάποιος πολιτική και αντίδραση σε αυτό, είναι λάθος. Το σωστό είναι να δούμε πώς θα γίνει. Αποφάσισε η βουλή, το ΣτΕ, και περιέγραψε ποια θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη. Έχουμε καταθέσει υπερπλήρεις φακέλους, η διοίκηση έχει λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και έχει πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και εκκρεμεί μια τυπική διαδικασία που, ό,τι κι αν ισχυρίζεται ο δήμος, θα μπορούσε να την έχει τελειώσει. Η ΑΕΚ θέλει να φτιάξει το σπίτι που αρμόζει στο μέγεθός της και όχι όπως το φαντάζεται ο καθένας. Και η Πολιτεία έχει θέσει όλες τις προϋποθέσεις».

Βασιλόπουλος: «Ο κ. Ανδριόπουλος είναι ένας άνθρωπος με επιχειρηματολογία, αλλά από την άλλη υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που έχει στοχοποιήσει τον Δήμο. Ενώ ο κ. Ανδριόπουλος προσπαθεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, υπάρχει ένα σύστημα που καταλήγει να υποδεικνύει τον Δήμαρχο ως ένοχο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού του κλίματος στην πόλη».

Ανδριόπουλος: «Δημοσίως έχουμε πει -ακόμα γι’ αυτά που λέει ο δήμαρχος και δεν τα γνωρίζω- ότι η ένταση δεν βοηθάει ποτέ. Αυτά τα πράγματα δεν βοηθούν τα έργα. Καταδικάζει κανείς τη βία, αλλά δεν μπορεί να καταδικάσει τη διαμαρτυρία. Οι 4.000 πριν τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια διαδήλωσαν απολύτως ειρηνικά».

Βασιλόπουλος: «Κι εμείς είπαμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη διαμαρτυρία του. Όντως η διαδήλωση ήταν ειρηνική. Σας προσκαλώ όμως να έρθετε στο δημαρχείο και να δείτε. Χαίρομαι που καταδικάζει ο κ. Ανδριόπουλος, αλλά οι ανακοινώσεις της ΑΕΚ έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά. Η υπόθεση του γηπέδου δεν είναι καινούργια. Γκρεμίστηκε το 2003 όταν υπήρχε στον φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων. Το θέμα ήρθε ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές. Είναι δίκαιο το αίτημα της ΑΕΚ να φτιάξει γήπεδο στον ιστορικό της χώρο. Η δική μας παράταξη είχε τοποθετηθεί υπέρ του γηπέδου στον ιστορικό χώρο, αλλά με στέγαση των ερασιτεχνικών τμημάτων και σεβασμό στους περιβαλλοντικούς νόμους.

Το ζήτημα δεν είναι αν το γήπεδο θα είναι 3-4 μέρα ψηλότερο. Το θέμα είναι αμιγώς ζήτημα δημοκρατίας. Υπάρχουν χώρες που τέτοια πρότζεκτ συζητιούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή για τα υψομετρικά, η αρμοδιότητα του δήμου είναι γνωμοδοτική. Το πρόβλημα είναι ότι ο δήμος δεν έχει στα μέτρα του εγκεκριμένη μελέτη υπογειοποίησης, κάτι που είναι υποχρεωτικό. Εδώ έχει στηθεί μια σκευωρία να υποδειχθεί ως ένοχος ο δήμος. Έχουν εξαγριώσει τον κόσμο της ΑΕΚ. Το 2014 ήμουν ο μοναδικός υποψήφιος που είχε Χ στο πρόσωπο του. Έκανα προεκλογική συγκέντρωση με 5.000 κόσμο της ΑΕΚ να διαδηλώνει. Εμφανίζομαι ως εχθρός της ΑΕΚ. Μην εμφανίζουμε το θύμα ως θύτη. Εδώ προχθές εισέβαλαν σε σπίτι οικογενειακού μου προσώπου».

Ανδριόπουλος: «Για να διαφωτίσουμε τον κόσμο, γιατί τον ξύλινο λόγο τον βαριέται. Αν ο δήμος ήθελε να βοηθήσει, θα είχε τελειώσει καιρό τώρα. Αντ’ αυτού, για να το καθυστερήσει, έχει κάνει διατριβή το θέμα των υψομέτρων και έχει αναλύσει όλα τα κόμματα και τις τελείες. Το τι πρέπει να γίνει το έχει πει η Βουλή και το ΣτΕ. Άρα ο δήμος αυτή τη στιγμή προσπαθεί με τέτοια τεχνάσματα να καθυστερήσει το έργο. Το έργο θα γίνει και θα ξεκινήσει σύντομα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι η καθυστέρησή του. Με την ανεργία που υπάρχει και με το δικαίωμα το αναφαίρετο της ΑΕΚ να κάνει γήπεδο, θα έπρεπε όλοι να τη βοηθούν.

Δεν υπάρχει εδώ και μήνες καμία εκκρεμότητα από την πλευρά της ΑΕΚ. Ο δήμαρχος δεν τα έχει με τη «Δικέφαλος ΑΕ». Επικαλείται ένα διοικητικό κενό και παίζοντας τένις, λέει ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Αυτό είναι προσχηματικό γιατί αν ήθελε, θα το είχε λύσει αυτό το θέμα. Αυτή η εκκρεμότητα έχει γίνει ο λόγος καθυστέρησης».

Βασιλόπουλος: «Αυτό που έφερε την Ελλάδα ως εδώ είναι να χτίζονται μεγαθήρια όπου μετά ανακαλύπτονται παρανομίες. Το θέμα είναι της Περιφέρειας και δεν το λέει κανένας».

Ανδριόπουλος: «Για να ακριβολογούμε. Πρέπει να πω ότι το έγγραφο που ζητήθηκε από την περιφέρεια δόθηκε και λέει ότι αποδέχθηκε τη δωρεά και έχει προεγκρίνει την προμελέτη. Δεν είναι λογικό να ισχυρίζεται κανείς ότι αυτά τα υψόμετρα θα αλλάξουν μετά».

Βασιλόπουλος: «Φυσικά και δεν είμαι υπεράνω του νόμου. Εδώ δεν συζητάμε για το αν ο νόμος είναι συνταγματικός. Το μείζον θέμα είναι ότι ο Δήμος δεν έχει στα χέρια του τα χαρτιά που χρειάζονται για να υπογράψει. Όταν λέμε “σπρώξε κι εσύ λίγο” πρέπει να σκεφτόμαστε και τους υπαλλήλους του Δήμου και αν θα έβαζε ο κ. Ανδριόπουλος την υπογραφή του.

Υπάρχουν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες στο Δημόσιο. Η συγκεκριμένη διαδικασία λέει ότι αποδέχεται τη δωρεά το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά δεν έχει γίνει ποτέ εισαγωγή στο περιφερειακό συμβούλιο για να εγκρίνει την προμελέτη. Αν η ΑΕΚ θεωρεί ότι κάνουμε παράβαση καθήκοντος -έχουν οργανώσει εξάλλου μια επίθεση με μηνύσεις- ας έρθει αύριο κιόλας μια γνωμοδότηση από το νομικό συμβούλιο του κράτους που να λέει ότι η διαδικασία είναι σύννομη και εμείς θα υπογράψουμε σε δυο μέρες. Ας βρουν την επιτροπή που συστάθηκε με την απόφαση του 2014 που ορίζει ότι πρέπει να εισαχθεί το θέμα σε περιφερειακό συμβούλιο».

Ανδριόπουλος: «Ο Δήμος για να καθυστερεί το έργο συνδέει την υπογειοποίηση με το γήπεδο. Συνδέονται ως έργα, αλλά είναι δυο ξεχωριστές διαδικασίες. Η ΑΕΚ έχει κάνει τα απολύτως λιγότερα από όσα της έχει δώσει δικαίωμα ο νόμος. Στον συντελεστή δόμησης, στο ύψος, σε όλα, ενώ είναι έτοιμη να δώσει ανταποδοτικά οφέλη. Η ΑΕΚ θέλει να κρατηθεί έξω από αυτό και να ξεκινήσει το έργο. Ο δήμος πρέπει να επικεντρωθεί στα ανταποδοτικά οφέλη και όχι στα κόμματα και στις τελείες».

Βασιλόπουλος (για το επιχείρημα που παρουσίασε ο δήμος ότι με ένα καπνογόνο μπορεί να πάρει φωτιά το άλσος): «Ο Δήμος έχει 12 αιτήματα και ένα από αυτά είναι να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας του άλσους. Αν θεωρείτε ότι η εικόνα ενός καπνογόνου στην παρουσίαση δείχνει ότι δεν θέλουμε το γήπεδο, κάνετε λάθος. Αν κάποιος έχει κάνει υποχώρηση από τις θέσεις του, είναι η πλευρά της ΑΕΚ, που είχε δεσμευτεί σε τρία πράγματα. Ας πούμε, είχε δεσμευτεί ρητά για 1.500 θέσεις πάρκινγκ».

Ανδριόπουλος: «Αυτά που λέει ο Δήμαρχος είναι ιστορίες που δεν ισχύουν. Η Πολιτεία είχε πει για 200 θέσεις. Η ΑΕΚ είπε ότι θα προσπαθήσει σε μέρες αγώνων να εξασφαλίσει 1.500 θέσεις πάρκινγκ σε άλλο χώρο. Το να πάει η ΑΕΚ δεξιά και αριστερά από το οικόπεδό της δεν έχει απάντηση. Απάντησα πριν ότι ο ναός των ΑΕΚτζήδων είναι εκεί. Μια άλλη διοίκηση είχε πει να πάει στον ΟΔΔΥ και δεν πήγε ποτέ. Ο Παναθηναϊκός θα πάει στο Γουδή, αλλά θα συμφωνήσει η οικογένεια του Παναθηναϊκού για να πάει εκεί.

Πρέπει να εκτιμήσει ο Δήμος ότι δεν μιλάμε για ένα παλαιό φαραωνικό σχέδιο όπως αυτό του Γρανίτσα. Η ΑΕΚ είπε μηδέν εμπορικά, προστασία στο περιβάλλον, λιγότερες θέσεις. Η ΑΕΚ έκανε οτιδήποτε μπορούσε να κάνει για να είναι ένα συμβατό γήπεδο για τα επόμενα 30 χρόνια και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί».

Βασιλόπουλος: «Ο κ. Ανδριόπουλος σε μια δήλωσή του είχε πει ότι υπάρχει ένα νομικό κώλυμα που επικαλείται ο Δήμος. Θα μπορούσε να φύγει από τον Δήμο και να τα εγκρίνει η Περιφέρεια».

Ανδριόπουλος: «Αν ο Δήμος συμφωνεί σε όλα τα άλλα και η μόνη του κάψα είναι τα υψόμετρα, ας έρθει χέρι-χέρι μαζί μας να πάμε σε όλη τη διοίκηση και να τα πάρουμε. Και αν πουν ότι χρειάζονται άλλους τρεις μήνες, εμείς θα περιμένουμε. Για να καταλάβετε πως περιμένει ο κόσμος, ήμουν στη Θεσσαλονίκη τις προάλλες και με σταμάτησε ένας 78χρονος, ο οποίος με ρώτησε «πότε θα τελειώσει το ρημάδι».

Βασιλόπουλος: «Πριν από 10 λεπτά είπα ότι αν μας έρθει γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους, θα υπογράψουμε».

Ανδριόπουλος: «Θα πάμε μαζί στην Περιφέρεια και στο ΥΠΕΝ και θα το πάρουμε. Θα μπορούσαμε ερμηνευτικά να καλύψουμε το κενό. Η πρότασή μου είναι να πάμε μαζί και να δώσουμε μια λύση».

Βασιλόπουλος: «Εμείς είμαστε εκλεγμένοι και λογοδοτούμε στους πολίτες. Στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε εξαρχής τοποθετηθεί πριν τις εκλογές».

Ανδριόπουλος: «Ο Δήμαρχος επαναφέρει τη θέση ότι διαφωνεί με τον νόμο. Δεν είναι τα υψόμετρα, διαφωνεί γενικώς με το γήπεδο. Είναι κρίμα σε δυο μήνες να βγει η άδεια του γηπέδου -που θα βγει- και να γίνεται ένα μεγάλο έργο ερήμην του δήμου».

Βασιλόπουλος: «Εμείς έχουμε διατυπώσει και δημόσια την τοποθέτησή μας. Δεν υπήρξε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού. Υπήρξε μια επικοινωνία όπου θέσαμε τις θέσεις μας. Κι εμείς βασανιζόμαστε ως δήμοι για να λύσουμε ακανθώδη ζητήματα και κολλάμε στη γραφειοκρατία. Άρα μην εγκαλούμε τον δήμο που θέλει τη νομιμότητα. Μιλάμε για μια τυπική εκκρεμότητα, που έχει όμως νομικό υπόβαθρο. Το πρώτιστο ζήτημα για την πόλη είναι να σταματήσει αυτή η ιδιότυπη ομηρία. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η εικόνα και εμείς να συζητάμε.

Το ότι υπάρχει ένας νόμος, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και δίκαιο. Να πω δηλαδή ότι όλοι οι νόμοι είναι δίκαιοι; Είμαστε υποχρεωμένοι να τον υπηρετήσουμε τον νόμο, αλλά μπορούμε να διεκδικούμε τροποποιήσεις. Στον βαθμό που και η πλευρά της ΑΕΚ συμφωνεί ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στα θέματα που ζητάμε, πολύ ευχαρίστως να πάμε».

Ανδριόπουλος: «Δεν με απασχολεί ιδιαιτέρως αν θα έρθει να πάμε για τα υψόμετρα. Να πει όμως: Αν τελειώσει η διοίκηση το θέμα με τα υψόμετρα, δεσμεύεται ο δήμος ότι δεν θα προσβάλλει τη νέα άδεια και θα έρθει στην πλευρά μας για να πορευθούμε μαζί;»

Βασιλόπουλος: «Αυτά έχουν απαντηθεί αυτά στη συνέντευξη Τύπου. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για ένα σχέδιο που θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει θέματα στην πόλη. Αν γίνει νομοθετική ρύθμιση, αυτοί που θα την κάνουν πρέπει να αναλάβουν και την πολιτική ευθύνη».

Ανδριόπουλος: «Το μήνυμα που επαναλαμβάνω είναι ότι πρέπει να υπάρχει ειρήνη. Το γήπεδο θα ανήκει για πάντα στην ΑΕΚ».

Βασιλόπουλος: «Μακάρι να δρομολογηθούν τα πράγματα και να δοθεί λύση. Εδώ μιλάμε όμως για παρακρατική συμμορία (σ.σ. αναφερόμενος στους οπαδούς στο δημαρχείο). Στον βαθμό που μπορούμε να έχουμε δημοκρατία στην πόλη και να κυκλοφορούμε ελεύθεροι στην πόλη, θα συζητήσουμε».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα