«Περήφανος για το πέναλτι, αλλά με θυμούνται μόνο γι' αυτό» (video)

«Περήφανος για το πέναλτι, αλλά με θυμούνται μόνο γι' αυτό» (video)

bet365

Ο θρύλος του τσεχικού ποδοσφαίρου Αντονίν Πανένκα εξιστορεί στο gazzetta.gr το ιστορικό του «α λα Πανένκα» πέναλτι που θεμελίωσε κόντρα στη Γερμανία του Μάγερ, ενώ εξηγεί πως αποφάσισε να σουτάρει με τον συγκεκριμένο τρόπο!

«Ιδιοφυΐα ίσως είναι η δυνατότητα να πεις κάτι πολύ βαθυστόχαστο με απλό τρόπο», είχε πει ο Αμερικανός συγγραφέας Τσαρλς Μπουκόφσκι.

Ο Αντονίν Πανένκα, έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως μία ιδιοφυΐα χάρη στην απλότητα με τα οποία εκτελούσε τα πέναλτι.

Ο παλαίμαχος μεσοεπιθετικός της Εθνικής Τσεχοσλοβακίας, αλλά και της Μποέμιανς απέδειξε πως το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει μία μορφή τέχνης.

Το 1976 στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος η πάλαι ποτέ Ενωμένη Τσεχοσλοβακία αντιμετώπιζε στον τελικό του Βελιγραδίου την Γερμανία.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας στο Μπασκόνια - Παναθηναϊκός.

Το ματς έληξε στην κανονική του διάρκεια ισόπαλο 2-2 και οδηγήθηκε αρχικά στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι.

Μετά το τέταρτο πέναλτι το σκορ ήταν 4-3 υπέρ της Τσεχοσλοβακίας, αφού είχε αστοχήσει ο Ούλι Χένες. Ήταν η σειρά του Πανένκα να χτυπήσει το πέμπτο και καθοριστικό όπως αποδείχθηκε πέναλτι.

Με παροιμιώδη ψυχραιμία και μαστοριά αιφνιδίασε τον σπουδαίο Ζεπ Μάγερ, αναγκάζοντάς τον να πέσει στη γωνία του την στιγμή που ο Πανένκα «έσκαβε» την μπάλα σημαδεύοντας το κέντρο της εστίας του.

Η συγκεκριμένη εκτέλεση, η οποία απαιτούσε ψυχραιμία αλλά και τεχνική πέρασε στο πάνθεον της ποδοσφαιρικής ιστορίας ως πέναλτι α λα Πανένκα!

Ο «θρύλος» του τσεχικού ποδοσφαίρου μιλώντας στο gazzetta.gr ανακάλεσε στη μνήμη του, το ιστορικό πέναλτι εξηγώντας πως γεννήθηκε η συγκεκριμένη επαναστατική μέθοδος.

«Είχα πει στον τερματοφύλακα της Τσεχοσλοβακίας Ίβο Βίκτορ, αλλά και στον προπονητή Βάτσλαβ Γέζεκ πως θα σουτάρω στο κέντρο της εστίας εάν κερδίσω πέναλτι. Δεν ξέρω αν είχαν καταλάβει τι σκεφτόμουν να κάνω.

Πάντα ήθελα να διασκεδάζω τους φιλάθλους και τον κόσμο δίνοντας τους χαρά. Για αυτό άλλωστε το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοφιλές».

Ο Πανένκα αισθάνεται περήφανος για το γεγονός πως δημιούργησε την δική του σχολή πέναλτι με ποδοσφαιρικούς επιγόνους που τον τιμούν μέχρι σήμερα, ωστόσο δεν κρύβει τον προβληματισμό του πως σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται σε οτιδήποτε άλλο πέτυχε στην πλούσια καριέρα του.

«Το συγκεκριμένο πέναλτι επισκίασε τα πάντα. Όλα όσα έκανα στο ποδόσφαιρο κατά την διάρκεια της καριέρας μου.

Είναι ωραίο να με θυμούνται για αυτό το πέναλτι, από την άλλη όμως ό,τι κι αν έκανα στη συνέχεια πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Νιώθω περηφάνια πάντως που το όνομα μου ταυτίστηκε με μια συγκεκριμένη ενέργεια στο ποδόσφαιρο».

Ο 69χρονος Πανένκα δύο χρόνια νωρίτερα με τη φανέλα της Μποέμιανς είχε αστοχήσει σε ισάριθμα πέναλτι σε ένα ματς! Εκνευρισμένος από την αποτυχία του αποφάσισε σε κάθε προπόνηση της ομάδας του να βάζει στοιχήματα με τον γκολκίπερ Ζντένεκ Χρούσκα προκειμένου να βελτιώσει την τεχνική του. Σκοπός του ήταν να μαντέψει που θα έπεφτε ο γκολκίπερ σουτάροντας σε διαφορετική γωνία. Μέχρι που μια μέρα είχε την φαεινή έμπνευση να σουτάρει στο κέντρο του τέρματος.

«Eίναι δύσκολο ένας τερματοφύλακας να μην βουτήξει σε μία από τις δύο γωνίες και να μείνει ακίνητος στο κέντρο της εστίας.

Εάν δεν πέσει κάπου και δεχθεί το γκολ θα κατηγορηθεί πως δεν προσπάθησε καν. Έτσι το να σουτάρω στο κέντρο του τέρματος γνώριζα πως αυτομάτως αύξανε τις πιθανότητες να είναι εύστοχο το πέναλτι».

Ο παλαίμαχος άσος εξηγεί στο gazzetta.gr ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από τις «α λα Πανένκα» εκτελέσεις του.

«Θα μπορούσα να 'ψωνίσω' τον τερματοφύλακα σουτάροντας αριστερά η δεξιά, όμως κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο γκολκίπερ όταν επιλέξει γωνία δεν προλαβαίνει να αλλάξει την κατεύθυνση του σώματος του εάν βουτήξει.

Άρχισα να προπονούμαι σε αυτό το στιλ πέναλτι μέχρι να εξοικειωθώ. Μολονότι ήταν ένας απλός τρόπος εκτέλεσης κανείς δεν το περίμενε. Έτσι σκόραρα με ευκολία.

Το βασικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να πείσεις τον τερματοφύλακα πως θα σουτάρεις σε διαφορετικό σημείο από αυτό που σκοπεύεις να πράξεις. Παίζεις με το σώμα σου και τις κινήσεις. Αφού τον πείσεις πως πρόκειται για ένα φυσιολογικό πέναλτι εν συνεχεία σουτάρεις όπως ακριβώς έχεις στο μυαλό σου».

Εκτός από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου το 1976, ο Πανένκα βοήθησε την Τσεχοσλοβακία να κατακτήσει την τρίτη θέση στην επόμενη διοργάνωση στην Ιταλία το 1980. Στα προκριματικά μάλιστα είχε σκοράρει με το σήμα κατατεθέν του και απέναντι στη Γαλλία με τον Ντροπσί να πέφτει στην παγίδα του Τσεχοσλοβάκου.

«Για μένα ήταν πιο σημαντικό το πέναλτι απέναντι στη Γαλλία. Εάν ο Γιόζεφ Βένγκλος ήξερε πως θα επαναλάβω την συγκεκριμένη εκτέλεση ίσως επέλεγε διαφορετικό ποδοσφαιριστή για την εκτέλεση του.

Ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί ο Ντροπσί ήταν σπουδαίος τερματοφύλακας και φοβόμουν μήπως πιάσει το πέναλτι. Εάν δεν είχα σουτάρει στο κέντρο ενδεχομένως να αστοχούσα. Ευτυχώς έπεσε στη γωνία».

Δείτε το ιστορικό πέναλτι του Πανένκα κόντρα στη Γερμανία στον τελικό του Euro '76, αλλά και κόντρα στη Γαλλία για τα προκριματικά του Euro '80.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα