Τι μπορείς να περιμένεις όταν αλλάζεις προπονητή

Τι μπορείς να περιμένεις όταν αλλάζεις προπονητή

Τι μπορείς να περιμένεις όταν αλλάζεις προπονητή

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος εξηγεί γιατί ο Τάκης Λεμονής είναι η καλύτερη επιλογή για έναν Ολυμπιακό που θέτει μεσοπρόθεσμους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη πόσο χρόνο χρειάζεται ένας προπονητής για να αλλάξει την εικόνα μιας ομάδας.

Ο Ολυμπιακός έφτασε πολύ σύντομα σε ένα συμπέρασμα, το οποίο πιθανότατα συμπίπτει με την θεώρηση που είχε προτού ακόμη απομακρύνει τον Πάουλο Μπέντο, σχετικά με τον διάδοχό του: αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ότι το βάρος που έβαλε στην πλάτη του Βασίλη Βούζα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ήταν προετοιμασμένος αυτός να αντέξει. Κι αυτό εκτός από φυσιολογικό ήταν και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, διότι ο 51χρονος προπονητής δεν είχε καμιά προηγούμενη παράσταση σε τόσο μεγάλο πάγκο. Η αναποτελεσματικότητά του δεν σχετίζεται με την επάρκειά του ως προπονητή, δηλαδή με τις μεθόδους των προπονήσεων ή τις ιδέες του για τον τρόπο που θέλει να παίζει ποδόσφαιρο η ομάδα του. Σχετίζεται με το leadership, την ηγεσία και την καθοδήγηση μιας ομάδας που απαρτίζεται από ισχυρές προσωπικότητες, “φτασμένους” ποδοσφαιριστές, έμπειρους στον πρωταθλητισμό, παίκτες με μεγάλα “εγώ” και διανύει περίοδο κρίσης. Σε 15 ημέρες ο Βούζας δεν θα μπορούσε να κάνει κανένα θαύμα, ακόμη και αν ήταν ο ικανότερος προπονητής στον κόσμο. Διότι σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών ένας “καινούργιος” προπονητής δεν επηρεάζει μια ομάδα παρά μόνο στον ψυχολογικό τομέα και στην επιλογή των 11 που απαρτίζουν το βασικό σχήμα. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Μέσα σε 14 ημέρες, τις πρώτες του, ο Βούζας έδωσε 4 ματς: τα δύο με την Μπεσίκτας, και αυτά με τον Ατρόμητο και τον Παναθηναϊκό. Σε αυτές τις συνθήκες, με παιχνίδι κάθε τρίτη ή τέταρτη ημέρα, ο Βούζας πιθανότατα δεν πρόλαβε καν να δείξει σε μια προπόνηση τακτικής πώς θέλει να χτίζει η ομάδα του τις επιθέσεις της. Κι αν το έκανε, δεν γίνεται να βρήκε περισσότερα από 2-3 δεκάλεπτα προπόνησης στην τακτική για να δείξει δύο – τρία απλά πράγματα, δηλαδή να δώσει δύο τρεις βασικές εντολές και να τις δουλέψει σε πραγματικές συνθήκες στο τερέν σε προπονήσεις τακτικής. Αν κάτι περίμενε από τον Βούζα ο Ολυμπιακός ήταν την εκτόνωση της έντασης που είχε συσσωρευτεί στην πλάτη του προηγούμενου προπονητή, και την αλλαγή στις βασικές επιλογές για την ενδεκάδα με την επιστροφή των ποδοσφαιριστών που δεν χρησιμοποιούσε ο Πορτογάλος.

Και τώρα; Ποιος είναι η καλύτερη επιλογή για την θέση του προπονητή στη δεδομένη στιγμή; Η απάντηση εξαρτάται από το job description. Δηλαδή πρέπει να ξέρεις τι θέλει να επιτύχει με τον νέο του προπονητή ο Ολυμπιακός για να κρίνεις ποιος είναι ο καταλληλότερος για να υπηρετήσει αυτόν τον σκοπό.

Αν ο κύριος στόχος είναι η καλύτερος δυνατός τερματισμός στην τρέχουσα σεζόν, δηλαδή να πάρει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά από τον δεύτερο και να δώσει μάχη με το μάξιμουμ των πιθανοτήτων για την κατάκτηση του κυπέλλου, ο καταλληλότερος είναι ένας προπονητής με εμπειρία στον Ολυμπιακό, με εμπειρία σε μεγάλες ομάδες και με γνωρίσματα χαρακτήρα που επαρκούν για τον ρόλο του καθοδηγητή, του ηγέτη, αυτού που θα επιβληθεί και θα καταφέρει να δημιουργήσει παράγοντες παρακίνησης των ποδοσφαιριστών. Για αυτή τη δουλειά προφανώς και είναι παραπάνω από επαρκής και δοκιμασμένος ο Τάκης Λεμονής. Ξέρει τη δουλειά, ξέρει τον τρόπο, το έχει ξανακάνει. Αυτό βεβαίως δεν δημιουργεί κανόνα, δηλαδή δεν σημαίνει ότι είναι εγγυημένη η επίτευξη των στόχων. Διότι για να αλλάξει η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού θα πρέπει ένας προπονητής να πάρει χρόνο για να βελτιώσει την φυσική κατάσταση, αν αυτή είναι προβληματική, και να αλλάξει την τακτική, δηλαδή να διδάξει σε μια σειρά από προπονήσεις την συνταγή του για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, τον τρόπο που επιτίθεται, τον τρόπο που αμύνεται η ομάδα του. Ακόμη και αν η φυσική κατάσταση είναι επαρκής και μπορεί να στηρίξει τις απαιτήσεις παιχνιδιού που επιθυμεί να διδάξει ένας προπονητής, θα του χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες για να αρχίσει να βλέπει στα παιχνίδια την συνταγή του. Δεδομένου ότι τα πρώτα ματς της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου θα γίνουν στις 12 & 13 Απριλίου, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού θα έχει οριακά στη διάθεσή του, εφόσον προσληφθεί άμεσα, ένα διάστημα τριών εβδομάδων, που του δίνουν την ευκαιρία να προλάβει να επηρεάσει το παιχνίδι της ομάδας του. Και επειδή είναι εβδομάδες προνομιακές για έναν προπονητή, δεδομένου ότι δεν έχουν μεσοβδόμαδα παιχνίδια, αν ο νέος προπονητής βρει ικανοποιητικό το επίπεδο της φυσικής κατάστασης μπορεί δικαιολογημένα να ελπίζει ότι θα προλάβει να παρουσιάσει στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου μια ομάδα που θα συμπεριφερθεί αισθητά καλύτερα συγκριτικά με την συμπεριφορά που είχε ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο.

Αν κανείς μελετήσει την εξέλιξη του παιχνιδιού της ΑΕΚ στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου θα κάνει τη βασική διαπίστωση ότι η αλλαγή στην αγωνιστική εικόνα της άρχισε να γίνεται ευδιάκριτη μετά την 4η εβδομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος ακόμη και σήμερα, μετά από δύο μήνες δουλειάς, εξακολουθεί να ζει με την ανασφάλεια και την ανησυχία που του προκαλεί η διαπίστωση ότι υπάρχουν διαστήματα παιχνιδιών κατά των οποίων τη διάρκεια οι ποδοσφαιριστές του δεν ακολουθούν τη δική του συνταγή επειδή αυτή δεν τους έχει γίνει ακόμη βίωμα ώστε να βγαίνει από ένστικτο στο τερέν.

Ο Παναθηναϊκός, που έχει συμπληρώσει 3,5 μήνες δουλειάς με τον νέο του προπονητή, χρειάστηκε χρόνο μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων για να δείξει στο τερέν άλλη εικόνα από αυτή που είχε στον καιρό του Αντρέα Στραματσόνι. Κι αυτό συνέβη κυρίως επειδή ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν βρήκε πηγαίνοντας στον Παναθηναϊκό ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης για να βασίσει πάνω του τη δουλειά του και να βάλει την ομάδα να παίξει με τη δική του συνταγή. Αναγκάστηκε να κάνει συμβιβασμούς για να κερδίσει χρόνο μέχρι να φέρει με το επιτελείο του την ομάδα σε ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Και τώρα, περίπου 3,5 μήνες μετά, έφτασε να βγάλει την περασμένη Κυριακή το καλύτερό του ημίχρονο, το πρώτο απέναντι στον Ολυμπιακό.

Αν ο κύριος στόχος του Ολυμπιακού είναι ο σχεδιασμός της επόμενης σεζόν και η προοπτική, και η στρατηγική επιλογή του είναι να προσλάβει έναν ξένο προπονητή με συμβατό βιογραφικό, τότε προφανώς πρέπει να περιμένει όσο χρειάζεται μέχρι να βρει τον κατάλληλο, και να τον προσλάβει αυτή την εποχή προκειμένου να του δώσει χρόνο να εξοικειωθεί με την νέα του πραγματικότητα και να γνωρίσει τους παίκτες που ανήκουν στον σύλλογο ώστε να είναι τον ερχόμενο Μάιο σε θέση να εισηγηθεί τις αλλαγές στο ρόστερ και να παρουσιάσει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν ανά θέση οι ποδοσφαιριστές που θα ψάχνει προκειμένου να ετοιμάσει το ερχόμενο καλοκαίρι μια ομάδα που θα προλάβει να ωριμάσει όσο πιο σύντομα, δηλαδή μέχρι την προκριματική φάση του Champions League.

Αν ανακοινώσει έναν ξένο προπονητή χωρίς προηγούμενη ελληνική εμπειρία, ο Ολυμπιακός θα επικοινωνήσει ότι τον νοιάζει πρωτίστως η προοπτική και λιγότερο το φίνις στη φετινή σεζόν. Ναι, πάντα θα έχει ως οργανισμός την απαίτηση να επιτύχει όλους τους στόχους, αλλά δεν θα μπορεί να απαιτήσει από έναν νέο προπονητή χωρίς προηγούμενη εμπειρία να καταφέρει να μεταμορφώσει την ομάδα του σε διάστημα τριών εβδομάδων. Δεν θα “δικαιούται” δηλαδή να του πάρει το κεφάλι αν αποτύχει στους μεσοπρόθεσμους στόχους.

Υπάρχει βεβαίως και η πιθανότητα να γυρεύει προπονητή αυτής της κατηγορίας ο Ολυμπιακός και να μην τον βρίσκει. Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστεί να “χάσει χρόνο”, δηλαδή να καθυστερήσει τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν μέχρι να βρει τον προπονητή που θα πληροί τα κριτήριά του. Και σίγουρα ναι, είναι πολύ πιο λογικό να βάλεις έναν προσωρινό προπονητή μέχρι να βρεις αυτόν που σου δίνει προοπτική, παρά να προσλάβεις έναν ξένο που δεν θα πληροί τα κριτήριά σου απλώς και μόνο για λόγους επικοινωνιακούς, δηλαδή για να έχεις να δείξεις ότι έφερες έναν προπονητή από έξω.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.