«Άστοχη η απόφαση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή»

«Άστοχη η απόφαση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή»

Gazzetta team
«Άστοχη η απόφαση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή»

bet365

Θέση για το σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή πήρε το Τμήμα Χωροταξίας - Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου, χαρακτηρίζοντας άστοχη την απόφαση, από τη στιγμή που προϋποθέτει ανατροπή νόμων που μεριμνούν για το περιβάλλον της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η χωροθέτηση ενός σταδίου, οποιουδήποτε σταδίου δεκάδων χιλιάδων θεατών είναι μία υπόθεση πολύ σοβαρή. Ένα τέτοιο στάδιο βαραίνει την πόλη, φορτώνει υπέρμετρα τα κυκλοφοριακά συστήματα, προκαλεί βαριά όχληση κατά τις ώρες της λειτουργίας του, χρειάζεται εκατοντάδες στρέμματα γης, γυμνής, με σκληρές επιφάνειες χωρίς πράσινο.

Χρειάζεται χιλιάδες θέσης στάθμευσης οχημάτων και σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής, μεγάλες εκτάσεις συνοδών εμπορικών χρήσεων. Η χωροθέτηση ενός τέτοιου σταδίου, εντός του πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί, είτε στον χώρο του φυτώριου του Δήμου Αθηναίων ή σε όποιον άλλον γειτονικό χώρο, είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα από την αντίστοιχη ζώνη του πάρκου, όχι μόνο στο αποτύπωμα του σταδίου, αλλά και σε μία ευρύτερη περιφέρεια η οποία επηρεάζεται από αυτό.

Αυτή η περιφέρεια σήμερα περιλαμβάνει νοσοκομεία, συνοικίες χαμηλής δόμησης αμιγούς κατοικίας, υψηλό πράσινο και την κοίτη του Ιλισού. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί σχεδιάστηκε το 1997-1998, κατοχυρώθηκε ως τέτοιο θεσμικά αλλά και στη συνείδηση των Αθηναίων, περιελήφθη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής το 2014 όπως και στη ζώνη προστασίας Υμηττού.

Η κατασκευή του σταδίου εκεί προϋποθέτει την ανατροπή του πιο πάνω θεσμικού πλαισίου. Αυτό είναι ίσως το πλέον ανησυχητικό: Η ανατροπή δηλαδή νόμων που μεριμνούν για το περιβάλλον της Αθήνας, στο όνομα μίας «αναγκαίας» επένδυσης ή κάποιου «υπέρτερου» αναγκαίου καλού. Η προηγούμενη φορά που αυτό συνέβη, πάλι στο Γουδί, αφορούσε την κατασκευή του κατά πολύ μικρότερου γηπέδου Μπάντμινγκτον στο όνομα της ανάγκης οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Η κατασκευή αυτή σήμερα είναι απολύτως απονομιμοποιημένη και έχει κριθεί κατεδαφιστέα από το ΣτΕ. Ο Τομέας Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει κάθε λόγο να εκπλήσσεται και να ανησυχεί. Συμμετείχε και συμμετέχει δια των μελών του και μέσω των ερευνών του, στην υπόθεση τουν μητροπολιτικού σχεδιασμού της Αθήνας, του αστικού πρασίνου και της βελτίωσης του περιβάλλοντος.

Με βάση αυτή τη γνώση και στο όνομα προσπαθειών που διαρκούν δεκαετίες, όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των πολιτών της Αθήνας, προτείνουμε στην Κυβέρνηση και στον Δήμο Αθηναίων να αναθεωρήσει την άστοχη απόφαση για χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στους χώρους του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα