Αν μείνει έτσι, παίρνει ακόμη και Τσάμπιονς Λιγκ...

Αν μείνει έτσι, παίρνει ακόμη και Τσάμπιονς Λιγκ...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Αν μείνει έτσι, παίρνει ακόμη και Τσάμπιονς Λιγκ...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την πιο αποτελεσματική και θεαματική ομάδα στην Ευρώπη. Αυτή με το περισσότερο ταλέντο από κάθε άλλη...
Χρειάζεται παραστάσεις, χρειάζεται μαθήματα, λίγη ακόμη εμπειρία, ίσως και να της φτάνει η φετινή περίοδος, ίσως να της χρειάζεται (το πιθανότερο) μία ακόμη, η επόμενη, προκειμένου να γίνει ένα από τα ισχυρά αουτσάιντερ για την κατάκτηση ακόμη και της κορυφής της Ευρώπης και όχι μόνο της Γαλλίας.
Ναι ξέρω όλα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά. Λογικό, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καλά αυτή τη Μονακό που έχει φτιάξει ο Ζαρντίμ και ακόμη περισσότερο δεν γνωρίζουν καλά ορισμένα από τα ταλέντα αυτής της ομάδας. Ολοι για παράδειγμα έχουν πάρει μυρωδιά, έχουν καταλάβει, πόσο μεγάλο ταλέντο είναι ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά τον Κίλιαν Μπαμπέ ελάχιστοι. Για να μην γράψω ότι είναι και καλύτερος, θα πω ότι είναι αντίστοιχη περίπτωση. Ατόφιο χρυσάφι, που όποιος θελήσει να τον αποκτήσει το καλοκαίρι θα πρέπει να πληρώσει το βάρος του σε “χρυσό”. Αλλά αυτός είναι ο... άγνωστος, το νέο... φυντάνι, αυτός που ξεπετάχτηκε φέτος. Σίγουρα δεν είναι ο μόνος.
Οποιος είδε την παράσταση της Μονακό στο “Ετιχαντ” κατάλαβε παρά την ήττα της ότι είναι μία μάλλον ανώτερη ομάδα, αλλά και εμφανώς λιγότερο έμπειρη από την Μάντσεστερ Σίτι. Μία ομάδα που δεν σταματά να τρέχει, να πρεσάρει, να δημιουργεί φάσεις, να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, αλλά και κόντρα επίθεση, να έχει δύο ακραίους αμυντικούς (Μεντί, Σιντιμπέ) που θα ζήλευαν όλοι εκτός από την Ρεάλ Μαδρίτης η οποία έχει Μαρσέλο, Καρβαχάλ. Να έχει έναν Φαμπίνιο που παίζει σε τόσες διαφορετικές θέσεις πλέον, που κάθε φορά που τον βλέπεις ανακαλύπτεις και κάτι καλύτερο, να έχει έναν Φαλκάο με λιγότερη έκρηξη και ταχύτητα, αλλά με την ίδια αίσθηση και ευχέρεια στο σκοράρισμα, όπως τότε που ήταν ένας από τους τέσσερις πέντε καλύτερους φορ στον κόσμο. Αν συνεχίσω δεν θα ξέρω που να σταματήσω, στον Λεμάρ, στον Μπερνάρντο Σίλβα, στον Μπακαγιόκο, ή μήπως στον Μουτίνιο που μοιάζει πολύ μεγάλος και είναι ακόμη στα 30 του.
Αλλά όταν όλοι οι υπόλοιποι που προανέφερα είναι, ο Μπαμπέ 18 ετών, ο Λεμάρ 21, οι Μεντί, Μπερνάρντο Σίλβα και Μπακαγιόκο 22, ο Φαμπίνιο 23, ο Σιντιμπέ 24, πως να μην φαίνεται μεγάλος ο Μουτίνιο που έχει κλείσει τα 30. Δεν είναι όμως μόνο τα πρόσωπα, το ταλέντο, τα νιάτα, η φρεσκάδα, τα πνευμόνια που σε γοητεύουν, που σε καθηλώνουν, όταν τα βλέπεις στο χόρτο, είναι πολλά περισσότερα και είναι κι' ένας προπονητής στον πάγκο που εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο που αντιλαμβάνεσαι εύκολα γιατί το όνομά του φιγουράρει στη λίστα με τους υποψήφιους διαδόχους του Βενγκέρ στην Αρσεναλ ή του Εμερι στην Παρί.
Ο Ζαρντίμ έχει φτιάξει μία ομάδα που έχει τα πάντα. Δεν είναι μόνο ταλαντούχα, δεν είναι μόνο απολύτως αποτελεσματική, είναι και απολαυστική σε ότι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο που παίζει.
Το πανάκριβο ταλέντο...
Για το ταλαντούχα, νομίζω ότι δεν χωρά αμφιβολία και από τα όσα προανέφερα και από το γεγονός ότι το καλοκαίρι θα γίνει προσπάθεια από όλα τα μεγάλα πορτοφόλια του πλανήτη να γίνει πλιάτσικο στην Μονακό. Φαμπίνιο, Μπακαγιόκο, Μεντί, Σιντιμπέ, Μπαμπέ, Λεμάρ, Μπερνάρντο Σίλβα, είναι ήδη στο στόχαστρο κορυφαίων ομάδων κι' αν η Μονακό αποφάσιζε να τους πωλήσει όλους θα έβαζε στα ταμεία της με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 300 εκατ. ευρώ, αφού ο... φθηνότερος κοστολογείται στα 30 εκατ. ευρώ και ο ακριβότερος στα 70 εκατ. ευρώ σήμερα. Γιατί το καλοκαίρι οι τιμές μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερες.
Μπορεί να πάρει τα πάντα...
Για το αποτελεσματική, ούτε λόγος να γίνεται. Στο Τσάμπιονς Λιγκ απέκλεισε στα προκριματικά διαδοχικά τις Φενέρ και Βιγιαρέαλ και μπήκε στους ομίλους, εκεί απέκλεισε Τότεναμ και Λεβερκούζεν και έφτασε στα νοκ άουτ.
Στο πρωτάθλημα είναι πρώτη με δύο βαθμούς διαφορά από την Παρί, στο Λιγκ Καπ είναι στο τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Παρί και στο Κύπελλο είναι στα προημιτελικά όπου παίζει με την Λιλ εντός έδρας. Δεν την έχει αποκλείσει κανείς σε νοκ άουτ ενώ το επιχείρησαν φέτος επτά διαφορετικές ομάδες, δεν την έχει περάσει κανείς στη βαθμολογία ούτε του πρωταθλήματος, ούτε των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν αυτό δεν είναι αποτελεσματική, τότε δεν ξέρω τι είναι. Πρόκειται για μία από τις τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη, (Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Γιουβέντους οι άλλες τρεις), η οποία παίζει στην Ευρώπη και μπορεί να κατακτήσει όλες τις διοργανώσεις στις οποίες μετέχει...
Η καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη
Και όλα αυτά η Μονακό τα πετυχαίνει όχι απλά με στυλ, αλλά με έναν απολαυστικό τρόπο για τον θεατή. Πρόκειται για την μακράν καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη, αφού σε 29 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα έχει πετύχει 84 γκολ. Σχεδόν 3 γκολ ανά ματς και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τα 100 γκολ στο πρωτάθλημα. Στη σεζόν γενικά έχει πετύχει ήδη 123 γκολ σε 46 ματς και μέχρι το τέλος λογικά θα ξεπεράσει και τα 150! Ενα μοντέρνο ποδόσφαιρο, που στηρίζεται στο εξαιρετικό και οργανωμένο πρέσινγκ, στο καταπληκτικό transition από την άμυνα στην επίθεση, στο ποικιλόμορφο παιχνίδι που της επιτρέπει να έχει ανάπτυξη και από τα άκρα και από τον άξονα, στην έκρηξη και την ταχύτητα, στην φαντασία, σε όλα εκείνα που σηματοδοτούν μία απολύτως σύγχρονη, υπέροχη, αποτελεσματική ομάδα. Ενα πράγμα σαν την Ντόρτμουντ του Κλοπ όταν τελειοποίησε το μοντέλο της. Θα τολμούσα να γράψω ότι αυτή η Μονακό είναι και καλύτερη εκδοχή από εκείνη την Ντόρτμουντ, αλλά θα χρειαστεί να περιμένω λίγο ακόμη.
Πιθανότατα βέβαια την απάντησή μου δύσκολα θα την πάρω, διότι δύσκολα θα μπορέσουμε να δούμε την εξέλιξη αυτής της ομάδας και μετά το καλοκαίρι. Αν μου έλεγε κάποιος ότι κανείς δεν θα φύγει από την Μονακό το καλοκαίρι, ούτε ο Ζαρντίμ, ούτε όλη αυτή η... συμμορία των ταλαντούχων παικτών, θα απαντούσα με μεγάλη άνεση, ότι σε αυτήν την περίπτωση έχουμε μπροστά μας ένα ισχυρό αουτσάιντερ για την κατάκτηση ακόμη και του Τσάμπιονς Λιγκ, μια ομάδα τύπου Ατλέτικο, τύπου Ντόρτμουντ, που δεν είναι φαβορί, αλλά καμία έκπληξη δεν θα προκαλέσει αν κατακτήσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Επειδή όμως το καλοκαίρι ο πειρασμός θα είναι μεγάλος για τους Μονεγάσκους, όλο και κάποιος ή κάποιοι (2-3) θα πωληθούν για να γεμίσουν τα ταμεία...
Εκτός κι' αν τελικά δεν χρειαστούν την επόμενη σεζόν. Εκτός αν τα καταφέρουν από φέτος. Δεν είναι εύκολο να αποκλείσουν την Σίτι μετά το 5-3 του πρώτου ματς, αλλά δεν είναι και δύσκολο. Κι' αν το κάνουν αυτό, τότε όλα τα υπόλοιπα θα μπορούν να συμβούν. Είπαμε άλλωστε. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ομάδα την φετινή σεζόν που να τους απέκλεισε σε νοκ άουτ δοκιμασία. Και το έχουν προσπαθήσει αρκετοί...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.