Οι ζημιές της ΠΑΕ είναι πρόβλημα για τον οπαδό!

Οι ζημιές της ΠΑΕ είναι πρόβλημα για τον οπαδό!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Οι ζημιές της ΠΑΕ είναι πρόβλημα για τον οπαδό!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος με αφορμή τα όσα δημοσιοποίησε ο Ολυμπιακός για τους ισολογισμούς του, εξηγεί το πόσο λάθος προσεγγίζει ο Ελληνας οπαδός και δημοσιογράφος το ποδόσφαιρο σήμερα...

Η παραδοξολογία στην Ελλάδα συνεχίζεται. Και συνεχίζεται γιατί είναι ευθύνη όλων μας. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έφτασε στο σημείο να δώσει στην δημοσιότητα τους ισολογισμούς της με... καμάρι επειδή γράφουν ζημιές. Και οι οπαδοί του Ολυμπιακού τώρα θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι ο πρόεδρος δεν παντελονιάζει τα λεφτά.

Εξυπακούεται ότι έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο για να κοιμάται ήσυχος ο οπαδός μιας ομάδας και κυρίως για να κοιμούνται ήσυχοι οι άνθρωποι της ΠΑΕ, πόσο μάλλον να καμαρώνουν. Στην Ελλάδα, σε μία χώρα με βαθιά κρίση δηλαδή, όπου δεν βρίσκεται επενδυτής για τα βασικά, πόσο μάλλον για το ποδόσφαιρο, αυτό ισχύει 1000 φορές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι μία εταιρεία με κέρδη και ισχυρό αποθεματικό. Οφειλε να είναι τέτοια για να θεωρεί κανείς την διοίκησή της επιτυχημένη. Οπως είναι εντελώς λάθος η προσέγγιση του οπαδού “βάλε λεφτά κάνε μεταγραφές”, έτσι είναι λάθος και η προσέγγιση του ιδιοκτήτη “ας γράφει ζημιές, εγώ πληρώνω...”. Και οι οπαδοί του θα έπρεπε να επιμένουν στο να είναι ο Ολυμπιακός μία εταιρεία που δεν χρειάζεται κανέναν να την ζει, αλλά να είναι αυτοσυντήρητη.

Θυμάμαι πριν αναλάβει ο Μαρινάκης, την εποχή του Κόκκαλη να γράφω για την “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του Ολυμπιακού και να δέχομαι επίθεση από τους περισσότερους Ολυμπιακούς, ότι κινδυνολογώ. Σήμερα περίπου 7 χρόνια μετά η ΠΑΕ Ολυμπιακός επιτέλους λέει την αλήθεια. Η “μαύρη τρύπα” του Κόκκαλη ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ και ο Μαρινάκης αναγκάστηκε να την καλύψει. Βεβαίως αγόρασε και φθηνότερα, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά τους δυο τους, τον Κόκκαλη και τον Μαρινάκη. Η “μαύρη τρύπα” στην ΠΑΕ που ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσε όλους τους φίλους του Ολυμπιακού. Αν δεν είχε βρεθεί όμως Μαρινάκης, ή αν δεν είχε βρεθεί Σαββίδης στον ΠΑΟΚ τι θα είχε συμβεί αλήθεια;

Κάθε μέρα που περνάει λοιπόν σε αυτή την χώρα, όλο και πιο δύσκολο θα είναι να βρεθεί Μαρινάκης ή Σαββίδης και όποια ΠΑΕ είναι εκτεθειμένη όσο μεγάλη και να είναι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα.

Και θυμάμαι πολύ καλά πριν από μία περίπου διετία και τον Μαρινάκη και τον Βρέντζο να μιλούν για μία προσπάθεια ο Ολυμπιακός να συντηρείται και να λειτουργεί από τα έσοδά του και όχι να εξαρτάται από κάποιον που θα βάζει λεφτά. Παίζει να είναι πρώτη φορά που έγραψα κι' ένα μπράβο για την επιλογή τους. Προς το παρόν έχουν μείνει στα λόγια, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία.

Κανονικά σήμερα η κριτική θα έπρεπε να είναι πολύ σκληρή προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τόσο από τους φίλους της ομάδας όσο και από τον Τύπο για το γεγονός ότι γράφει ζημιές και χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να βάζει λεφτά από την τσέπη. Διότι αν ένα πρωί ο Μαρινάκης και ο όποιος Μαρινάκης αποφασίσει ότι δεν θέλει να ασχολείται άλλο, δεν θέλει να πληρώνει άλλο, τότε τι θα συμβεί;

Χρειάζεται να σας θυμίσω τι συνέβη όταν πρώτα ο Νοτιάς και μετά ο Παππάς έφυγαν από την ΑΕΚ; Να σας θυμίσω που θα ήταν ο ΠΑΟΚ αν δεν είχε βρεθεί ο Σαββίδης και πόσο κοντά βρέθηκε στην Γ' Εθνική. Να σας θυμίσω τι έγινε στον Αρη, ή τι μπορεί να ξανασυμβεί στον Ηρακλή;

Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να κλείσει τα στόματα εκείνων που πίστευαν ότι ο Μαρινάκης είπε “ναι” στις πωλήσεις Μιλιβόγιεβιτς και Ιντέγιε προκειμένου να βγάλει λεφτά. Οκ πείστηκαν όλοι, ή τέλος πάντων όσοι δεν θέλουν να πειστούν δεν θα πειστούν. Πάμε παρακάτω τώρα και το παρακάτω είναι η ουσία του πράγματος.

Ενας αληθινός υποστηρικτής του Ολυμπιακού θα έπρεπε σήμερα να είναι φοβερά ανήσυχος. Βλέπεις τα λειτουργικά έξοδα του Ολυμπιακού και τρομάζεις. Ελάχιστα να καταλαβαίνεις από επιχειρήσεις μένεις άφωνος με το 9 εκατ. ευρώ σε μισθούς. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το σοκ από την δραματική μείωση των εσόδων. Με τέτοια έσοδα από διαρκείας, χορηγίες και τηλεοπτικά συμβόλαια (αυτά δηλαδή που είναι τα σίγουρα) και με βάση τα λειτουργικά έξοδα που έχει ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που βαριά βαριά θα έπρεπε να κοστίζει 15 εκατ. ευρώ στο σύνολο της μαζί με την εφορία. Ούτε ευρώ παραπάνω. Αντε να έφτανε στα 20 αν μαζεύονταν οι σπατάλες στα εσωτερικά.

Το να κοστίζει 50 και να περιμένει κάθε χρόνο τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ ή αν αυτά δεν έρθουν να πρέπει να πωλήσει τον Μιλιβόγιεβιτς και τον Ιντέγιε είναι μία εντελώς λάθος προσέγγιση. Οπως είναι λάθος προσέγγιση να πρέπει να βάζει ο όποιος ιδιοκτήτης 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. Να το κάνει μία, δύο, χρονιές στην αρχή, ως επένδυση προκειμένου να μπει το τρένο στις ράγες, είναι κάτι που μπορεί και σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να συμβεί. Μέχρι εκεί όμως. Να λείπουν κάθε χρόνο 10 εκατ. και να πρέπει να τα βάλει κάποιος είναι τεράστιο ρίσκο που θα το πληρώσει κάποια στιγμή ο σύλλογος και μόνο αυτός.

Επιπλέον η κριτική θα έπρεπε να είναι σφοδρή στον Ολυμπιακό και για τον τρόπο που ξοδεύονται αυτά τα χρήματα. Αντί να απαιτεί ο δημοσιογράφος ή ο οπαδός το “κάνε μεταγραφές” που είναι ανέξοδο και πάντα πουλάει και ακούγεται ωραία στα αυτιά, αντί κάθε φορά που παραχωρεί παίκτη να βάζει δίπλα την λέξη “ξεπούλησε”, καλό θα είναι κάποια φορά να περάσει στην αληθινή κριτική. Και αυτή στην προκειμένη περίπτωση είναι μία.

Ενας κανονικός και σκεπτόμενος οπαδός του Ολυμπιακού μετά την δημοσιοποίηση των ισολογισμών θα έπρεπε να κάνει μία ερώτηση – διαπίστωση. “Με αυτά τα λεφτά που ξοδέψατε κύριοι στον Ολυμπιακό, φτιάξατε αυτή την ομάδα; Αλήθεια, ήθελε πολύ προσπάθεια...”.

Τα υπόλοιπα του τύπου “κονομάει ο Βαγγέλης” και “κάνε καμιά μεταγραφή” είναι για τους λαϊκιστές και για αυτούς που θέλουν να το πουν γιατί αυτό τους είπαν να πουν..

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.