Μπέργκαμπ: «Έτσι αποφάσισα να περάσω τον Νταμπίζα» (vid)

Κώστας Ζάλιαρης
Μπέργκαμπ: «Έτσι αποφάσισα να περάσω τον Νταμπίζα» (vid)

bet365

Πέρασαν 15 χρόνια από την ημέρα και τη στιγμή που ένα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ είχε... Έλληνα αρνητικό πρωταγωνιστή. Ο Μπέργκαμπ, ο Νταμπίζας και οι σκέψεις του Ολλανδού για τη ντρίμπλα που όμοιά της, δεν είδε ποτέ ξανά κανείς...

Την 2α Μαρτίου του 2002, το αγγλικό κοινό αντίκρισε κάτι που ούτε είχε δει ξανά, αλλά ούτε και έχει επαναληφθεί από τότε.

Μάλιστα, οι οπαδοί της Άρσεναλ το ανέδειξαν ως το καλύτερο solo γκολ από παίκτη της ομάδας του, στην ιστορία του κορυφαίου πρωταθλήματος!

Ο Ντένις Μπέργκαμπ με μια στιγμιαία σκέψη, αφού όπως πάντοτε τόνισε «πίσω από κάθε κίνηση με τη μπάλα υπάρχει μια σκέψη κι ένα πλάνο στο μυαλό», περνάει τον Νίκο Νταμπίζα με πρωτοφανή ντρίμπλα και σκοράρει στο «St. James' Park», σε ένα παιχνίδι που συμπεριλήφθηκε σε αυτά που αναδείχθηκαν καθοριστικά για την κατάκτηση του τίτλου από τους «κανονιέρηδες». Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ είχε φτάσει στο νταμπλ...

Η Άρσεναλ δίχως Ανρί και με πολλούς απόντες λόγω τραυματισμών, η Νιούκαστλ δίχως Μπέλαμι και Σίρερ, ούσα δεύτερη στη βαθμολογία.

Στο 11ο λεπτό, ο Βιεϊρά κερδίζει την κατοχή της μπάλας, βρίσκει τον Μπέργκαμπ στο χώρο του κέντρου, εκείνος «σπάει» αριστερά στον Πιρές και προωθείται προς την μεγάλη περιοχή των αντιπάλων...

«Ήθελα τη μπάλα στα πόδια μου, όμως ήρθε στην πλάτη μου... Δεν ήταν όπως την ήθελα, οπότε έπρεπε να σκεφτώ άμεσα κάτι διαφορετικό από αυτό που αρχικά είχα στο μυαλό μου» γράψει ο Ολλανδός στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Stillness and Speed» και συνεχίζει:

«Σκέφτηκα: Χρειάζομαι μια νέα ιδέα τώρα και μάλιστα γρήγορα... Έχω καταλάβει ότι ο αμυντικός (σ.σ. Νταμπίζας) έχει έρθει κοντά μου και πως η τροχιά της μπάλας θα μπορούσε να με ευνοήσει. Περίπου 10 μέτρα προτού φτάσει στα πόδια μου, αποφασίζω πως όπως και να 'χει, θα γυρίσω για να τον περάσω».

Η μπάλα πάει από τη μια πλευρά, ο Μπέργκαμπ από την άλλη, ο Νταμπίζας δεν μπορεί να τον σταματήσει καθώς ο παλαίμαχος φορ αποδεικνύεται πιο δυνατός στην κόντρα που έβαλαν πριν από σουτ και ο Γκίβεν μαζεύει τη μπάλα από τα δίχτυα του.

«Κάθε... χιλιοστό της κίνησης, της πορείας της μπάλας και της επαφής, ήταν τέλειο και ακριβές» γράψει ο Ολλανδός στο βιβλίο του για το γκολ που έχει τη δική του ιστορία στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ.

Εκείνο το ματς με τις «καρακάξες» ολοκληρώθηκε στο 2-0, καθώς από ασίστ του Μπέργκαμπ λίγο πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, ο Σολ Κάμπελ είχε διαμορφώσει το αποτέλεσμα με κεφαλιά.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα