Μια νίκη - ορισμός και μεγαλείο υπέρβασης

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Μια νίκη - ορισμός και μεγαλείο υπέρβασης

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την διαφορά των συνθηκών της δουλειάς του Βλάνταν Μιλόγεβιτς στον Πανιώνιο με αυτές που επικρατούν στον Ολυμπιακό, και εξηγεί πώς και γιατί ένας σύγχρονος προπονητής μπορεί να αλλάζει την μοίρα μιας μεσαίας ή μικρής ομάδας αν υποστηριχθεί επαρκώς από τον σύλλογό του.

Είναι ακόμη στα αφτιά μου η κουβέντα που κάναμε το βράδυ της περασμένης Τρίτης με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, λίγο μετά το τέλος της εκπομπής για το Champions League στην CosmoteTV. Οχι ότι είχε φύγει το μυαλό του από την προετοιμασία της ομάδας του για το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, αλλά ήταν λες και φρόντισε να ξαναμαζέψει τον εαυτό του και να βάλει όλη του τη συγκέντρωση σε αυτή τη διαδικασία πάνω που είχε επιτρέψει στο μυαλό του να ξεφύγει για λίγο με το Σίτι - Μονακό και το Λεβερκούζεν - Ατλέτικο, που τον είχαν συνεπάρει. Η αφορμή για την κουβέντα που κάναμε στα όρθα ήταν ένα σχόλιο σχετικά με τη διαφορά στο επίπεδο των συνθηκών εργασίας των προπονητών που εργάζονται σε συλλόγους επιπέδου Champions League με αυτές που έχουν οι προπονητές που εργάζονται σε “συνηθισμένους” συλλόγους. Ο Μιλόγεβιτς άρχισε να μου αναλύει τον προβληματισμό του σχετικά με την εξομοίωση των συνθηκών του τερέν της προπόνησης με αυτές του τερέν των αγώνων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον προσεχή αντίπαλό του.

“Σκέψου ότι εμείς κάνουμε προπόνηση σε τερέν που έχει διαφορά με το τερέν που πατάμε στους αγώνες, και προφανώς θα έχει διαφορά με το τερέν που θα πατήσουμε την Κυριακή. Σκέψου τώρα τον Ολυμπιακό, που κουρεύει και ποτίζει τον χλοοτάπητα στο προπονητικό του κέντρο ακριβώς με την ίδια μέθοδο που φροντίζει το τερέν της έδρας του. Οι ποδοσφαιριστές του εκπαιδεύονται στις ίδιες συνθήκες με αυτές της διεξαγωγής του παιχνιδιού. Ξέρω ότι στα αφτιά του απλού φιλάθλου αυτό ακούγεται αδιάφορα. Κι όταν βλέπει έναν ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας να δυσκολεύεται στο κοντρόλ και στην πρώτη επαφή με την μπάλα θα σχολιάζει ότι αυτός είναι “άμπαλος” ή ότι υστερεί σε τεχνική έναντι των ποδοσφαιριστών της ομάδας του. Και το ίδιο θα σκέφτεται όταν βλέπει μια φιλοξενούμενη ομάδα να δυσκολεύεται στο πρώτο διάστημα του παιχνιδιού. Θα νομίζει ότι “τους έχουμε πατήσει, μπήκαν με φόβο, τους έχουμε”, ενώ η πραγματική εξήγηση θα κρύβεται στη δυσκολία της φιλοξενούμενης ομάδας να προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό τερέν, στο οποίο είναι δεδομένο ότι η μπάλα θα κυλά πιο γρήγορα και θα αναπηδά διαφορετικά σε σύγκριση με αυτό που έχει συνηθίσει μια ομάδα που δεν δουλεύει με την άνεση της εξομοίωσης συνθηκών προπόνησης με τις συνθήκες του παιχνιδιού”.

Ψιλά γράμματα όλα αυτά για τους πολλούς. Ψιλά γράμματα είναι επίσης και το γεγονός ότι κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού ο προπονητής της φιλοξενούμενης ομάδας επεξεργάζεται όσα δεδομένα προλαβαίνουν να συγκρατήσουν και να καταγράψουν στα χαρτιά τους ο ίδιος και οι συνεργάτες του στον πάγκο, την ώρα που ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει στον πάγκο έναν συνεργάτη που φορά ένα ακουστικό στο οποίο ένα ολόκληρο επιτελείο που παρακολουθεί από ψηλά τον αγώνα και αναλύει ψηφιακά όλα τα δεδομένα του ματς με απόλυτη ακρίβεια χάρη στο κατάλληλο λογισμικό του μιλά για να του επισημάνει όσα χρειάζεται να λάβει υπόψη του ο προπονητής και του στέλνει για προβολή στο tablet του όσες εικόνες έχει νόημα να δει ο προπονητής. Ο Μιλόγεβιτς κοιτάζει από απόσταση 50 μέτρων, προσπαθεί να διακρίνει αν οι παίκτες συμπεριφέρονται σωστά, μπορεί και να μπερδέψει έναν παίκτη με έναν άλλο. Ο Μπέντο έχει τη δυνατότητα να ξέρει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται ο κάθε παίκτης του, πόσο έχει τρέξει, πόσες επαφές έχει κάνει με τη μπάλα, πόσα λάθη, πού έχει κάνει τα λάθη, κι ένα σωρό άλλα δεδομένα, τα οποία για τον θεατή πιθανόν να είναι βαρετά αλλά για τον προπονητή είναι ικανά να τον βοηθήσουν να λύσει τα προβλήματα live και να βελτιώσει θεαματικά τη συμπεριφορά της ομάδας του.

Στην προηγούμενη εποχή του ποδοσφαίρου, νίκες σαν αυτή που έκανε το απόγευμα της Κυριακής ο Πανιώνιος στο Καραϊσκάκη ήταν σημαντικές, αξιομνημόνευτες, ιστορικές. Δεν ήταν όμως το ίδιο υπερβατικές. Στη σημερινή εποχή του ποδοσφαίρου οι μεσαίοι και μικροί σύλλογοι δεν έχουν απλώς λιγότερα εφόδια. Πολεμούν με σφεντόνες και προσπαθούν να επιβληθούν σε αντιπάλους που πολεμούν με λέιζερ. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω του κόστους του εξοπλισμού, το οποίο είναι λογικό και καθημερινά μειώνεται. Συμβαίνει κυρίως και πρωτίστως λόγω διαφοράς στην αντίληψη. Στους μεγάλους συλλόγους, ακόμη και τους ελληνικούς, κυκλοφορούν πλέον επιστήμονες με σύγχρονη αντίληψη και γνώση των τεχνολογικών ευρημάτων αιχμής στην προπονητική και την υποστήριξη των προπονητών. Ανθρωποι που γνωρίζουν την τελευταία τεχνολογία και ξέρουν να την λειτουργήσουν. Στην πλειονότητα των μεσαίων και μικρών ομάδων δεν υπάρχουν τέτοιοι επιστήμονες, διότι οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των ΠΑΕ δεν βρίσκουν νόημα να τους προσλάβουν, αφού επιμένουν να ζουν στην εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν ζήτημα έντεκα ποδοσφαιριστών και δεν χρειαζόταν καν ένας κανονικός προπονητής, δηλαδή ένας κάτοχος του ανώτερου διπλώματος της προπονητικής.

Ισως να είναι λεπτομέρεια, αλλά ο Μιλόγεβιτς είναι ο πρώτος προπονητής που ζήτησε από τον Πανιώνιο να κινηματογραφεί τους αγώνες προκειμένου να βλέπει εκ των υστέρων την συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του, των γραμμών του, δηλαδή να βλέπει όσα δεν δείχνει ο φακός της τηλεοπτικής μετάδοσης που ακολουθεί την μπάλα και δεν ασχολείται με τις ομαδικές κινήσεις μιας ομάδας στην φάση της άμυνας ή στην φάση της επίθεσης. Ολο αυτό δεν κοστίζει ακριβά. Ούτε είναι μεγάλο το κόστος για να κάνεις, για παράδειγμα, αυτό που κάνει ο Μαουρίτσιο Σάρι στις προπονήσεις της Νάπολι, που σηκώνει ένα drone για να καταγράψει την προπόνηση από ψηλά και να μελετήσει τις κινήσεις της ομάδας του προκειμένου να διαπιστώσει πού αυτή υστερεί σε συγχρονισμό, συντονισμό, ομοιογένεια, συνοχή, κατανόηση των πλάνων για το χτίσιμο των επιθέσεων ή των πλάνων για την κίνηση προκειμένου να επανακτήσει η ομάδα την κατοχή της μπάλας.

Ο Μιλόγεβιτς δεν είναι ούτε μάγος ούτε σοφός. Είναι όμως ένας σύγχρονος προπονητής, με παραστάσεις, ένας τύπος ο οποίος προτού αρχίσει να αναλαμβάνει ομάδες φρόντισε να επιμορφώσει τον εαυτό του και να γεμίσει το κεφάλι του με παραστάσεις. Ταξίδεψε, παρατήρησε τις μεθόδους καταξιωμένων αλλά και καινοτόμων προπονητών, επιβεβαίωσε, έμαθε, ανακάλυψε, υιοθέτησε, δοκίμασε, προσάρμοσε, δηλαδή προετοιμάστηκε. Και σήμερα κάνει μια δουλειά χάρη στην οποία, μέχρι τώρα, οδηγεί τον Πανιώνιο σε υπερβατική πορεία. Στο Καραϊσκάκη είχε λιγότερη ποιότητα στο τερέν και λιγότερη υποστήριξη συγκριτικά με τον αντίπαλό του. Η ομάδα που παρουσίασε όμως ήταν καλά εκπαιδευμένη, πολύ καλά προετοιμασμένη ψυχικά και πνευματικά, συγκεντρωμένη και προσηλωμένη στην εκτέλεση του σχεδίου της από το πρώτο λεπτό, επαρκώς δουλεμένη για να παίξει ποδόσφαιρο της σημερινής εποχής, όχι της προηγούμενης. Διότι ναι, στον αθλητισμό οι ομάδες είναι αντανάκλαση του προπονητή τους. Ο Πανιώνιος είναι μια σύγχρονη ομάδα επειδή στη διάρκεια των τελευταίων ετών εκπαιδεύεται από σύγχρονους, κανονικούς προπονητές. Και γι’ αυτό ξεχωρίζει φέτος από ομάδες που ζουν ακόμη με την αντίληψη ότι προπονητής είναι αυτός που δεν ζητάει πολλά χρήματα, δεν απαιτεί πολλούς συνεργάτες κι έτσι δεν κοστίζει πολύ, δεν ζητάει υπολογιστές, ακριβές και συχνές εξετάσεις και μετρήσεις, ακριβά προγράμματα, πολλή φροντίδα των εγκαταστάσεων, πάει κάθε μέρα στην προπόνηση και μετά ακούει ή επηρεάζεται από τον πρόεδρο για να βγάλει την ενδεκάδα και τις αλλαγές.

Οσο το ελληνικό ποδόσφαιρο επιμένει να ζει στην εποχή που η πλειονότητα των επιχειρηματιών του ακούει “peformance tracking devices” και απαντάει “τι είπε αυτός τώρα, με έβρισε;”, όσο οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν προπονητές που έχουν κινητό τηλέφωνο με κουμπιά και νομίζουν ότι τα tablets είναι για να παίζουν παιχνίδια και να ακούν μουσική τα παιδιά τους, οι Πανιώνιοι και οι Ξάνθες θα αποτελούν εξαιρέσεις σε μια ρουτίνα πρωταθλήματος με κλειδωμένο πρωταθλητή και κλειδωμένη πεντάδα. Οι σύλλογοι θα συνεχίσουν να αλλάζουν τρεις προπονητές της σεζόν, διότι θα επιμένουν να προσλαμβάνουν προπονητές της προηγούμενης τεχνολογίας, και το πρωτάθλημα θα συνεχίσει να απασχολεί όλο και λιγότερους, διότι θα παραμένει στην “δεν βλέπεται” κατάστασή του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.