«Οι γονείς νόμιζαν ότι έχουν σπίτι τους έναν Μέσι ή Ρονάλντο!» (vid)

«Οι γονείς νόμιζαν ότι έχουν σπίτι τους έναν Μέσι ή Ρονάλντο!» (vid)

Gazzetta team
«Οι γονείς νόμιζαν ότι έχουν σπίτι τους έναν Μέσι ή Ρονάλντο!» (vid)

bet365

Ο Γιάννης Γκούμας και ο Αντώνης Νικοπολίδης βρέθηκαν στην κοπή της πίτας της ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας και αναφέρθηκαν στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σε επίπεδο υποδομών.

Οι τεχνικοί των εθνικών Ελπίδων και Νέων φιλοξενήθηκαν στην εκδήλωση της τοπικής Ένωσης και μίλησαν στο atpreveza.gr για τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα, τη δουλειά που γίνεται και τα όσα χάθηκαν.

Ο Γιάννης Γκούμας δήλωσε:

-Μπορούν τα παιδιά αυτά, της Εθνικής Νέων, να φτάσουν στο επίπεδο που φτάσατε εσείς ως παίκτης και να εκπροσωπήσουν την Εθνική Ομάδα;

«Είναι ιδιαίτερη χαρά μου, που ασχολούμαι με αυτές τις ηλικίες. Όλα αυτά τα χρόνια έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύ ταλέντο. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ξένους. Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα πρέπει τα σωματεία να εμπιστευτούν ακόμη περισσότερο τα νέα παιδιά, αντί να εμπιστεύονται ξένους αμφιβόλου αξίας. Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να τα στηρίξουμε όλοι μας. Όχι επειδή τους κάνουμε χάρη, αλλά επειδή το αξίζουν. Ήδη σιγά-σιγά πολλά παιδιά παίζουν και σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και είμαι πολύ χαρούμενος που αυτά τα παιδιά παίρνουν παιχνίδια στα πόδια τους. Και είμαι 100% σίγουρος ότι κάποια από αυτά τα παιδιά θα πλαισιώσουν και την Εθνική Ανδρών».

-Γνωρίζεις πολύ καλά και τις μικρές και τη μεγάλη Εθνική Ομάδα. Τι διαφορετικό γινόταν τότε σε σχέση με τώρα που τα εθνικά μας συγκροτήματα ψάχνουν ακόμη τα πατήματά τους;

«Πάντα στις μικρές εθνικές ομάδες υπήρχαν επιτυχίες και παλαιότερα και τώρα. Μετά από ένα διάστημα όμως στις μικρές εθνικές ομάδες τα παιδιά ξέφευγαν, το μυαλό τους δεν ήταν προσγειωμένο, τα μυαλά τα φούσκωναν λίγο και οι μάνατζερ, ενώ και οι γονείς έπαιζαν ένα ρόλο γιατί νόμιζαν ότι στο σπίτι τους έχουν έναν Μέσι ή έναν Ρονάλντο. Όλα αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να κάνει μία… κοιλιά η ομάδα των Αντρών και να μην έχουμε τις ανάλογες επιτυχίες που είχαμε στο παρελθόν. Νομίζω όμως με την έλευση του κου Σκίμπε, πάλι μπήκαμε στο σωστό δρόμο και όλα τα παιδιά που αγωνίζονται κατάλαβαν ότι αν δεν ματώσεις στον αγωνιστικό χώρο, αν δεν παλέψεις και αν δε δώσεις την ψυχή σου στον αγωνιστικό χώρο, δε μπορείς να κερδίσεις κανένα παιχνίδι. Φαίνεται πλέον αυτό στο αγωνιστικό χώρο. Έγιναν οι ποδοσφαιριστές μία οικογένεια και νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για να έχουμε πάλι επιτυχίες».

-Είναι δύο παιδιά στην Εθνική Νέων από την ΕΠΣ Πρέβεζας Λευκάδας, ο Μπουζούκης και ο Νάτσος. Πως βλέπεις την εξέλιξή τους;

«Και τα δύο παιδιά είναι μέλη της Εθνικής Νέων. Πηγαίνω και τα παρακολουθώ και με τις ομάδες τους. Έχουν πάρα πολύ καλά στοιχεία. Είναι στα χέρια και τα πόδια τους πως θα εξελιχθούν. Έχουν ένα ταλέντο, αλλά μόνο το ταλέντο δεν φτάνει. Πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά και να βελτιώσουν τα μειονεκτήματά τους στην προπόνηση, γιατί όπως ξέρετε ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος κι αν θέλουν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο, μόνο με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουν. Τα στοιχεία όμως τα έχουν».

Νικοπολίδης: «Το ταλέντο υπάρχει και πρέπει να το εκπαιδεύσουμε»

Ο Αντώνης Νικοπολίδης απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

-Έχετε ζήσει όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων. Θα υπάρξουν κι άλλοι σαν εσάς;

«Θα υπάρξουν. Υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Και νέος Γκούμας και άλλοι σαν τα παιδιά που έχουν υπηρετήσει την Εθνική Ομάδα. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει το ταλέντο και τη θέληση. Χρειάζεται εκπαίδευση, καθοδήγηση, προπόνηση για να φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει. Για όλα αυτά υπεύθυνοι είμαστε εμείς, δώσαμε και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να το πετύχουμε».

-Όταν η ΕΠΟ στα κλιμάκιά της παλαιότερα «ψαχνόταν» έβγαλε τεράστιους ποδοσφαιριστές, τα παιδιά που κατέκτησαν το Euro 2004. Αργότερα όταν βελτιώθηκε η κατάσταση επί Ρεχάγκελ και Σάντος τα κλιμάκια δεν τα κατάφεραν τόσο καλά. Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το διαφορετικό στοιχείο;

«Δε νομίζω ότι ψάχνει κάποιος κάτι. Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο υπηρετείται και κυρίως επί Σάντος βελτιώθηκε. Έχουν αλλάξει οι εποχές. Η οικονομική κατάσταση δεν ήταν, όπως ήταν το 2008-09. Η ΕΠΟ μέσω των περιφερειακών προπονητών προσπαθεί να βρει τους παίκτες εκείνους για την εθνική ομάδα, αλλά το βασικό στοιχείο είναι η εκπαίδευσή τους. Γι’ αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο οι Ενώσεις. Το ταλέντο υπάρχει και πρέπει να το εκπαιδεύσουμε. Να πάρει τα πιστεύω που πρέπει να έχει για να φτάσει ψηλά».

-Έχετε διοργάνωση μπροστά σας. Πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη;

«Σε κάθε διοργάνωση ξεκινάμε να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Και η πρόκριση είναι μέσα σε αυτό. Η δική μου ευθύνη είναι να μπορέσω να βοηθήσω όλα αυτά τα παιδιά. Γιατί το επόμενο στάδιο είναι η Εθνική Ομάδα. Άρα στόχος δεν είναι μόνο η πρόκριση σε μία τελική φάση, αλλά να μπορέσουμε να ανεβάσουμε παιδιά στην πρώτη ομάδα».

-Υπάρχει το υπόβαθρο να το καταφέρουν;

«Γίνεται καλύτερη δουλειά στα τμήματα υποδομής. Το ελληνικό ποδόσφαιρο σιγά-σιγά στρέφεται στα ελληνόπουλα. Υπάρχει ταλέντο. Κάποιες φορές υπάρχουν και οι ‘’φουρνιές’’, οι καλύτερες ή οι λιγότερο καλές. Αυτό πάντα θα υπάρχει. Νομίζω ότι η βασική δουλειά που γίνεται είναι σε υψηλή ποιότητα».

-Έρχονται στο πρωτάθλημα παίκτες αμφιβόλου αξίας από το εξωτερικό. Μήπως αποθαρρύνονται οι νέοι παίκτες;

«Ούτε εμείς ούτε η ΕΠΟ μπορεί να επέμβει σε αυτό το κομμάτι. Δε μπορούμε να πούμε ότι: βάλτε ελληνόπουλα να παίξουν. Απλώς λέμε ότι δώστε χώρο και χρόνο στα παιδιά. Το αξίζουν. Σίγουρα αποθαρρύνεται ένα μεγάλο μέρος των παιδιών. Τίποτα όμως στη ζωή δεν είναι εύκολο. Κι αυτά θα πρέπει να επιμείνουν. Να συνεχίσουν να δουλεύουν. Να μη το βρίσκουν σα δικαιολογία. Να το αποδεχθούν και να προσπαθούν να ξεπεράσουν τον παίκτη που έρχεται από το εξωτερικό. Ένα βασικό κομμάτι που έχουμε είναι ότι πολύ εύκολα κάποια παιδιά με μία συμμετοχή παίρνουν… αέρα. Είναι και οι μάνατζερ που δημιουργούν μία διαφορετική κατάσταση. Όλοι μας θα πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι. Τίποτα δε χαρίζεται στη ζωή. Ο χρυσός όπου κι αν είναι κρυμμένος, μπορούμε να τον βρούμε».

 

Τελευταία Νέα