Η πειθαρχία -έργο Ιβιτς- είναι το κλειδί

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Η πειθαρχία -έργο Ιβιτς- είναι το κλειδί

bet365

Ο ΠΑΟΚ έχει το μομέντουμ, είναι σε «καλό φεγγάρι», αποδεδειγμένα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον Σταύρο Σουντουλίδη υπάρχει (ποδοσφαιρική) εξήγηση…

Έργο Βλάνταν Ίβιτς, χριτς χρατς, είναι όλο αυτό που απολαμβάνει ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ το τελευταίο δίμηνο. Η πειθαρχία που βγάζουν οι παίκτες στο γήπεδο είναι το κλειδί κι αυτό αποτελεί έργο 100% του Σέρβου προπονητή. Τελεία και παύλα.

Ο ΠΑΟΚ του Ίβιτς είναι μια ομάδα που μπαίνει στο γήπεδο, κυριαρχεί, βγάζει φάσεις και στο τέλος έρχεται η στιγμή της δικαίωσης. Θυμίζει τρένο με… σπασμένα φρένα κι οι αριθμοί, στην προκειμένη περίπτωση, λένε την αλήθεια, όσο κι αν ορισμένοι δεν θέλουν να στέκονται σ’ αυτούς.

Αλλά, μια στιγμή, πέρα από το 10/11 νίκες, τα 29-2 γκολ, δείτε τι έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο Αγρίνιο. Ο ΠΑΟΚ των 10 παικτών, για πάνω από μία ώρα, τελείωσε τον αγώνα με περισσότερη κατοχή της μπάλας (46%-54%), περισσότερες τελικές προσπάθειες (4-10), λιγότερα λάθη (46-33). Ο Δημήτρης Κυριακίδης το είπε όσο πιο πειστικά μπορούσε να το πει ένας αντίπαλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος σε διάστημα 15 ημερών μάζεψε επτά φορές την μπάλα από τα δίχτυα του στο «τρία στα τρία» του «Δικεφάλου»: «Εμοιαζε μετά από την αποβολή σαν να παίζει, όχι με 10 παίκτες, αλλά με 12 και 13»!

Ο Σέρβος τεχνικός πριν καν πατήσει τα 40 του, με ούτε ένα χρόνο εμπειρίας στους πάγκους της μεγάλης κατηγορίας, απέδειξε ότι έχει τον τρόπο να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Και το κυριότερο; Δε φοβάται να παίξει με τη φωτιά. Δεν συμβιβάζεται, δεν ακολουθεί τα «θέλω» των οπαδών. Όποιος μπορεί και θέλει ακολουθεί, όποιος δεν μπορεί και δε θέλει, ανοίγει την πόρτα και φεύγει. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του λατρεμένου της κερκίδας, Φακούντο Περέιρα, που σώνει και ντε πίστευε ότι πρέπει να είναι βασικός κι αναντικατάστατος. Ο Ίβιτς διαπίστωσε πως στο δικό του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να είναι βασικός ο Αργεντινός και πολύ απλά φτάσαμε στο νέο δανεισμό.

Ο Ίβιτς επέλεξε να επιμείνει στον ίδιο πάνω κορμό, κάποια στιγμή η ομάδα έδειχνε να μένει από δυνάμεις, αλλά αυτός ο κορμός έπαιξε πολλά παιχνίδια, απέκτησε συνοχή και σιγά σιγά ο Σέρβος πρόσθετε πρόσωπα στο ροτέισον. Το έκανε σε εποχές που ο κόσμος δεν πίστευε στον Κρέσπο, δεν ήθελε να βλέπει τον Σάχοφ, θεωρούσε αδιάφορο τον Μπίσεσβαρ απ’ όλους όμως τους παίκτες ο 39χρονος προπονητής αρχίζει και παίρνει σημαντικότατες λύσεις. Ο επόμενος μήνας, που αρχίζει με το ματς της Τετάρτης στη Λάρισα, περιλαμβάνει οκτώ παιχνίδια, σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις, και καλώς ή κακώς κρίνεται καθοριστικός για το μέταλλο της ομάδας.

Κακά τα ψέματα, ο ΠΑΟΚ αδίκησε παράφορα τον ίδιο τον εαυτό του. Ευτυχώς, δεν συνεχίζει να το κάνει αν και η τσάμπα ήττα (η μοναδική από τις 4 Δεκεμβρίου και μετά) από τον ΠΑΣ ήταν άλλη μια στιγμή ποδοσφαιρική αφέλειας του.

Από δικά του λάθη, παθογένειες χρόνων, κρίσεις που δεν μπόρεσε στο παρελθόν να διαχειριστεί και να βρει λύσεις σε κάποια καθαρά ποδοσφαιρικά ζητήματα, που αφορούν τον οργανισμό του, είναι τόσο μακριά από την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ πείθει και τον τελευταίο φίλαθλο ό,τι είναι η ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Τα ίδια είχαμε πει και γράψει πολύ καιρό πριν αυτό το τρελό σερί και τις 10/11 νίκες. Όταν ακόμη έχανε στο ντέρμπι του Φαλήρου, αν και κλάσης ανώτερος, από τον Ολυμπιακό. Ο «Δικέφαλος», ήδη, ήταν στο μείον επτά από τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο δεν κάναμε λάθος επισημαίνοντας την… ανακούφιση των ανθρώπων του για τη νίκη στις καθυστερήσεις. Οι φίλοι του βρήκαν ευκαιρία να χλευάσουν, αλλά μάλλον θα είναι οι ίδιοι, που εδώ και καιρό «τρίβουν τα μάτια τους» από το υπερθέαμα της ομάδας τους και αδικώς τα’ χουν με τον Πάουλο Μπέντο. Δεν πειράζει, τα γραπτά μένουν…

Ο Πορτογάλος προπονητής, όντως, είναι επτάψυχος, παίρνει τα αποτελέσματα και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αυτό είναι το ζητούμενο!

Για τον Ιβιτς, όμως, το ζητούμενο ήταν (πρώτα) η ενότητα. Κι από την στιγμή που την πέτυχε εντός των τειχών της Τούμπας, μπορεί να αισιοδοξεί για ακόμη καλύτερες ημέρες. Με νίκη την Τετάρτη στο εξ αναβολής παιχνίδι με την ΑΕΛ θα είναι 2ος, πάνω από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Πανιώνιο και Ξάνθη.

Ο ΠΑΟΚ έχει μέλλον αρκεί κι ο κόσμος του να κάνει κάτι πολύ απλό: να αγαπήσει –επιτέλους- αυτή την ομάδα. Αν μη τι άλλο έχει (απο)δείξει ό,τι το δικαιούται!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.