Ο Μανόλο της άλλαξε την ψυχολογία, μένει να δούμε αν μπορεί να της αλλάξει και την απόδοση

Ο Μανόλο της άλλαξε την ψυχολογία, μένει να δούμε αν μπορεί να της αλλάξει και την απόδοση

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Μανόλο της άλλαξε την ψυχολογία, μένει να δούμε αν μπορεί να της αλλάξει και την απόδοση

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος στέκεται στην ειδοποιό διαφορά της ΑΕΚ του Μοράις από τη σημερινή, αλλά σχολιάζει και το αυτονόητο: η ΑΕΚ μπορεί μόνο να ελπίζει, όχι να απαιτεί από τον Χιμένεθ να αποδειχθεί τούτη τη φορά καλύτερος από την προηγούμενη.

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική του κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην ΑΕΚ, τούτη τη φορά ο Μανόλο Χιμένεθ ήταν πολύ ειλικρινής στον δημόσιο λόγο του, στα πρώτα λόγια μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα μετά τη λήξη του πρώτου παιχνιδιού. Εσπευσε να πει την αλήθεια, δηλαδή να πιστώσει τη νίκη στη δουλειά του προηγούμενου προπονητή, διότι δεν θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τεχνικά την απόδοση της ΑΕΚ σε χρόνο δύο 24ωρων και συνεπώς θα έλεγε ψέματα αν το ισχυριζόταν. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, με αυτά τα λόγια, φώτισε την δική του συμμετοχή και συνεισφορά σε αυτό που έδειξε η ΑΕΚ το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ. Απέναντι σε μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα, η ΑΕΚ έκανε αυτό που αναγνώρισε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος μετά τη λήξη του παιχνιδιού: επιβλήθηκε στον Αστέρα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Κι αυτό συνέβη επειδή τούτη τη φορά στο προπονητικό της κέντρο και στον πάγκο της δεν ήταν ένας “άψυχος” προπονητής, σαν τον Ζοσέ Μοράις και στη θέση του βρισκόταν ένας “ψυχωμένος” προπονητής, ο οποίος μάλιστα την όποια καριέρα έχει κάνει μέχρι σήμερα στην προπονητική την οφείλει κυρίως στο βασικό προτέρημά του: τα κότσια του.

Το σημειώναμε και το σχολιάζαμε στην ανάλυση των προηγούμενων αγώνων της ΑΕΚ ότι ο Πορτογάλος είχε την όψη ενός παραιτημένου, από νωρίς, προπονητή που δεν έδειχνε να έχει το κουράγιο, τα κότσια, τον εγωισμό να αλλάξει τη μοίρα του και να αντιστρέψει την πορεία της ομάδας του. Και, φυσική συνέπεια στο ποδόσφαιρο, η ομάδα ήταν στο τερέν μια αντανάκλαση του προπονητή της. Πέραν των υπολοίπων αδυναμιών της, η ΑΕΚ φώναζε στα προηγούμενα παιχνίδια ότι ήταν μια ομάδα που αποδεχόταν την κακή της μοίρα και έδειχνε φανερή αδυναμία να “το γυρίσει”.

Αν κάτι αξιόλογο είχε δείξει στην προηγούμενη θητεία του ο Χιμένεθ ήταν το μαχητικό πνεύμα και η ψυχή που προσπαθούσε να εμφυσήσει στην ομάδα του. Συνεπώς σε αυτό το κομμάτι της αρρώστιας της, η ΑΕΚ βρίσκει καλή θεραπεία από την πρώτη στιγμή. Είναι όμως αυτό αρκετό για να αλλάξει την αγωνιστική μοίρα της; Απέναντι στον Αστέρα αποδείχθηκε ότι ήταν. Πιο επιθετική, πιο πιεστική από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν της, η ΑΕΚ έκανε ακριβώς αυτό που είπε ο Ελευθερόπουλος: κυριάρχησε, επιβλήθηκε, έγινε αφεντικό στο ματς. Και στο πρώτο ημίχρονο έφτιαξε ποδόσφαιρο, παρήγαγε περισσότερες ευκαιρίες από όσες σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της αθροιστικά. Αρκούσε για να συμβεί αυτό η ορθόδοξη τακτοποίηση μιας ενδεκάδας στο τερέν και η καλή ψυχοπνευματική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών. Μπορεί να έχει συνέχεια και εξέλιξη η ΑΕΚ και να σταθεροποιήσει την απόδοσή της στο στάνταρ του πρώτου ημιχρόνου με τον Αστέρα;

Στην πρώτη του φορά, ο Χιμένεθ δεν έδειξε τίποτα ιδιαίτερο τακτικά. Δεν είχε ιδέες, δεν είχε φτιάξει αποτελεσματικό αγωνιστικό πλάνο, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ποιότητα που είχε το ρόστερ που του διέθετε η ΑΕΚ. Παρουσίαζε μια ομάδα της οποίας η ομαδική τεχνική ήταν χαμηλότερη της ατομικής τεχνικής των περισσότερων ποδοσφαιριστών του. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει η ΑΕΚ δικαίωμα να ελπίζει ότι πέντε χρόνια μετά ο 53χρονος προπονητής θα αποδειχθεί πιο έτοιμος, πιο ώριμος, πιο αποτελεσματικός, πιο ικανός. Μπορεί πάντως μόνο αυτό, να το ελπίζει. Οχι να το απαιτεί. Διότι τα όσα έκανε ο Χιμένεθ από την ημέρα που έφυγε μέχρι την ημέρα που επέστρεψε δεν πείθουν ότι έχει προοδεύσει, ότι έχει εξελιχθεί, ότι έχει γίνει καλύτερος. Δεν έφτιαξε ποτέ του μια ομάδα που παρουσίασε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Αν το πετύχει τώρα, αυτή θα είναι η πρώτη του φορά. Και μάλιστα θα πρόκειται για τον ορισμό της υπέρβασης, διότι ο Χιμένεθ ανέλαβε μια κακοδουλεμένη ομάδα στα μισά της σεζόν κι αφού προηγουμένως είχαν περάσει από πάνω της δύο προπονητές. Οι πιθανότητες δεν είναι στο πλευρό του. Γι' αυτό και αν τα καταφέρει είναι βέβαιο ότι θα του αξίζει το δικαίωμα να χτίσει την επόμενη έκδοση της ΑΕΚ το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.