«Έστρωσε» ανασταλτικά, θέλει δουλειά και παίκτες στη δημιουργία!

«Έστρωσε» ανασταλτικά, θέλει δουλειά και παίκτες στη δημιουργία!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
«Έστρωσε» ανασταλτικά, θέλει δουλειά και παίκτες στη δημιουργία!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το εντυπωσιακό στατιστικό του Παναθηναϊκού σε άμυνα και επίθεση με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο αλλά και για άλλους ενδιαφέροντες αριθμούς στο φινάλε του πρώτου γύρου.

Ο πρώτος γύρος της φετινής Σούπερ Λιγκ ολοκληρώθηκε και ο Παναθηναϊκός βρίσκεται δώδεκα πόντους μακριά από την κορυφή και τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό(38-26), πληρώνοντας πολύ ακριβά το δίμηνο της... κόλασης, όπου μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έχασε και τα αυγά και τα πασχάλια! Μετά τις πρώτες εννιά αγωνιστικές ο Αντρέα Στραματσόνι αποτέλεσε παρελθόν, ο Μαρίνος Ουζουνίδης ανέλαβε τα ηνία των «πρασίνων» και στις έξι στροφές που ακολούθησαν έχουμε ένα μικρό, πολύ μικρό δείγμα των όσων συμβαίνουν στον ποδοσφαιρικό σκληρό δίσκο του Παναθηναϊκού με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο, ο οποίος και προφανώς είναι πολύ νωρίς για να κριθεί στο παραμικρό τομέα της δουλειάς του. Κάποιες από τις «παρεμβάσεις» του, ωστόσο, είναι ξεκάθαρες. Σε αυτή την μισή ντουζίνα παιχνιδιών κόντρα σε ΠΑΟΚ, Ατρόμητο, Λάρισα, Πλατανιά, Κέρκυρα και ΑΕΚ τα στατιστικά του Παναθηναϊκού παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και οδηγούν σε μερικά συμπεράσματα, τα οποία επιβεβαιώνονται και από την εικόνα του «τριφυλλιού» πάνω στο χορτάρι το τελευταίο διάστημα.

1) Ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη έχει δεχθεί μόλις 1 γκολ σε 6 παιχνίδια, όταν στα υπόλοιπα 9 ματς του πρώτου γύρου, είχε παθητικό 8, δεχόμενος σχεδόν ένα τέρμα ανά ματς! Οι «πράσινοι» έχουν βελτιώσει αισθητά την αποτελεσματικότητα τους στο ανασταλτικό κομμάτι, παρουσιάζουν μία σαφώς πιο «σφιχτή», ισορροπημένη και χωρίς ρίσκα εικόνα.

2) Ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη έχει πετύχει μόλις 3 γκολ σε 6 παιχνίδια, έχει τρεις νίκες με 1-0 και παρουσιάζει ξεκάθαρο πρόβλημα στην δημιουργία και παραγωγή φάσεων. Στο συγκεκριμένο κομμάτι οι «πράσινοι» χρειάζονται πολύ δουλειά. Είναι σαφώς πιο εύκολο περιορίζοντας τα ρίσκα και δίνοντας έμφαση στην αμυντική τακτική να γίνεις πιο «δύσκολος» ανασταλτικά από το να εμφανίζεις αυτοματισμούς στην δημιουργία και αρκετές ευκαιρίες σε κάθε παιχνίδι.

Είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και φυσικά παίκτες. Θα ήταν... θαύμα αν ο Παναθηναϊκός κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, παρουσίαζε τόσο μεγάλη και γρήγορη μεταβολή και στο επιθετικό του κομμάτι. Οι προπονητές δεν είναι «μάγοι» και ο Ουζουνίδης δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Με τον Ιμπάρμπο... εξαφανισμένο, τους Εμποκού και Γουακάσο στο Κόπα Άφρικα, τον Λέτο διαθέσιμο για συγκεκριμένα πράγματα και τις μεταγραφές από το κέντρο και μπροστά να μην προχωρούν εξαιτίας του Κολομβιανού αλλά και της έλλειψης μπάτζετ που θα λύσει τα χέρια του Νίκου Λυμπερόπουλου και θα τον οδηγήσει σε σίγουρες επιλογές και όχι «λαχεία», ο 48χρονος τεχνικός δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.

Από κει και πέρα, έχοντας ολοκληρωμένο τον πρώτο γύρο αξίζει να σταθούμε και στο εξής:

Ο Παναθηναϊκός στις πρώτες δεκαπέντε αγωνιστικές έχει σκοράρει 18 γκολ! 1.2 ανά παιχνίδι! Επίδοση που παραπέμπει σε ομάδα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της βαθμολογίας και όχι σε ομάδα που θα έπρεπε να διεκδικεί τον τίτλο! Μέχρι και το τέταρτο παιχνίδι πρωταθλήματος, το «τριφύλλι» είχε βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα 10 φορές, όντας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Στον υπόλοιπο πρώτο γύρο, δηλαδή στα επόμενα έντεκα ματς, σκόραρε μόλις 8 γκολ!

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος της χαμηλής παραγωγικότητας του Παναθηναϊκού...

Την σεζόν 2013-2014 στο ίδιο διάστημα βρισκόταν στα 28...

Την σεζόν 2014-2015 στα 29...

Ακόμη και στην περυσινή «καμμένη» από τον Αύγουστο λόγω Καμπάλα σεζόν 2015-2016 η επίδοση στα πρώτα 15 ματς της σεζόν(δεν μετρά το 0-3 στα χαρτιά υπέρ του Ολυμπιακού) ήταν στα 24...

Από τα 18 γκολ, Μπεργκ και Λέτο έχουν σκοράρει από 5, ο Λεντέσμα τρία από την άσπρη βούλα, ο Λουντ 2 και από ένα οι Βιγιαφάνιες, Eμποκού, Γουακάσο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Παναθηναϊκός έχει σε πολύ κακή χρονιά τον Σουηδό επιθετικό, ο Ρινάλντι είναι σαν να μην υπάρχει στο σκοράρισμα, ο Λέτο κάνει περισσότερα από αυτά που του επιτρέπει το σώμα του και ο Παναθηναϊκός δεν έχει πάρει παρά ελάχιστα από τους εξτρέμ και τους μέσους του.

Επί της ουσίας περιμένει τα πάντα στο σκοράρισμα από τους «φουνταριστούς», έχοντας τεράστια αδυναμία στο να πάρει γκολ από τους υπόλοιπους δημιουργικούς παίκτες του. Το ένα γκολ του «Βίγια», του Γουακάσο, το... κανένα του Ιμπάρμπο ή του Μπουμάλ, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.