Ο Ντρασένα, ο Βιάνα και το θλιβερό της ιστορίας

Ο Ντρασένα, ο Βιάνα και το θλιβερό της ιστορίας

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ντρασένα, ο Βιάνα και το θλιβερό της ιστορίας

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος θυμάται μέσα από το blog του στο gazzetta, σχολιάζει και εκφράζει τη λύπη του.

Το καλοκαίρι του 2002 ο Ολυμπιακός είχε φέρει ένα παιδί από την Βραζιλία, σέντερ μπακ, 21 ετών. Τον Έντου Ντρασένα. Προέρχονταν από την άσημη Γκουαρανί, στην οποία είχε 21 παιχνίδια την προηγούμενη σεζόν.

Δανεικό τον είχε πάρει ο Ολυμπιακός τον αριστεροπόδαρο Ντρασένα, που πρόλαβε κι έπαιξε δέκα παιχνίδια με την ερυθρόλευκη, μισά στο πρωτάθλημα και μισά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τελευταίο του παιχνίδι ήταν το 3-3 με τη Μακάμπι Χάϊφα στη Ριζούπολη. Ο μικρός δεν τα είχε πάει καλά, γενικά δεν είχε εντυπωσιάσει στο εξάμηνο που έμεινε στην Ελλάδα κι έκτοτε δεν τον ξαναέβαλαν. Για την ακρίβεια αποφάσισαν στον Ολυμπιακό να τον γυρίσουν πίσω στην Βραζιλία Γενάρη μήνα και να μην τον αγοράσουν, παρότι το ποσό της μεταγραφής δεν ήταν αβάσταχτο.

Ο Ντρασένα γύρισε πίσω στην πατρίδα του. Έκτοτε, έπαιξε τρεις φορές με την εθνική Βραζιλίας, κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Κύπελλο Βραζιλίας με τη Σάντος, το πρωτάθλημα Βραζιλίας με την Κρουζέϊρο, αλλά και με την Κορίνθιανς, το Κύπελλο Βραζιλίας με την Κρουζέϊρο και το νταμπλ με τη Φενέρμπαχτσε, στην οποία έπαιξε 2,5 χρόνια στην επιστροφή του στην Ευρώπη με μεταγραφή 5,7 εκ. Ευρώ στην Τουρκία. Ακόμη και τώρα, που πλησιάζει στα 36, αγωνίζεται σε μία μεγάλη ομάδα της χώρας του, την Παλμέϊρας κι έχει ξεπεράσει τις 660 συμμετοχές σε επίσημα παιχνίδια, παρότι είχε δύο σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα του.

Ναι, στον Βιάνα το πάω.

Αλλά όχι, δεν ξέρω αν ο Βιάνα εξελιχθεί σε Ντρασένα, καλύτερο του η, χειρότερο του.

Αν με πείθει μέχρι στιγμής ο Βιάνα; Όχι. Βλέπω, όμως, κάποια καλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Δεν με πείθει, αλλά δεν μου κάνει καμία εντύπωση η εικόνα του.

Όταν φέρνεις ένα παιδί 21 ετών από την Βραζιλία, έχοντας στα πόδια του μόλις 18 επίσημα παιχνίδια και το κρίνεις μετά από μόλις τέσσερις μήνες, χωρίς να έχει κάνει καν προετοιμασία με την ομάδα σου, είσαι λάθος. Πολύ λάθος. Το πρώτο πράγμα που του δίνεις είναι χρόνο για να προσαρμοστεί.

Και σίγουρα δεν τον κράζεις. Κάθε ποδοσφαιριστής χρειάζεται μία ενθάρρυνση, μία καλή κουβέντα. Και δέκα φορές περισσότερο την χρειάζεται ένας νεαρός ποδοσφαιριστής, πόσο δε μάλλον όταν αλλάζει ήπειρο.

Εγώ ειλικρινά λυπάμαι για την αντιμετώπιση που τυγχάνει από τον κόσμο και τον Τύπο αυτό το παιδί. Είναι, το λιγότερο, μία θλιβερή ιστορία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.