«Τοτέμ ο Έκτορ Κούπερ, κίνηση ουσίας ο Ουάρντα στον ΠΑΟΚ»

Γιάννης Γεωργόπουλος
«Τοτέμ ο Έκτορ Κούπερ, κίνηση ουσίας ο Ουάρντα στον ΠΑΟΚ»

bet365

Ο Έλληνας συνεργάτης του Έκτορ Κούπερ στην εθνική Αιγύπτου, Αντώνης Σαριόγλου μεταφέρει στο gazzetta.gr το κλίμα από το Γκαμπόν, καταθέτει τα προγνωστικά του για το Κόπα Άφρικα, καλωσορίζει την μεταγραφή του Ουάρντα στον ΠΑΟΚ, ενώ εκθειάζει την ποιότητα των Αιγύπτιων διεθνών.

Ο Αντώνης Σαριόγλου πρώην γυμναστής του Άρη, του Ηρακλή, αλλά και της Βέροιας έμελλε να βρει την ποδοσφαιρική Ιθάκη του στην Αίγυπτο.

Ο Έλληνας συνεργάτης του Έκτορ Ραούλ Κούπερ ζει και αναπνέει για τη νέα ποδοσφαιρική εμπειρία που βιώνει στην βορειοαφρικανική χώρα έχοντας προσθέσει στο βιογραφικό του τον πιο συναρπαστικό και ενδιαφέρον μέχρι στιγμής σταθμό της καριέρας του.

Ένα τηλεφώνημα από τον Έκτορ Κούπερ πριν από περίπου δύο χρόνια ήταν αρκετό για να αποδεχθεί δίχως δεύτερη σκέψη την πρόταση-πρόκληση να εργαστεί στην εθνική ομάδα της Αιγύπτου.

Ο Σαριόγλου από το Γκαμπόν όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το 31ο Κόπα Άφρικα μίλησε στο gazzetta.gr για το κλίμα που επικρατεί στην αφρικανική χώρα, ενώ έκανε τα προγνωστικά του για τον νικητή της διοργάνωσης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη μέχρι στιγμής θητεία του στην εθνική Αιγύπτου, τις προσδοκίες που υπάρχουν στη χώρα, ενώ χαρακτηρίζει ως «τοτέμ» και «πανεπιστήμιο» την συνεργασία του με τον Έκτορ Κούπερ. Παράλληλα αναφέρεται στο επίπεδο του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, αλλά και την μεταγραφή του Ουάρντα από τον Παναιτωλικό στον ΠΑΟΚ.

-Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου από το Γκαμπόν; Πως είναι τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα;

«Πολύ θετικές οι πρώτες εντυπώσεις. Πρόκειται για μια όμορφη χώρα με πράσινο και θάλασσα. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την διοργανώτρια αρχή είναι δρακόντεια αλλά σε γενικές γραμμές δείχνουν φιλήσυχος λαός και η κατάσταση είναι ήρεμη και ασφαλής. Τα γήπεδα είναι καινούργια, μεγάλα και εντυπωσιακά και αντίστοιχα πολύ καλή εικόνα παρουσιάζουν και τα βοηθητικά γήπεδα».

- Ποιες ομάδες θεωρείς φαβορί για την κατάκτηση του Κόπα Άφρικα;

«Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη και κάτοχος του τροπαίου. Ανεξάρτητα λοιπόν εάν λείπει η χρυσή φουρνιά τους, του Ντρογκμπά των αδελφών Τουρέ είναι πάντα μέσα στα φαβορί όπως και η Σενεγάλη που παρουσιάζεται πολύ ισχυρή. Είναι οι μόνες δυο χώρες που μας ξεπερνούν στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA.

Eξίσου δυνατές είναι η Αλγερία και η Τυνησία που μετέχουν στον όμιλο της φωτιάς με Σενεγάλη και Ζιμπάμπουε .

Η Αίγυπτος ανεξάρτητα εάν προέρχεται από μια μεγάλη περίοδο δυσκολιών και μακριά από επιτυχίες δεν παύει να είναι η πολυνίκης του θεσμού οπότε οι απαιτήσεις είναι τεράστιες. Φτάσαμε αήττητοι από τον όμιλο μας, ενώ παρουσιάζουμε ένα δυνατό σύνολο με πειθαρχημένους τακτικά ποδοσφαιριστές με εικόνες και εμπειρία από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα . Όσο κλισέ και εάν ακούγεται θα κοιτάξουμε βήμα βήμα κάθε παιχνίδι αλλά θέλουμε αυτά τα βήματα να μας οδηγήσουν πρώτα ο Θεός στο πιο ψηλό σκαλί».

- Πως θα χαρακτήριζες την εμπειρία σου στην Εθνική Αιγύπτου;

«Είναι μια τεράστια εμπειρία για μένα, εντελώς διαφορετική από αυτές που έχω βιώσει εργαζόμενος στον Άρη και στον Ηρακλή σε συλλόγους που είναι μέσα στους έξι μεγάλους της χώρας μας, αλλά και στην Βέροια .

Μια εθνική ομάδα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, πόσω μάλλον σε μια χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο και αγκαλιάζουν φανατικά την εθνική τους.

Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες, όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στην εθνική διαρκώς, ακόμα και όταν δεν έχουμε υποχρεώσεις, καταφέραμε να δώσουμε πολλές χαρές μέχρι τώρα στον αιγυπτιακό λαό και ελπίζω μέσα από την σκληρή δουλειά που κάνουμε όλοι, παίκτες προπονητικό επιτελείο, ιατρικό, βοηθητικό επιτελείο και ομοσπονδία να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά σε έναν λαό που περνά πολύ δύσκολες καταστάσεις μέχρι να φτάσουμε στην υλοποίηση ενός ονείρου που είναι η συμμετοχή στο Μουντιάλ της Ρωσίας απ' όπου απουσιάζει η εθνική από το 1990».

- Πως είναι το κλίμα στην Αίγυπτο; Ένιωσες καθόλου φόβο το προηγούμενο διάστημα;

«Είναι μια χώρα που περνάει πάρα πολύ δύσκολα, προσπαθούν όμως να διατηρήσουν την αίγλη του παρελθόντος, εξάλλου είναι από τις πιο μεγάλες αραβικές χώρες και θέλουν να κρατήσουν ψηλά την αξιοπρέπεια τους. Πολλά σημεία θα μπορούσαν να συγκριθούν λοιπόν με την πατρίδα μας ανεξάρτητα εάν μιλάμε για εντελώς διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικό τρόπο ζωής. Εμείς νιώθουμε μεγάλη ασφάλεια.

Σίγουρα το να εργάζεσαι στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είναι σαν να ζεις μια απομονωμένη κατάσταση, μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα, παρόλα αυτά δεν είναι μια χώρα τόσο υψηλής επικινδυνότητας, όπως παρουσιάζεται. Υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει ένας τίμιος λαός που παρά τις δυσκολίες παραμένει ήσυχος και φιλόξενος».

-Πως θα χαρακτήριζες τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ; Περίμενες να σου κάνει πρόταση να δουλέψετε μαζί στην Αίγυπτο;

«Δεν μπορώ να βρω την λέξη που να αντιστοιχεί στον υπερθετικό βαθμό στο τιμητική! Το να εργάζεσαι με έναν προπονητή που το βιογραφικό του τον έχει κατατάξει ως τον κορυφαίο που έχει περάσει από την Ελλάδα και σε έναν εκ των κορυφαίων της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία ζωής! Η αλήθεια είναι πως είχε ξαναπροσπαθήσει να με εντάξει στο προπονητικό επιτελείο του αλλά οι συνθήκες δεν το είχαν ευνοήσει.

Όταν όμως με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως θέλει να είμαι ο γυμναστής του στην εθνική Αιγύπτου με δυσκολία δεν μου έπεσε το τηλέφωνο από το χέρι! Δέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά παράλληλα ένιωσα πως έπρεπε να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό όχι μόνο σαν γυμναστής, αλλά και σαν συνολική παρουσία για να τον βγάλω ασπροπρόσωπο.

Ήταν, είναι και θα είναι το ποδοσφαιρικό μου τοτέμ! Ένας τεράστιος προπονητής και άνθρωπος. Ένας τζέντλεμαν σε όλα».

-Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που σου είχε δώσει; Ποια είναι η ατάκα που ξεχωρίζεις;

«Με τον 'μίστερ' γνωριζόμαστε από το 2009 και έχουμε μοιραστεί πάρα πολλές συζητήσεις, όχι μόνο ποδοσφαιρικές. Με ανθρώπους σαν τον 'μίστερ' είναι κυριολεκτικά πανεπιστήμιο. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η ψυχραιμία που έχει σε ότι αρνητικό μπορεί να παρουσιαστεί, αλλά και πως σε τέτοιες καταστάσεις συνηθίζει να λέει: 'εάν υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχει λύση, εάν δεν υπάρχει λύση,δεν είναι πρόβλημα».

- Ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Ουάρντα από τον Παναιτωλικό. Πιστεύεις αξίζει να δοθούν ευκαιρίες σε Αιγύπτιους διεθνείς από τις ελληνικές ομάδες;

«Είμαι απόλυτα σίγουρος πως ναι υπάρχουν ποδοσφαιριστές σε πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία με πολύ καλά τεχνικοτακτικά χαρακτηριστικά. Η Αίγυπτος δεν είναι ποδοσφαιρική ψωροκώσταινα και αυτό το μαρτυρά η παρουσία Αιγύπτιων ποδοσφαιριστών σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Εγώ είχα εστιάσει και είχα κάνει ποδοσφαιρικές συζητήσεις σε τέσσερις νεαρούς διεθνείς μας, που από τότε μεταπήδησαν ένας σε Στόουκ Σίτι, ένας στη Βασιλεία και ένας είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσει η ομάδα του με την Τορίνο.

Ο Ουάρντα μετά από ενάμιση χρόνο στο Αγρίνιο σε πολύ καλές ποδοσφαιρικές συνθήκες, θα τονίσω, έκανε το μεγάλο άλμα και πήρε μεταγραφή στο ΠΑΟΚ. Θεωρώ μια κίνηση οχι μονο επενδύσης, αλλά και ουσίας.

Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει χάσει αρκετά από την λάμψη του και χρειάζεται καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και δυνατές τις παραδοσιακά μεγάλες ομάδες του όπως ο Άρης, ο Ηρακλής ο ΟΦΗ η ΑΕΛ για να ξαναγίνει ανταγωνιστικό».

 

Τελευταία Νέα