Κατσουράνης: «Να γίνουν όλοι στην Πάτρα, Παναχαϊκή»

Κατσουράνης: «Να γίνουν όλοι στην Πάτρα, Παναχαϊκή»

Φώτης Καρακούσης
Κατσουράνης: «Να γίνουν όλοι στην Πάτρα, Παναχαϊκή»

bet365

Ο Κώστας Κατσουράνης μιλάει στο gazzetta.gr για τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει για την Παναχαϊκή, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θέλουν όλοι στην Πάτρα να υποστηρίζουν την ομάδα αυτή, ενώ επισήμανε πως στόχος είναι η άνοδος στην Σούπερ Λίγκα και παραμονή για πάντα εκεί.

Παναχαική. Μια ομάδα-σύμβολο για μια τόσο μεγάλη πόλη όπως η Πάτρα. Μια ομάδα που βρέθηκε για χρόνια στα μεγάλα σαλόνια και έγινε η πρώτη από την επαρχία που αγωνίστηκε στην Ευρώπη. Μια ομάδα που έβγαλε παικταράδες όπως ο Δαβουρλής, ο Γεωργάτος, ο Κατσουράνης, αλλά και ο Σάμαρης. Μια ομάδα όμως που από τα ψηλά βρέθηκε στα πολύ χαμηλά, βρέθηκε μια ανάσα από την διάλυση.

Σε αυτό το σημείο βρέθηκε ένα από μηχανής Θεός, ένας άνθρωπος που αγαπήθηκε όσο λίγοι στην πόλη και κυρίως ένας άνθρωπος με παραστάσεις και κυρίως με όραμα για να ξανά βάλει την ομάδα στο ποδοσφαιρικό κάδρο. Ο λόγος φυσικά για τον Κώστα Κατσουράνη, τον κατά πολλούς πληρέστερο Έλληνα ποδοσφαιριστή της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Έναν πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική, που έκανε μεγάλη καριέρα σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ατρόμητο στην Ελλάδα (ξεκινώντας από την Παναχαϊκή), ενώ έπαιξε επίσης με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα την Μπενφίκα. Αυτός ο άνθρωπος από το καλοκαίρι βγήκε μπροστά να σώσει την αγαπημένη του ομάδα και όλη η πόλη δείχνει να είναι όλο και πιο δίπλα του.

Με την επιστροφή στην Αγυιά οι... ροσσονέρι απέκτησαν και πάλι έδρα και όπως όλα δείχνουν ήδη βρίσκονται με το ενάμιση πόδι στην Football League. Αυτό όμως δεν φτάνει στον Κατσουράνη, ο ίδιος όπως είπε και σε συνέντευξή του στο gazzetta.gr θέλει να πετύχει πολλά, πάρα πολλά που μπορεί για την ώρα να μοιάζουν άπιαστα, ωστόσο ο ίδιος τα πιστεύει. Και αφού τα πιστεύει οι πιθανότητες να γίνουν είναι πολλές.

Θέλει αρχικά να δει την ομάδα και πάλι στην Σούπερ Λίγκα και να μείνει εκεί για πάντα κοιτάζοντας την Ευρώπη, θέλει όμως και κάτι ακόμα πιο δύσκολο. Να καταφέρει να κάνει όλη την πόλη να υποστηρίζει την Παναχαϊκή. Αυτό φυσικά για την ώρα δείχνει αδύνατο, ωστόσο ένας τέτοιος παίκτης, ένας τέτοιος άνθρωπος είναι γεννημένος για να πετυχαίνει τα αδύνατα.

Δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια ή μπροστά όπως ο ίδιος λέει, έχει 14 επιχειρηματίες από την Πάτρα, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει. Όλοι μαζί με τον Κατσούρ μπροστάρη είναι έτοιμοι για το μεγάλο άλμα, σεμνά, ταπεινά, αλλά με αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά. Μια αισιοδοξία που πηγάζει από τον κάτοχο του Ευρωπαϊκού το 2004. Και μόνο μια μέρα στην Πάτρα σε αγώνα της Παναχαϊκής φτάνει για να δει κάποιος πόσο καταλυτική είναι η παρουσία του, πόσο σεβασμό βγάζει προς όλους και πόσο καλό έχει κάνει στην οργάνωση μιας ομάδας που ναι μεν έχει μεγάλο όνομα, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και πλέον παίζει στην Γ' Εθνική.

Ας αφήσουμε όμως τα δικά μας, με τον λόγο να πηγαίνει στον ίδιο τον Κώστα Κατσουράνη. Στον άνθρωπο που μιλάει γι' αυτή την προσπάθεια και ο καθένας βλέπει την λάμψη που έχουν τα μάτια του.

«Να ανέβει και να μείνει για πάντα στην Σούπερ Λίγκα»

Κώστα ας ξεκινήσουμε με την αρχή και το καλοκαίρι. Τι σε έκανε να ασχοληθείς με την Παναχαϊκή, ειδικά από την στιγμή που η ομάδα βρισκόταν σε βαθιά κρίση.

«Μου έγινε μία πρόταση από τους ανθρώπους που μπήκαν μπροστά. 14 άνθρωποι που είναι από την Πάτρα, κάτι πολύ σημαντικό γιατί η Παναχαϊκή δεν ήταν ποτέ σε Πατρινά χέρια, ενώ τώρα είναι και αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος. Το ότι δηλαδή ήταν άνθρωποι που δεν ήταν παράγοντες, αλλά επιχειρηματίες και ήξερα πως θα μπορούσα να δουλέψω και να περάσω αυτά που θέλω για την ομάδα και να χτίσουμε από την αρχή πράγματα σιγά-σιγά, βάζοντας γερές βάσεις ούτως ώστε να επιστρέψει η Παναχαϊκή εκεί που αξίζει και να μείνει για πάρα πολλά χρόνια ή και για πάντα αν γίνεται».

Είσαι ένας παίκτης που ξεκίνησε από την Παναχαϊκή, αλλά έφυγες σχετικά γρήγορα, προκειμένου να κάνεις την τόσο μεγάλη καριέρα που έκανες. Τι είναι για εσένα η Παναχαϊκή;

«Εντάξει αρχικά δεν κάθισα λίγο, αλλά έξι χρόνια. Όσον αφορά το τι είναι η Παναχαϊκή για μένα, αρχικά είναι η ομάδα της πόλης μου όπως για κάθε Πατρινό άλλωστε και στόχος μου είναι να αλλάξει η νοοτροπία και όλοι να είμαστε με την ομάδα της πόλης μας. Να μην είμαστε δηλαδή με άλλες ομάδες αλλά Παναχαϊκή και καμία άλλη και αυτό έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε. Είναι η ομάδα που με έκανε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και μετά η πορεία μου είναι γνωστή και δεν μας ενδιαφέρει και η δικιά μου πορεία αλλά μόνο της Παναχαϊκής και γι' αυτό είμαστε εδώ και βοηθάμε. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω και τους 14 ανθρώπους που είναι η Παναχαϊκή και τους οποίους ο κόσμος δεν ξέρει. Είναι για μένα πιο μπροστά από εμένα, δουλεύουν όλη την ημέρα για την ομάδα δεν ακούγονται όσο θα έπρεπε. Αυτοί είναι οι Βασιλόπουλος Κωνσταντίνος, Κολοκυθάς Αναστάσιος, Κοντοθεόδωρος Ιωάννης, Κουνάβης Αντώνης, Λαϊνιώτης Σωτήρης, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Μαρλαφέκας Πλάτωνας, Μιχαλάκος Χρήστος, Πιλαβάς Νικόλαος, οι αδερφοί Πλέσσα, Χρυσανθακόπουλος Κωνσταντίνος, Αλέξανδρος Βασιλάτος, Βασίλης Κεφαλάς, Θανάσης Μικρούλης. Όλοι τους λατρεύουν την ομάδα, δουλεύουν όλοι την ημέρα για να πάει η Παναχαϊκή μπροστά και θα πρέπει όλος ο κόσμος να τους ξέρει.

Εντάξει καλό θα είναι σε ένα ποδόσφαιρο σωστό να μην ξέρουμε ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακούγονται καθόλου αυτοί οι άνθρωποι και θα ήθελα να πω τα ονόματά τους για να ξέρει ο κόσμος ποιοι έχουν την Παναχαϊκή».

Πως έγινε το καλοκαίρι αυτή η συνεργασία;

«Κάναμε κάποιες συναντήσεις αρχικά με τέσσερις-πέντε, μετά οι άλλοι όλοι μαζί και στην συνέχεια όλοι μας και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε την ομάδα να βγει από το αδιέξοδο».

Αποφασίζετε τελικά να αναλάβετε. Πως ήταν τα πράγματα το καλοκαίρι;

«Εντάξει τα πράγματα ήταν δύσκολα όπως καταλαβαίνει ο καθένας γιατί η ομάδα ήταν διαλυμένη, υποβιβασμένη στην Γ' Εθνική και δεν υπήρχαν ούτε μπάλες για προπόνηση. Έτσι έπρεπε να χτίσουμε τα πάντα από την αρχή γιατί δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο. Η Παναχαϊκή ήταν σε πλήρη ανυποληψία και ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να αλλάξουμε την κοινή γνώμη για την ομάδα και για το πόσο υγιές είναι αυτό που πάμε να κάνουμε για την Παναχαϊκή. Νομίζω πως σιγά-σιγά πείθουμε τον κόσμο και αρχίζει αυτό να φαίνεται στο γήπεδο. Στην αρχή είχαμε λίγο κόσμο στο γήπεδο, μιας και η Παναχαϊκή έχει χάσει πολλές γενιές φιλάθλων και έχουν γίνει άλλες ομάδες. Στόχος μας είναι να τους κάνουμε Παναχαϊκή και γιαυτό έχουμε ξεκινήσει δράσεις, όπως το να πηγαίνουμε στα σχολεία και σιγά-σιγά θα πάμε και στα πιο μεγαλύτερα παιδιά προκειμένου να τους μιλήσουμε και να τους φέρουμε κοντά μας.

Και μετά είναι πάρα πολλά οργανωτικά πράγματα που πρέπει να κάνει μια ομάδα, ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο που θέλουμε εμείς για την ομάδα. Βέβαια ξέρουμε πως αυτά δεν γίνονται από την μία στιγμή στην άλλη, αλλά δουλεύουμε σκληρά για να μπορεί η Πάτρα να έχει μια ομάδα κόσμημα».

Πόσο σημαντικό είναι για τον Κώστα Κατσουράνη με τόσες επιτυχίες, το ότι μόλις μπήκες μπροστά το κλίμα έχει αλλάξει και πως πλέον την Παναχαϊκή δεν την έχουν του... πεταματού αλλά την θεωρούν οντότητα όπως και πριν πολλά χρόνια;

«Αρχικά ξανά λέω πως δεν είμαι μόνο εγώ. Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθάνε περισσότερο από εμένα. Γενικά πάντως έχουμε κάνει καλές επιλογές, είτε όσον αφορά τους υπαλλήλους της ομάδας, είτε τους ανθρώπους που δουλεύουν για την ομάδα. Έχουμε φέρει όσο μπορούμε και καλά παιδιά στο ρόστερ και έμπειρους και νέους και δικούς μας παίκτες και προσπαθούμε να δουλέψουμε όσο πιο επαγγελματικά μπορούμε σε όλους τους τομείς».

«Να κυνηγά έξοδο στην Ευρώπη»

Ποιοι είναι οι στόχοι σου όσον αφορά την Παναχαϊκή;

«Εγώ προσωπικά δεν έχω στόχους. Οι στόχοι είναι της ομάδας. Και αν επιτευχθούν τότε θα είμαι και εγώ καλά. Οι στόχοι της ομάδας όπως ανέφερα και στο ξεκίνημα είναι να ανέβει στην Σούπερ Λίγκα και να μείνει εκεί για πάντα. Και όχι μόνο. Δηλαδή να ανέβει και να γίνει μια δυνατή ομάδα και όχι ασανσέρ όπως την γνώρισα εγώ, να έχει μεγαλώσει τόσο που να κυνηγά την έξοδο στην Ευρώπη».

Πριν μίλησες για παίκτες που θα πρέπει να βγουν. Η αλήθεια είναι πως μετά από εσένα και τον Γεωργάτο, αυτός έλειψε από την Παναχαϊκή. Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει;

«Ο τελευταίος που βγήκε από την ομάδα, αλλά απλά έπαιξε στα τμήματα υποδομής ήταν ο Σάμαρης. Εμείς θέλουμε να μπορέσουμε να βγάλουμε παίκτες να κάνουμε πολλά παιδιά σαν τον Ανδρέα, να προσφέρουν στην ομάδα και μετά να τους πουλήσουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτός είναι ο στόχος»

Γίνονται προσπάθειες στις ακαδημίες για τον σκοπό αυτό;

«Στην πραγματικότητα αυτή την στιγμή δεν έχουμε ακαδημίες γιατί δεν μπορούμε να έχουμε, πρέπει να γίνουμε ΠΑΕ. Έχουμε ως ερασιτεχνική Παναχαϊκή, αλλά αυτή την στιγμή κοιτάζουμε το τώρα, μιας και είμαστε η ομάδα που ξεκίνησε πιο αργά από όλες, ενώ τρέχουν και τόσο σοβαρά ζητήματα. Οι ακαδημίες ωστόσο είναι μέσα στους βασικούς άξονες, στους πιο σημαντικούς θα λέγαμε, το να βγάλουμε δηλαδή δικά μας παιδιά».

Την φετινή χρονιά πως την βλέπεις;

«Η φετινή χρονιά αγωνιστικά πάει καλύτερα από όσο περιμέναμε».

«Να γίνουν όλοι Παναχαϊκή»

Μίλησες πριν για τον κόσμο. Γίνονται προσπάθειες για να επιστρέψει γήπεδο; Και το λέω γιατί μια ζωή στην Πάτρα οι οπαδοί ήταν περισσότερο οπαδοί των θεωρητικά μεγάλων ομάδων. Και οι σύνδεσμοί τους στην πόλη οι πιο δυνατοί.

«Γίνονται προσπάθειες να γίνουν όλοι Παναχαϊκή. Αυτοί που είναι ήδη άλλη ομάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν, αλλά εμείς θέλουμε να κάνουμε καινούργιους φιλάθλους και να φέρουμε στο γήπεδο κόσμο που αγαπάει το ποδόσφαιρο, που του αρέσει το ποδόσφαιρο και αυτούς τους θέλουμε κοντά μας».

Έχοντας παίξει για χρόνια στην Ελλάδα και γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο αυτό, τι σε έκανε να ασχοληθείς από ένα πόστο εντελώς διαφορετικό από αυτό του ποδοσφαιριστή;

«Αυτή η προσπάθεια που γίνεται στην πόλη μου, σε μια μεγάλη επαρχιακή ομάδα η οποία μην ξεχνάμε πως ήταν και η πρώτη που έπαιξε στην Ευρώπη. Αυτό και μόνο φτάνει. Δεν μπορούσα από την στιγμή που ζητήθηκε η βοήθειά μου να μην συμμετέχω. Να μου λένε δηλαδή από την ομάδα που ξεκίνησα το ποδόσφαιρο, από την ίδια μου την πόλη να βοηθήσω σε κάτι που βγάζει τόση υγεία και να πω όχι; Δεν γινόταν. Ήταν αυτονόητο πως από την στιγμή που όλοι οι άνθρωποι είναι καθαροί και βγάζουν υγεία, θα προσπαθήσουμε και ο χρόνος θα δείξει αν αποτύχουμε».

Για σένα τι είναι η Παναχαϊκή;

«Είναι η ομάδα της Πάτρας και τεράστιο μέγεθος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η ομάδα που ξεκίνησα και συναισθηματικά σημαίνει πάρα πολλά για μένα».

Ποια είναι τα προβλήματα που έχεις συναντήσει έως τώρα και πόσο εύκολα ή δύσκολα θεωρείς πως θα λυθούν στην πορεία;

«Προβλήματα υπάρχουν πάρα πολλά σε όλες τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών, όχι μόνο στην δικιά μας. Η Παναχαϊκή δόξα τω Θεώ προσπαθεί να λειτουργήσει επαγγελματικά όσο καλύτερα μπορεί και νομίζω πως τα έχουμε καταφέρει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Όχι όσο θα ήθελα, αλλά σίγουρα σε ικανοποιητικό. Πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές και στόχος μας είναι να προβάλουμε αυτούς και προσπαθούμε να το κάνουμε με όσα μας παρέχουν αυτοί οι 14 άνθρωποι και προς το παρόν μας τα παρέχουν όλα».

«Αν δεν σβηστούν τα χρέη δεν θα υπάρχει αύριο για την Παναχαϊκή»

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις αναφερθεί στα χρέη. Πόσο σημαντικό είναι το σβήσιμό τους για την ομάδα;

«Αν δεν σβήσουν τα χρέη δεν θα υπάρχει αύριο για την Παναχαϊκή. Τα χρέη δεν ξέρει κανείς πόσο είναι. Εννοείται πως όλη η προσπάθεια θα έχει πάει στράφι αλλά θα έχουμε κάνει την προσπάθειά μας, Είναι το πιο σοβαρό θέμα και το χειρίζεται η διοίκηση. Νομίζω πως θα βρεθεί λύση και πρέπει να βρεθεί λύση αν μιλάμε για υγεία, ρομαντισμό και δίκαιο στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί η Παναχαϊκή να πληρώσει σπασμένα άλλων».

Αν όλα πάνε καλά για την Παναχαϊκή και ανέβει στην Footballa League, μετά ο στόχος είναι να ανέβει κατευθείαν στην Σούπερ Λίγκα ή να το πάει σιγά-σιγά;

«Όχι για εμένα ο στόχος δεν θα είναι η άνοδος, αλλά το να οργανωθούμε ακόμα καλύτερα και να βάλουμε τις βάσεις προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν θα φτάσει η κατάλληλη στιγμή και να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να μείνουμε».

Πως σε αντιμετωπίζει η κοινωνία τώρα που επέστρεψες και αν έχεις το βάρος του... σωτήρα της ομάδας

«Η κοινωνία με αντιμετωπίζει μια χαρά. Όσο για το βάρος, όχι δεν το έχω, εγώ προσπαθώ να κάνω την δουλειά μου όσο καλύτερα γίνεται και στον κόσμο λέμε αλήθειες κάτι που ξέρουν. Στόχος μας είναι να κτίσουμε ένα ποδοσφαιρικά υγιές σωματείο μαι μπορούμε να τα καταφέρουμε, με σταθερά βήματα και σωστή οργάνωση, βάζοντας και άλλους ανθρώπους μέσα που γνωρίζουν τα θέματα οργάνωσης. Και όσο πιο οργανωμένος είσαι εκτός γηπέδου, τόσο πιο δυνατός είσαι μέσα σε αυτό».

Πόσο σε έχει βοηθήσει σε αυτό το θέμα και η παρουσία σου σε μεγάλες ομάδες της χώρας, αλλά φυσικά και στην Μπενφίκα

«Η επαγγελματική μου πορεία με έχει βοηθήσει να αντιλαμβάνομαι τι πάει να πει μεγάλο ποδοσφαιρικό κλαμπ. Εμείς προσπαθούμε να μην λείψει κάτι από τους παίκτες, αλλά και να τους δώσουμε να καταλάβουν πως εκτός από ποδοσφαιριστές πρέπει να γίνουν όσο γίνεται και καλύτεροι άνθρωποι».

Υπάρχει αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά;

«Αισιόδοξος είμαι πάντα στην ζωή μου έτσι και τώρα. Τώρα βέβαια δεν είναι στα πόδια μου αλλά υπάρχει αισιοδοξία πως θα τα καταφέρουμε».

«Κανένα άγχος, αλλά σιγουριά για τους συνεργάτες και την προσπάθεια που γίνεται»

Το άγχoς έχει κάνει την εμφάνισή του;

«Άγχος έχω μόνο για το παιχνίδι για τίποτα άλλο. Είμαι σίγουρος για τους συνεργάτες μου και δεν έχω κανένα άγχος γιατί προσπαθούμε κάθε μέρα να λύνουμε όλα τα προβλήματα και τα πράγματα είναι όλα ήρεμα και η ομάδα κάνει όσα πρέπει να κάνει».

Στόχος να φέρεις τον κόσμο στην Παναχαϊκή. Υπάρχουν δράσεις που κάνετε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

«Αρχικά θέλουμε να κάνουμε τον νέο κόσμο στο γήπεδο, να γίνουν Παναχαϊκή στα παιδιά και το ότι πηγαίνουμε στα σχολεία είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Για εμάς η Παναχαϊκή είναι η πόλη της Πάτρας και ως τώρα η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Θέλουμε περισσότερο, αλλά πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε».

Είναι βάρος για εσάς το ότι πρέπει να πετύχετε;

«Δεν είναι βάρος για εμάς, αλλά για όλους όσοι έφεραν την Παναχαϊκή σε αυτό το σημείο τόσα χρόνια. Θα προσπαθήσουμε με υγεία να ανέβουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ποδόσφαιρο είναι και πρέπει όλοι να το καταλάβουν. Η πόλη δεν είναι στα πάνω της και το γνωρίζουμε γι' αυτό προσπαθούμε περισσότερο. Νομίζω πως μια πόλη σαν την Πάτρα μπορεί να στηρίξει μια ομάδα όπως η Παναχαϊκή».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Γ' ΕΘΝΙΚΗ Τελευταία Νέα