«Θεός ο Σάντος, πρότυπο η Ελλάδα του 2004!»

«Θεός ο Σάντος, πρότυπο η Ελλάδα του 2004!»

Θάνος Σαρρής
«Θεός ο Σάντος, πρότυπο η Ελλάδα του 2004!»

bet365

Το gazzetta.gr συνάντησε τον Πάολο Φερέιρα στην Αγγλία και εκείνος θυμήθηκε τον τελικό του Euro 2004, μίλησε για τον Φερνάντο Σάντος, τον Ρονάλντο και την Τσέλσι.

Το Κασκάις είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, 30 χιλιόμετρα από τη Λισσαβόνα. Κάποτε ήταν ένα απλό ψαροχώρι. Έχει εξελιχθεί όμως σε έναν πολύ δημοφιλή προορισμό τουριστών από την Πορτογαλία και το εξωτερικό και πλέον είναι περισσότερο γνωστό για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Φέτος, είχε να υπερηφανεύεται για έναν πρωταθλητή Ευρώπης. Οι κάτοικοι του ήταν αισιόδοξοι ότι θα έκαναν το ίδιο και το 2004, ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τον... Χαριστέα!

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας στο Γιουβέντους - Ρόμα.

Ο αγαπημένος σε Ελλάδα και Πορτογαλία Φερνάντο Σάντος δεν γεννήθηκε στο Κασκάις, ωστόσο μικρός πέρασε 23 χρόνια από τη ζωή του ως κάτοικός του και οι ντόπιοι τον θεωρούν «δικό τους». Συχνά επισκέπτεται την περιοχή, για διάφορες αφορμές. Όπως για παράδειγμα, πριν από ένα χρόνο, για να κάνει δώρα στα παιδιά του τοπικού νοσοκομείου και να τους δώσει λίγη ελπίδα.

Ο Πάoλο Φερέιρα, από την άλλη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κασκάις και μολονότι τόσο στην Εστορίλ, όσο και στην Πόρτο, δεν πρόλαβε τον Φερνάντο Σάντος ως προπονητή, τον γνωρίζει πολύ καλά. Γνωρίζει επίσης καλά τις δυσκολίες του να φτάσει μια εθνική όπως η Πορτογαλία στην κατάκτηση ενός μεγάλου τουρνουά. Έκανε 62 συμμετοχές με τους Ίβηρες και στον τελικό του Euro 2004 πέρασε αλλαγή στο 43', στη θέση του Μιγκέλ, για να χάσει την κούπα από την Ελλάδα. Η τεράστια καριέρα του σε Τσέλσι και Πόρτο, όπως και η πορεία του στην εθνική, τον κάνει να ζυγίζει τα λόγια του, αλλά και να μην φείδεται φιλοφρονήσεων για εκείνους που τις αξίζουν.

«Είμαστε από το ίδιο χωριό με τον Σάντος, οπότε τον ξέρω καλά. Και ξέρω πολύ καλά το πόσο αγαπάει την Ελλάδα. Κι αυτό που έκανε στο Euro ήταν συγκλονιστικό, δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει ποτέ. Πήρε το Κύπελλο και μίλησε για την Ελλάδα, δείχνει τον μεγάλο σεβασμό που έχει στη χώρα σας», μας είπε ο Πορτογάλος, τον οποίο συναντήσαμε στο St James' Park του Νιούκαστλ. Βλέπετε, ο Φερέιρα, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός τύπος, συνεχίζει να αποτελεί μέρος του οργανισμού της Τσέλσι, όντας επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των δανεικών των Μπλε που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες του Νησιού. Η επίσκεψή του στον αγγλικό βορρά είχε να κάνει με τον Κριστιάν Ατσού.

Κι αν ο σεβασμός ανάμεσα σε Σάντος και Ελλάδα είναι αμοιβαίος, στην Πορτογαλία μετά το Euro η σχέση έφτασε σε άλλο επίπεδο. «Στην αρχή του Euro λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η Πορτογαλία μπορεί να κάνει κάτι καλό, γιατί υπήρχαν στην διοργάνωση σπουδαίες ομάδες με πολλά αστέρια. Ο Σάντος έκανε όμως τους παίκτες μας να πιστέψουν στους εαυτούς τους, έδωσε έμφαση στο ομαδικό πνεύμα και κατάφερε να εντάξει μέσα σε αυτόν τον μεγαλύτερο σταρ του τουρνουά, τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Προσάρμοσε τον Ρονάλντο στην ομάδα και την ομάδα στον Ρονάλντο. Στον τελικό ήταν αρκετοί που είπαν "πάει, αποκλείστηκε", επειδή βγήκε τραυματίας. Όμως αυτό έδωσε έξτρα δύναμη στους συμπαίκτες του. Αυτή η σχέση και το πνεύμα που δημιούργησε ο Σάντος έφεραν το Κύπελλο και φυσικά πλέον είναι σαν θεός στη χώρα μας. Το τρόπαιο ήταν ξεχωριστό και για τον Ρονάλντο, συνέδεσε το όνομά του με τον πρώτο τίτλο της εθνικής, νομίζω ότι έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία του», τόνισε ο Φερέιρα στο gazzetta.gr.

Το πνεύμα αυτό ο ίδιος είχε την ευκαιρία να το αντιμετωπίσει σε ένα άλλο Euro, εκείνο του 2004, όπου η εθνική του ηττήθηκε στο σπίτι της από την Ελλάδα. «Ήταν τρομερό, η Ελλάδα δεν είχε σταρ όπως εμείς, αλλά ήταν ένα απίστευτο σύνολο, έπαιζαν όλοι για όλους και αυτό τους έφερε τον τίτλο. Είναι πολύ σημαντικό. Έδειξε πως πρέπει να είναι ιδανικά οι ομάδες. Είδαμε και πέρυσι τη Λέστερ να φτάνει μέχρι την Premier League βασισμένη στο ομαδικό πνεύμα και την δύναμη του συνόλου. Αυτό είναι το πραγματικά μεγάλο επίτευγμα ενός προπονητή». Όσον αφορά το φετινό πρωτάθλημα της Premier League όπου η ομάδα του, η Τσέλσι, εξελίσσεται σε ένα από τα φαβορί; «Πράγματι, η ομάδα δείχνει να έχει βρει ισορροπία, αλλά δεν μπορείς σε ένα πρωτάθλημα όπως η Premier League να μιλήσεις για φαβορί από τόσο νωρίς. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και τα εμπόδια υπάρχουν σε κάθε αγωνιστική, όπως κάνεις ένα καλό σερί μπορείς να κάνεις και ένα κακό. Χρειάζεται πολλή υπομονή».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα