Πότε θα σταματήσουμε να κρίνουμε από το όνομα...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Πότε θα σταματήσουμε να κρίνουμε από το όνομα...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος διασκεδάζει αφάνταστα με το “απόλυτο φαβορί ο Ολυμπιακός” και με το “υπήρχαν και πολύ χειρότερα για τον ΠΑΟΚ” γιατί την μία την λένε Οσμάνλισπορ και την άλλη Σάλκε.
Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να κρίνουμε τα πάντα επιφανειακά, πρόχειρα, με εκτιμήσεις που δεν έχουν καμία λογική επεξεργασία και κυρίως καμία γνώση μέσα τους. Και έχουμε πάθει τόσα και τόσα ως ελληνικό ποδόσφαιρο από αυτές τις αστείες και πρόχειρες εκτιμήσεις που θα έπρεπε να έχουμε βάλει μυαλό. Αλλά δεν μας έφτασαν ούτε η Καμπάλα, ούτε η Καραμπάχ, ούτε η Μπερ Σεβά, ούτε τόσες και τόσες σφαλιάρες το τελευταίο διάστημα. Και μιλάμε για σφαλιάρες που τις έφαγαν οι “μεγάλοι” του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι ο ΠΑΣ ή ο Ατρόμητος ή ο Αστέρας Τρίπολης που έπαιξαν Ευρώπη τα τελευταία χρόνια...
Ηρθε λοιπόν η κλήρωση της νοκ άουτ φάσης των “32” και σχεδόν πανηγυρίσαμε που η Οσμανλίσπορ είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού και δεν τα βάψαμε μαύρα που η Σάλκε είναι η αντίπαλος του ΠΑΟΚ.
Για την περίπτωση του Ολυμπιακού θα έλεγα ότι πρόκειται για μία μεγάλη αστειότητα. Η εκτίμηση ότι η κλήρωση είναι καλή προϋποθέτει βαθιά γνώση του αντιπάλου. Στην περίπτωση της Οσμανλίσπορ οι περισσότεροι από αυτούς που εκτίμησαν “περνάει” αγνοούν όχι απλά το τι ομάδα είναι, ποιούς παίκτες έχει, τι έχει κάνει στη ζωή της, αλλά και το χρώμα φανέλας της. Και επειδή όλα αυτά δεν τα γνώριζαν απεφάνθησαν ότι η κλήρωση είναι εύκολη!
Από Οσμανλίσπορ έχω δει ελάχιστα. Ξέρω καλά έναν δύο παίκτες της και έχω ακουστά κανά δυο – τρεις ακόμη. Ρίχνω μία ματιά όμως στο τι έχει κάνει, επαναφέρω και στη μνήμη μου εικόνες που μου έχουν μείνει από τα πρόσφατα ματς στους ομίλους του Europa League και δεν βρίσκω τον λόγο των πανηγυρισμών. Ξέρετε πόσες ισπανικές ομάδες έχουν εντός έδρας ήττα φέτος στα Κύπελλα Ευρώπης;
Από τις 7 μόλις οι δύο έχασαν από ένα ματς. Μία ήττα έχει η Σεβίλλη από την Γιουβέντους και μία η Βιγιαρεάλ από την Οσμανλίσπορ. Εχουν παίξει 21 ματς στην φάση των ομίλων εντός έδρας με 21 διαφορετικούς αντιπάλους και οι μόνες που έκαναν νίκη σε ισπανικό έδαφος φέτος ήταν η Γιουβέντους και η Οσμανλίσπορ. Πρόκειται δε για την ομάδα που τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της ο οποίος είχε απείρως μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από αυτόν του Ολυμπιακού.
Με ποια κριτήρια εμείς αποφασίσαμε περίπου ότι “καλύτερα δεν γίνεται” για τον Ολυμπιακό, ειλικρινά δεν κατάλαβα. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία και ας μην την ξέρω καλά ότι η τούρκικη ομάδα είναι καλύτερη, πολύ καλύτερη, της Χάποελ Μπερ Σεβά, της Αρόουκα, της Αστάνα, των Γιανγκ Μπόις και του ΑΠΟΕΛ. Και επειδή είναι καλύτερη από όλες αυτές δεν την αντιλαμβάνομαι την αισιοδοξία, όσο μάλιστα η εικόνα του Ολυμπιακού παραμένει τόσο κακή.
Οπως δεν αντιλαμβάνομαι την αισιοδοξία (όχι σε τέτοιο βαθμό) και για την κλήρωση του ΠΑΟΚ με την Σάλκε. Τα πηγαίνει άσχημα στο γερμανικό πρωτάθλημα είναι η απάντηση. Εγώ σημειώνω ότι ξεκίνησε άσχημα το γερμανικό πρωτάθλημα με 5 ήττες στα 5 πρώτα ματς, επειδή ακριβώς άλλαξε αρκετά ως ομάδα και πορεύεται με νέο προπονητή. Από εκείνο το σημείο και μετά βελτιώθηκε αφάνταστα.
Το ρόστερ της είναι κατά την ταπεινή μου άποψη ένα από τα τέσσερα πέντε καλύτερα στην Μπουντεσλίγκα και πραγματική διαφορά υπάρχει μόνο από την Μπάγερν και την Ντόρτμουντ. Δηλαδή αν έπεφτε ελληνική ομάδα με την Ντόρτμουντ για να καταλάβω, θα γράφαμε “έλα μωρέ με την 7η της Γερμανίας, έπεσε...”;
Η Σάλκε και αυτό είναι το χειρότερο όλων για τον ΠΑΟΚ, πρέπει να είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που δηλώνει ευθαρσώς από την διοίκηση, τον προπονητή και τους παίκτες ότι ο μεγάλος στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του Europa League. Εκεί έχουν βάλει τον πήχη και αυτή είναι η σημασία που αποδίδουν σε αυτή τη διοργάνωση. Ο ΠΑΟΚ το Europa League το έχει σε τρίτη μοίρα (μετά από πρωτάθλημα και Κύπελλο) και ο Ολυμπιακός σε δεύτερη (μετά το πρωτάθλημα).
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πορεία της Σάλκε στον όμιλο του Europa League ήταν απολαυστική και έπαιξε όλα τα ματς με απόλυτη σοβαρότητα. Προκρίθηκε με 5 νίκες από όμιλο με την πρώτη στη Γαλλία Νις, την Κρασνοντάρ και την Σάλτσμπουργκ, όμιλο στον οποίο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αμφιβάλλω ζωηρά αν θα μπορούσαν να τερματίσουν έστω και στη δεύτερη θέση. Και η Σάλκε μέχρι την τελευταία αγωνιστική που έπαιξε με τα δεύτερα έκανε πέντε νίκες σε πέντε ματς!
Οσο για το ρόστερ της, ανεξάρτητα από το τι διαβάσατε ή ξέρετε για την Σάλκε, το μόνο που έχω να σημειώσω είναι ότι σε αυτή την ομάδα πέρα από τα γνωστά ονόματα τύπου Χούντελααρ, Νάλντο, Χέβεντες, Νάστασιτς, Κονοπλιάνκα, αγωνίζονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου, όπως ο Μάγιερ και ο Γκορέτσκα που στα 21 τους χρόνια αμφότεροι, είναι σχεδόν έτοιμοι για να φεύγουν για τις top classομάδες της Ευρώπης με μεταγραφές αξίας άνω των 40 ή και 50 εκατ. ευρώ, ενώ σπουδαίες περιπτώσεις είναι οι Γκάις και Μπενταλέμπ.
Ο δε προπονητής τους, ο Μάρκους Βάιντσιρλ, είναι ένας από τους πλέον ταλαντούχους στη Γερμανία. Κατά την άποψη μου παρά το κακό ξεκίνημα της Σάλκε στο πρωτάθλημα, οι “βασιλικοί μπλε” στον δεύτερο γύρο μπορούν να κάνουν τέτοια πορεία που να προλάβουν όχι απλά ευρωπαϊκό εισιτήριο (πρώτη επτάδα δηλαδή), αλλά ακόμη και την τέταρτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, δεν αντιλαμβάνομαι ούτε την αισιοδοξία, ούτε τα χαμόγελα για την κλήρωση. Αντιλαμβάνομαι, το “θα προσπαθήσουμε, είναι δύσκολο, είμαστε αουτσάιντερ, μας αρέσουν τα δύσκολα, αλλά...”. Ολα τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Κι' αν εκτός από τον κόσμο, τα πιστέψουν και οι ίδιες οι ομάδες, τότε προβλέπω πολύ δύσκολες νύχτες τον Γενάρη και για τον Ολυμπιακό και για τον ΠΑΟΚ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.