Τον ΠΑΟΚ της Ευρώπης να τον σέβεστε…

Τον ΠΑΟΚ της Ευρώπης να τον σέβεστε…

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Τον ΠΑΟΚ της Ευρώπης να τον σέβεστε…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης βάζει κάτω τα πράγματα και εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ της Ευρώπης αξίζει τον σεβασμό όλων των Ελλήνων φιλάθλων και πρωτίστως των δικών του…

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι συγκυριών, λαθών και στιγμών. «Δοκάρι και μέσα» είσαι ήρωας, «δοκάρι και έξω» είσαι άχρηστος. Ο ΠΑΟΚ έμαθε να ζει με το «δοκάρι κι έξω», από τον περασμένο Αύγουστο και τον (οδυνηρό) αποκλεισμό του από τον Άγιαξ κι όταν η μπάλα αποφάσισε να πάει «δοκάρι και μέσα» μπήκε από το παράθυρο (ας είναι καλά η Φιορεντίνα…) στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Η Ευρώπη, ανέκαθεν, αποτελούσε το «μαξιλάρι» πάνω στο οποίο ακουμπούσε ο «Δικέφαλος», αφήνοντας στην άκρη τα «εντός συνόρων» προβλήματά του. Ο ΠΑΟΚτσής το ζει έντονα τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι που έχει μεταφερθεί στο DNA του, το παραδέχεται και ο ίδιος τραγουδώντας «ΠΑΟΚάρα παίξε τόπι, να παραμιλάει όλη η Ευρώπη…».

Ο ΠΑΟΚτσής έχει ζήσει σπουδαίες ευρωπαϊκές νύχτες, τρελαίνεται και του αρέσουν τα ευρωπαϊκά ματς. Νιώθει πιο ήρεμος πηγαίνοντας στο γήπεδο, δεν πάει γεμάτος άγχος και καχυποψία για το πώς θα σφυρίξει ο Παππάς και ο κάθε Παππάς, είναι πιο κοντά στην ομάδα, ειδικά όταν αυτή αγωνίζεται στο εξωτερικό.

Κυρίως, βλέπει πως είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο, οι ευρωπαϊκές βόλτες του θα έχουν συνέχεια. Γι’ αυτό μαζί με την ομάδα, πήρε τα πάνω του, άρχισε να οργανώνεται από τώρα για το ταξίδι στις 23 Φεβρουαρίου, αδιαφορώντας για το ποια ομάδα θα του πέσει στην κλήρωση της Δευτέρας. Τον αφήνει παγερά αδιάφορο αν θα ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στην Πράγα, στη Ρώμη. Αρκεί, που θα ταξιδέψει…

Ο «Δικέφαλος» από την στιγμή που ο Θόδωρος Ζαγοράκης αντιλήφθηκε τα οφέλη της Ευρώπης είναι η πιο συνεπής ελληνική ομάδα και αποδεικνύει με την παρουσία του, ότι τον ευρωπαϊκό ΠΑΟΚ πρέπει να τον σεβόμαστε.

Είναι η πιο συνεπής ομάδα, που την τελευταία επταετία μετράει τέσσερις παρουσίες στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ και έξι συμμετοχές στους Ομίλους της ίδιας διοργάνωσης.

Και προσέξτε, όχι έχοντας «ρεζερβέ» την παρουσία της στους Ομίλους. Δίνοντας μάχη (εξαίρεση το «δώρο» του 2013 από τη Μέταλιστ, που τον έφερε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και αυτομάτως στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ) για να περάσει.

Τι έχει να επιδείξει ο «Δικέφαλος» την επταετία 2010-2017 στην Ευρώπη:

2010-11: Πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και συμμετοχή στους «32» της διοργάνωσης.

2011-12: Πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και συμμετοχή στους «32» της διοργάνωσης.

2013-14: Απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και συμμετοχή στους «32» της διοργάνωσης.

2014-15: Πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

2015-16: Πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

2016-17: Πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και συμμετοχή στους «32» της διοργάνωσης.

Είπαμε πριν από το ματς με τη Φιορεντίνα στο «Αρτέμιο Φράνκι», γιατί ο ΠΑΟΚ πρέπει να κοιτάξει σοβαρά και να μην παρατήσει την Ευρώπη που έμοιαζε, ειδικά μετά τις δύο κολλητές ήττες από την Καραμπάχ, ως μια χαμένη υπόθεση.

Δείτε τώρα ότι μόνο με την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, ακόμη και χωρίς την καλή χρονιά του (2011-12) να προσμετρείται, πλέον, στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ και να μπαίνει η κακή χρονιά (2012-13) με τον αποκλεισμό από τη Ραπίντ Βιέννης, ο ΠΑΟΚ είναι στην 57η θέση του ranging με 33.380 βαθμούς

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα, η πρόκριση στους «32», απέδειξε περίτρανα πως στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει λογική! Μα καμία λογική. Το είπαμε, είναι μια ομάδα που μπορεί να σε στείλει στον ψυχίατρο, αλλά και να σε στείλει στα ουράνια.

Διαλέγεις και παίρνεις. Αντέχεις ή δεν αντέχεις; Να ζεις όσο πιο έντονα γίνεται το χαρά και λύπη μέσα σε ελάχιστα μικρά διαστήματα; Ίσως, γι’ αυτό να έγινες ΠΑΟΚ και να μην έγινες κάτι άλλο.

Για την πειστική εμφάνιση ας μην πούμε πολλά. Γρήγορα μπορεί να ξεχαστεί. Να επιστρέψει, άμεσα, η γκρίνια στην Τούμπα. Εδώ, είμαστε.

Άλλωστε, εκτός από τον σεβασμό των υπόλοιπων φιλάθλων, ο ΠΑΟΚ δικαιούται πρωτίστως να τον σεβαστεί το ίδιο του το κοινό.

Όχι, αυτό που με την σέντρα του αγώνα εναντίον της Σλόβαν απειλούσε τους παίκτες «να παίξουν την μπάλα της ζωής τους, αλλιώς…», αλλά εκείνο το κοινό που σηκώθηκε όρθιο και χειροκρότησε την ομάδα για την εμφάνιση, τη νίκη και εν τέλει την πρόκριση της στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.