Εννιά ερωτήσεις κι εννιά απαντήσεις για τον ΠΑΟΚ

Εννιά ερωτήσεις κι εννιά απαντήσεις για τον ΠΑΟΚ

Ο Νίκος Τζαντζαράς επιχειρεί στο μπλογκ του να απαντήσει στα δικά σας (και... δικά του) ερωτήματα, όπως τίθενται από χθες το βράδυ.

  Εννιά ερωτήσεις κι εννιά απαντήσεις για τον ΠΑΟΚ

Παρά το γεγονός πως... εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει ο ΠΑΟΚ, θα πρέπει να επιχειρήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια κάποια σειρά. Θα σας τα ξεφουρνίσω σε ερωτήσεις κι απαντήσεις, όπως ακριβώς τα διατυπώνετε οι περισσότεροι από χθες και όπως τα αντιμετώπισα ιδιωτικώς και κατά μόνας, έστω και... αυθαιρετώντας συμπερασματικά. Εννιά:

1. Ο Ίβιτς κατηγόρησε τον Τζαβέλλα για μειωμένη απόδοση και ισχυρίστηκε πως έχει ξανασυμβεί. Είναι αλήθεια;

Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι ο προπονητής αυτό πιστεύει. Κι εφόσον απολαμβάνει της στήριξης του διευθυντή και του προέδρου, ο λόγος του για το αγωνιστικό τμήμα, πρέπει να είναι και νόμος. (Ξανασυνέβη με τον Αναστασιάδη, αλλά ήταν πρόσκαιρο και δεν είχε τη στήρθξη του τεχνικού διευθυντή.)

2. Ο Τζαβέλλας πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το 2020. Ποιος πήρε αυτήν την απόφαση και ποιος διαφωνούσε;

Η απόφαση ήταν της οικογένειας Σαββίδη. Ακόμη κι αν ΔΕΝ συμφωνούσε ο προπονητής, τον χρησιμοποιούσε. Ο Λούμπος Μίχελ δεν φημίζεται για τις... διαφωνίες του με τον πρόεδρο. Σε τελευταία ανάλυση και όποιος διαφωνούσε, επικύρωσε την επέκταση, με την στάση και τις επιλογές του.

3. Ο Ίβιτς θα έχει έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη από δω και πέρα;

Δύσκολο να το πει κανείς. Από τον κόσμο οπωσδήποτε. Βαρέθηκαν όλοι να “φταίει ο προπονητής” στον ΠΑΟΚ, πάντα. Από τον πρόεδρο είναι αδύνατο να προβλεφθεί κάτι τέτοιο για βάθος χρόνου. Για όλα μπορεί να υπάρξει και πρώτη φορά, βεβαίως... Από τα αποδυτήρια στήριξη παίρνει ο προπονητής που μοιάζει ισχυρός. Από τον Τύπο, σίγουρα: Κανείς δεν τα βάζει εύκολα με τους δημοφιλείς...

4. Με την “καραντίνα” στον Τζαβέλλα τελειώνουν τα “μέτρα” κατά ποδοσφαιριστών;

Δεν είμαι βέβαιος. Δε νομίζω πως έχει λήξει το θέμα Κλάους και δεν αντιλαμβάνομαι και την παρουσία Βελίδη με τους αρχηγούς χτες το βράδυ στην Τούμπα. Άρα, δε βιάζομαι να συμπεράνω...
 
5. Η επιλογή του Ίβιτς να το κάνει όλο αυτό έτσι δημοσίως, είναι η ενδεδειγμένη;

Αν συμμεριστούμε τους ισχυρισμούς του, ο Αναστασιάδης που το έκανε ιδιωτικώς και τα είπε δημοσίως μόνο εκ των υστέρων, τι... κατάλαβε;

6. Η στάση Ιβάν “με ντροπιάσατε και δε θέλω ούτε να σας βλέπω”, είναι η ενδεδειγμένη;

Όχι μάλλον, αλλά μπορεί και να πετύχει, φτάνει να το... τηρήσει. Ίσως αν αφεθεί ένα δίδυμο που βρίσκεται σε σύμπνοια, να λειτουργήσει απερίσπαστο, να τα καταφέρει. Φτάνει να ικανοποιούνται τα “θέλω” τους ώσπου να κριθούν από μια μακρά πορεία. Αλλά δεν είναι πιθανό: Ο Ιβάν είναι... ΠΑΟΚ κανονικός και η “ντροπή” θα του περάσει γρήγορα. Και καλώς δηλαδή, γιατί άμα θυμώνει ο καπετάνιος απ' τα λάθη, τα καράβια θα πηγαίνουν στις φουρτούνες με τους μούτσους στα τιμόνια...

7. Είναι πιθανό να απογοητευτεί και να δρομολογήσει ο Σαββίδης την αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ;

Μάλλον εντελώς απίθανο. Θα πρέπει να συνηγορήσουν πολλοί, σημαντικότεροι (ενδεχομένως... γεωπολιτικής στρατηγικής) λόγοι για να σκεφτεί κανείς κάτι τέτοιο. Πάντως, δύσκολα να είναι οποτεδήποτε κι αν προέκυπτε τέτοια πιθανότητα, ποδοσφαιρικοί οι λόγοι.

8.  Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα από χθες το βράδυ για τον ΠΑΟΚ;

Το γεγονός πως επί ώρες έβλεπα και ξανάβλεπα τα γκολ που δέχτηκε η ομάδα... Πέρα από τον Τζαβέλλα. Ότι είδα ξανά και ξανά τις αντιδράσεις του Μπρκιτς. 

Ότι έψαχνα να βρω πού και πώς χτύπησε ο Γλύκος και αν μόρφασε το πρόσωπό του λίγο ή πολύ από τον πόνο... 

Ότι έψαχνα σε ποιο σημείο ένιωσαν ενοχλήσεις και “τραβήγματα” Πέλκας και Ροντρίγκεζ, ώστε να αντικατασταθούν. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως έψαχνα τις φάσεις από το Πανιώνιος – ΠΑΟΚ, γιατί ο Ίβιτς είπε πως ό,τι έγινε χτες, έγινε και πριν 20 μέρες για το πρωτάθλημα...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως υπάρχει ένας προπονητής που νιώθει προδομένος από τους παίκτες του και σίγουρα θα υπάρχουν κι ένα σωρό παίκτες που θα νιώθουν εκτεθειμένοι από τον προπονητή τους.  

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως νίκησε η συνωμοσιολογία και η παπαρολογία των καφενέδων και πως το φαρμάκι τους που πότισε τον οργανισμό του ΠΑΟΚ και τον αρρώστησε βαριά, από δω και πέρα θα χύνεται με τους κουβάδες... 

Ο Τζαβέλλας είναι ασήμαντος μπροστά στον σύλλογο, πως ήταν και θα είναι πολλοί και μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές από αυτόν. Όπως είναι όλα τα πρόσωπα, άλλωστε. Το ποδοσφαιρικό σχέδιο Μίχελ – Ίβιτς, ίσως πάρει παράταση χρόνου, ίσως και όχι. Η αιτιολογημένη καχυποψία όμως θρονιάστηκε στους σβέρκους μας και θα μείνει για καιρό. Η αχαλίνωτη μπουρδολογία δε, πρόκειται να ξεσαλώσει. Και θα αποτελέσει πολύ μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο του ΠΑΟΚ προς την ποδοσφαιρική επαγγελία. 

9. Πότε θα κάνει ξαστεριά;

Όταν ο Ιβάν Σαββίδης βρει δυο ανθρώπους, έναν τεχνικό διευθυντή κι έναν προπονητή ας πούμε, που ακόμη κι αν έξω είναι νύχτα, εφόσον του λένε “καλημέρα”, θα τους απαντά “καλημέρα”. Μέχρι σήμερα συμβαίνει μόνο το αντίθετο. Μακάρι ο Βλάνταν Ίβιτς να είναι ο ένας κι ο Λούμπος Μίχελ ο άλλος. Αν δεν είναι, θα φανεί γρήγορα.

Best of internet