Υπάρχει κι ο ΠΑΟΚ της Τότεναμ, της Ντόρτμουντ...

Υπάρχει κι ο ΠΑΟΚ της Τότεναμ, της Ντόρτμουντ...

Υπάρχει κι ο ΠΑΟΚ της Τότεναμ, της Ντόρτμουντ...

bet365

Ο ΠΑΟΚ ψάχνει στο λίκνο της Αναγέννησης τη δική του… αναγέννηση, αρκεί όπως σημειώνει ο Σταύρος Σουντουλίδης να θυμηθεί ότι η Ευρώπη είναι εξίσου σημαντική για το πρεστίζ του

Ο «Δικέφαλος» πάει στη χειρότερη φάση της φετινής χρονιάς να παίξει τον νυν υπέρ πάντων (ευρωπαϊκό) αγώνα του στη Φλωρεντία. Για να ακριβολογούμε, πάει να… ρίξει την τελευταία ζαριά στο «Αρτέμιο Φράνκι» μπας και φέρει… εξάρες! Μόνο έτσι θα συνεχίσει να ελπίζει πως στο τέλος μπορεί (και) να σώσει την παρτίδα και να περάσει στους «32» του Europa League.

Το έξι μοιάζει να είναι ο μαγικός αριθμός, ωστόσο και πάλι το φετινό ευρωπαϊκό μέλλον του, έτσι όπως τα κατάφερε, δεν εξαρτάται από αυτόν, αλλά κυρίως από τις διαθέσεις της Καραμπάχ (ναι, της «ποια, Καραμπάχ τώρα…», που πολλοί θα σκέφθηκαν την ημέρα της κλήρωσης), που με το «δύο στα δύο» απέναντι στην ομάδα του Ίβιτς απέκτησε το πάνω χέρι, και δείχνει να είναι σε καταπληκτική κατάσταση μετρώντας 7 σερί νίκες.

Όλα τα… σημάδια και το μομέντουμ δεν ευνοούν τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι καν με το μέρος του. Και πως να είναι; Στην Τούμπα «ζουν» εδώ και σχεδόν τρεισήμισι εβδομάδες δίχως αγώνες, η κουβέντα έχει πάει σε οτιδήποτε άλλο πλην της ίδιας της ομάδας, ελάχιστοι έδειχναν μέχρι πριν λίγα 24ωρα να ασχολούνται σοβαρά με την αναμέτρηση κόντρα στους «βιόλα».

Σ’ αυτές τις τρεισήμισι εβδομάδες, ο Ίβιτς «απολύθηκε» από τις… φήμες, το ίδιο κι ο Μίχελ, αφήστε που τα πρώτα μεταγραφικά ονόματα, μέρες που ’ναι, προκάλεσαν απογοήτευση. Ευτυχώς, δηλαδή, δεν παίζει ο τιμωρημένος Αθανασιάδης να «χρεωθεί» μέσα σ’ όλα έναν ακόμη (πιθανό) ευρωπαϊκό αποκλεισμό…

Ο ασπρόμαυρος οργανισμός, μόνο ένα παιχνίδι με τη Φιορεντίνα δε θα ήθελε στην κατάσταση που βρίσκεται, ίσως πάντως όλη αυτή η φασαρία και η ανακατοσούρα να του βγει σε καλό. Γενικά, στην Ευρώπη οι ασπρόμαυροι, με εξαίρεση την τραγική εμφάνιση στο Αζερμπαϊτζάν, «βγάζουν χαρακτήρα», οι Ιταλοί αρχίζουν να μιλούν για «ροτέισον» ενόψει Ιντερ, ε δε θέλει και πολύ…

Θα πει κανείς πως γίνεται και σχεδόν 1.200 νοματαίοι θα πάρουν, από την Ελλάδα και άλλες πόλεις της Ευρώπης, το δρόμο για τη Φλωρεντία; Καλή ερώτηση. Εύκολη, μάλλον, απάντηση. Είναι στο αίμα του ΠΑΟΚτσή οι εκδρομές. Στην Ελλάδα οι αφορμές για ταξίδια προκειμένου να δεις μπάλα είναι ελάχιστες, αφήστε που η πόλη του Μποτιτσέλι και του Μιχαήλ Άγγελου είναι σχετικά κοντινός και από τους πιασάρικους προορισμούς.

Πάντως, όπως φαίνεται, τελειώνουν σιγά σιγά τα μπερεκέτια και οι καλές κληρώσεις. Οι «καλές χρονιές» αρχίζουν να χάνονται κάτι που ο «Δικέφαλος» θα το βρει σύντομα μπροστά του.

Ο ΠΑΟΚ (του Σαββίδη) μετράει όλη κι όλη μια πρόκριση στους «32», αυτή τη σεζόν 2013-14 όταν αντιμετώπισε την Μπενφίκα, μένοντας απλά στη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League τις επόμενες δύο χρονιές. Φέτος μπήκε με 37.440 βαθμούς και μέχρι τώρα έχει μαζέψει 3.760 βαθμούς, που προκύπτουν από την είσοδο στους ομίλους, τη νίκη επί της Σλόβαν στο Λίμπερετς και την ισοπαλία με τη Φιορεντίνα στην Τούμπα.

Όμως, του χρόνου θα μας… χαιρετήσει η πολύ καλή χρονιά, 2011-12, όταν είχε μαζέψει 11.520 βαθμούς τερματίζοντας πρώτος και αήττητος στον όμιλο με 3 νίκες (η μία επί της Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν) και 3 ισοπαλίες!

Στην τελευταία πενταετία θα προστεθεί η σεζόν 2012-13, όπου τότε αποκλείστηκε από τη Ραπίντ Βιέννης και δεν πέρασε στους ομίλους, βάζοντας στο… σακούλι μόλις 2.380 βαθμούς, ενώ με την πενιχρή μέχρι τώρα συγκομιδή των 3.760 βαθμών θα «κατρακυλήσει» στους 29.680 βαθμούς και την 61η θέση της γενικής κατάταξης των ομάδων της UEFA.

Με εμφανίσεις, όπως αυτές απέναντι την Καραμπάχ, ασφαλώς και δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον, για μια ομάδα, που όπως σημείωσε και η UEFA στο ειδικό μίνι αφιέρωμά της, «έχει πάρει σημαντικούς βαθμούς εκτός έδρας κόντρα σε Ντόρτμουντ, Τότεναμ και την ίδια την Φιορεντίνα πριν δύο σεζόν».

Οπότε, ας διαλέξουν τι (πραγματικά) θέλουν στον ΠΑΟΚ…

Καλό θα είναι να μην αφήνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την Ευρώπη, όπως κατά κόρον συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, μπροστά στην πρεμούρα των νικών στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, το Europa League κράτησε όρθια τη Φιορεντίνα, που πριν έρθει το εντυπωσιακό 0-4 επί της Εμπολι, είχε να κερδίσει από τις 18 Σεπτεμβρίου και το 1-0 επί της Ρόμα. Οι νίκες επί της Καραμπάχ και της Σλόβαν απορρόφησαν τους όποιους κραδασμούς. Με 10 βαθμούς στο… τσεπάκι τους, οι «βιόλα» θέλουν ένα μόλις βαθμό στα επόμενα δύο ματς, με ΠΑΟΚ και Καραμπάχ για να περάσουν στους «32», αλλά να’ στε σίγουροι, ότι δε θέλουν να τον κατακτήσουν στις 8 Δεκεμβρίου στο μακρινό και παγωμένο Μπακού.

Και κάτι τελευταίο, με αφορμή το περίφημο «sportsradar» της UEFA. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι η μοναδική ομάδα, που τα παιχνίδια της θεωρούνται ύποπτα για χειραγώγηση όταν το σημείο δεν βγαίνει! Όπως αυτό με τη Λάρισα για το κύπελλο, όπου έληξε 2-0 και τα περισσότερα λεφτά είχαν παιχθεί στο over 2,5 γκολ.

Κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτό το «εργαλείο» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Δεν μπορεί… Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι οι παίκτες διαβάζουν και βλέπουν τις τάσεις ενός αγώνα πριν ποντάρουν. Κι όμως, ένα ματς του φετινού ΠΑΟΚ, που σκοράρει με το σταγονόμετρο, θεωρείται ύποπτο και «κουβαλάει την στάμπα» του χειραγωγημένου, επειδή «φορτώθηκαν» πολλά λεφτά σ’ ένα σημείο.

Πείτε, όμως, γιατί συνεχίζεται και δε δημοσιοποιούνται ΟΛΟΙ οι αγώνες που στέλνει η UEFA, αλλά μόνον όσοι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα;

Πάλι καλά, δηλαδή, που εκείνο το απόγευμα στην Τούμπα δεν έγινε γκολ το διπλό δοκάρι του ΠΑΟΚ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.