«Ο Γιαννίκος εποπτεύει την Επιτροπή Εξομάλυνσης της ΕΠΟ»

Gazzetta team
«Ο Γιαννίκος εποπτεύει την Επιτροπή Εξομάλυνσης της ΕΠΟ»

bet365

Δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι η πρόσληψη του πρώην αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Θεόδωρου Γιαννίκου στη FIFA τον βάζει και σε ρόλο επόπτη της Επιτροπής Εξομάλυνσης, με τη «Sun» ν' απευθύνει ερωτήματα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία για το θέμα της διαφθοράς!

Αναλυτικά το θέμα του Αντώνη Καστρινάκη της Sun που έχει τίτλο «Είναι όλα ελληνικά σε μένα»:

«Είναι όλα ελληνικά σε μένα

Η FIFA αντιμέτωπη με ερωτήσεις

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο αντιμετωπίζει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το χάος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Την περασμένη εβδομάδα η FIFA προσέλαβε τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, του συλλόγου που φέρεται να συμμετείχε σε στημένους αγώνες, σε μία θέση κλειδί. Ο Θεόδωρος Γιαννίκος άφησε το πόστο του στον Ολυμπιακό για να αναλάβει τη δυναμική θέση της Διεύθυνσης των Μελών των Ομοσπονδιών. Το πιστεύετε; Αυτό σημαίνει ότι θα έχει επίσης τον ρόλο να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αποστολή του σύμφωνα με τη FIFA είναι να “βοηθήσει και να υποστηρίξει όλα τα 209 μέλη σε ό,τι έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση, την οργάνωση, την υποδομή και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου”.

Ο εργοδότης του Γιαννίκου τα τελευταία έξι χρόνια ήταν ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος βαραίνεται με τέσσερα κακουργήματα για στημένους αγώνες στην Ελλάδα. Ο Μαρινάκης αρνείται όλες τις κατηγορίες. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Γιαννίκος, ο οποίος είναι απόφοιτος με πτυχίο Master από το London School of Economics, έχει κάνει κάτι μεμπτό. Αλλά η κρίση του Ινφαντίνο είναι υπό αμφισβήτηση. Η FIFA προσέλαβε τον Γιαννίκο σε έναν ρόλο κλειδί παρότι νομικά ζητήματα που περιλαμβάνουν τον πρώην Έλληνα εργοδότη του παραμένουν άλυτα.

Ως αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, ο Γιαννίκος δούλεψε στενά με τον Μαρινάκη, τον άνθρωπο τον οποίο οι Αρχές κατηγορούν για στήσιμο αγώνων τεράστιας κλίμακας. Μετά τα χρόνια του Σεπ Μπλάτερ, η FIFA πρέπει να είναι καθαρή και να φαίνεται καθαρή. Ο Μαρινάκης τη δεδομένη στιγμή περιμένει το δικαστικό σώμα να αποφασίσει πάνω στην εισαγγελική πρόταση για το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ως φερόμενος “αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης”.

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη πως ο Γιαννίκος αφήνει τη θέση του για να αναλάβει ρόλο στη FIFA. Την ίδια ημέρα τα εθνικά media μετέδωσαν ότι η “ποδοσφαιρική μαφία”, όπως την αποκαλούν, έκαψε το σπίτι μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, της τριμελούς επιτροπής που ορίζει τους διαιτητές. Μερικές μέρες πριν ένα άλλο μέλος της ΚΕΔ δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του. Και τα τρία μέλη έχουν πλέον παραιτηθεί και οι Αρχές έχουν σταματήσει όλα τα εθνικά πρωταθλήματα και τους αγώνες κυπέλλου μέχρι να διεξαχθεί η έρευνα.

Αυτά τα γεγονότα έρχονται βδομάδες αφότου το αφεντικό της FIFA, ο Ινφαντίνο, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη τελικά παρενέβησαν στην Ελλάδα. Πως; Σταματώντας τις εκλογές στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μερικές μέρες πριν αυτές λάβουν χώρα τον περασμένο μήνα. Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμενόταν από πολλούς με ενδιαφέρον για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή.

Αλλά η FIFA και η UEFA εγκαθίδρυσαν μία “Επιτροπή Εξομάλυνσης” για να τρέξει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μέχρι την άνοιξη. Γιατί η FIFA και η UEFA, ο Ινφαντίνο και ο Θεοδωρίδης δεν επέτρεψαν αυτές τις εκλογές να γίνουν;

Ο νέος ρόλος του Γιαννίκου περιλαμβάνει “διακυβέρνηση και οργάνωση” που τεχνικά σημαίνει ότι θα εποπτεύει αυτήν την “Επιτροπή Εξομάλυνσης”. Για χρόνια, εν μέσω οπαδικής βίας, που δημιουργήθηκε από τη βρώμα της τοξικής διαφθοράς, με έντονα αμφισβητούμενες διαιτητικές αποφάσεις, η FIFA και η UEFA δεν έκαναν τίποτα. Αθλητικοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις αλλά η UEFA και η FIFA δεν έκανε τίποτα.

Η FIFA ανέλαβε δράση μόνο όταν η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ εκδιώχθηκε τον Σεπτέμβριο καθώς έξι μέλη βρέθηκαν κατηγορούμενα για σοβαρές απάτες για ένα διαφορετικό λόγο. Και έδρασαν σταματώντας τις εκλογές, οι οποίες αναμενόταν να οδηγήσουν σε μία τεράστια βελτίωση.

Τώρα ο Ινφαντίνο προσλαμβάνει το δεξί χέρι κάποιου που κατηγορείται για διαφθορά προκειμένου να αναλάβει την εκκαθάριση αυτής της μεγάλης διαφθοράς. Ερωτήματα, ερωτήματα.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΓΕΓΟΝΟΣ: Τον Ιούνιο του 2015, όταν ο Ινφαντίνο ήταν γενικός γραμματέας της UEFA, οι κυβερνήτες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να συμμετάσχει στο Champions League εκείνης της σεζόν αντιμετωπίζοντας την Άρσεναλ.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο γιος του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε επιρροή στην απόφαση.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Η UEFA καθάρισε τον Ολυμπιακό μία ημέρα πριν ο εισαγγελέας απευθύνει στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη πέντε κατηγορίες.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Η UEFA ήξερε πότε η κατάθεση του Μαρινάκη ενώπιον του εισαγγελέα θα λάμβανε χώρα.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο ελληνικός σύλλογος του Παναθηναϊκού άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης να συμπεριληφθεί ο Ολυμπιακός, αλλά η UEFA πήγε στο CAS και χρησιμοποίησε ένα νομικό τέχνασμα για να αναγκάσει να μην ληφθούν υπόψη οι κατηγορίες εναντίον του Μαρινάκη.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Η έφεση του Παναθηναϊκού δεν έγινε δεκτή και το CAS δεν έλαβε υπόψη τις κατηγορίες εναντίον του Μαρινάκη στο “έδαφος” της απόφασής του.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Αυτό το φθινόπωρο ένας δικαστής αφαίρεσε μία κατηγορία αλλά διατήρησε τις άλλες τέσσερις κατηγορίες του Μαρινάκη ως φερόμενου “αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης”.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο Μαρινάκης βρέθηκε πολύ κοντά στο να αγοράσει τη Νότιγχαμ Φόρεστ το περασμένο καλοκαίρι, αλλά οι συζητήσεις ναυάγησαν».

 

Τελευταία Νέα