Αν δεν δικαστεί το ποδόσφαιρο, δεν θα καθαρίσει ποτέ

Αν δεν δικαστεί το ποδόσφαιρο, δεν θα καθαρίσει ποτέ

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει πίσω από τις γραμμές των σημερινών κωμικοτραγικών γεγονότων που “φωνάζουν” ότι η FIFA δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο για την διάσωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν δεν δικαστεί το ποδόσφαιρο, δεν θα καθαρίσει ποτέ

Τα σημερινά τραγικά και κωμικά γεγονότα στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό η ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία άρχισε σιγά σιγά να συνειδητοποιεί στη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου, που μπήκε στη ρουτίνα της η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία ορίστηκε από την FIFA: κανείς, δηλαδή ούτε η FIFA έχει εκπονήσει οποιοδήποτε δραστικό σχέδιο για την διάσωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν έπρεπε να αναστείλει κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, η Διοικούσα Επιτροπή είχε τους ίδιους προφανείς λόγους και πριν από τον εμπρησμό στην οικία του Γιώργου Μπίκα. Είχε άλλωστε προηγηθεί η καταγγελία του Γιάννη Τσαχειλίδη για απόπειρα εκφοβισμού εναντίον του στο δικό του σπίτι. Τι έμαθαν δηλαδή ξαφνικά αυτοί που όρισε η FIFA για να βάλουν μια κάποια τάξη στο ποδόσφαιρο; Οτι οι διαιτητές και οι διαιτητοπαράγοντες είναι στόχοι του υποκόσμου του ποδοσφαίρου; Ποιος το αγνοούσε αυτό; Αν κανείς θέλει να βρει κάτι νέο, αυτό είναι μόνο μια παρατήρηση: σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της εκτέλεσης ένα σχέδιο, του οποίου ο εμπνευστής δεν είναι γνωστός, όπως άλλωστε δεν είναι γνωστοί και οι στόχοι του. Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ όμως δεν είναι η Δίωξη Εγκλήματος για να επιδοθεί σε μια προσπάθεια εξιχνίασης όλων αυτών των τραγικών που συμβαίνουν. Δεν την έβαλε γι' αυτό η FIFA εκεί. Την έβαλε, υποτίθεται, για να λειτουργήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι για να του περάσει λουκέτο.

Αν όλη τους η δημιουργικότητα και η επινοητικότητα εξαντλείται στην λήψη μιας απόφασης για την αναστολή των πρωταθλημάτων, οι επικεφαλής και οι συνεργάτες τους είναι ακατάλληλοι για τη δουλειά που τους έβαλε η FIFA. Για να πράξουν το αντίθετο μπήκαν στην ΕΠΟ. Διαφορετικά το λουκέτο θα μπορούσαν να το έχουν συμφωνήσει με τον Κοντονή, για να γλιτώσουν και τα έξοδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι εδώ και χρόνια προφανές και πανθομολογούμενο: έχει μπλέξει με τον υπόκοσμο. Ζει πνιγμένο στη διαφθορά, πλημμυρισμένο από νταβατζήδες και τους μπράβους τους. Η εγκληματικότητα έχει φτάσει μέχρι τον λαιμό ή και τη μύτη του. Τι κάνει λοιπόν τώρα η FIFA; Παριστάνει ότι δεν μπορεί να κοιτάξει κάτω από τη μύτη της.

Γιατί δεν λειτουργεί καθαρά το ποδόσφαιρο; Επειδή δεν το αφήνουν οι εγκληματίες. Γιατί παραμένουν οι εγκληματίες; Για δύο λόγους: 1. Επειδή το ίδιο το ποδόσφαιρο επέλεξε συνειδητά να μην επιχειρήσει να τους αποβάλει, όταν η διοίκησή του επέλεξε συνειδητά στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας να κρύβεται πίσω από το “περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης” ψεύτικο επιχείρημα, αρνούμενη να επιχειρήσει την αυτοκάθαρση όπως έπραξαν ένα σωρό ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Τι θα 'πρεπε να έχει κάνει γι' αυτό η FIFA; Το αυτονόητο: να παραγγείλει στην Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ να ξεκινήσει τη δουλειά της από αυτό, δηλαδή να απαιτήσει από την Επιτροπή Δεοντολογίας να ερευνήσει τάχιστα όλες τις ανοιχτές υποθέσεις διαφθοράς και να αποφασίσει αν και ποιες πειθαρχικές ποινές θα επιβάλει.

2.Επειδή όλες οι δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς στο ποδόσφαιρο παραμένουν αιώνια ανοιχτές. Στην σημερινή στιγμή το ποδόσφαιρο ζει την ευτυχή συγκυρία να βλέπει τον πρώην αρμόδιο Υπουργό του να έχει πάρει μεταγραφή στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνεπώς ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού παρέα με την Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ θα έπρεπε να έχουν ήδη κάνει το αυτονόητο: ένα ραντεβού με τον Κοντονή για να του ζητήσουν να κάνει αυτό που και εκείνος είχε ζητήσει από τον – προκάτοχό του πλέον – Νίκο Παρασκευόπουλο: να πατήσει γκάζι στις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις που δεν κλείνουν ποτέ. Σε αντίθεση με ότι του είχε συμβεί του Κοντονή όταν πήγε στον Παρασκευόπουλο, τούτη τη φορά ο υφυπουργός Αθλητισμού θα έχει απέναντί του έναν υπουργό Δικαιοσύνης που αντιλαμβάνεται πλήρως και πολυσήμαντα την ανάγκη που έχει το ποδόσφαιρο και η ελληνική κοινωνία να ζήσει την εποχή που θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο.

 

Η Ιστορία διδάσκει ότι είναι δεδομένο πως όσο το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν δικάζει τους υπόπτους του και όσο το ποδόσφαιρο δεν δικάζεται στα πολιτικά δικαστήρια ο χώρος του θα παραμένει μολυσμένος. Είναι το ίδιο προφανές ότι όσοι έχουν ευθύνες διοίκησης και λήψης σημαντικών αποφάσεων θα έπρεπε να έχουν προστασία. Στο δικό μου μυαλό είναι εξίσου προφανές ότι η σημερινή απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ πηγάζει από τον “κάτι πρέπει να δείξουμε ότι κάνουμε, είχαμε προειδοποιήσει για λουκέτο και είμαστε εκτεθειμένοι” εκνευρισμό και δεν είναι ένα βήμα ενός μελετημένου σχεδίου. Κι αυτή η διαπίστωση είναι τραγική, διότι αποδεικνύει ότι η FIFA δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο, όχι για την κάθαρση αλλά ούτε καν για την εξομάλυνση.

Best of internet