Να δει και το δάσος, εκτός από το δέντρο...

Να δει και το δάσος, εκτός από το δέντρο...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Να δει και το δάσος, εκτός από το δέντρο...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Ολυμπιακό που σε μία ακόμη χρονιά τα καταφέρνει καλύτερα από τους υπόλοιπους, αλλά και για τα μεγάλα ζητήματα που κρύβονται πίσω από την ανυπαρξία των αντιπάλων του...

Στις αρχές του Νοεμβρίου λοιπόν και ο Ολυμπιακός είναι στο +7 και στο +9 από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου, είναι από το καλοκαίρι εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά από την άλλη και η μοναδική ελληνική ομάδα που θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν και την άνοιξη να παίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αν σκεφτείς το καλοκαίρι που πέρασε το λες και άθλο. Αν σκεφτείς που θα έπρεπε να είναι, αν είχε σχεδιάσει και προγραμματίσει καλύτερα, το λες και χρονιά που ένα βήμα πίσω το έκανε. Απλά για μία ακόμη χρονιά κανείς από τους υπόλοιπους δεν έκανε καν βήμα μπροστά. Με 3-0 την ΑΕΚ και 3-0 τον Παναθηναϊκό στα δύο ντέρμπι με τους φιλόδοξους διεκδικητές του τίτλου φέτος, τελειώνει και η κουβέντα. Μόνο ο ΠΑΟΚ την ανοίγει, ο οποίος όμως έχασε επίσης με 2-1 και με πολλά παράπονα για την διαιτησία, αλλά όντας στο -9 και με δύο εύκολες ήττες στην Ευρώπη μέσα έξω από το μεγαθήριο της Καραμπάχ, αλλά και 7 γκολ ενεργητικό σε 8 αγώνες πρωταθλήματος, πόσο να την ανοίξει αλήθεια και πόσο πιστό ακροατήριο να βρει;

Παρά τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν το καλοκαίρι λοιπόν στον Ολυμπιακό, κατάφερε στα τέλη Αυγούστου να φτιάξει μία καλύτερη ομάδα από αυτήν που σχεδίαζαν οι υπόλοιποι ολόκληρο το καλοκαίρι. Η επιτυχία όμως δεν ανήκει στον Ολυμπιακό, ανήκει η παταγώδης αποτυχία στους υπόλοιπους. Και καλό θα είναι να μην ζήσουν στην νιρβάνα τους στον Πειραιά. Ο Μπέντο το ξέρει και το λέει κιόλας. Αρκεί να ακούσει κανείς τις δηλώσεις του μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που το πήρε χαλαρά και με 3-0 από το ημίχρονο, για να καταλάβει ότι ο Μπέντο ξέρει σε τι επίπεδο είναι η ομάδα του. Ακόμη και ο Βαγγέλης Μαρινάκης την στιγμή της ικανοποίησης όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, αμέσως μετά το 3-0 δηλαδή, είπε “δεν παίξαμε και πολύ καλά”.

Και αυτή είναι και η αλήθεια. Ο Ολυμπιακός σουλουπώνεται, βελτιώνεται με αργά βήματα, αλλά καλός δεν είναι ακόμη. Οι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής βοήθησαν. Ο Μάρτινς πολύ, ο Ελιονούσι επίσης. Οι Καρντόσο και Μάριν ακόμη όχι και τόσο, αλλά και αυτοί θέλουν το χρόνο τους. Ο Παραγουανός θέλει συνεχόμενα ματς που όσο ο Ιντέγε είναι καλός, δύσκολα θα τα βρει, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Μάριν σε σχέση με τον Φορτούνη. Η παραμονή του Μιλιβόγιεβιτς αποδεικνύεται και στο χόρτο καταλυτική, ενώ σε μία ομάδα που αρχίζει να ρολάρει γίνεται κατανοητό και στον πλέον αδαή που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ούρλιαζε για την απομάκρυνση του Σεμπά, το πόσο πολύτιμος είναι ο Βραζιλιάνος.

Και να μην ξεχνάμε ότι πριν ένα μήνα οι περισσότεροι φίλοι του Ολυμπιακού ζητούσαν το κεφάλι του Μπέντο στο πιάτο, μετά τις ήττες από Λάρισα και ΑΠΟΕΛ. Και πιθανότατα θα το είχαν πάρει κιόλας αν δεν είχε νικήσει ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ με 3-0. Είναι νωρίς ακόμη για να κριθεί ο Μπέντο, πολύ νωρίς, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προπονητή με δίπλωμα που ορθώς κάνει αυτή την δουλειά. Για το αν θα πετύχει ή όχι στον Ολυμπιακό έχουμε ακόμη δρόμο.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έστω και κατά λάθος ή αν προτιμάτε με τον λάθος τρόπο, έφτιαξε μία μαγιά. Βρήκε έναν προπονητή, ο οποίος πέραν όλων των άλλων δεν θα είχε αντίρρηση να μείνει για χρόνια εδώ, σε αντίθεση με τον Ζαρντίμ ή τον Μάρκο Σίλβα που το είχαν κάνει ξεκάθαρο ότι είναι περαστικοί. Στο τέλος των μεταγραφών πρόσθεσε στους δύο τρεις παίκτες μεγάλης ποιότητας που είχε, άλλους δύο τρεις τέτοιους, με αποτέλεσμα δίπλα στον Φορτούνη, τον Μιλιβόγιεβιτς και τον Ιντέγιε να υπάρχουν πλέον ο Μάρτινς και ο Ελιονούσι, ενώ υπάρχει πάντα ο Ομάρ και δύο τρία καλά εργαλεία όπως ο Σεμπά και ο Ντε Λα Μπέγια. Είναι υπό κρίση ακόμη και είναι νωρίς για συμπεράσματα, ο Καρντόσο, ο Μάριν ή ο Βιάνα και υπάρχει και μία καλή φουρνιά νέων Ελλήνων που εκτός από τον Καπίνο, ο οποίος είναι βασικός και έτοιμος, περιμένουμε να δούμε τους Ρέτσο, Μανθάτη και όποιον άλλον από αυτή την γενιά μπορεί να σταθεί. Αν μέσα σε αυτά γίνει και το απαραίτητο ξεκαθάρισμα κυρίως στην άμυνα, ο Μπέντο θα έχει την δυνατότητα να φτιάξει έναν κορμό που την εφετινή σεζόν θα έχει δουλέψει αρκετά, ώστε την ερχόμενη να μην ξαναζήσει ο Ολυμπιακός τον εφιάλτη που έζησε φέτος. Και κυρίως να μην χρειαστεί να κάνει ξανά για τρίτο ή τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι διψήφιο αριθμό μεταγραφών και μία ομάδα από την αρχή.

Ο αποκλεισμός από την Χάποελ Μπερ Σεβά και η απώλεια των 30 εκατ. ευρώ σόκαρε τον Ολυμπιακό. Αν προσέξει και εκμεταλλευτεί το γεγονός, ότι οι εγχώριοι αντίπαλοί του καταφέρνουν να είναι μονίμως σε σοκ, τότε μπορεί να του κάνει και καλό, αυτό το σοκ. Αν πάρει την εφετινή χρονιά ως αφορμή για να αλλάξει πράγματα, θα του κάνει σίγουρα καλό, αν πάρει την φετινή χρονιά ως παράδειγμα του τύπου “και όλα λάθος να τα κάνω, πάλι καλύτερος θα είμαι...” τότε θα παραμείνει στάσιμος και θα ποντάρει στην ανυπαρξία των υπολοίπων μονίμως...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.