Η άγνοια του Αλαφούζου σκοτώνει τον ΠΑΟ...

Η άγνοια του Αλαφούζου σκοτώνει τον ΠΑΟ...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η άγνοια του Αλαφούζου σκοτώνει τον ΠΑΟ...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον... διοικητή και όχι μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο και προκαλεί σοβαρά ατυχήματα...

Την άποψη μου για τον Στραματσόνι την έχω γράψει από το καλοκαίρι. Καλός μάνατζερ, μέτριος προπονητής. Την έγραφα και όταν αποθεώνονταν για το στήσιμο στη Θέλτα και για την ήττα που αυτός δεν είχε καμία ευθύνη, παρά μόνο η διαιτησία, την έγραψα και για την ισοπαλία στη Λιέγη, την έγραψα και για τη νίκη με τον ΠΑΣ των 10 παικτών από το πρώτο ημίχρονο, που αν δεν είχε μείνει σωστά με 10, ο Παναθηναϊκός των 3 στόπερ του Στραματσόνι δεν θα νικούσε ποτέ. Την έγραψα και για τις αντιδράσεις του μέσα στο ματς, την έγραψα και για τον τρόπο που διάβαζε ορισμένα παιχνίδια. Την έγραψα τότε που όλοι αποθέωναν και από κάτω στα σχόλια οι αναγνώστες μου έγραφαν ότι έχω εμμονή με τον κόουτς Στραματσόνι.

Τίποτα, μα απολύτως τίποτα καινούργιο δεν προέκυψε στο Καραϊσκάκη για τον Στραματσόνι. Εξακολουθεί να είναι ένας καλός μάνατζερ και ένας μέτριος κόουτς και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μάθει να ζει με τα καλά και τα κακά του Στραματσόνι.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο Στραματσόνι, ούτε ήταν ο Αναστασίου, ούτε ήταν ο Ζεσουάλδο, το πρόβλημα είναι ο Γιάννης Αλαφούζος και η άγνοιά του για το ποδόσφαιρο. Προσέξτε όχι ο επιχειρηματίας Αλαφούζος ή ο ιδιοκτήτης Αλαφούζος, αυτός ήταν και παραμένει σανίδα σωτηρίας για τον Παναθηναϊκό. Η δική του παρουσία μας επιτρέπει να μιλάμε για την αποτυχία του Παναθηναϊκού να πάρει ένα πρωτάθλημα και όχι για την επιτυχία να ανέβει με την πρώτη από την Γ' Εθνική στην Β'.

Ας μην τα μπερδεύουμε αυτά. Αλλωστε δεν έχω δει κανένα μεγάλο πορτοφόλι να εμφανίζεται στο προσκήνιο να πάρει τον Παναθηναϊκό και ο Αλαφούζος να του είπε όχι. Αν λοιπόν κάποιοι προτιμούν τον Τσάκα ή τον κάθε Τσάκα από τον Αλφούζο, δικαίωμά τους, εγώ πάλι λέω ότι επιχειρηματικά σήμερα είναι η μόνη αξιόπιστη λύση.

Ποδοσφαιρικά όμως; Ποδοσφαιρικά ο Θεός να σε φυλάει. Τα πρότζεκτ και τα σχέδια αλλάζουν πιο γρήγορα και από τα πουκάμισα και φυσικά αυτό συμβαίνει με αποκλειστική ευθύνη του Αλαφούζου. Από το “γεμάτος από Ελληνες και ταλαντούχα παιδιά από τις ακαδημίες” σχέδιο με τον Αναστασίου, περάσαμε σε μία νύχτα στο “κανείς Ελληνας, κανένα παιδί από τις ακαδημίες, έτοιμοι ξένοι παίκτες χρειάζονται...”. Σε μία νύχτα!

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, μάλλον έχω απόλυτη βεβαιότητα, ότι αν αύριο ο Αλαφούζος διώξει τον Στραματσόνι και φέρει τον τάδε προπονητή και ο Αλαφούζος μέσα σε 10 ημέρες ψηθεί (δεν θέλει και περισσότερο) από αυτά που θα του πει ο νέος προπονητής μετά όχι απλώς θα του δώσει τα κλειδιά του μαγαζιού στο χέρι, αλλά θα κάθεται και προσοχή. Αν ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού πει στον Αλφούζο ότι η λύση του προβλήματος είναι ο Παναθηναϊκός να φορέσει κόκκινες φανέλες και να παίζει χωρίς τερματοφύλακα στα παιχνίδια του γιατί αυτή είναι η νέα τάση στο ποδόσφαιρο, ο Αλαφούζος θα του πει “οκ προχωράμε έτσι” και θα παραγγείλει κόκκινες φανέλες και θα φωνάξει στο γραφείο Στιλ και Κοτσόλη για να λύσουν τα συμβόλαιά τους. Δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής σε αυτό που σας λέω... Ετσι ακριβώς λειτουργεί και έτσι προχωρά ο Παναθηναϊκός ποδοσφαιρικά το 2016. Για να μην μιλήσω για τα διοικητικά πρόσωπα γύρω από τον Αλαφούζο, τα οποία πριν πάρουν αυτά τα πόστα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν είχαν δει σε ολόκληρη την ζωή τους δύο ή τρία ποδοσφαιρικά παιχνίδια...

Στον Παναθηναϊκό λείπει η ποδοσφαιρική λογική η οποία θα εκφράζεται από έναν άνθρωπο που ξέρει ποδόσφαιρο. Θα μου πείτε, δεν είναι τέτοιος ο Ζιλμπέρτο Σίλβα; Προφανώς είναι, αλλά δεν ξέρω ποιο είναι το αντικείμενό του στον Παναθηναϊκό; Στο αγωνιστικό δεν έχει την παραμικρή συμμετοχή, στην φιλοσοφία επίσης δεν βλέπω κάτι, όπως δεν βλέπω κάτι και από τον Σαραβάκο εκτός του ότι ζει στα αποδυτήρια και ταξιδεύει με την ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός ζει με τις ιδέες του προέδρου του και του προπονητή του. Κάθονται οι δύο τους κάτω τα συμφωνούν και προχωρούν. Μόνο που ο πρόεδρος δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο και ο προπονητής μπορεί να κάνει ότι θέλει και να του σερβίρει ότι θέλει. Κάπως έτσι την περασμένη άνοιξη ο Στράμα είπε την μεγάλη κουβέντα. “Αν θέλεις παιδιά από τις ακαδημίες θα πρέπει να περιμένεις τέσσερα πέντε χρόνια, αν θέλεις Ελληνες παίκτες θα πρέπει να περιμένεις δύο τρία χρόνια για να μάθουν την σωστή τακτική παιδεία. Αν θες τίτλο του χρόνου άσε με να φέρω έτοιμους ξένους παίκτες”. Και εκεί δεν υπήρξε μία απάντηση του τύπου “δεν μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά όπως σε όλες τις ομάδες στον πλανήτη ποδόσφαιρο;”, αλλά υπήρξε η απάντηση από τον ίδιο τον Αλαφούζο “έχεις δίκιο, ποιος Λαγός, ποιος Τριανταφυλλόπουλος, ποιος Καλτσάς, ποιος, ποιος...” και έμεινε ο Παναθηναϊκός με τον Κουτρουμπή και τέλος. Νομίζετε ότι αυτό είναι άσχετο με την εμφάνιση στο Καραϊσκάκη. Ο Στραματσόνι πριν το ματς μιλούσε στους παίκτες για την μάχη των δύο κόσμων και συγγνώμη για την φράση μου αλλά ο Γουακάσο πρέπει να είχε φαγούρα...

Με αυτή τη λογική ο Παναθηναϊκός αυτοεγκλωβίζεται. Να φύγει άμεσα ο Στραματσόνι είναι η ετυμηγορία των περισσότερων. Μάλιστα, να φύγει. Και ποιος να έρθει; Ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Εχω γράψει ξανά την άποψή μου για τον συγκεκριμένο προπονητή και την ευκαιρία που έχει αποδείξει ότι αξίζει να πάρει σε μία μεγάλη ομάδα. Αν ήμουν όμως φίλος του και μου έλεγε “Με θέλει ο Παναθηναϊκός τι να κάνω;” δεν ξέρω αν θα του απαντούσα πήγαινε. Σε αυτόν τον Παναθηναϊκό χωρίς ούτε έναν Ελληνα με πάνω από τους μισούς ποδοσφαιριστές του ρόστερ “παιδιά” και “ψυχοπαίδια” του Στραματσόνι τι ακριβώς να κάνει ο Ουζουνίδης; Αυτό που έκανε και ο Στραματσόνι όταν διαδέχτηκε τον Αναστασίου; Να ξηλώσει τους πάντες και τα πάντα, να αλλάξει 25 παίκτες του ρόστερ πλην του Μπεργκ και να φτιάξει κάτι νέο...

Κάπως έτσι θα συνεχίζεται η ζωή στον Παναθηναϊκό αν το καράβι δεν το τρέξει για τουλάχιστον δύο χρόνια κάποιος που να ξέρει από ποδόσφαιρο και να μην φοβάται να πάρει τις ευθύνες επάνω του. Αλλά στην Ελλάδα που ο Αλαφούζος έχει μάθει από καράβια, από τηλεόραση, από ραδιόφωνο, δεν θα μάθει από ποδόσφαιρο; Θα μάθει και θα πάρει και τον Βλαχοδήμο του γιατί έχει μάτι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.