«Σαν να παίζουμε στην Ελλάδα»

Γιώργος Ντυμένος
«Σαν να παίζουμε στην Ελλάδα»

bet365

Οι «Σουηδοί» της «Akropolis I.F.» μεταφέρουν στο gazzetta.gr τις εντυπώσεις τους από την Σκανδιναβική χώρα
Λένε πως όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις Ελληνα. Σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο. Η χώρα μας από την Σουηδία απέχει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα. Τόσο γεωγραφικά, όσο και όπως φαίνεται από άποψη κουλτούρας. Ακόμη και εκεί όμως, το «γαλανόλευκο» στοιχείο είναι έντονο. Οχι μόνο από τους μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς που κατοικούν στην σκανδιναβική χώρα. Αλλά τα τελευταία χρόνια και από ποδοσφαιριστές.
Στην Στοκχόλμη πριν από πολλά χρόνια, το 1968, ιδρύθηκε η «Akropolis I.F.». Από Ελληνες μετανάστες. Με έμβλημα φυσικά το «σύμβολο της Δημοκρατίας» και με «γαλανόλευκα» χρώματα. Αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία της Σουηδίας, έχει συνεργασία με την ΑΪΚ και μέχρι πρότινος αγωνίζονταν εκεί ως επί το πλείστον ομογενείς. Ομως πλέον στην μακρινή Σουηδία βρέθηκαν και ποδοσφαιριστές που έφυγαν από τα μέρη μας. Η σεζόν που μόλις τελείωσε βρήκε εκεί τους Κώστα Σταυροθανασόπουλο, Παύλο Μητρόπουλο, Μαλντίνι Εμεράι, Δημήτρη Γιάντση και Μάκη Γκέζο. Οι οποίοι μέσω του gazzetta.gr μετέφεραν τις εντυπώσεις του. «Δεν είναι δύσκολο όπως μπορεί κάποιος να νομίζει. Εξάλλου είναι ωραίο να δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό», σχολίασαν σχετικά.
Η «γλώσσα» του ποδοσφαίρου είναι ουσιαστικά παρόμοια παντού, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μία εντελώς άλλη χώρα. Κυρίως από πλευράς κλίματος. « Χρειάζεται χρόνος για να εξοικειωθείς με τον καιρό. Αλλες φορές έχει σχεδόν όλη μέρα ήλιο, άλλες το σκοτάδι κυριαρχεί την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι σαν την Ελλάδα, αλλά η μπάλα είναι παντού η ίδια».
Οι «Σουηδοί» μας μετέφεραν και τις εντυπώσεις τους από τον κόσμο. «Μας φέρεται πάρα πολύ 'ζεστά'. Μην νομίζετε πως εδώ είναι 'ψυχροί'. Οπως τους φαντάζονται αρκετοί. Ισα ίσα, είναι αρκετά εκδηλωτικοί. Μας ρωτάνε πράγματα για την χώρα, την οικονομική κατάσταση επικρατεί στην Ελλάδα. Αλλά και για το ποδόσφαιρό μας. Βέβαια είναι λίγο διαφορετικά Εδώ δεν υπάρχει το κάθε μέρα έξω τουλάχιστον για έναν καφέ, όπως συμβαίνει στην πατρίδα. Ετσι μένεις συγκεντρωμένος στην μπάλα», τόνισαν.
Ετσι λοιπόν πέντε δικοί μας άνθρωποι, βρέθηκαν τόσο πολύ μακρυά, φορώντας την φανέλα με τα «γαλανόλευκα» και την Ακρόπολη στο στήθος. «Είναι σαν να παίζουμε σε ελληνική ομάδα. Ετσι νιώθουμε και για αυτό εγκλιματιστήκαμε τόσο εύκολα», θα πουν.
Το φινάλε της σεζόν τους βρήκε στην 3η θέση της κατηγορίας και πλέον το μέλλον τους είναι «ανοικτό». Οι Γκέζος, Σταυροθανασόπουλος έχουν οψιόν επέκτασης, ενώ οι Μητρόπουλος, Γιάντσης, Εμεράι είναι ελεύθεροι. Το αν θα επαναπατριστούν ή όχι, θα φανεί στο μέλλον.
«Συνηθισμένες» συνθήκες αγώνων στην Σκανδιναβική χώρα
Το σήμα της «Ακρόπολις»
 

Τελευταία Νέα