Το αυτιστικό ελληνικό ποδόσφαιρο που σιχάθηκα...

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Το αυτιστικό ελληνικό ποδόσφαιρο που σιχάθηκα...

bet365

Ο Χρήστος Κιούσης γράφει για τους λίγους, κυριολεκτικά και μεταφορικά “Ευρωπαίους” πρεσβευτές μας που παραπέμπουν σε ομαδούλες χαμηλών κατηγοριών.

Δεν ήταν λογικό να συμβεί; Πόσα χρόνια έχουμε να ασχοληθούμε “κανονικά” με το ποδόσφαιρο στη χώρα μας; Πόσα χρόνια σέρνεται η συζήτηση για την παράγκα, για την εγκληματική οργάνωση, για τις φατρίες, για την ΕΠΟ, για το ποιος θα ορίζει διαιτητές κλπ κλπ Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο πρωταθλητής κέρδισε το χειροκρότημα; Τόση πολλή σκιά που σκέπασε το ποδοσφαιρικό τοπίο, ε κάποια στιγμή θα έπεφτε και το απόλυτο σκοτάδι.

Τι είναι ο φετινός Παναθηναϊκός; Ο διεκδικητής του τίτλου; Κοντεύει να απωλέσει και το τελευταίο ίχνος από το ευρωπαϊκό του παρελθόν και να γίνει η χαρά της κάθε κλήρωσης. Όταν κληρώθηκε φέτος με Αγιαξ, Θέλτα και Σταντάρ έγραφα για το πόσο καλή κλήρωση ήταν, όχι επειδή ήμουν σίγουρος ότι θα προκριθεί, αλλά γιατί πίστευα ότι θα είχαν ένα κίνητρο οι παίκτες του να παίξουν μπάλα σε πολιτισμένες ποδοσφαιρικά χώρες, αντί για τα βάθη της στέπας.

Τελικά τι έγινε; Στην επόμενη κληρωτίδα που θα μπει το ταμπελάκι Panathinaikos, θα παρακαλάει η κάθε Καμπάλα και η κάθε Φλαμουρτάρι να πέσει με τους πράσινους. Πόσα χρόνια για μια νίκη σε ομίλους; Ποιός θα πει δυο λόγια στους ποδοσφαιριστές για τη φανέλα που φοράνε; Ο Στραματσόνι; Ο Μούτσι; Ο πιο soft πεθαίνεις, Ζιλμπέρτο;

Πόσες φορές θα κλειστούν στα αποδυτήρια για να βάλουν τις φωνές και να εξηγήσουν στους τσαπατσούληδες, ότι από τις 11 τελικές πρέπει ρε γαμώτο 1 – 2 να τις τελειώνουν; Προφανώς δε μιλάω για χτες. Με τόσες και τέτοιες απουσίες περιμένατε νίκη; Στα προηγούμενα όμως; Τόσες ηλίθιες κάρτες ποιά σοβαρή πειθαρχημένη ομάδα τις δέχεται; Αυτή η γελοιότητα με τον Μπεργκ χτες ποιόν βαραίνει; Τον Ρινάλντι που παρακαλούσε ο Ζιλμπέρτο να φέρει, τι τον έβαλαν στο 86 να παίξει; Ο Εμποκού που νομίζει ότι βρίσκεται;

Άσε τον Παναθηναικό γιατί είμαι και υποκειμενικός ας πούμε... Αμ ο ΠΑΟΚ; Πόσα χρόνια περίμενε τον επενδυτή το χοσάδα, για να κάνει τι; Περνούν οι ευκαιρίες από μπροστά του τρένα κι αυτός δεν ανεβαίνει πουθενά. Σέντερ φορ πρέπει να αγοράζει υποτίθεται στις τελευταίες έξι μεταγραφικές περιόδους. Αν κάποτε έχασε το εισιτήριο λόγω παικταρά Λουίς Σοάρες και Αγιαξ, χτες ποιός παικταράς της Καραμπάχ του έκλεισε το σπίτι; Εσωστρέφεια θανάτου, ανακοινώσεις οπαδών, αναμάσημα των σωθικών του, δανεικοί πάνε κι έρχονται, χτεσινά παλτά γίνονται αναντικατάστατοι και χτεσινοί παικταράδες εξαφανίζονται.

Την άλλη μέρα εφημερίδες παροτρύνουν. Νικήστε τον Ολυμπιακό. Γιατί; Για την εγχώρια μαγκιά; Πιο πολύ ασχοληθήκαμε με τη σύνθεση του κυριακάτικου διαιτητικού team παρά με τη σύνθεση της ενδεκάδας. Προφανώς θέλω να κερδίσουμε την Κυριακή, αλλά μετά τι; Όλα θα φτιάξουν και θα κάνουμε καζούρα μεταξύ μας; Όλες οι ομάδες του Αζερμπαϊτζάν γελάνε με τα ελληνικά χάλια μας!

Οι Ολυμπιακοί αισθάνεστε καβάλα στ' άλογο; Πότε φέτος; Τη χρονιά της Μπερ Σαβά; Καταλαβαίνετε πόσο απαξιώνετε τα μεγέθη των ομάδων σας όσο παλεύετε κόκκινοι, πράσινοι κίτρινοι και ασπρόμαυροι για το ειρωνικότερο tweet, την προκλητικότερη ανάρτηση στο fb ή το υβριστικότερο σχόλιο στο site, που εσείς επιλέξατε να διαβάζετε; Δεν είναι αυτισμός αυτός; Πανηγύρια για τους παικταράδες τον Ιούνιο, ευρωπαϊκές σφαλιάρες τον Αύγουστο, κι άλλοι παικταράδες το Σεπτέμβριο, ευρωξεφτίλα τον Οκτώβριο.

Μετά τις γιορτές ασχολούμαστε με τη Σούπερλιγκ, ο Μπίκας, ο Βασσάρας, ο Σπάθας κι ο Παππάς είναι σχεδόν μες στο σπίτι μας, τον Μάιο στέφεται πρωταθλητής ο Ολυμπιακός και τέλη του μήνα γίνεται κι ένας τελικός κυπέλου μεταξύ συγγενών φίλων... Στο μεταξύ οι μισοί εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι υπόδικοι ή αντίδικοι κι εμείς φοβόμαστε το ποδοσφαιρικό GREXIT; Α μη φοβάστε αυτό συνέβη ήδη! Το καταφέραμε μόνοι μας.

Όχι δεν πιστεύω στους αδελφωμένους αντιπάλους οπαδούς. Και την καζούρα γουστάρω και το πικάρισμα κι όλα. Αλλά να βλέπουμε και λίγη μπαλίτσα ρε φίλε. Παίζεται ποδόσφαιρο κι έξω από δω και μάλιστα κανονικό, όμορφο και συναρπαστικό. Ποιον να ειρωνευτώ με τα χάλια που έχω και με τα χάλια που βλέπω;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.