Δε θέλω τα κόκκινα, ούτε τα μπλε, ούτε κι αυτόν τον ΠΑΟΚ…

Δε θέλω τα κόκκινα, ούτε τα μπλε, ούτε κι αυτόν τον ΠΑΟΚ…

bet365

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι έχοντας ανοίξει νωρίς νωρίς πολύ κουβέντα γύρω από το ρόστερ. Ο Σταύρος Σουντουλίδης συνδέει, πάντως, τα χρώματα με την εικόνα της ομάδας του Ίβιτς.

Ο ΠΑΟΚ σ’ ένα ακόμη κακό ευρωπαϊκό βράδυ στην Τούμπα (το πόσο θα συνεχίζει να τον πληγώνει η ίδια του ή έδρα είναι ένα καλό ερώτημα, που δεν ξέρουμε πότε θα απαντηθεί), είναι με το ενάμιση πόδι εκτός πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά το ζητούμενο είναι αν μπορεί να αλλάξει την εικόνα του βγαίνοντας από έναν πραγματικό αγωνιστικό Γολγοθά, ένα διάστημα επτά κολλητών δύσκολων αγώνων, όπου κακά τα ψέματα, η ομάδα φανέρωσε πολλές αδυναμίες στο χορτάρι. Η κούραση είναι ένα ζητούμενο, η έλλειψη φρεσκάδας επίσης, όπως και η απουσία ποδοσφαιριστών, που θα σου κάνουν τη διαφορά. Στη Θεσσαλονίκη το’ χουμε βαπτίσει «προσωπικότητες», ας δεχθούμε ότι όντως αυτό ισχύει.

Ο «Δικέφαλος», επιμένοντας να μη διορθώνει τίποτα σε σχέση με το πρώτο ματς στο Μπακού, απλά δεν κατάλαβε πως έχασε, πεντακάθαρα και δικαιότατα, δύο φορές από την Καραμπάχ, που είναι μια ανάσα από τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το μεγαθήριο, που θα πετ΄ξει έξω τον ΠΑΟΚ. Μην τρελαθούμε κιόλας…

Στα «back to back» παιχνίδια των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ εμφανίστηκε μια ομάδα, που και στα δύο ματς είχε τεράστιο πρόβλημα ενέργειας. Σχεδόν πάντα δεύτερη στις μονομαχίες, με εξαίρεση ένα τέταρτο μεταξύ 50ου και 65ου λεπτού, αλλά και πάλι στο καλό διάστημα του, που πίεσε, έκλεψε μπάλες, ο ΠΑΟΚ έφτανε έξω από την περιοχή με άδειο μυαλό και κάκιστες τελικές επιλογές. Κόντρα σε μια ομάδα, που δεν ήθελε να ρισκάρει, απλά το έκανε σωστά όταν κατάλαβε τι είχε απέναντι της, υστέρησε και ανασταλτικά με την κούραση να αποτυπώνεται στα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών του Ίβιτς.

Ο Κουρμπάνοφ είπε ότι ήξερε καλά το πώς παίζει η ελληνική ομάδα, δεν είναι δα και το ποιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, να αντιληφθείς ότι όλο σχεδόν το παιχνίδι γίνεται από τον Ροντρίγκες. Ελλείψει δε και του Κάμπος, η απουσία του οποίου κατέδειξε το γιατί έπαιζε ασταμάτητα και διαρκώς στη δεξιά πλευρά, ακόμη και ένα μικρό παιδάκι θα έκανε το αυτονόητο: να αχρηστεύσει την αριστερή πλευρά του ΠΑΟΚ και πολύ εύκολα να τον τελειώσει.

Απέναντι σε κλειστές άμυνες ο «Δικέφαλος» δεν μπορεί να σκοράρει με ευκολία. Τι ευκολία, δηλαδή, σκοράρει με το σταγονόμετρο κι αυτό οφείλεται στο μεγάλο πρόβλημα που έχει στον άξονα ακόμη κι όταν είναι στο χορτάρι ο Μπίσεσβαρ. Οι Κάνιας και Τσίμιροτ δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και κάπως έτσι η ομάδα δεν δημιουργεί φάσεις για τον σέντερ φορ της, που μοιάζει να μην συμμετέχει καν στο παιχνίδι.

Ο Αθανασιάδης είναι σε πολύ κακό φεγγάρι, δείχνει να διέρχεται ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, διάστημα στο οποίο χάνει και όποιες αρετές είχε μέχρι τώρα στο ρεπερτόριο του. Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ πρέπει να προστατεύσει τον Κλάους και όχι να τον αχρηστεύσει τελείως. Είναι ένα κρίσιμο τεστ διαχείρισης στο οποίο θα φανεί αν μπορούν στην Τούμπα να το φέρουν εις πέρας.

Ούτε κόκκινα, ούτε μπλε για τον ΠΑΟΚ…

Όλα τ' άλλα που ακούγονται περί υποτίμησης του αντιπάλου, σνομπαρίσματος της Ευρώπης, είναι ιστορίες για αγρίους. Μιας και είπαμε ιστορίες, ας θυμηθούμε και μια απ’ τα παλιά, συνδυάζοντας τη χτεσινή (μπλε) εμφάνιση του ΠΑΟΚ, με την… κόκκινη στολή, που φόρεσε στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης, την ίδια ακριβώς ημέρα πριν από 34 χρόνια.

Στις 3 Νοεμβρίου του 1982 ο «Δικέφαλος» ταξίδεψε στην Ισπανία έχοντας ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης, μετά το 2-0 της Τούμπας, αλλά γνώρισε την συντριβή με 4-0 και αποκλείστηκε. Ήταν ένα ματς στο οποίο, με απόφαση του Χάιντς Χέερ, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με κόκκινη φανέλα!

Το θυμήθηκε ο Γιώργος Κούδας, αρχηγός σ’ εκείνο το ματς, πριν από την σέντρα του αγώνα με την Καραμπάχ, βλέποντας την ομάδα με μπλε εμφανίσεις: «Πριν από το ματς μας λέει ο Χέερ να φορέσουμε κόκκινες φανέλες, γιατί έτσι θα τους μπερδεύαμε τους Ισπανούς, αφού αυτοί έπαιζαν πάντα με κόκκινες εμφανίσεις, τελικά μπερδευτήκαμε εμείς και ήρθε το ντόρτι»!

Ο Γερμανός προπονητής είχε… άκρες στην αθλητική εταιρία της πατρίδας του, που έντυνε τότε την ομάδα, παρήγγειλε ο προσωπικά ο ίδιος τις κόκκινες στολές και κάπως έτσι, με την σύμφωνη γνώμη και του Γιώργου Παντελάκη, ο «Δικέφαλος του Βορρά» αγωνίστηκε (και) με κόκκινες φανέλες.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η συζήτηση για μεταγραφές και ενίσχυση, κακώς κάκιστα, θα ανοίξει στον ΠΑΟΚ από τις αρχές Νοέμβρη, εδώ είμαστε και στη διακοπή του πρωταθλήματος θα δείτε να ξεκινάει η καθιερωμένη… παρέλαση των ονομάτων, κι αυτό μπορεί να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ομάδα, που υπό την πίεση να διορθώσει τα όποια λάθη έκανε το καλοκαίρι, μπορεί να τα κάνει και τον Ιανουάριο όλα λάθος.

Αν κάτι έκλεισε, μετά την ήττα από την Καραμπάχ και το ψαλίδισμα των ελπίδων πρόκρισης στους «32», είναι η κουβέντα και η γκρίνια των οπαδών, όλο το προηγούμενο διάστημα, γύρω από τις επιλογές και το ποιος παίζει ή δεν παίζει, «Γιατί δεν παίζει στα κρίσιμα ματς από την αρχή ο Μπίσεσβαρ», «γιατί επιμένει στον Σάχοφ», «γιατί δεν παίζει ο Βαρέλα και παίζει ο Τζαβέλλας», «γιατί δεν βγάζει τον Κάμπος» (που εκτός όλων των άλλων είχε «δέσει» με τον Λέο Μάτος), «βάλε μέσα τον Μυστακίδη», «είναι κίλερ ο Περέιρα» (που ίσως να είναι αλλά ουδείς θέλει να βλέπει, ότι δεν έχει βρει τη θέση του στο φετινό σύστημα της ομάδας) και πάει λέγοντας. Μπλα, μπλα, μπλα. Όλα μα όλα απαντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης για όσους ποδοσφαιρικά δεν παραμένουν κολλημένοι σε ονόματα.

Στον ΠΑΟΚ της εσωστρέφειας (και της καταστροφολογίας), εκεί που από τον Ιούλιο αρκετοί αναζητούν διακαώς μια προσωπική δικαίωση, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, όπως παρουσιάζονται, αλλά δεν είναι και τόσο υπέροχα, όπως και στο διάστημα που η ομάδα δημιουργούσε, έβγαζε 20-25 τελικές, έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, αλλά είχε πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων.

Όποιος, πάντως, πιστεύει σοβαρά, ότι αυτή την στιγμή το πρόβλημα στον ΠΑΟΚ είναι ο προπονητής, απλά κάνει λάθος.

Ασφαλώς και κανένας Ίβιτς δεν είναι αλάνθαστος, έρχεται ένα δύσκολο διάστημα στο οποίο κι αυτός θα κριθεί, πρώτα απ’ όλα από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος πάντως το βράδυ της Πέμπτης δεν «έριξε τα βέλη του» προς τον Σέρβο προπονητή, αντιθέτως μίλησε με «σκληρή γλώσσα» προς τους ποδοσφαιριστές. Το ερώτημα «γιατί στους παίκτες κι όχι στον προπονητή», έχει απαντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ακόμη και από τον Σαββίδη, που αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα…

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να συνέλθει γρήγορα. Πριν από τη διακοπή του πρωταθλήματος, υπάρχει ένα δύσκολο εκτός έδρας ματς στη Νέα Σμύρνη και με την επανέναρξη τον περιμένουν με «ανοικτές αγκαλιές» στο θεσσαλικό κάμπο και στην AEL FC Arena. Κι αν μετά τον διαφαινόμενο αποκλεισμό από την Ευρώπη, το μείον επτά από την πρώτη θέση μεγαλώσει, τότε σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.