Greatest surprises: Οι 5 μεγαλύτερες εκπλήξεις της Super League!

Γιώργος Ντυμένος
Greatest surprises: Οι 5 μεγαλύτερες εκπλήξεις της Super League!

bet365

Στα χρόνια της Super League υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων που πέτυχαν το... απίθανο. To Gazzetta.gr διαλέγει τις πέντε που ξεχώρισαν.

Η μπάλα δεν έχει... λογική. Αν τα πάντα στο ποδόσφαιρο γίνονταν βάσει των πιθανοτήτων και με γνώμονα τα δεδομένα που υπάρχουν, τότε δεν θα γίνονταν τα ματς.

Θα παίζαμε Playstation ή Football Manager και τις περισσότερες φορές θα κέρδιζε ο θεωρητικά καλύτερος.

Αλλά αυτή είναι η «μαγεία» του αθλήματος: ο νικητής θα πρέπει να... ιδρώσει για να πάρει τη νίκη, αφού ακόμη και ανώτερος να είναι μπορεί να... σφυράνε τα δοκάρια.

Με αφορμή τον μεγάλο διαγωνισμό του Head & Shoulders (κάθε μήνα, με την αγορά Head & Shoulders και κρατώντας την απόδειξη, μπορείς να κερδίσεις 1 διπλό VIP εισιτήριο και να δεις από κοντά την ομάδα σου στο γήπεδο​) και τη δημιουργία του Greatness Club, του club των αντρών που σηκώνουν τις δικές τους προσωπικές επιτυχίες, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, το Gazzetta δημιουργεί μια σειρά άρθρων που απογειώνουν την έννοια του greatness και δίνουν την απαραίτητα έμπνευση σε όλους.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με τις πιο «τρανταχτές» εκπλήξεις στην Super League εποχή. Δηλαδή τις ομάδες, «πλην» των κατά τεκμήριο «μεγάλων», που πήγαν κόντρα στα προγνωστικά και κατοχύρωσαν μια θέση στο δικό τους Greatness Club...

Η πιο αναπάντεχη «σωτηρία»
Τη σεζόν 2007/08 έχει υπάρξει ίσως η μεγαλύτερη στήριξη σε προπονητή που έχουμε δει ποτέ στην Super League . Τελικά στην Κρήτη δικαιώθηκαν. Ο λόγος για τον Εργοτέλη και τον Νίκο Καραγεωργίου. Μετά από πρώτα 22 ματς της χρονιάς, η ομάδα είχε μόλις τρεις νίκες εκ των οποίων η πρώτη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Όλοι τους είχαν «καταδικασμένους» και λογικά. Η διοίκηση όμως της ομάδας δεν... κουνούσε τον τότε προπονητή της. Κάτι που σε όλους έδειχνε... αφύσικο. Αλλά τελικά, έσωσε την παρτίδα.
Ο Εργοτέλης στα τελευταία οκτώ ματς εκείνης της περιόδου μάζεψε 16 βαθμούς (τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες, ισάριθμες ήττες) και έκανε κάτι που στα 2/3 της χρονιάς έδειχνε ακατόρθωτο. Έμεινε στην κατηγορία. Στο μεγαλύτερο ντεμαράζ που έχει υπάρξει από ομάδα στην ουρά.
Ο Καραγεωργίου συγχαίρει τον Ογκουνσότο για το γκολ που πέτυχε στο Περιστέρι. Εκείνη η νίκη (2-1) του Εργοτέλη αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς «έριξε» τον Ατρόμητο.

Η «κούρσα» του Λεβαδειακού
Ξεκινά η σεζόν 2011/12 και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει περάσει ένα «δύσκολο» καλοκαίρι. Είναι η εποχή που υπήρξαν συλλήψεις παραγόντων και πολλά «ερωτηματικά» για το μέλλον διαφόρων συλλόγων. Για όσους θυμούνται η κλήρωση του πρωταθλήματος είχε γίνει με ΟΜΑΔΑ Α και ΟΜΑΔΑ Β και μάλιστα έτσι ξεκίνησε η χρονιά. Το ποιοι θα αντικαταστήσουν τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα ξεκαθάρισε στα τέλη Οκτωβρίου! Τις δύο θέσεις διεκδικούσαν από την μία πλευρά Πανσερραϊκός και Λάρισα που είχαν υποβιβαστεί και Λεβαδειακός, Δόξα που είχαν τερματίσει στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα των πλέι οφ της Football League.Που είχαν πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιουλίου στην Αθήνα (είπαμε, ήταν «δύσκολο» καλοκαίρι για όλους)!
Τελικά «νικητές» βγαίνουν οι Βοιωτοί και οι Δραμινοί, που παίρνουν εντολή σε περίπου ένα μήνα να κάνουν ομάδα για την Super League και να ξεκινήσουν στο πρωτάθλημα (τους δόθηκε ειδική άδεια να κάνουν μεταγραφές ελεύθερων). Οσο ήταν στο «περίμενε» έκαναν προπονήσεις, αλλά και λίγες μεταγραφές καθώς οι παίκτες δύσκολα τους έλεγαν το «ναι» (ενισχύθηκαν κυρίως με παίκτες από τις ομάδες που «διέλυσαν» ή από εκείνες που τελικά δεν ανέβηκαν). Με τα πολλά συμπληρώνουν το ρόστερ τους και ρίχνονται στη «μάχη». Στις 20 Νοεμβρίου παρακαλώ! Επειδή η κατηγορία είχε ήδη ξεκινήσει, εκείνες κλήθηκαν να παίζουν Τετάρτη-Κυριακή, καθώς υπήρχαν πολλά εξ' αναβολής παιχνίδια.
Υπήρξαν περιπτώσεις που σε διάστημα 18 ημερών έδωσαν πέντε ματς, καθώς υπήρχε και το Κύπελλο. Η Δόξα λόγω «φτωχού» έμψυχου δυναμικού δεν τα κατάφερε και... έπεσε από νωρίς. Ο Λεβαδειακός όμως εξέπληξε τους πάντες. Όχι απλώς «σώθηκε», αλλά έπαιξε πολύ καλή μπάλα και τερμάτισε 7ος. Διεκδικούσε ακόμη και πεντάδα. Ηταν μία ξέφρενη πορεία, που κανείς δεν την περίμενε.
Φινάλε εκείνης της χρονιάς και στην Λιβαδειά πανηγυρίζουν την... ξέφρενη πορεία τους, που ολοκληρώθηκε με νίκη 4-3 επί του ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική.

Τα «μωρά» του Πανιωνίου
Το 2012/13 ήταν η πρώτη χρονιά που ξεκίνησαν οι περιορισμοί μεταγραφών σε όσες ομάδες δεν παίρνουν άδεια. Ο Πανιώνιος ήταν μία από αυτές. Η σεζόν ξεκινάει με μεγάλη... αποψίλωση στο ρόστερ. Στην Πλατεία προβάλουν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για υποβιβασμό. Με νεαρό κόουτς στον πάγκο, τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, οι πιθανότητες να σώσουν την παρτίδα προβάλουν ελάχιστες. Ηρθαν πολλά πιτσιρίκια και όλα έδειχναν υποβιβασμό.
Ωστόσο, οι «κυανέρυθροι» διάψευσαν τους πάντες. Εμειναν άνετα, τερμάτισαν στην 8η θέση και τότε μας... συστήθηκαν πολλά παιδιά που έκαναν το «άλμα» στην καριέρα τους. Για όσους θυμούνται εκείνη την χρονιά «μεγάλωσαν» ποδοσφαιρικά παίρνοντας πρωτοβουλίες οι Σάμαρης, Αυλωνίτης, Αραβίδης, Ανέστης, Λαμπρόπουλος, Κολοβός, Διαμαντάκος. Ηταν μία εξαιρετική «φουρνιά» από τα... μωρά της πλατείας. Το τότε επίτευγμα των «κυανέρυθρων» συγκρίνεται και με το περσινό, όπου και πάλι με περιορισμούς μεταγραφών κατάφεραν να μπουν στα πλέι οφ.
Όμως, λόγω του έντονου ελληνικού στοιχείου που είχε τότε και της παραγωγικής διαδικασίας ταλέντων που έγιναν, εκείνη η περίοδος προβάλει ένα «κλικ» πιο... ονειρώδης.
Οι Σάμαρης και Κολοβός είναι δύο από τα «μωρά» που... μεγάλωσαν στην πλατεία την σεζόν 2012/13.

Ο Αστέρας των 56 επίσημων αγώνων!
Γυρίστε τον χρόνο λίγο πίσω. Καλοκαιράκι 2014 και ο Αστέρας Τρίπολης ξεκινά την προετοιμασία του στα τέλη του Ιουνίου, καθώς έχει τα ματς με την Ροβανιέμι στα μέσα του επόμενου μήνα. Οι Αρκάδες εκείνη τη χρονιά έκαναν κάτι το... τρελό. Εδειξαν πως μία επαρχιακή ομάδα, μπορεί να χωρέσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Μπήκαν στους ομίλους του Europa League αποκλείοντας κατά σειρά τους Φιλανδούς, την Μάιντζ και την Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ στο πρωτάθλημα δεν «έσκασαν».
Ολοκλήρωσαν 4οι την κανονική διάρκεια και στα πλέι οφ ήρθαν 2οι, παίρνοντας έτσι το «εισιτήριο» απευθείας για τους ομίλους της επόμενης σεζόν για την ίδια διοργάνωση. Εκείνη την χρονιά (2014/15) έδωσαν 56 επίσημα ματς, το πρώτο στις 17 Ιουλίου του 2014 και το τελευταίο στις 7 Ιουνίου του 2015. Ηταν μία ονειρική σεζόν για τους Αρκάδες.
Τα καθιερωμένα «όλε-όλε» των παικτών του Αστέρα μετά το ματς με την ομάδα του Ισραήλ που τον έστειλε για πρώτη φορά σε ομίλους του Europa League.

Το «τρένο» του ΠΑΣ
Λέτε ο ΠΑΣ από «Αγιαξ της Ηπείρου» να μετονομαστεί σε «Λέστερ της Ελλάδας»; Με βάση τις ως τώρα εμφανίσεις του... για εκεί το πάει. Πραγματικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια είναι η καλύτερή του σεζόν. Πότε έγινε η «μεγαλύτερη» έκπληξη... Η φετινή; Ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου προετοιμασία λόγω Ευρώπης, αλλά όχι μόνο δείχνει «φρέσκος», αλλά αποδίδει καλή μπάλα και πάει «τρένο».
Οι δύο προηγούμενες; Με περιορισμό μεταγραφών τερμάτισε σε αμφότερες 6ος, αλλά ουσιαστικά το 2014/15 για όσους θυμούνται «έκοψε» στα τελευταία παιχνίδια της κανονικής διάρκειας επειδή είχαν ήδη βγει οι αποφάσεις για τις αδειοδοτήσεις και ήξερε πώς ακόμη και αν έμπαινε στην πεντάδα, δεν θα έπαιζε στα πλέι οφ. Κάτι φυσιολογικό, αφού υπήρξε απογοήτευση μετά την σχετική εξέλιξη και η ψυχολογία ήταν υπό το μηδέν. Ή η σεζόν 2012/13 που έπαιξε στα πλέι οφ, αλλά ξανά λόγω μη αδειοδότησης δεν πήρε ένα ευρωπαϊκό «εισιτήριο»;
Όλες οι παραπάνω πορείες θα ήταν... φυσιολογικές αν αφορούσαν μία ομάδα που χάλαγε κανένα-δυο χαρτιά σε μεταγραφές κάθε καλοκαίρι. Αλλά αναφερόμαστε στον ΠΑΣ των πολλών Ελλήνων, που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στην ομάδα και βούτηξαν τα τελευταία χρόνια στα βαθιά, επειδή λόγω μη πολλών μεταγραφών δεν υπήρχαν πολλές λύσεις. Και παρά τις σημαντικότατες «απώλειες» που είχε το έμψυχο δυναμικό, αφού για διάφορους λόγους έχει κατά καιρούς «χάσει» πολλούς βασικούς.
Σέντρα του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-Οντ. Το φετινό... ταξίδι του ΠΑΣ έχει μόλις ξεκινήσει...

Ήρθε η ώρα να κάνεις κι εσύ τη διαφορά!

Γίνε μέλος του Greatness Club και διεκδίκησε 1 διπλό VIP εισιτήριο! Πάρε μέρος εδώ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα