Ο Άγιαξ τις καλύτερες ακαδημίες στον κόσμο, καμία ελληνική ομάδα στη λίστα!

Ο Άγιαξ τις καλύτερες ακαδημίες στον κόσμο, καμία ελληνική ομάδα στη λίστα!

bet365

Ο 'Αγιαξ είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες του σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης αντιστοίχως στις πέντε κορυφαίες λίγκες. Καμία ελληνική ομάδα στο Top-50!

Το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Αθλητισμό (CIES) που εδρεύει στην Ελβετία και τελεί υπό την αιγίδα της FIFA, αλλά και του Πανεπιστημίου του Νοσατέλ έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανάμεσα τους και το ελληνικό, ανέδειξε τον Άγιαξ ως τον σύλλογο με τις πιο επιτυχημένες ακαδημίες στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως o «Αίαντας» έβγαλε από το φυτώρια του 72 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι 9 συνεχίζουν στην πρώτη ομάδα. Οι υπόλοιποι αγωνίζονται σε ομάδες των 31 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πάνω στα οποία έγινε η έρευνα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Παρτιζάν με 61 ποδοσφαιριστές (πέντε εκ των οποίων παρέμειναν στον σερβικό σύλλογο), ενώ τρίτη είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 55 παίκτες, από τους οποίους οι 13 συνεχίζουν στην κροατική ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει καμία ομάδα από την Ελλάδα στην λίστα των 50 πρώτων συλλόγων της σχετικής κατάταξης.

Η Super League άλλωστε ανήκει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπου ελάχιστοι παίκτες των ακαδημιών έχουν καταφέρει να αξιοποιηθούν παίζοντας στην πρώτη ομάδα.

Σε ότι αφορά τις πέντε κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία), η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με εφτά ποδοσφαιριστές οι οποίοι αναρριχήθηκαν από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα των «μερένγκες».

Ίδιος αριθμός ποδοσφαιριστών και για την Μπαρτσελόνα με την διαφορά πως η «βασίλισσα» έχει τροφοδοτήσει τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης με 34 ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα σπλάχνα της και οι «μπλαουγκράνα» με 30.

Ακολουθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με έξι ποδοσφαιριστές της να προέρχονται από τα τμήματα υποδομής και 28 ακόμη που μεταπήδησαν σε άλλες ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των παικτών που προέρχονται από ακαδημίες σε σχέση με το 2009 όπου ήταν 23,1%, έχει μειωθεί στο 19,7%.

Αναλυτικά η λίστα των 50 ομάδων με τους περισσότερους παίκτες από τις ακαδημίες στα πέντε καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ιδού και η λίστα των 50 συλλόγων με τους περισσότερους παίκτες από τις ακαδημίες σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

 

Τελευταία Νέα