Ο αξιόπιστος κύριος Ρέις

Ο αξιόπιστος κύριος Ρέις

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την απάντηση του Πορτογάλου στην ερώτηση για τα «εξάρια» στο ρόστερ του Παναθηναϊκού.  

Ο αξιόπιστος κύριος Ρέις

Μετά τον ταυτόχρονο τραυματισμό του Ζέκα και του Λεντέσμα στην Λιέγη, όπως ήταν λογικό, άνοιξε η συζήτηση για τον άξονα του Παναθηναϊκού και την πιθανή έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών πίσω από τον Πορτογάλο και τον Αργεντινό. Η δουλειά που κάνει αυτό το δίδυμο στην μεσαία γραμμή του «τριφυλλιού» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από το πλάνο του Αντρέα Στραματσόνι, καθώς ο ένας είναι η «καρδιά» και ο άλλος το «μυαλό» του «τριφυλλιού» πάνω στο χορτάρι. 

Στην διαμόρφωση του έμψυχου δυναμικού το καλοκαίρι, ο Ιταλός ήθελε τέσσερις ποδοσφαιριστές που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για την «θέση 6», όπως του αρέσει να αποκαλεί τους αμυντικούς μέσους. Λεντέσμα, Ζέκα, Κουτρουμπής και Ρέις συν ο νεαρός Πασχάλης Στάϊκος. Αυτή ήταν η πεντάδα και για αυτό ο Παναθηναϊκός δεν προχώρησε στην απόκτηση μέσου ενώ υπό συνθήκες θα μπορούσαν να αγωνιστούν εκεί ο Μουμπάρακ Γουακάσο(όπως έγινε στην Βέροια) αλλά και ο Ρόμπιν Λουντ.
Ο τραυματισμός του Ράσμους Τελάντερ και η καθυστερημένη άφιξη του Σάμπα επανέφερε τον Κουτρουμπή στην εξίσωση για το κέντρο της άμυνας μαζί με τους Μολέδο, Ιβανόφ, το «θηρίο» και τον νεαρό Ευαγγέλου.

Στην συζήτηση, λοιπόν, που είχε ανοίξει για το αν ο Παναθηναϊκός διαθέτει καθαρό «εξάρι» στο ρόστερ μετά τους βασικούς του παίκτες, απάντησε ο Νούνο Ρέις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Πορτογάλος που ήταν βασικότατος στην περυσινή πορεία ανόδου της Μετς στην Ligue 1, ήρθε ως επιλογή του Ζιλμπέρτο Σίλβα για τον άξονα της μεσαίας γραμμής. 

Ούτε ως στόπερ αποκτήθηκε, ούτε ως δεξί μπακ, ανεξάρτητα με το αν μπορεί να καλύψει «τρύπες» σε αυτές τις θέσεις. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει το status γύρω από την φυσική του θέση στο γήπεδο. «Αμυντικός μέσος» ήταν η απάντηση και η αλήθεια είναι πως αργήσαμε να δούμε αν μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς τα δύο πρώτα του παιχνίδια ως «6άρι» ήταν εκείνα με τον Ηρακλή, τέλος Οκτωβρίου...

Στις διατάξεις του Ιταλού σε αυτά τα δύο παιχνίδια, όπου ο Ρέις ήταν ο μοναδικός «κόφτης», παίζοντας με δύο εσωτερικούς μπροστά του, έδειξε αξιόπιστη προσαρμογή στα δεδομένα της θέσης και των παιχνιδιών. Άριστος στο τακτικό κομμάτι, με καλά τρεξίματα και σωστός στην μεταβίβαση της μπάλας. Χωρίς να κάνει το κάτι παραπάνω, παίζοντας στα σίγουρα για να ξεκινήσει ορθά η ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Από το πρώτο δείγμα, ο Ρέις βγαίνει κερδισμένος, όπως και ο Αντρέα Στραματσόνι που βλέπει έναν ποδοσφαιριστή που δεν υπολόγιζε έως τώρα, να φωνάζει «παρών» και έτοιμος να δώσει λύσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς...

 

Best of internet