Ο ΠΑΟΚ στο πλευρό του Συλλόγου Συνδρόμου Down

Gazzetta team
Ο ΠΑΟΚ στο πλευρό του Συλλόγου Συνδρόμου Down

bet365

Ξεχωριστό χαρακτήρα δίνει ο ΠΑΟΚ στην κυριακάτικη αναμέτρηση με την ΑΕΚ. Στο πλαίσιο του κοινωνικού προγράμματος PAOK ACTION στηρίζει έμπρακτα τον Σύλλογο Συνδρόμου Down στην Ελλάδα.

Μέσω μιας σειράς δράσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν 2016-17, ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να βοηθήσει και να συμβάλει με τον τρόπο του στη λειτουργία και το σπουδαίο έργο του συλλόγου.

Οι πρώτες δράσεις αφορούν στη λειτουργία του Συλλόγου μέσω της βελτίωσης των υποδομών προκειμένου τα παιδιά να έχουν τις καλύτερες δυνατές παροχές και να φιλοξενούνται σε άρτιες εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ θα δημιουργήσει μια ειδική σειρά προϊόντων στα PAOK FC Official Stores και μέρος των εσόδων θα διατεθούν στην ενίσχυση του Συλλόγου Συνδρόμου Down.

Τι είναι το σύνδρομο Down;

Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Προκαλείται από μία ανωμαλία στην κυτταρική διαίρεση του 21ου χρωμοσώματος. Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν 47 αντί για 46 χρωμοσώματα. Αυτή η γενετική διαφοροποίηση γίνεται από την αρχή της ανάπτυξης του εμβρύου. Τα ακριβή αίτια του χρωμοσωμικού λάθους στο σύνδρομο Down δεν είναι προς το παρόν γνωστά.

Υπάρχουν τρία χρωμοσωμικά πρότυπα που έχουν σαν αποτέλεσμα το σύνδρομο Down:

  • Τρισωμία21
  • Μετάθεση
  • Μωσαϊκισμός

Περισσότερο από 80% των παιδιών με σύνδρομο Down είναι γεννημένα από γυναίκες κάτω των 35 χρόνων με μέσο όρο ηλικίας της μητέρας 28 ετών.

Τα παιδιά που γεννιούνται με αυτή τη γενετική διαφοροποίηση έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές αναπτυξιακές προκλήσεις όσον αφορά τη γλωσσική, τη γνωστική ανάπτυξη καθώς και την κινητική τους ανάπτυξη. Αρκετά παιδιά με σύνδρομο Down μπορεί να παρουσιάσουν και κάποια συνοδά ιατρικά προβλήματα. Οι δυσκολίες αλλά και οι ικανότητες που μπορεί να εμφανίσουν αυτά τα παιδιά ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα. Κάθε παιδί – άτομο με σύνδρομο Down είναι μοναδικό.

Όπως στο γενικό πληθυσμό, έτσι και οι άνθρωποι με το σύνδρομο Down παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς τις αντιληπτικές, κοινωνικές και συμπεριφοριστικές ικανότητες και στην ανάπτυξη των δικών τους μοναδικών προσωπικοτήτων και ταλέντων.

Οι κατάλληλες παρεμβάσεις (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, ειδική φυσική αγωγή, ψυχοκινητική & ορθοσωμική αγωγή, ειδική αγωγή, κ.α.) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη αυτών των παιδιών. Τα παιδιά με σύνδρομο Down πέρα από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι παιδιά με δυνατότητες, τις οποίες πρέπει όμως να τους βοηθήσουμε για να τις αναπτύξουν.

Σύντομη παρουσίαση του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της κας Χαρίκλειας Χατζησεβαστού – Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα. Πρόκειται για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό.

Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Για το σκοπό αυτό οι αρχές των ίσων ευκαιρών και της ισότητας των ανθρώπων διέπουν τη λειτουργία του φορέα μας.

Αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των ωφελουμένων του. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε παιδιά.

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου συνεργαζόμαστε με συμβούλους Ειδικής Αγωγής, με το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του ΠΑ.ΜΑΚ. και τα ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά). http://www.down.gr/root.el.aspx

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα