Αυτά είναι τα μέλη της Επιτροπής Εξομάλυνσης

Δημήτρης Τομαράς
Αυτά είναι τα μέλη της Επιτροπής Εξομάλυνσης

bet365

Η νέα Επιτροπή Ομαλοποίησης της ΕΠΟ πιάνει δουλειά, με τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη ν' ανακοινώνει τα ονόματα των έξι μελών. Με Βρύζα, Δέδε και Ιάκωβο Φιλιππούση!

Αλλαγή σελίδας στην ΕΠΟ, με τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη να ανακοινώνει το Σάββατο το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου, τα έξι μέλη που θα την αποτελούν την Επιτροπή Εξομάλυνσης της Ομοσπονδίας μέχρι να γίνουν οι... πολύπαθες εκλογές.

Σε αυτή λοιπόν, Πρόεδρος θα είναι ο καθηγητής δικαίου Γιάννης Δρόσος, αναπληρωτής ο Νικόλας Μπάρτζης και μέλος ο Απόστολος Γέροντας, ενώ θα τους πλαισιώνουν ο Γιώργος Μπίκας που θα είναι υπεύθυνος διαιτησίας και πρόεδρος ΚΕΔ, ο Ζήσης Βρύζας ως υπεύθυνος εθνικών ομάδων και ο Αλέξης Δέδες ως εσωτερικός γραμματέας.

Παρατηρητής εκ μέρους της Super League ορίστηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Στράτος, με την Επιτροπή να λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ και να συνεδριάζει ανά 7-10 ημέρες.

Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης πήρε πρώτος το λόγο, λέγοντας: «Καλημέρα σε όλους. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Πραγματικά με γεμίζει προσωπικά και όλη την Επιτροπή με ελπίδα γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και σε μέρα που τα ΜΜΕ κανονικά δεν δουλεύουν.

Οι εξελίξεις κυλούν και σήμερα ήταν ευδόκιμο για εμάς να ανακοινώσουμε την διοικούσα. Η ΦΙΦΑ αποφάσισε να εγκαταστήσει προσωρινή διοικούσα στην Ελλάδα για να εξομαλύνει την κατάσταση και μετά να πάει σε εκλογές. Οι εκλογές είναι ένα ιερο δικαίωμα που πρέπει να εξασκείται.

Η διοικούσα είναι κάτι σαν ανωμαλία στο ποδόσφαιρο αλλά κάποιες φορές κρίνεται αναγκαία για να διορθώσει μία κατάσταση και ως προς το κανονιστικό και ακόμα και το νομοθετικό πλαίσιο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν προβλήματα και ως προς το νομοθετικό πλαίσιο. Είναι στις προτεραιότητές μας να αλλάξει το νομοθετικό και να προσβλέπει στην απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΠΟ.

Η ευθύνη για την διοικούσα ανατέθηκε στην ομάδα που παρακολουθούσε την Ελλάδα τόσο καιρό. Σε εμένα, τον Ρηγόπουλο και τον Κορβάρο. Γιάννης Δρόσος: πρόεδρος, Νικόλαος Μπάρτζης: Αναπληρωτής πρόεδρος, Γεώργιος Μπίκας: Υπεύθυνος διαιτησίας, πρόεδρος ΚΕΔ, Ζήσης Βρύζας: Υπεύθυνος ομάδων, Αλέξης Δέδες: Εσωτερικός Γραμματέας και Απόστολος Γέροντας: μέλος. Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να προσθέσει άτομα εάν κριθεί ότι πρέπει να υπάρξουν προσθήκες. Κρίνουμε επί του παρόντος τα έξι είναι αρκετά". Ο Ιάκωβος Φιλιππούσης θα είναι εξωτερικός σύμβουλος.

Στην συνέχεια, ξεκαθάρισε πως ο κ. Μπίκας θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της διαιτησίας, κάτι που σημαίνει οτι δεν θα ισχύει το ισπανικό μοντέλο, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να κάνουν τοποθετήσεις τα μέλη της Επιτροπής...

Γιάννης Δρόσος: «Ευχαριστώ κ. Κουτσοκούμνη. Ευχαριστώ την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ για την τιμή. Είμαι δικηγόρος και καθηγητής στη Νομική Αθηνών. Είμαι εδώ για τις γνώσεις και τα προσόντα που έχω και όχι επειδή προέρχομαι για το ποδόσφαιρο γιατί δεν προέρχομαι. Είμαι εδώ για να υπάρξει η διαφάνεια».

Νικόλαος Μπάντσης: «Να μας βοηθήσετε σε θέματα καλής κριτικής και για να προσφέρουμε στο ποδόσφαιρο».

Ο Κουτσοκούμνης επισήμανε ακόμα πως ο κ. Μπίκας αναλαμβάνει πλήρως την αναθεώρηση των πινάκων και ότι δεν θα ισχύσει πλέον το ισπανικό μοντέλο.

Η ατάκα του κ. Μπίκα είχε ως εξής:

Θέλω να ευχαριστώ τις ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Θεός δεν είμαι. Θαύματα δεν κάνω. Αλλά θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις. Όπως έλεγε ο Ισοκράτης πρώτον διοικείς με κανόνες, δεύτερον διοικείς με ανθρώπους και τρίτον δεν διοικείς για πάντα. Λάθη θα γίνουν αλλά να ξέρετε πως θα είναι ανθρώπινα. Το λέω προκαταβολικά για να ζητήσω συγγνώμη. Να ρίξουμε όλοι τους τόνους. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Ο Απόστολος Γέροντας, ο Αλέξης Δέδες αλλά και ο Ζήσης Βρύζας έκαναν τις τυπικές δηλώσεις, με τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη να ξαναπαίρνει το λόγο, αναλύοντας τον στόχο της επιτροπής: «Έχουμε αναφέρει πως ένα θέμα είναι η κείμενη νομοθεσία. Ένα δεύτερο είναι η ενδεχόμενη αναθεώρηση του καταστατικού και μετά η αναθεώρηση των Νόμων. Έχουμε επιλέξει μία εξαιρετική ομάδα νομικών». Σε ερώτηση για Φιλιππούση ο κ. Κουτσοκούμνης επισήμανε: «Ο κ. Φιλιππούσης δεν είναι μέλος της Επιτροπής. Έχει προσληφθεί από εμάς και παραιτήθηκε από την δουλειά του στο Υφυπουργείο».

Όσον αφορά το θέμα των εκλογών μετά από ερώτηση του Gazzetta.gr, είπε: «Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο χρονικός ορίζοντας της 31ης Μαΐου. Δεν είναι πρόθεσή μας να κάνουμε κατάχρηση. Πρόθεσή μας είναι να παραδώσουμε ως διοίκηση κάτι σωστό και κάτι που να δουλεύει κανονιστικά. Σύμφωνα με την FIFA οι εκλογές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Αυτή η απόφαση του Διαιτητικού που έθετε τον Νόμο πάνω από το καταστατικό της ΕΠΟ ήταν αυτό που δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε. Είναι δύσκολο να βάλουμε τώρα χρονικό ορίζοντα για τις εκλογές. Κρίθηκε πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον έως το τέλος του Μαΐου. Μακάρι τα πράγματα να πάνε καλύτερα πιο νωρίς».

Ερωτηθείς αν είναι θεμιτό η FIFA να ορίζει έναν άνθρωπο από την Κύπρο, που είναι αντίπαλος της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ, απάντησε: «Παρακάμπτω το οποιοδήποτε κακόβουλο της ερώτησης. Δεν έχω κανέναν ειδικό ρόλο εντός επιτροπής. Ο δικός μου ρόλος είναι να κατευθύνω την Επιτροπή και να διεξάγουμε μία υψηλή εποπτεία, η οποία αντιλαμβάνεστε πως είναι μία ανεξάρτητη Επιτροπή που απαρτίζεται από Έλληνες. Έλληνας είμαι και εγώ αλλά ανήκω στην Κ.Ο. και δεν αναμειγνύομαι στα εσωτερικά σας».

Για τον χρόνο που έδρασε η ΦΙΦΑ ειπώθηκε από τον Κύπριο αξιωματούχο: Δεν μας είδατε στην χώρα για 1,5 χρόνο. Από τα τέλη Μαρτίου άρχισαμε με την Επιτροπή να πηγαινοερχόμαστε. Αυτά τα λέω για σκοπούς διόρθωσης των γεγονότων. Η τελευταία απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου επεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Σύμφωνα με την ΦΙΦΑ οι εκλογές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Αυτή η απόφαση του Διαιτητικού που έθετε τον Νόμο πάνω από το καταστατικό της ΕΠΟ ήταν αυτό που δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε", απαντάει ο κ. Κουτσοκούμνης σε ερώτηση για τον χρόνο που έδρασε η ΦΙΦΑ.
Για τον χρονικό ορίζοντα που δίνει για να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα: Είναι δύσκολο να τοποθετηθώ τώρα. Κρίθηκε πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον έως το τέλος του Μαϊου. Μακάρι τα πράγματα να πάνε καλύτερα πιο νωρίς.
Για την Επιτροπή Δεοντολογίας και τα... αμαρτωλά μέλη της ΕΠΟ αλλά και την διαιτησία και τους συνεργάτες του Μπίκα: Σε ότι αφορά τον κ. Μπίκα δεν είναι Σ.Τ. του κ. Μπίκα και γι' αυτό δεν θα του επιτρέψω να πει οτιδήποτε. Η διαιτησία χρειάζεται την ηρεμία της. Να ξέρετε τον κ. Μπίκα και όχι τους συνεργάτες του. Εμείς είχαμε καθήκον να συστήσουμε μία Επιτροπή και να γράψουμε κανονισμούς εναρμονισμένους και το κάναμε. Εάν θέλετε να μάθετε τι γίνεται με την Επιτροπή Δεοντολογίας να ρωτήσετε εκεί. Είναι ένα σετ καθαρά εναρμονισμένο με τους κανόνες. Έχω την άποψη ότι δεσμεύεται με εμπιστευτικότητα η Επιτροπή και γι' αυτό δεν μπορεί να πει κάτι.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν και από τις Ενώσεις τόνισε: «Δεν λείπουν μόνο οι Ενώσεις. Λείπουν και πολλά άλλα μέλη που ενδεχομένως θα είχαν την απαίτηση να είναι στην διοικούσα. Κοιτάξαμε να φτιάξουμε μία διοικούσα δυνατή. Δεν κοιτάξαμε από που είναι. Για παράδειγμα έχει απουσίες από μεγάλες ΠΑΕ».

Εδώ όλο το ηχητικό της Σ.Τ..

 

Τελευταία Νέα