«Επέλεξα την Σπόρτινγκ γιατί έχει τις καλύτερες ακαδημίες στον κόσμο»

«Επέλεξα την Σπόρτινγκ γιατί έχει τις καλύτερες ακαδημίες στον κόσμο»

bet365

Ο Φρανσίσκο Ζουέλα λίγες μέρες πριν εγκαινιάσει τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ στην Ελλάδα μιλάει στο gazzetta.gr για το μεγαλόπνοο πρότζεκτ του, τον διάλογο του με τον πρόεδρο των «λιονταριών» και την σημασία που δίνουν οι Πορτογάλοι στους εκκολαπτόμενους αστέρες.

Ο Φρανσίσκο Ζουέλα έχοντας μοιράσει την ζωή του μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας θέλησε να βάλει τα θεμέλια για το επόμενο επαγγελματικό βήμα του πάντα στον χώρο του ποδοσφαίρου συνδυάζοντας και τις δύο χώρες.

Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης εμπνεύστηκε την δημιουργία ακαδημίας στην Ελλάδα, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με τις ευλογίες του προέδρου των «λιονταριών» , Μπρούνο ντε Καρβάλιο.

Οι άνθρωποι της πορτογαλικής ομάδας εμπιστεύτηκαν το έργο αυτό στον Φρανσίσκο Ζουέλα, ο οποίος ταξίδεψε στην Πορτογαλία, βρέθηκε με τους υπεύθυνους του συλλόγου, τακτοποίησαν όλες τις

απαραίτητες διαδικασίες και πλέον όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο γεγονός.

Κοντά στον Διευθυντή της Ακαδημίας της Σπόρτινγκ, Φρανσίσκο Ζουέλα θα είναι ο Αντρέας Μπαρμπαρής από το πόστο του τεχνικού διευθυντή, και ο Γρηγόρης Τζαβίδας, ιδιοκτήτης του Anima Club όπου θα φιλοξενείται η ακαδημία.Αξίζει να σημειωθεί πως η Σπόρτινγκ, επέλεξε τη χώρα μας, προκειμένου να φιλοξενήσει την πρώτη σχολή ποδοσφαίρου της μακριά από την Πορτογαλία δείγμα του πάθους, αλλά και του ζήλου που επέδειξε για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ο Ζουέλα.

Πρόκειται για μία ακαδημία ποδοσφαίρου, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Φωταγωγημένα γήπεδα ποδοσφαίρου, εγκαταστάσεις διαφόρων αθλητικών ασχολιών (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις), αίθουσες αναψυχής, χώρος ειδικά διαμορφωμένος για τους γονείς, πισίνα, διατροφολόγοι και εξειδικευμένοι προπονητές και γυμναστές (που θα μαθητεύσουν δίπλα σε προπονητές της Σπόρτινγκ, που θα επισκεφτούν την Ελλάδα).

Ο Φρανσίσκο Ζουέλα εξήγησε στο gazzetta.gr τους λόγους για τους οποίους επέλεξε την Σπόρτινγκ προκειμένου να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα του.

«Ετοιμαζόμουν σιγά σιγά για το μέλλον μου στο χώρο του ποδοσφαίρου. Θέλω να κάνω ότι κάνω στη ζωή να το κάνω εξαιρετικά.

Αποφάσισα να μιλήσω με την διοίκηση της Σπόρτινγκ και να παρουσιάσω στον πρόεδρο του συλλόγου κ. Μπρούνο Ντε Καρβάλιο το πλάνο μου.

Ήθελα να δουλέψω με τις ακαδημίες γιατί πιστεύω υπάρχει ταλέντο. Ο κ. Ντε Καρβάλιο άκουσε προσεκτικά το πλάνο που του ανέλυσα και συμφώνησε συμπεραίνοντας πως έχω δίκιο στις θέσεις μου.

Πρέπει να σας πως πως είναι οι πρώτες ακαδημίες που εγκαινιάζει η Σπόρτινγκ εκτός Πορτογαλίας και οι πρώτες που ανοίγει στην Ευρώπη.

Είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος εγώ για αυτό το πρότζεκτ μέσω της εταιρίας μου stars-future και θα φιλοξενηθούν στο Anima Club στην Λάκκα Αναβύσσου. Πρόκειται για ένα υπέροχο χώρο».

Ο 33χρονος στόπερ επισημαίνει πως σχεδόν όλοι οι Πορτογάλοι προπονητές που εργάστηκαν στην Ελλάδα θήτευσαν προηγουμένως στην Σπόρτινγκ. Ακόμη και το 50% του ρόστερ της Εθνικής Πορτογαλίας που κατέκτησε το Euro διαθέτει ποδοσφαιριστές με παρουσία στα «λιοντάρια».

«Η Σπόρτινγκ είναι η πρώτη Ακαδημία στον κόσμο για παίκτες, αλλά και προπονητές και για αυτό σκέφτηκα από την αρχή να συνεργαστώ με τον σύλλογο.

Σκεφτείτε έχει αναδείξει ποδοσφαιριστές, όπως είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Φίγκο. Είναι μια χώρα που μοιάζει με την Ελλάδα, ενώ κατέκτησε το Euro, όπως και η Ελλάδα το 2004.

Η Σπόρτινγκ έχει τροφοδοτήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο με πάνω από 10 προπονητές. Όσοι Πορτογάλοι τεχνικοί εργάστηκαν στην Ελλάδα, πέρασαν από την Σπόρτινγκ δείγμα της ποιότητας και της παιδείας που διαθέτει η ομάδα.

Ακόμη και η Εθνική Πορτογαλίας που κατέκτησε το Euro είχε 12 ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από την Σπόρτινγκ. Αντίθετα το 2004 όταν έχασαν από την Ελλάδα ήταν ελάχιστοι. Παίζει και αυτό το ρόλο του.

Η Σπόρτινγκ ουσιαστικά λειτουργεί σαν βεβαίωση σπουδών για προπονητές και ποδοσφαιριστές. Αποτελεί εγγύηση για να χτίσεις καριέρα και το ίδιο θέλουμε να περάσουμε και εδώ».

Όπως σημειώνει ο Ζουέλα σκοπός της ακαδημίας δεν είναι μόνο αναδείξει ικανούς ποδοσφαιριστές, αλλά κυρίως ανθρώπους με ήθος και σωστή διαπαιδαγώγηση.

«Η Σπόρτινγκ δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Βλέπετε ο Φίγκο εκδήλωσε το ενδιαφέρον για να γίνει πρόεδρος της FIFA και ο Ρονάλντο ήδη ενεργεί ως επιχειρηματίας.

Είναι θέμα παιδείας. Δεν θέλουμε να αναδείξουμε μόνο καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και μορφωμένους ανθρώπους με ήθος.

Η Σπόρτινγκ μας έχει δώσει την έγκριση να συνεχίσει όποιος το αξίζει στην Πορτογαλία να φοιτήσει ακόμη και σε πανεπιστήμια της χώρας. Θα υπάρχουν και καμπ της ομάδας για να πάρουν μέρος τα παιδιά των ακαδημιών μας».

Όπως σημειώνει ο πρώην παίκτης του ΑΠΟΕΛ η Ελλάδα διαθέτει τρομερά ταλέντα, αλλά χωλαίνει στο κομμάτι των ακαδημιών.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Πορτογαλία. Η Ελλάδα βγάζει σπουδαία ταλέντα, διαθέτει καλούς παίκτες. Αυτό που λείπει είναι είναι οι ακαδημίες. Εκεί αρχίζει το ποδόσφαιρο. Οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να γνωρίζουν μέσω της εταιρίας μου, 'stars of the future' τα παιδιά θα εκπαιδεύονται και πέρα από το ποδόσφαιρο αποκτώντας παιδεία».

Ο 44χρονος πρόεδρος της Σπόρτινγκ, Μπρούνο Ντε Καρβάλιο είδε από την πρώτη στιγμή με καλό μάτι το πρότζεκτ του Ζουέλα. Μάλιστα σκοπεύει να παραστεί στα εγκαίνια της ακδημίας.

«Ο Ντε Καρβάλιο είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Δεν είναι δύσκολος χαρακτήρας. Τον θεωρώ πανέξυπνο. Θέλει να βοηθήσει τα παιδιά. Εάν υπάρχουν παιδιά που μπορούν να κάνουν καριέρα μου είπε πως οι πόρτες της Σπόρτινγκ θα είναι ανοικτές για να τα βοηθήσει».

Σε μερικές εβδομάδες η ακαδημία της Σπόρτινγκ θα ανοίξει τις πύλες της στην Αθήνα με τον Ζουέλα να επισημαίνει πως το προσωπικό της ακαδημίας θα είναι εκπαιδευμένο από τις αντίστοιχη της πορτογαλικής ομάδας.

«Τα εγκαίνια προγραμματίζουμε να γίνουν στις αρχές Νοεμβρίου. Οι προπονητές που θα διδάσκουν θα έχουν εκπαιδευτεί στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ στην Πορτογαλία, θα έχουν δίπλωμα από εκεί και θα μαθαίνουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου και όχι μόνο στα παιδιά της ελληνικής ακαδημίας».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα