Το όραμα του Ζαγκλή για το μπάσκετ και η συνεργασία με την EuroLeague

Βασίλης Σκουντής
Το όραμα του Ζαγκλή για το μπάσκετ και η συνεργασία με την EuroLeague

bet365

O νέος γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου στο «Σπίτι του Μπάσκετ» στάθηκε στο προσωπικό του όραμα για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ενώ όσον αφορά την κόντρα με την EuroLeague εξήγησε πώς πρέπει να βρεθεί φόρμα συνεργασίας και αυτό γίνει μόνο με τον διάλογο.

Η αρχική τοποθέτησή του ήταν: «Σας καλωσορίζω στο σπίτι της FIBA, ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε το μπάσκετ το πιο δημοφιλές σπορ στο κόσμο. Ο Πάτρικ με έφερε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, όπως ξέρετε τον χάσαμε κάτω από συνθήκες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε το έργο του με πολλή δουλειά και καλό μάνατζμεντ. Πρέπει να συνεχίσουμε την αποστολή που είχε ξεκινήσει και να αναπτύξουμε κι άλλα πρότζεκτ. Βρισκόμαστε στον τέλος ενός κύκλου που για πρώτη φορά διαρκεί 5 χρόνια και όχι 4, λόγω της αλλαγής που κάναμε με το World Cup. Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα τοπ τουρνουά σε μια χώρα που έχει επενδύσει πάρα πολλά στην διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Κίνα».

Για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου και το σύστημα: «Τα “παράθυρα” έχουν συγκεκριμένες αρχές. Να παίζουν οι εθνικές ομάδες εντός και εκτός έδρας και όλοι να έχουν την ευκαιρία να παλέψουν για την πρόκριση. Είναι κάτι που το είχαμε ως αίτημα από πάρα πολλές ομοσπονδίες. Δυστυχώς, έτσι όπως είναι η κατάσταση γίνεται πολύ κουβέντα για το γεγονός ότι τα κλαμπ δεν δίνουν άδεια σε παίκτες να αγωνιστούν.Αφήσαμε ένα καλοκαίρι κενό κάθε 4 χρόνια για τους αθλητές. Αυτό το format μας δίνει την ευκαιρία να επεκταθούμε και σε χώρες και κοινά που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με το άθλημά μας. Εχετε δει τα νούμερα της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα αναφορικά με τα προκριματικά και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα».

Για την σχέση με την EurοLeague: «Η οικογένεια της FIBA εκτιμάει την παρουσία των ανθρώπων της EuroLeague στη κηδεία του Κ. Μπάουμαν, μου έστειλαν και μια συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή μου. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο παρελθόν. Τόσο εγώ όσο και ο Τζόρντι Μπερτομέου είμαστε δικηγόροι και έχουμε παρεμφερές Background. Πρέπει να βρούμε μια φόρμα συνεργασίας σε πιο υψηλό επίπεδο και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με διάλογο».

Για το Καλεντάρι όλων των διοργανώσεων που αφορούν το μπάσκετ: «Αν καθίσεις στο τραπέζι και συζητάς, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις, ακόμα κι αν χρειαστεί όλες οι πλευρές να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις. Η πρόθεσή μου δεν είναι να επεκτείνω όλες αυτή τη “πολεμική ατμόσφαιρα”. Υπάρχουν νομικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη και λειτουργούν με τον δικό τους ρυθμό. Ξέρω πως όλοι σας προτιμάτε να γράφετε για μπάσκετ. Οι νομικές υπηρεσίες δουλεύουν πάνω σε αυτά τα ζητήματα και όπως είπα όταν εκλέχθηκα, δεν χρειάζονται ευχολόγια αλλά να βρούμε λύσεις. Θα κάτσουμε στο τραπέζι κάποια στιγμή και πρέπει να βρούμε λύσεις σε δύο πράγματα. Την ισορροπία ανάμεσα στα κλαμπ και τις διοργανώσεις που συμμετέχουν και τα τουρνουά των εθνικών ομάδων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος κι έτσι θα μεγαλώσει η πίτα και θα είναι αρκετή για όλους. Είναι ο μοναδικός δρόμος για μένα. Για το καλεντάρι πρέπει να συνεργαστούμε στο ο ένας να βοηθάει τον άλλον και όχι στο πως ο ένας θα δημιουργεί προβλήματα στον άλλο. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, ένα από τα λάθη του παρελθόντος είναι πως πολλά πράγματα έβγαιναν προς τα έξω και εκτυλισσόταν δημόσια. Η πρόθεσή μου είναι αυτές οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις να γίνουν σε ιδιωτικό περιβάλλον. Η παράδοση του μπάσκετ στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Αλλά τα συμβούλια όλων των Ηπείρων δεν είναι χαρούμενα να ακούνε συνεχώς για το ζήτημα που απασχολεί την ευρωπαϊκή κοινότητα του μπάσκετ».

Για το οικονομικό μοντέλο στα “παράθυρα”: «Δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις το σύστημα που ίσχυε τα προηγούμενα 20 χρόνια με αυτό που μόλις ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2017 και εξελίσσεται ακόμα. Ξέρω πολύ καλά την σημαντικότητα του ρόλου μου. Εχουμε μια πολύ άμεση προτεραιότητα που είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ετοιμάζουμε πράγματα για το τουρνουά της Κίνας που δεν έχουν γίνει ποτέ ξανά ως τώρα. Ένα σημαντικό πράγμα είναι να φροντίσουμε τους παίκτες μας και να τους παρέχουμε την πιο σημαντική εμπειρία. Θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερα νέα παιδιά. Η πρώτη προτεραιότητα είναι το Παγκόσμιο. Μετά, να δρομολογήσουμε τα σχέδιά μας για τον επόμενο κύκλο που ξεκινάει μετά το καλοκαίρι. Η τρίτη προτεραιότητα είναι να γίνει το μπάσκετ μια μπασκετική οικογένεια».

Για το αν μπορούν οι κανονισμοί να είναι μια μέρα ίδιοι: «Έχουμε κανονισμούς που αφορούν όλα τα επίπεδα. Όταν κάνουμε αλλαγές, υπάρχει μεγάλη επιρροή. Αν για παράδειγμα θέλουμε να μεγαλώσουμε τα γήπεδα, αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος για τις αλλαγές σε όλα τα γήπεδα του κόσμου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την ως τώρα συνεργασία μας με το ΝΒΑ. Αυτό μας επιτρέπει να συζητάμε το πως οι αλλαγές στους κανονισμούς επηρεάζουν το σπορ. Προσπαθούμε με προσοχή να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουμε. Αν κάποια αλλαγή βοηθάει το μπάσκετ, θα είμαστε χαρούμενοι να συμμετέχουμε».

Για το Intercontinental Cup: «Κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, δείξαμε πως έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το ΝΒΑ, το επόμενο βήμα θα είναι να έχουμε τον Πρωταθλητή Ασίας, πιστεύω θα είναι η επόμενη προσθήκη. Όσο αναπτύσσουμε το ρόστερ αυτού του τουρνουά. Η ομοσπονδία της Βραζιλίας κάνει σπουδαία δουλειά για να εκτελέσει ένα πολύ ποιοτικό τουρνουά, μετά η επέκταση σε άλλους Ηπείρους»

Για τα στημένα παιχνίδια: «Είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Το βλέπουμε να επηρεάζει ακόμα και τους νέους στα σπορ όλου του κόσμου. Οι κανονισμοί της FIBA για αυτό το θέμα είναι εναρμονισμένοι με εκείνους της Ολυμπιακής Επιτροπής. Έχουμε λιγότερα κρούσματα από άλλα αθλήματα».

Για το Champions League και πως μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό για τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης: «Είναι μια λίγκα που τρέχει 3 χρόνια και μέχρι τώρα η βελτίωση σε όλα τα επίπεδα μας κάνει χαρούμενους, βελτίωση που αφορά τα ρόστερ των ομάδων, την ανταγωνιστικότητα, το σασπένς. Η ομοσπονδία κατέχει το 50% σε αυτή την διοργάνωση, αλλά θέλουμε πολλά περισσότερα. Τα κλαμπ που συμμετέχουν, γιατί έχουν καλή πορεία στις εθνικές τους λίγκες και αυτή είναι μια πολύ σωστή αρχή για ένα πρωτάθλημα. Το Champions League έχει συλλόγους από 20 χώρες και δεν περιορίζεται σε 7-8 χώρες. Η λίγκα τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο έκανε μεγάλα άλματα στα χρήματα που μπορεί να προσφέρει στους συμμετέχοντες. Όσο δείχνεις πως μπορείς να οργανώνεις σωστά μια λίγκα και να την βελτιώνεις, όταν μεγαλώνει η προσοχή του κόσμου όπως συμβαίνει τώρα, τόσο πιο πιθανό είναι να βελτιώνεται το επίπεδο. Το Champions League είναι ένα πρωτάθλημα που το θέλουν πάρα πολλές χώρες και δίνει το παράδειγμα και σε άλλες Ηπείρους, που συνεργάζονται πλέον μαζί του. Αν συγκρίνουμε τα ρόστερ στην φετινή τρίτη σεζόν με την πρώτη, υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά”. Είναι ένα πρότζεκτ που δίνει αξία στα Rankings των εθνικών λιγκών και τις βοηθάει».

Τι είναι το μπάσκετ για εκείνον με τρεις λέξεις: «Το μπάσκετ είναι πάθος, ομάδα και συμμετοχικότητα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα