«Να είναι προσγειωμένοι στον Παναθηναϊκό»

Gazzetta team
«Να είναι προσγειωμένοι στον Παναθηναϊκό»
Ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε για το «διπλό» του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη και τις υπόλοιπες αναμετρήσεις της σειράς, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στους αγώνες του Ολυμπιακού με την Εφές.

Αναλυτικά τα όσα είπε o Δημήτρης Παπανικολάου στον Sentra FM 103,3:

Για το ότι ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-1 στη σειρά με την Μπαρτσελόνα: «Στον αθλητισμό είναι όλα σχετικά. Χρειάζεται και λίγη τύχη μαζί με την ικανότητα βέβαια. Ο Παναθηναϊκός μπορούσε να κερδίσει και τα δύο παιχνίδια, όμως θα μπορούσε να τα χάσει και τα δύο. Το πιο σημαντικό είναι ότι έδειξε και φέτος ότι παραμένει πολύ ανταγωνιστικός στην Ευρώπη. Η εικόνα στα δύο παιχνίδια ήταν αυτή που πίστευα ότι θα δω. Οι ομάδες του Αργύρη Πεδουλάκη, ανεξάρτητα αν τώρα είναι στο τοπ επίπεδο με τον Παναθηναϊκό και παλιότερα που ήταν σε μικρότερες ομάδες, φτιάχνει πάντα σκληρές ομάδες. Δύσκολα θα συντρίψουν κάποιον , αλλά πολύ δύσκολα επίσης θα συντριβούν από κάποιον. Εφτιαξε και φέτος μια σκληρά δομημένη ομάδα που ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο. Και πάντα στις κρίσιμες στιγμές χρειάζονται και οι μεγάλοι παίκτες όπως ο Διαμαντίδης που έκρινε με του σουτ το αποτέλεσμα».

Για την ηρεμία με την οποία ο Διαμαντίδης αντιμετώπισε το μεγάλο καλάθι το οποίο σημείωσε, χωρίς καν να πανηγυρίσει: «Πλέον εκτός από την ικανότητα με τα χρόνια έρχεται και η εμπειρία και εκτός αυτού απέμενε χρόνος στην Μπαρτσελόνα. Ο Διαμαντίδης είναι αρχηγός και έχει την εμπειρία τέτοιων αγώνων και τέτοιων σουτ. Ξέρει πώς να ηρεμήσει τους συμπαίκτες του και ήξερε ότι ακόμη το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Το έχει ξανακάνει βάζοντας ανάλογα σουτ στο παρελθόν».

Για το αν περίμενε τόσο ανταγωνιστικό τον Παναθηναϊκό λόγω των πολλών αλλαγών που έγιναν το καλοκαίρι, αλλά και εντός της σεζόν και πως περιμένει το δεύτερο ματς: «Κανείς δεν τον ξέρει και πολλοί λίγοι το εκτιμούσαν να είμαστε ειλικρινείς. Με τις πολλές αλλαγές, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και μεσούσης της περιόδου. Όμως ο Παναθηναϊκός είναι μια σκληραγωγημένη ομάδα. Αυτό βεβαίως το στυλ μπάσκετ που παίζει δεν επιτρέπει πιθανότατα να κερδίσει και με μεγάλη διαφορά στο ΟΑΚΑ. Δηλαδή ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα. Επίσης δεν ξέρω αν προσέξατε ένα επεισόδιο που πήραν οι κάμερες ανάμεσα στον Σάδα και τον βοηθό του Τσάβι Πασκουάλ. Δεν ξέρω αυτό αν θα επηρεάσει τους Καταλανούς και πως θα το διαχειριστούν. Θα συσπειρώσει τους παίκτες της ή θα φέρει προβλήματα; Από πλευράς Παναθηναϊκού θα πρέπει να είναι προσγειωμένοι. Υπάρχουν έμπειροι παίκτες όπως ο Τσαρτσαρής, ο Διαμαντίδης, αλλά και οι Μάνος Παπαδόπουλος, Αλβέρτης και ο προπονητής που θα ηρεμήσουν τους παίκτες. Αυτό το ματς στην ψυχολογικά στην Βαρκελώνη δεν είχε να χάσει και τίποτα ο Παναθηναϊκός όσο μεγάλη ομάδα κι αν είναι πήγαινε ως απόλυτο αουτσάιντερ. Τώρα μπήκε η πίεση και στον Παναθηναϊκό, σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ. Γιατί στο δεύτερο παιχνίδι ήταν πάρα πολύ εύστοχος στα τρίποντα με καλές επιλογές βέβαια, Αλλά να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί και στο τρίτο παιχνίδι».

Για το αν το δεύτερο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Εφές θα είναι ανάλογο με το πρώτο: «Νομίζω ότι είναι κομβικό το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό σήμερα. Αν κάνει το 2-0 μπορεί να πάρει ένα παιχνίδι στην Πόλη. Θα έχει μεταφέρει τεράστια πίεση στους αντιπάλους του και θα έχει σημαντικό αβαντάζ. Είδαμε ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε το δεύτερο ματς. Ας ελπίσουμε να συμβεί το αντίθετο δηλαδή να κερδίσει η Εφές. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα να έχει και πάλι δύο ομάδες στο final four».

Για το αν ο Ολυμπιακός πρέπει να διαφοροποιήσει κάτι σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι: «Αυτά τα πράγματα είναι λίγο σχετικά. Για παράδειγμα στο πρώτο ματς η Εφές ήταν πολύ άστοχη στα τρίποντα έχοντας 1/19. Ετσι βλέποντας το πρώτο ματς μπορεί να πεις ότι ο Ολυμπιακός με κλειστή άμυνα να κερδίσει και πάλι το παιχνίδι. Αλλά στον δεύτερο αγώνα, χτύπα ξύλο, οη Εφές να έχει 40% ή 50% στα τρίποντα. Μην ξεχνάμε ότι στον δεύτερο αγώνα οι παίκτες είναι πολύ πιο συνηθισμένοι και στην ατμόσφαιρα και στα καλάθια. Εχει διαφορά με το πρώτο ματς. Κάτι που συνέβη και με τον Παναθηναϊκό στην Βαρκελώνη. Θεωρώ ότι το αποψινό ματς είναι πολύ δύσκολο και πολύ κομβικό. Μακάρι να κερδίσει ο Ολυμπιακός».

Για το πώς οργανώνεται και προχωράει η Εθνική ομάδα: «Ναι προχωράει… Περιμένουμε να δούμε κι εμείς τι θα κάνουν οι δύο ομάδες με το final four. Θα είναι πολύ ευχάριστο αν πάνε κι οι δύο αλλά αν πάνε, ή έστω και η μία και οι τελικοί του πρωταθλήματος πάνε στα πέντε παιχνίδια τότε μπορεί το πρωτάθλημα να τελειώσει 25 ή 26 Ιουνίου. Είναι παρά πολύ αργά οπότε χάνεται και χρόνος για την προετοιμασία, παρότι τοΕυρωμπάσκετ είναι τον Σεπτέμβριο. Παρακολουθούμε προεξάρχοντος βεβαία του κ. Τρινκιέρι την πρόοδο των Ελλήνων παικτών και κάθε πράγμα στον καιρό του».