Γιατί το House of Cards είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Gazzetta team
Γιατί το House of Cards είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!
Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πλησιάζουν και ο Frank Underwood μας κλείνει το μάτι.

Κάποιες φορές η ζωή μιμείται την τέχνη, για την ακρίβεια στις μέρες μας την τέχνη της τηλεόρασης, όπως στην περίπτωση των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και της πολυαγαπημένης του κοινού σειράς, House of Cards, που προβάλλεται κατ’ αποκλειστικότητα από το OTE TV.

Για όποιον βέβαια θεωρεί πως το ρητό πάει αντίστροφα, ότι δηλαδή η τηλεόραση μιμείται τη ζωή, καλό θα ήταν να σκεφτεί πως το σενάριο ενός Underwood στην εξουσία ακούγεται το ίδιο ή και περισσότερο απειλητικό από αυτό του Trump.

Παρακολουθώντας μέσω του OTE CINEMA 4HD του OTE TV το νουάρ σκοτεινών προθέσεων, με τους πανέξυπνους αντι-ήρωες που γίνονται συμπαθείς παρότι είναι φανερά εγωπαθείς αμοραλιστές, αναρωτιέται αν ο ύπουλος Francis Underwood είναι το ομοίωμα του Donald Trump, αν η πρώτη κυρία και επίδοξη υποψήφια Claire Underwood φέρνει στην Hillary Clinton ή μήπως η τελευταία μοιάζει περισσότερο με την ρεαλίστρια και συνάμα πεισματάρα υφυπουργό Catherine Durant.

Παρόλο που πολλοί κρίνουν την πολιτική επικαιρότητα πιο ακραία από τους τελευταίους κύκλους της σειράς οι φανατικοί θεατές παρακολουθούν με το ίδιο ενδιαφέρον και με κομμένη την ανάσα πως παίζεται το παιχνίδι εκδίκησης και εξόντωσης στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα, το ενδιαφέρον έχει κορυφωθεί εν όψει και του 5ου κύκλου θα προβληθεί αποκλειστικά στον ΟΤΕ ΤV μέσα στο 2017.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται άλλωστε και ο βραβευμένος με βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου πρωταγωνιστής της σειράς, Kevin Spacey. Ο ύπουλος πολιτικός Frank Underwood δήλωσε προσφάτως: «Καμιά φορά, επιστρέφοντας από τα γυρίσματα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου αναρωτιέμαι μήπως τραβήξαμε πολύ το σενάριο δημιουργώντας κάτι μη ρεαλιστικό. Όταν μετά από λίγο ανοίγω την τηλεόραση και παρακολουθώ τις ειδήσεις λέω από μέσα μου “μπα”»...

Ερωτηθείς μάλιστα για τους υποψηφίους των επικείμενων προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ ο Spacey, χαριτολογώντας, απάντησε: «Απλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Underwood είναι φανταστικός χαρακτήρας αλλά και πως ορισμένοι από τους υποψηφίους μοιάζουν να είναι κι εκείνοι αποκύημα φαντασίας»...

«Το παράλληλο σύμπαν, σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές λαμβάνουν χώρα στο House of Cardsταυτόχρονα με την πραγματική ζωή, ήταν “πάντα ο στόχος” και σίγουρα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό πόσο μάλλον για το κοινό της Αμερικής», αναφέρει ο Spacey. «Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός πως ενώ πολλοί πολιτικοί χαρακτηρίζουν τη σειρά κυνική, κάποιοι έχουν το θάρρος να αναφέρουν πως είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από όσο θα ήθελαν αρκετοί να παραδεχτούν».

Όπως διευκρίνισε κατά την παρουσίαση της 5ης σεζόν της σειράς, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στο πλούσιο σε κινηματογραφικές πρεμιέρες, νέες σειρές και νέους κύκλους βραβευμένων σειρών πρόγραμμα του OTE TV, το σόου είναι επιτυχημένο όχι γιατί οι άνθρωποι γοητεύονται από την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά γιατί υπάρχουν ομοιότητες με την διεθνή πολιτική σκηνή». Και πράγματι η σειρά κατάφερε να περάσει εδώ και καιρό τα αμερικανικά σύνορα και να γίνει αγαπητή ακόμα και στην Κίνα.

Ενώ στην αρχή το House of Cards έμοιαζε με ένα παράξενο δωμάτιο κατόπτρων, που συνδύαζε την άσχημη πλευρά της πολιτικής με τον παραλογισμό, η πολιτική πραγματικότητα του σήμερα μοιάζει, ανά περιπτώσεις, απείρως πιο παράλογη.

Για του λόγου το αληθές: Στο δεύτερο μισό της τέταρτης σεζόν του House of Cardsπαρακολουθούμε μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση τεσσάρων υποψηφίων κατά την οποία όλοι υιοθετούν τους απαραίτητους ελιγμούς, κατά κόσμον «κωλοτούμπες», για να κατακτήσουν την εξουσία. Αν το σκεφτεί κανείς, το σενάριο δεν απέχει πολύ από την στάση που υιοθέτησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αυτό το καλοκαίρι, ή που τα περισσότερα κόμματα ανά τον κόσμο υιοθετούν όταν ρίχνονται στη μάχη της εξουσίας.

Στο επεισόδιο 7πάλι ο πρόεδρος Underwood προσκαλεί τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Conway σε μια ιδιωτική συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Όταν οι δύο τους καταλήγουν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ο Conway κάνει ένα άγαρμπο αστείο και ο Underwood πνίγεται σχεδόν με το σάντουιτς του, εν μέρει από τα γέλια, εν μέρει από την έκπληξη. Αυτή η τολμηρή λεκτικά σκηνή διαδραματίζεται σε τέσσερις τοίχους. Αντιθέτως οι διαβεβαιώσεις του Donald Trump στον Marco Rubio πως τα «προσόντα του» έχουν ικανοποιητικά μεγάλο μέγεθος διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών.

Με πλήθος υποψηφιοτήτων και διακρίσεων, αλλά και ρεκόρ τηλεθέασης, το «House of Cards» έχει ολοκληρώσει ήδη τους τέσσερις πρώτους κύκλους του, συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Πλέον οδεύει στον πέμπτο, επιβεβαιώνοντας τον Kevin Spacey που έχει προβλέψει πως η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 12 κύκλους!

Στην τέταρτη σεζόν του βραβευμένου με 2 Χρυσές Σφαίρες και 6 Emmy, House of Cards, το οποίο απολαύσαμε στην υψηλότερη ποιότητα από το pop up κανάλι του OTE TV, παρακολουθήσαμε τον Πρόεδρο Underwood να προσπαθεί να διαφυλάξει την κληρονομιά του, την ώρα που η σύζυγος τουClaire φιλοδοξούσε να γίνει κάτι περισσότερο από Πρώτη Κυρία.

Στον νέο κύκλο ο οποίος θα έχουμε να απολαύσουμε σε εξαιρετική ποιότητα και με ελληνικούς υπότιτλους από το OTE CINEMA 4HD, η Claire ως μία σύγχρονη προσωποποίηση της Λαίδης Μακμπέθ, ακόμα πιο αδίστακτη κι εξίσου γοητευτική μέσα στην παγερή ειλικρίνειά της, κυνηγά με περισσότερο ζήλο τις φιλοδοξίες της στον θανάσιμο ιστό της πολιτικής σκακιέρας.

Στα νέα επεισόδια που κάνουν πρεμιέρα στα κανάλια του ΟΤΕ TV εκτός από το βασικό cast, θα εμφανιστεί η Neve Campbell η οποία μάλιστα δήλωσε πως περισσότερο φοβάται τον Underwood παρά τον δολοφόνο στο Scream γιατί τουλάχιστον εκείνος είχε όρια. Mαζί της, θα δούμε και την Ellen Burstyn ως «κακιά πεθερά» η οποία όταν προκαλεί τον Frank παίρνει την εξής απάντηση: «You 're right. I am still white trash. I just happen to be white trash who lives in the White House» (Έχεις δίκιο, πράγματι είμαι ένα λευκό σκουπίδι. Απλά τυγχάνει να είμαι ένα λευκό σκουπίδι που μένει στον Λευκό Οίκο).

Κι αυτό είναι μόνο ένα δείγμα…