Τζον Κάρπεντερ: Ο άρχοντας του τρόμου και η μουσική ιδιοφυΐα του!

Τζον Κάρπεντερ: Ο άρχοντας του τρόμου και η μουσική ιδιοφυΐα του!
Λίγες μέρες πριν από τα live του Τζον Κάρπεντερ στο Pireaus 117, το gazzetta.gr επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τον μύθο του ιερού τέρατος των ταινιών τρόμου και της μουσικής κληρονομιάς του!

Ο «άρχοντας του τρόμου», ο σκηνοθέτης που στοίχειωσε ουκ ολίγα βράδια των εφηβικών μας χρόνων, ο άνθρωπος που συνέθεσε μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές μελωδίες θα βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό κοινό του σε δύο σπάνια οπτικοακουστικά show μαζί με το συγκρότημα του στο Piraeus 117 Academy, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου.

Ο πολυπράγμων Τζον Κάρπεντερ στα 68 του βγαίνει σε περιοδεία παρουσιάζοντας τα κυριότερα σάουντρακ των ταινιών του, αλλά και τις συνθέσεις του Lost Themes και Lost Themes ΙΙ των άλμπουμ δηλαδή με κομμάτια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια από τα φιλμ του. Τα κυκλοφόρησε έπειτα από καριέρα 40 ετών!

Ο Τζον Κάρπεντερ έχει υπογράψει φαρδιά πλατιά μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα και συνάμα υποβλητικά σάουντρακ του σύμπαντος.

Ποιος μπορεί να κάνει delete από το μυαλό του την απόκοσμη μελωδία του «Halloween» που προσδίδει ακόμη πιο κλειστοφοβικό χαρακτήρα στην ατμόσφαιρα της ταινίας ανεβάζοντας κατακόρυφα την αδρεναλίνη;

Στην Γαλλία τον θεωρούν διάνοια, ενώ στην Αμερική περιθωριακό, όπως δηλώνει ο αντισυμβατικός σκηνοθέτης.

Ο Κάρπεντερ δικαιολογημένα καταλαμβάνει ένα τεράστιο το κεφάλαιο στη μυθολογία του τρόμου και όχι μόνο. Έχοντας σκηνοθετήσει ταινίες σταθμούς όπως τα «Απόδραση από την Νέα Υόρκη», «Ομίχλη», «Επίθεση στο σταθμό 13», «The Thing», «Christine», «Starman», «Ζουν ανάμεσα μας» και «Halloween» χαρακτηρίζεται ως απόλυτος δάσκαλος του τρόμου αλλά και βασιλιάς των b-movies.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, συνθέτης και μουσικός φορτίζει την ατμόσφαιρα με τους επαναλαμβανόμενους, απόκοσμους μινιμαλιστικούς, παραμορφωμένος ρυθμούς στο synth. Συνοδοιπόρος στην εξαμελή μπάντα με την οποία περιοδεύει και ο γιος του Cody.

Οι αλληγορικές ταινίες του άφησαν εποχή στη δεκαετία του '70 αλλά κυρίως του '80. Στο «Ζουν ανάμεσα μας» (They live/1988), όπου μαέστρος Κάρπεντερ δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον μακαρίτη wrestler, Ρόντι Πάιπερ, θεωρείται ως ένα μνημείο ποπ κουλτούρας.

Πρόκειται για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που επικρίνει την καταναλωτική μανία, ενώ τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά αποτελούν το εισιτήριο για τον κόσμο των εξωγήινων που βρίσκονται στη γη με ανθρώπινη μορφή διαφεντεύοντας τις ΗΠΑ!

Μυθική η σκηνή, όπου ο πρωταγωνιστής (Τζον Νάντα) και ο φίλος του Φρανκ για τουλάχιστον έξι λεπτά ανταλλάσσουν κλοτσιές και γροθιές προκειμένου ο τελευταίος να πεισθεί να φορέσει τα γυαλιά διαπιστώνοντας την θλιβερή πραγματικότητα!

Ο Κάρπεντερ ξεδιπλώνει την μουσική ιδιοφυΐα του και σε αυτό το φιλμ εμπλουτίζοντας το με μοναδικές ηχητικές πινελιές, τις οποίες δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Στο Christine (1983), ο Κάρπεντερ ζωντανεύει στην οθόνη το ομώνυμο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κινγκ.

Κλασικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια την Κριστίν, ένα αυτοκίνητο που σκοτώνει τις φίλες του ντροπαλού ιδιοκτήτη της.

Η Πλίμουθ Φιούρι του 1958 παρουσιάζει αλλόκοτη συμπεριφορά, έχει φονικό ένστικτο και καταφέρνει να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του κατόχου της.

Η επανάσταση της μηχανής, το σχεδόν παρανοϊκό δέσιμο των ανθρώπων με άψυχα αντικείμενα και οι επιπτώσεις.

Και εδώ ο «άρχοντας του τρόμου« στολίζει την εμβληματική του ταινία με εξαιρετική μουσική υπόκρουση εγκλωβίζοντας τους θεατές στην ατμόσφαιρα του.

Το Halloween σκηνοθετήθηκε από τον Κάρπεντερ σε ηλικία μόλις 30 ετών (1978).Θεωρείται ως το magnus opus της καριέρας του, αλλά και ένα από τις πλέον ιστορικά φιλμ τρόμου.

Μεγάλο μερίδιο στην δυσθεώρητη επιτυχία της σειράς ταινιών οφείλεται και στο επαναλαμβανόμενο, καθηλωτικό και συνάμα σκοτεινό θέμα που εμπνεύστηκε ο Κάρπεντερ.

Ακμαίος, πρωτοποριακός και επιδραστικός. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, μοντέρ, συνθέτης μα πάνω από όλα δημιουργός!