Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

Gazzetta team
Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος
Πρώτη φορά έχουν μαζευτεί τόσοι σούπερ ήρωες μαζί, σε μια ταινία που μπορεί να μην έχει και τόσο σπουδαία πλοκή αλλά αν μην τι άλλο διαθέτει αυτοσαρκασμό, ψυχαναλυτική ανάλυση των περισσότερων χαρακτήρων και έξυπνη συσχέτιση πολιτικής και θεάματος!
Ύστερα από ένα θερμό επεισόδιο με τραγική κατάληξη στη Νιγηρία, ο επεμβατικός ρόλος των «Εκδικητών» περιορίζεται από ένα Σύμφωνο που υπογράφουν οι αρχηγοί των ισχυρότερων κρατών και θέτει στην κρίση ενός νεοσύστατου ειδικού σώματος, την αξιολόγηση – μαζί με την τελική απόφαση ως προς τη νομιμότητα και τα όρια δράσης- της ομάδας των υπερηρώων. Ο Iron Man συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής αλλά ο Captain America διατηρεί τις επιφυλάξει του. Ειδικά από τη στιγμή που ένας νέος εχθρός απειλεί με αφανισμό την ανθρωπότητα, ο Captain των Αμερικανών αποφασίζει να αναλάβει μόνος δράση, θυμίζοντας μας την περίφημη «αμερικανική εξωτερική πολιτική»...

captain-america-civil-war

Χορταστικό όσο λίγα φιλμ υπερηρώων και με μια ενδιαφέρουσα (αν και κάπως πονηρή στο τελικό της συμπέρασμα) συσχέτιση κινηματογραφικής δράσης και πολιτικής άποψης, ο «Εμφύλιος πόλεμος» έχει πολυπεπίπεδη αξία. Ξεμπερδεύοντας με τα αρνητικά σημεία του έργου που αφορούν την πολιτική δικαίωση του Captain America - σχετικά με την ανυπακοή στους διεθνείς κανόνες όταν το ένστικτο του (βλέπε: απειλή τρομοκρατίας) τον οδηγεί στο να αναλάβει μεμονωμένη και αυτόβουλη δράση όταν το «Κακό κυριαρχεί»- προχωρούμε στην καταγραφή των πολυάριθμων θετικών στοιχείων ενός φιλμ που βάζει ψηλά τα στάνταρ της κόμικ περιπέτειας. Με όχημα φυσικά την μπαρουτοκαπνισμένη αποθήκη υπερηρώων της Marvel μετράμε μια παρέλαση προσώπων όπου ο καθένας τους έχει το δυνατό σημείο του και όλοι μαζί συνθέτουν μια φανταχτερή dream team.

Οι Anthony και Joe Russo, σκηνοθέτες του «Captain America 2: O Στρατιώτης του Χειμώνα», επιστρέφουν και μας παρουσιάζουν τη συνέχεια εκείνης της περιπέτειας βάζοντας σε δοκιμασία τις σχέσεις των πρωταγωνιστών που ορίζονται από την ανταγωνιστική φύση των Captain America και Iron Man. Οι δύο ηγέτες τσακώνονται ως προς την αληθινή φύση του Κακού που εκπροσωπεί ο Στρατιώτης του Χειμώνα (στην πραγματικότητα ο τελευταίος είναι κατασκεύασμα εργαστηρίου από την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου όπως κι ο Captain America αλλά με σαφέστατς πιο σκιώδη χαρακτηριστικά και αποστολή) με συνέπεια το διχασμό και την μοιρασιά των Εκδικητών σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

captain-america-civil-war

Καθώς λοιπόν όλοι διαλέγουν το στρατόπεδο που θα ανήκουν, αναδεικνύεται με εύστοχο ψυχαναλυτικό τρόπο και πιπεράτες λεπτομέρειες η ατομικότητα του καθενός καθώς και το «αδύναμο» στοιχείο τους, το οποίο φυσικά σχετίζεται με την ερωτική προτίμηση. Για να μην υπάρξουν όμως περαιτέρω παρεξηγήσεις ή ανησυχίες στο φανατικό κοινό των «Εκδικητών» ο υπέροχος Robert Downey Jr. βάζει τα πράγματα στη θέση τους, όταν στρατολογεί σε μια σκηνή κωμικής ανθολογίας τον... Spider-man, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο της «ασυνήθιστα αισθησιακής θείας» του τελευταίου, την οποία υποδύεται φυσικά η διαχρονικά σέξι Marisa Tomei! Η τελικά σεκάνς δράσης είναι η αποθέωση ενός χιουμοριστικού, κινηματογραφικού παραληρήματος όπου τα κορυφαία ψηφιακά εφέ προσαρμόζονται ιδανικά στις συνεχείς αυξομειώσεις και τις θανατηφόρες ατάκες του νεοφερμένου χαβαλετζή Ant-man, που βάζει μπουρλότο στην οθόνη και τις στολές των Εκδικητών!

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Πηγή: monopoli.gr